Game of Thrones και Εντατική: Οι 16 ακριβότερες σειρές στην ιστορία της τηλεόρασης
Λεφτά υπάρχουν, αλλά καμιά φορά δεν φτάνουν για να φέρουν την επιτυχία (ή και φτάνουν).
- 1 ΝΟΕ 2017
Τις πιο ακριβές ταινίες που έχουν γυριστεί ποτέ δεν τις έχεις δει ακόμα. Είναι το 3ο και 4ο ‘Avengers’ και μαζί θα κοστίσουν μαζί 1 δις δολάρια. Αν και η τηλεόραση δε μπορεί να φτάσει ποτέ σ’ αυτά τα δυσθεώρητα ύψη, έχουν υπάρξει σειρές στα 80+ χρόνια της που έδωσαν εκατομμύρια σε πρωταγωνιστές, σετ και τοποθεσίες.
Μπορεί να μην ασπαζόμαστε τον κανόνα που λέει ότι για να πάρεις πολλά πρέπει και να ξοδέψεις (για την ακρίβεια, τα πρησμένα μπάτζετ είναι από τους βασικούς λόγους που έχει γονατίσει η δημιουργικότητα του mainstream κινηματογράφου), αλλά με τσιγκουνιές δεν πήγε κανείς πουθενά.
Αυτές είναι οι σειρές που κόστισαν έναν σκασμό λεφτά ανά επεισόδιο στους παραγωγούς και τα κανάλια τους:
16. Fringe – 4 εκατ. δολάρια/επεισόδιο
Είμαι 100% σίγουρη ότι το ‘Fringe’ έμεινε στον αέρα όσο έμεινε επειδή είχε πορώσει άγρια κάποιον στα ανώτερα κλιμάκια. Έχουν υπάρξει φθηνότερες, πολύ μεγαλύτερες σε νούμερα σειρές που έχει κόψει κατά καιρούς το Fox (αλλιώς και μακελάρης της network τηλεόρασης). Ευτυχώς όσοι το αγαπήσαμε, καταφέραμε να δούμε τη σειρά του J.J. Abrams ολοκληρωμένη. Το μεγαλύτερο κέρδος μας από τη σειρά είναι η Anna Torv που αυτόν τον καιρό βρίσκεις στο εξαιρετικό ‘Mindhunter’ του Netflix και ένα από τα πιο αφοσιωμένα ιντερνετικά fandoms που έχουν υπάρξει ποτέ.
15. LOST – 4 εκατ. δολάρια/επεισόδιο
Ο πιλότος του ‘LOST’ ήταν ο ακριβότερος πιλότος που είχε γυριστεί μέχρι τότε, με κόστος 14 εκατ. δολάρια. Ευτυχώς για τη σειρά τα υπόλοιπα επεισόδια δεν πόνεσαν τόσο. Το ‘LOST’ μπορεί να κόστισε ακριβά, αλλά τα νούμερα και οι πωλήσεις του merchandise του δικαιολογούσαν το κόστος του μέχρι το τελευταίο cent.
14. Deadwood – 4,5 εκατ. δολάρια/επεισόδιο
Θα βρεις αρκετές παραγωγές του HBO στη λίστα. Μέχρι να πάρει μπρος το Netflix, ήταν το δίκτυο που έβαζε βαθύτερα το χέρι στην τσέπη. Πρώτη συμβολή του το ‘Deadwood’ με την πανάκριβη σκηνογραφία και φωτογραφία του – και τα 5 βραβεία Emmy που κέρδισε γι’ αυτές. Όταν έφυγε η γλύκα των βραβείων ωστόσο, το δίκτυο δε μπόρεσε να αντέξει το κόστος του.
13. Boardwalk Empire – 5 εκατ. δολάρια/επεισόδιο
Πιλότος: 18 εκατομμύρια.
Boardwalk set σε ένα γκαράζ στο Μπρούκλιν: 2 εκατομμύρια.
Steve Buscemi: Ανεκτίμητος.
12. Frasier – 5,2 εκατ. δολάρια/επεισόδιο
Πριν το ‘Friends’ με τους παχηλούς μισθούς του, υπήρχε το ‘Frasier’. Το μπάτζετ της sitcom ανέβαινε με τον ίδιο ρυθμό που ανέβαινε η αγάπη του κοινού για τον Kelsey Grammer – και ο μισθός του που έφτασε τα 1,6 εκατομμύρια. Μαζί με το ‘Game of Thrones’, το ‘Frasier’ είναι η σειρά μυθοπλασίας με τα περισσότερα βραβεία Emmy.
11. Camelot – 7 εκατ. δολάρια/επεισόδιο
Αυτή η άμοιρη σειρά είχε όλα τα φόντα να σκίσει. Είχε Eva Green, είχε Joseph Fiennes, είχε μυθολογία μεγατόνων, είχε Eva Green, είχε σούπερ μπάτζετ, είχε κύμα από το buzz ως αντίβαρο του ‘Merlin’, είχε Eva Green. Είχε επίσης και μηδενική πλοκή όμως και έναν ροκ Αρθούρο που δεν έπειθε κανέναν. Κρίμα.
10. Sense8 – 9 εκατ. δολάρια/επεισόδιο
Έναν χρόνο πριν, λέγαμε ότι οι χρυσές μέρες με το Netflix να δίνει ένα καράβι λεφτά σε κάθε δημιουργό για να τα κάνει ό,τι γουστάρει, θα περνούσαν. Γι’ αυτό και έπρεπε να τις ευχαριστηθούμε όσο τις είχαμε. Αυτές οι μέρες είναι επισήμως πίσω μας και το ‘Sense8’ είναι μία από τις τρεις αποδείξεις (οι υπόλοιπες ακολουθούν). Τουλάχιστον στη δική του περίπτωση, μετά από πίεση των φαν, θα έχουμε μία δίωρη ταινία που θα το ολοκληρώσει.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
Sense8, ευχαριστώ που υπάρχεις
9. Marco Polo – 9 εκατ. δολάρια/επεισόδιο
Σε αντίθεση με άλλες πανάκριβες σειρές του Netflix που είτε απέκτησαν γρήγορα πιστό fanbase είτε κέρδισαν τους κριτικούς, το ‘Marco Polo’ δε μπορούσε να κρατηθεί από πουθενά για να δικαιολογήσει το κόστος του. Το βάλαμε πάνω από το ‘Sense8’ γιατί ακούγεται ότι μάλλον κόστισε ακόμη παραπάνω από την επίσημη ετικέτα του. Η χασούρα του δε, ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια.
8. Rome – 9.7 εκατ. δολάρια/επεισόδιο
Αν κάτι κερδίσαμε από το κόψιμο αυτής της σειράρας, ήταν ότι το HBO αποφάσισε να έχει πολύ ξεκάθαρο μπάτζετ για τις επόμενες αντίστοιχες παραγωγές του, βλ. ‘Game of Thrones’. Για την ακρίβεια, όταν το ‘GoT’ μπήκε επισήμως στο μελλοντικό ρόστερ του δικτύου, το ‘Rome’ ήταν ουσιαστικά το παράδειγμα προς αποφυγήν τους. Ό,τι έκαναν λάθος εκεί, θα το έκαναν σωστά στο ‘GoT’. Σ’ ευχαριστούμε ‘Rome’, δε χάθηκες μάταια.
7. Friends – 10 εκατ. δολάρια/επεισόδιο
Στην κορύφωση του ‘Friends’, το καστ έπαιρνε 1 εκατ. ανά επεισόδιο (από τα 75.000 δολάρια που έπαιρναν στον 1ο κύκλο). Και όχι μόνο αυτό, αλλά έβαλαν όρο στα συμβόλαιά τους να παίρνουν όλοι το ίδιο. Η τελευταία σεζόν της σειράς που έχει παίξει περισσότερο από το ‘Κωνσταντίνου και Ελένης’ και ‘Καφέ της Χαράς’ μαζί, κόστισε περίπου 180 εκατομμύρια.
6. Game of Thrones – 10-15 εκατ. δολάρια/επεισόδιο
Τα επεισόδια της 7ης σεζόν ήταν λιγότερα, αλλά το μπάτζετ έμεινε το ίδιο. Κάθε επεισόδιο κόστισε 10 εκατομμύρια. Η σειρά ξεκίνησε με 6 εκατ. ανά επεισόδιο, αλλά με τις τοποθεσίες να απλώνονται και τις μάχες να μη μπορούν να προσπεραστούν όπως σε ορισμένες περιπτώσεις στους πρώτους κύκλους, φάνηκε πως το χέρι έπρεπε να μπει βαθύτερα στην τσέπη. Τώρα όμως γνωρίζουμε πως για τον τελευταίο κύκλο θα μπει ακόμα βαθύτερα.
Έως και 15 εκατομμύρια θα φτάσει το μπάτζετ ορισμένων από τα 6 επεισόδια που απομένουν μέχρι το τέλος της σειράς. Αυτό σημαίνει ότι σε μια ανανεωμένη τέτοια λίστα το 2019, το ‘Game of Thrones’ θα φιγουράρει στο Νο.4 τουλάχιστον.
5. Band of Brothers – 12,5 εκατ. δολάρια/επεισόδιο
Με πλάτες τον Steven Spielberg και τον Tom Hanks, το HBO τα ‘σκασε πολύ δίκαια για τη μίνι πολεμική σειρά των 6 βραβείων και 13 υποψηφιοτήτων Emmy. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ μόνο για το marketing δόθηκαν 15 εκατομμύρια, η προώθηση χρειάστηκε να σταματήσει 2 μόλις ημέρες μετά την πρεμιέρα λόγω των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.
4. E.R. – 13 εκατ. δολάρια/επεισόδιο
Για να καταλάβει κανείς τι ακριβώς σήμαινε η ‘Εντατική’ για την τηλεόραση στα ‘90s, αρκεί να μάθει ότι παρά το μεγάλο του καστ ξεκίνησε με 2 εκατ. δολάρια ανά επεισόδιο και κατέληξε να κοστίζει 13. Μαζί με το intro του ‘Beverly Hills 90210’ και των ‘X-Files’, υπήρχε άραγε πιο χαρακτηριστικός τηλεοπτικός ήχος εκείνα τα χρόνια;
Στις 15 σεζόν του, το ‘E.R.’ κέρδισε 23 βραβεία Emmy, έχει το ρεκόρ των 124 υποψηφιοτήτων, έγινε πλατφόρμα για τις μελλοντικές καριέρες των George Clooney, Julianna Margulies και Alex Kingston και φιλοξένησε ονόματα από Stanley Tucci μέχρι Sally Field ως guest star.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
Ο πιλότος του ‘E.R.’ και άλλοι 14 εμβληματικοί πιλότοι σειρών
3. The Get Down – 120 εκατ. δολάρια/σεζόν
Η επικολυρική εξτραβαγκάντσα του Baz Luhrmann έσκαγε από 11 έως 16 εκατομμύρια για κάθε επεισόδιό της. Παρά τις προσπάθειες να μαζευτεί κάπως το ξεχείλωμα στο δεύτερο μέρος της 1ης σεζόν, το ‘The Get Down’ θα μείνει στην ιστορία ως το πρώτο ορίτζιναλ πρότζεκτ του Netflix που κόπηκε μετά από έναν και μοναδικό κύκλο. Θα μείνει για πάντα και στο δικό μας Top 5 για την περασμένη τηλεοπτική φουρνιά ωστόσο.
2. The Crown – 130 εκατ. δολάρια/σεζόν
Αν δεν είχαμε συμπεριλάβει και μίνι σειρές στη λίστα, το ιστορικό ‘The Crown’ θα ήταν στο Νο.1. Τα production values της σειράς είναι ασύλληπτα. Σκέψου μόνο ότι το ‘The Queen’, η ταινία του δημιουργού της σειράς Peter Morgan για τη Βασίλισσα Ελισάβετ που είχε προηγηθεί το 2006, είχε κοστίσει μόλις 15 εκατομμύρια. Δε θέλουμε να ξέρουμε πόσο τους έχει κοστίσει η 2η σεζόν. Ευτυχώς που ήταν χιτ.
1. The Pacific – 200 εκατ. δολάρια/σεζόν
Στο Νο.1 βρίσκουμε το αδερφάκι του ‘Band of Brothers’, την ιστορική πολεμική σειρά που ζήτησε το HBO από τον Steven Spielberg και τον Tom Hanks μετά την επιτυχία της πρώτης. Οι δύο παραγωγοί ωστόσο δεν υπέκυψαν λόγω του αιτήματος ή των διθυράμβων για το ‘Band of Brothers’, αλλά γιατί τους το ζητούσαν έντονα βετεράνοι πολέμου.
Το ‘The Pacific’ ακολούθησε την πορεία ενός μικρότερου καστ στρατιωτών στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά αυτό δε σήμαινε και οικονομία. Η πλειοψηφία των γυρισμάτων έγινε on location στην Αυστραλία και έπεσε πολύ χρήμα (για την εποχή) και στα εφέ. Το εγχείρημα ήταν τόσο ρεαλιστικό, που πολλοί βετεράνοι είχαν – κυρίως δυσάρεστα – φλάσμπακ από τις ζώνες πολέμου.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: