Είδαμε και αναλύουμε το πρώτο επεισόδιο του κυπριακού ‘Game of Thrones’
- 10 ΔΕΚ 2017
Διαφωνώ με τη φράση ‘όλα τα ωραία πράγματα κάποτε τελειώνουν’. Στη θέση της, προτείνω να καθιερωθεί, τουλάχιστον για τη δική μου περίπτωση, το ‘όλα τα ωραία τα ανακαλύπτεις όταν έχουν τελειώσει’.
Κάπως έτσι έγινε και με το ‘ελληνικό Game of Thrones’, το ‘Παραμύθι Αλλιώς’, το οποίο στην πραγματικότητα ήταν κυπριακό, και συγκεκριμένα παραγωγή του Alpha Κύπρου, για το οποίο δεν είχα ιδέα ότι υπήρχε μέχρι να διαβάσω ότι κόπηκε. Καταλαβαίνεις ότι έπρεπε να το δω. Έχοντας δει δύο ολόκληρα επεισόδια του αυθεντικού GoT, έπρεπε να ξέρω πως είναι και η κυπριακή εκδοχή του, στην οποία περίμενα ότι λόγω ονόματος, θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ο Στάνις Μπαράθεον. Διαψεύστηκα παταγωδώς, όπως διαψεύστηκαν και οι περισσότερες προσδοκίες μου, παρακολουθώντας το πρώτο, διπλό επεισόδιο της σειράς.
Πρώτα όμως, δυο λόγια για το έργο, το οποίο εξελίσσεται στη μεσαιωνική Κύπρο, όπως το παρουσιάζει η επίσημη ιστοσελίδα του καναλιού. “Μια φορά κι έναν καιρό, σ’ ένα φανταστικό βασίλειο, με ευγενείς, χωρικούς, ιππότες, μάγους, καλούς και κακούς, ζούσε ένας βασιλιάς αγαπητός στον λαό, που εκδιώχθηκε με δόλιο τρόπο από τον θρόνο του…Κάπως έτσι ξεκίνησε το ‘παραμύθι’ μας. Γεννήθηκαν έρωτες, ξέσπασαν κόντρες, καταστρώθηκαν σχέδια…Ακόμα, όμως, δεν μάθαμε πολλά για την ιστορία αυτή. Θα σταματήσει η Πριγκίπισσα Ελισαβέτα να ‘εχθρεύεται’ τη μικρή της αδελφή, Αικατερίνη; Ποια από τις δύο Πριγκίπισσες θα κερδίσει, τελικά, την καρδιά του Βαρνάβα; Και με το βασίλειο; Τι θα γίνει όταν αποκαλυφθεί η πραγματική ταυτότητα του Βαρνάβα; Τι στάση θα κρατήσει ο λοχίας Γουλιέλμος, ο έμπιστος του παλατιού;“
Μάλιστα. Για ‘Game of Thrones’ δεν ξεκινάμε πολύ καλά, αφού ακόμη κι εγώ που είμαι άσχετος, ξέρω ότι χρειάζεσαι τουλάχιστον έναν δράκο, έναν νεκροζώντανο κι έναν νάνο για να κάνεις δουλειά. Ποντάρω όμως πολλά σε σφαγές και σεξ, μήπως ρεφάρει έτσι, και πατάω το play.
…..112 λεπτά μετά: Μάλιστα. Αρχικά να πω ότι δεν ήξερα ότι είναι κωμωδία πριν το δω, επομένως αυτόματα θα το κρίνω πιο χαλαρά. Αλλά τη σύγκριση με το Got δεν θα τη γλιτώσει, γιατί ξόδεψα τόση ώρα για να το παρακολουθήσω και τώρα θέλω να γράψω γι’ αυτό για να έχει νόημα.
Ξεκινάμε δυνατά, με αφήγηση κοπέλας που κρατάει ξύλινο βιβλίο, κάτι που αυτόματα προσθέτει πόντους σε μια επική σειρά και διαγράφει το πλάνο με τον Μποσταντζόγλου που κοιμάται. Μαθαίνουμε ότι τα γεγονότα διαδραματίζονται σε απομακρυσμένο μέρος της Κύπρου, κάτι που προκαλεί απορίες, αφού πραγματικά πώς γίνεται να υπάρχει απομακρυσμένο μέρος σε ένα τόσο μικρό νησί; Τέλος πάντων. Προχωράμε. Και δίνουμε πόντους στους τίτλους αρχής που είναι όντως αντάξιοι του εγχειρήματος.
Συνεχίζουμε με τις δύο πριγκίπισσες, τις οποίες υποδύονται οι Κατερίνα Παπουτσάκη και η Ελισάβετ Κωνσταντινίδη. Όχι ακριβώς Arya και Sansa. Μαθαίνουμε ότι η μικρή πριγκίπισσα, η Αικατερίνη (από πού να το σκέφτηκαν αυτό το όνομα άραγε;) είναι κλασική περίπτωση Κωσταλεξίου, αφού δεν έχει βγει 25 χρόνια από το παλάτι. Το πρόβλημα με αυτό δεν είναι ότι μια κοπέλα περνάει ολόκληρη τη ζωή της σ΄ένα κάστρο, αυτά συμβαίνουν. Το πρόβλημα είναι ότι θέλουν να πιστέψουμε ότι η Παπουτσάκη είναι 25 χρονών. Δεν έχει δράκους η σειρά, οπότε έπρεπε να επιστρατεύσουν αλλού τη φαντασία τους οι δημιουργοί.
Η άλλη πριγκίπισσα λέγεται Ελισαβέτα (βλέπω ένα pattern εδώ), είναι κακιά και ψάχνει άντρα. Μάλιστα. Μέχρι στιγμής, ούτε χειμώνας έρχεται, ούτε μάχη για βασίλεια έχουμε δει, ούτε μάχη, ούτε σεξ. Αλλά ακόμα είναι αρχή, υπομονή. Κάτι αναφέρεται για μια εκτέλεση, δημιουργούνται προσδοκίες. Θα δούμε επιτέλους λίγο αίμα. Πριν δούμε αίμα όμως, βλέπουμε τον Νίκο Καρβέλα σε ρόλο μάγου.
Μέσα στη σούπα, ο αγαπημένος στιχουργός και τραγουδιστής βλέπει έναν ναυαγό με μακρύ μαλλί και μούσια. Ο ναυαγός βλέπει μια γοργόνα και στο επόμενο πλάνο τον δείχνει να τρώει σούσι και τη γοργόνα να κείτεται δίπλα του νεκρή. ΟΚ, γέλασα, το παραδέχομαι, αν και θα ήταν πιο ωραίο να έδειχνε τη σκηνή του φόνου, τι ‘Game of Thrones’ είναι αυτό; Η εκτέλεση του κρατούμενου είναι πάντως το γεγονός της ημέρας στο χωριό και μοναδική ελπίδα για να σωθεί είναι οι καλοί ιππότες τους οποίους οι καλοί χωρικοί φωνάζουν ‘Οι απόγονοι’. Η σειρά μόλις έχασε κυριολεκτικά ΟΛΟΥΣ τους φιλάθλους του Ολυμπιακού.
Κάπου εκεί, εμφανίζεται ο λοχίας Γουλιέλμος, ο οποίος γουστάρει την μικρή πριγκίπισσα Αικατερίνη. Θα έλεγα ότι είναι ο Τζον Σνόου της σειράς, αλλά δυστυχώς η Αικατερίνη δεν είναι αδερφή του. Οι διάλογοί του με την Παπουτσάκη θυμίζουν ξαφνικά καθημερινή σειρά, επαναλαμβάνοντας συνέχεια τα ίδια και για ακόμη μια φορά καταλαβαίνουμε ότι η μικρή πριγκίπισσα είναι καλή και δεν θέλει να εκτελεστεί ο κρατούμενος. Άντε όμως, να έρθει η σκηνή της εκτέλεσης, γιατί μέχρι στιγμής έχουμε δει μόνο διαλόγους, τον Μποσταντζόγλου να τρώει και να κοιμάται και την Ελισαβέτα Κωνσταντινίδη να ψάχνει άντρα. ΟΚ, κι η σκηνή που ρωτάνε τον κρατούμενο ποια είναι η τελευταία του επιθυμία και μετά γελάνε νευρικά είχε πλάκα, θα το παραδεχτώ. Τα συνεχόμενα αστεία για τα κιλά της Κωνσταντινίδη πάλι, όχι και τόση.
Και ναι, η μεγάλη στιγμή έφτασε. Η ώρα της εκτέλεσης. Είτε θα δούμε αίμα και θάνατο, είτε μάχη, οπότε ακόμα περισσότερους θανάτους και αίμα. Όπως περίμεναν όλοι, εμφανίζονται οι απόγονοι και τους κλέβουν τα πανιά, σώζουν τον κρατούμενο με τη βοήθεια της κόρης του παπά, αρχίζουν να τρέχουν, ο στρατός του βασιλιά ετοιμάζεται να τους συλλάβει, όμως εμφανίζεται ο ναυαγός και τους σώζει. Όλα καλά, αλλά δεν είδαμε ούτε έναν αποκεφαλισμό, ούτε λίγο αίμα, ούτε έναν θάνατο. Και μην μου πεις για κωμωδία και τέτοια, και το ‘Anchorman’ κωμωδία ήταν αλλά είχε τουλάχιστον πέντε διαμελισμούς στην μοναδική σκηνή μάχης του.
(Οι απόγονοι)
Δύσκολα θα δούμε σφαγές, ποντάρουμε τουλάχιστον στο σεξ. Ο ναυαγός σε περίπτωση που αναρωτιόσουν είναι ο Νίκος Κουρής, ο γιος του καλού βασιλιά που εκδιώχθηκε για να του πάρει το θρόνο η κακιά βασίλισσα κι ο κακός βασιλιάς. Κάααααατι πάει να θυμίσει ‘Game of Thrones’ εδώ σιγά-σιγά. Μαθαίνουμε πάντως ότι ο κακός βασιλιάς απαγόρευσε την κυπριακή διάλεκτο, οπότε μεταξύ μας, μήπως τελικά δεν είναι και τόσο κακός;
Οι απόγονοι κι ο γιος του καλού βασιλιά (ο οποίος λέγεται Βαρνάβας, λολ) κρασάρουν το πάρτι της Ελισαβέτας για να βρει γαμπρό, πάλι δεν πεθαίνει κανείς, κανένας γαμπρός δεν είναι νάνος, τίποτα γενικά, απογοήτευση. Και τον λένε και Βαρνάβα. Μοναδική ηλιαχτίδα ελπίδας, όταν η Ελισαβέτα φωνάζει έναν φρουρό στο δωμάτιό της και βλέπουμε λίγο σαδομαζοχιστικό σεξ. Εκεί μας κατάντησαν οι αλήτες.
(Ό,τι πιο κοντά σε σεξ είδαμε)
Ο Μποσταντζόγλου συνεχίζει να κοιμάται σε κάθε σκηνή, αφού πρώτα την έπεσε σε μια υπηρέτρια και κάπου εκεί είχαμε την πιο ‘Game of Thrones’ σκηνή του επεισοδίου:
Οι απόγονοι με τον Κουρή κρύβονται, η κακιά βασίλισσα τους ψάχνει και τον έναν απόγονο τον λένε Κεν και έχει ναρκοληψία. Ο στρατός τους βρίσκει, ο απόγονος Βαρθολομαίος τους κατουράει το πόδι (επιτέλους λίγη αλητεία) και τον συλλαμβάνουν. Χαμός. Μαθαίνουμε ακόμα ότι ο Τζον Σνόου κάποτε ήταν καλός και φίλος των απογόνων, οπότε ίσως έχουμε ανατροπή αργότερα. Η βασίλισσα επισκέπτεται τον Βαρθολομαίο και κάπου εκεί έχουμε τον διάλογο -“καθάρισέ τον“, -“είμαι λουσμένος“. Είχαν και στον Μεσαίωνα Σεφερλή.
Οι απόγονοι μεταμφιέζονται για να πάνε να βρούνε τον Βαρθολομαίο και πάλι δεν έχουμε ούτε μια μυστική συμφωνία, ούτε ένα φόνο, ούτε μια απόβαση με δράκους, κάτι, ΚΑΤΙ. Μόνο ο Καρβέλας προσπαθεί να φτιάξει το μαγικό ζωμό, ούτε καν αυτό το πράσινο πράγμα που στο ‘Game of Thrones’ κατέστρεφε τα πάντα. Φλωριές.
Ο Τζον Σνόου επισκέπτεται τον Βαρθολομαίο για να τον βασανίσει και δεν μας δείχνει καν τα βασανιστήρια, πάμε να φύγουμε, στο ‘Game of Thrones’ θα είχαμε ήδη δει 37 κομμένα δάχτυλα. Κάπου εκεί, αντί για δράκους και μοχθηρά θηρία, βλέπουμε έναν σκύλο.
Πόσα να αντέξει ένας άνθρωπος, κωμωδία ξεκωμωδία, σε κάτι πρέπει να θυμίζεις το ‘Game of Thrones’, δεν μπορείς να πετάς μέσα αδέσποτα σκυλιά και το πιο φρικιαστικό πράγμα να είναι η φωνή του Μποσταντζόγλου. Με τους απογόνους να καταλαβαίνουν ότι ο Βαρνάβας κάτι κρύβει (το ότι μετά από μέρες δεν τους είχε πει καν πώς τον λένε δεν τους είχε ψυλλιάσει μάλλον), το επεισόδιο τελείωσε με αυτό το τρομερό cliffhanger.
Αν αργότερα εμφανίστηκαν δράκοι, σφαγές, νάνοι, ή έστω λίγο καλύτερο χιούμορ, πείτε μου για να το συνεχίσω.