GAME OF THRONES

Game of Thrones, “Valar Dohaeris”: Ο άντρας και οι ρώγες

Όσα είδαμε στην πρεμιέρα της 3ης σεζόν “Game of Thrones”.

Στην πρεμιέρα της 3ης σεζόν, ο Τύριον ξεφτιλίζεται άδικα από τον Τάιγουιν, η Ντάνι τσεκάρει το εμπόρευμα σε ένα σκλαβοπάζαρο, η Μελισάνδρα επανεμφανίζεται (πάντα καλό) και ο Τζον ο Σνόου γνωρίζει τον Μανς Ρέιντερ εκεί, στα χιόνια. Ακολουθούν spoilers για το επεισόδιο “Valar Dohaeris”.

Το βασικότερο βέβαια είναι πως χαιρόμαστε που επιστρέψαμε! Κι εμείς, κι η σειρά κάθε Τρίτη στo novacinema, κι η Carice Van Houten, και γενικώς όλοι. Μιας και η σειρά είχε δανειστεί ένα-δυο πράγματα από την αρχή του τρίτου βιβλίου ώστε να κλείσει την περσινή σεζόν, υπήρχαν προφανή σημεία από τα οποία θα ξεκινούσε η δράση. Χαρακτηριστικά, είχαμε μείνει εκεί που, α ναι, κάτι λευκά ζόμπι αναβάτες έσκασαν μούρη κι ο Σαμγουελ δεν έστειλε σήμα προς το Νότο ώστε να περιμένουν την επίθεση.

Είχαμε κι άλλα περίπου-cliffhangers: Τον Τζον αιχμάλωτο, τον Τζόφρι και την Μάργκερι να σχηματίζουν το απόλυτο βασιλικό power couple, τον Ντάβος παρατημένο για νεκρό μετά τη ναυμαχία του Μπλακγουότερ (αλλά όπως γράφαμε και τότε, στις σειρές όταν δεν βλέπεις πτώμα σημαίνει πως δεν υπάρχει νεκρός). Και φυσικά πάνω απ’όλα τους δράκους της Ντάνι που μεγαλώσανε και βγάζουν και φωτιές τώρα, φτου φτου.

Η σεζόν ξεκινά με χαλαρές αναφορές σε λίγο-πολύ κάθε μια από τις βασικές πλοκές που αφήσαμε να ημι-αιωρούνται πέρσι, προχωρώντας ώστε να θέσει και κάποιες πρώτες βάσεις για αυτά που υποθέτουμε πως θα είναι οι κύριες φετινές. Αν κρίνουμε από αυτό το επεισόδιο η σειρά είναι αποφασισμένη να ζήσει και να πεθάνει με αυτή τη δομή πιστότητας αφήγησης που έχει επιλέξει να τιμά. Δεν είναι ιδιαίτερα τηλεοπτική, αλλά από την άλλη ποιος είναι αυτός που ορίζει τι είναι τηλεόραση και τι όχι;

Έχει σίγουρα ενδιαφέρον: Δεν υπάρχει σε αυτά τα επεισόδια τίποτα που να μοιάζει με κοινό θεματικό άξονα ή με αρχή-μέση-τέλος, παρά ένα συνεχές στόρι. Πέρσι αυτό απέδωσε καρπούς όταν όλα συνέπεσαν ιδανικά για το επεισόδιο “Blackwater”. Αυτή τη στιγμή, αν μη τι άλλο, οι πλοκές δε μοιάζουν να έχουν συγκλίνει καθόλου σε σχέση με πέρσι. Αντιθέτως, εκεί που υπήρχε έστω το γαϊτανάκι των υποψήφιων βασιλιάδων ως ευρύτερη ιστορία, τώρα δεν μοιάζει να υπάρχει τίποτα κοινό. Το πώς θα δημιουργηθεί από τους Μπένιοφ και Βάις (που έγραψαν κι αυτή την πρεμιέρα) μια σειρά μέσα από τα ξεχωριστά κομμάτια μισής ντουζίνας διαφορετικών σειρών, εδώ θα είμαστε να το δούμε.

Για την ώρα ας πάρουμε ένα-ένα τα γεγονότα αυτού του επεισοδίου, ακολουθώντας τους διαφορετικούς ήρωες και τα περιβάλλοντά τους.

Ο Τζον Σνόου

Έχει πλάκα: Νιώθεις παρακολουθώντας πως υπάρχουν, χοντρά-χοντρά, τρεις μεγάλες ενότητες σε αυτή τη σειρά που είναι παντελώς ανεξάρτητες μεταξύ τους. (Ξέρω ότι δεν είναι, αλλά την αίσθηση λέω τώρα.) Υπάρχει η Κυρίως Σειρά, που είναι οι Λάνιστερς και οι Σταρκς και ο θρόνος και οι δολοπλοκίες και οι ναυμαχίες και οι αποκεφαλισμοί και τελοσπάντων όλος αυτός ο πανικός. Και στα άκρα της Κυρίως Σειράς υπάρχουν δύο υπο-σειρές: Εκείνη Με Τις Φωτιές, όπου η Ντάνι περπάτάει επί τρεις σεζόν παρέα με τα κατοικίδιά της, και Εκείνη Με Τους Πάγους, όπου ο Τζον Σνόου ζει τις όχι δα και συγκλονιστικές περιπέτειές του πέρα από το Τείχος.

Κάνω αυτή την εισαγωγή επειδή θέλω να καταλήξω στο ότι ο Τζον Σνόου επιτέλους γνώρισε τον Μανς Ρέιντερ, κι οι δυο τους σύναψαν μια αρχική συμμαχία, κι επίσης ο Μανς Ρέιντερ είναι ο Ιούλιος Καίσαρας από το “Rome”, το οποίο το βρίσκω φανταστικό για κάποιο λόγο. Στο μεταξύ η Υγκριτ έχει πολύ ύφος, αλλά τελοσπάντων για να μη το πολυκουράζουμε το θέμα τα στοιχήματα ήδη τρέχουν για το αν θα κάνουν σεξ με τον Τζον πριν ή μετά τη μέση της σεζόν.

H Ντάνι

Οπότε ας πιάσουμε μία και τις φωτιές για να περάσουμε στους Σταρκ και τους Λάνιστερς μετά.

Τα δρακουλάκια της Καλίσι έχουν αρχίσει να μεγαλώνουν, αλλά “όχι αρκετά γρήγορα” κατά την απαιτητική μαμά τους. Είναι σίγουρα πάντως αρκετά μεγάλα για να ορμάνε στη θάλασσα, να ψαρεύουν το φαγητό τους και να το κάνουν ένα επιτόπιο μπάρμπεκιου για να νοστιμίσει.

Σε κάθε περίπτωση η Ντανίρις δε βλέπει την ώρα που θα έχει συγκεντρώσει τις δυνάμεις για να πάρει πίσω Αυτό Που Της Ανήκει, οπότε φτάνοντας στο σκλαβοπάζαρο του Ασταπορ παζαρεύει για μια μικρή στρατιά από σκλάβους. Είναι ευνούχοι και πολύ πειθαρχημένοι και γενικά, πώς είναι οι σκλάβοι στο “Σπάρτακο”, έτσι που έρχονται σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και χρώματα, κι έχουν όλο ιδέες και απόψεις; Ε, καμία σχέση. Όπως διαπιστώνουμε σε μια επίπονη σκηνή επίδειξης, ο τύπος δεν έβγαλε μιλιά ούτε κουνήθηκε όταν βγήκε σουγιάς και του έκοψε τη ρώγα, εκεί στην ψύχρα.

Όσο σκέφτεται αν θα αγοράσει τους 8,000 ευνούχους (εγώ δε θα το σκεφτόμουν, η εκπαίδευσή τους είναι ξεκάθαρα άρτια), της επιτίθεται ένα μικρό κοριτσάκι με έναν δηλητηριώδη σκορπιό στην αγορά, μόνο που τελικά δεν είναι κοριτσάκι (;) αλλά εχθρικός μάγος. Υποθέτω αργά ή γρήγορα κάποιος θα επιχειρούσε συνειδητά να την σταματήσει, δηλαδή όχι τίποτα άλλο αλλά απέχει 3-4 χρόνια από το να κερδίσει όλο το “Game of Thrones” με το cheat των δράκων.

Ευτυχώς γι’αυτήν υπάρχει εκεί ο Μπάρισταν Σέλμι, άνθρωπος της εμπιστοσύνης του συγχωρεμένου του Ρόμπερτ Σταρκ, που τώρα ορκίζεται να υπηρετεί την Ντάνι. Και τους δράκους της.

Ένα τελευταίο σχόλιο πριν κλείσουμε με τα εκτός ιστορικού τριγώνου του Γουέστερος. Αυτό. Αυτό εδώ, τίποτα άλλο.

Ο ‘Τζόφρι’ κι η Σάνσα

Ισχνή παρουσία στο επεισόδιο αλλά αρκετή για να προσθέσει στο ετήσιο κυκλικό φεστιβάλ μίσους/λοιδωρίας απέναντι στον χαρακτήρα, η επίσκεψη της Μάργκερι σε ένα ορφανοτροφείο όσο ο Τζόφρι κοίταζε φοβισμένος μέσα από το μαράθυρο της βασιλικής άμαξας. Για κάποιο λόγο βλέποντας αυτή τη σκηνή ήμουν σχεδόν σίγουρος πως δεν είναι μεταφορά από το βιβλίο, αλλά γραμμένη κατευθείαν για την οθόνη: Δεν έχει καμία επίπτωση στην πλοκή, είναι αγνή στιγμή ανάπτυξης χαρακτήρων, μέσα από καθαρά τηλεοπτική γλώσσα.

Στο μεταξύ η Σάνσα δέχεται την επίσκεψη του Μπέιλις ο οποίος της λέει πως αν καταφέρει να σκοράρει μια εξωτερική αποστολή που έχει βάλει στο μάτι, θα την φυγαδεύσει. Φυσικά ο Μπέιλις είναι ο Μπέιλις και δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο αυτή η πρόταση να μην έχει αστερίσκους και υποσημειώσεις που υποθέτω αργά ή γρήγορα θα μάθουμε.

Ο Τύριον Λάνιστερ

Ίσως η πιο άβολη στιγμή της πρεμιέρας, εκείνη όπου ο Τύριον προσπαθεί να απαιτήσει από τον πατέρα του όσα θεωρεί πως του αναλογούν μετά τον μεγάλο ρόλο του στον θρίαμβο του Μπλακγουότερ. Η απάντηση του Τάιγουιν, πέραν κάτι δημοσιοσχετίστικων ‘ναι, θα φροντίσουμε να λάβεις αυτά που σου αναλογούν’ (που πρέπει να είναι το πολεμικό αντίστοιχο του “η διοίκηση στηρίζει απόλυτα των προπονητή”), είναι ξερή οργή και ντροπή απέναντι στον Τύριον.

Έκτρωμα τον ανέβασε, ντροπή τον κατέβασε, τον Κάστερλι Ροκ του το απέκλεισε, και λίγο ως πολύ του είπε πως τον ανέχεται, δεν τον αποδέχεται. Μμ. Όχι ακριβώς ο πατέρας της χρονιάς. Και επίσης όχι και το πιο κοφτερό μαχαίρι στο συρτάρι: Το παλικάρι που έκρινε πως είναι σοφό να ξεφτιλίσει κατά τέτοιο τρόπο, λίγες στιγμές πιο πριν έσωσε τον θρόνο των Λάνιστερ στη ναυμαχία του Μπλακγουότερ. Θα διακινδύνευα την πρόβλεψη πως δεν έχει ξεμείνει από ιδιοφυείς κινήσεις-ματ, και πως κάποια από αυτές θα έρθει εις βάρους του Οίκου που εδώ και δύο σεζόν υπερασπίζεται μέχρι να χωνέψει για τα καλά πως το DNA κάποιες φορές, απλά, κάνει λάθος και δεν είναι να το παίρνεις στα σοβαρά.

Ο Ρομπ Σταρκ

Θα παραδεχτώ πως σε αυτό το σημείο της σειράς έχω κοντά σε μηδενικό ενδιαφέρον για αυτό τον χαρακτήρα και τα όσα του συμβαίνουν. Εδώ φτάνει στο Χάρενχαλ με μια κάποια σχετική καθυστέρηση κι όχι μόνο δε βρίσκει στρατό των Λάνιστερ για να δει λίγο αίμα το σπαθάκι του, αλλά βρίσκει και δεκάδες νεκρούς πίσω. Με έναν επιζώντα. Για να δούμε τι έχει να πει κι αυτός.

Ο Στάνις κι η Μελισσάνδρα

Και κυρίως ο κακόμοιρος ο Ντάβος, που επέζησε της ναυμαχίας, εκεί, θασσαλοδαρμένος και μπαρουτοκαπνισμένος, στα βράχια, μόνο και μόνο για να γυρίσει πίσω και να τον ρίξει στο μπουντρούμι το φονικό ζεύγος των Στάνις-Μελισσάνδρα.

Εγώ, να την πω την αμαρτία μου, ό,τι ήθελε η μάγισσα θα έκανα. Είμαι αδύναμος, το ξέρω. Αλλά μάντεψε: Κι ο Στάνις το ίδιο!

Δεν είναι απόλυτα σαφές σε τι κατάσταση βρίσκεται ο ίδιος κι ο στρατός του αυτή τη στιγμή, όμως από διάσπαρτα λόγια συμπεραίνουμε πως είναι σε μια ξεκάθαρα rebuilding κατάσταση. Προφανέστατα δεν έχει πει την τελευταία του λέξη.

Και κάπως έτσι ξεκινά ο νέος γύρος ιστοριών μετά τη μάχη ανάμεσα στους πολλούς υποψήφιους βασιλιάδες πέρσι. Όχι κάτι εντυπωσιακό για αρχή, αλλά σαφές και ενδιαφέρον από αρχή μέχρι τέλους, καθώς λαμβάνουμε τα πρώτα στοιχεία για τις ιστορίες που θα παρακολουθήσουμε φέτος.

(Ισχύει όπως και πέρσι η ίδια προειδοποίηση: Αυτά τα κείμενα γράφονται ύστερα από την παρακολούθηση του κάθε επεισοδίου και δε λαμβάνουν υπόψη καθόλου ό,τι συμβαίνει στα βιβλία. Συνεπώς, οτιδήποτε υπάρχει παρακάτω στα βιβλία θεωρείται SPOILER και δεν θα δημοσιεύεται.)

Η σειρά προβάλλεται κάθε Τρίτη βράδυ από το novacinema. Περισσότερα εδώ.

Exit mobile version