Γιατί έχει ενταθεί το φαινόμενο της αιμομιξίας στην τηλεόραση
Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο οι θεατές ελκύονται στο να βλέπουν αιμομικτικές σχέσεις στην τηλεόραση.
- 18 ΟΚΤ 2022
Το Game of Thrones μας είχε σερβίρει από το πρώτο κιόλας επεισόδιο τη σχέση μεταξύ των διδύμων αδερφιών Jaime και Cersei. Το ειδύλλιο προκάλεσε μάλιστα αύξηση των αναζητήσεων για fauxcest (ψεύτικη αιμομιξία) στα σάιτ πορνογραφικού περιεχομένου.
Έτσι, όταν ο Jon και οι Daenerys αποδείχθηκαν να είναι ανιψιός και θεία, μικρή εντύπωση μας έκανε. Και οι δύο σχέσεις όμως στο πλαίσιο του τηλεοπτικού Game of Thrones ήταν μία μεγαλύτερη ή μικρότερη ηθική πρόκληση για τους χαρακτήρες.
197 χρόνια πριν όμως, στην εποχή που είναι τοποθετημένο το House of the Dragon το ζήτημα της αιμομιξίας δεν είναι καν ζήτημα. Ίσα-ίσα που επιβάλλεται για να διατηρηθεί η αγνότητα του αίματος του κάθε οίκου, και είναι πατροπαράδοτο (κυριολεκτικά) έθιμο των Targaryen.
Εκτός από τα ματσαρίσματα που έχουμε δει στην οθόνη, όπως τα ξαδέρφια Rhaenyra και Laenor, τον Daemon πρώτα με την ανιψιά του Laena, και ύστερα με την ανιψιά Rhaenyra, και τα παιδιά τους μεταξύ τους. O γάμος μεταξύ των αδελφιών Aegon και Helaena πέρασε εντελώς στα ψιλά, ενώ είχαμε και casual προτάσεις για ακόμα πιο αποτρόπαια ματσαρίσματα.
Δεν ξεχνώ την πρόταση για γάμο μεταξύ Viserys και -παιδιού ακόμα- Laena, αλλά και μεταξύ Rhaenyra και -μωρού ακόμα- Aegon. Τα σενάρια αιμομιξίας στο House of the Dragon είναι όλα πιθανά, και για αυτό και δεν κολλάνε πουθενά.
Η λατρεία για Rhaenyra και Daemon
Και αν το αποτύπωμα των οπαδών του ειδυλλίου Jaime και Cersei μπορούσε να φανεί μόνο στις κρυφές αναζητήσεις στα σάιτ πορνογραφικού περιεχομένου, οι οπαδοί του θείου Daemon και της ανιψιάς Rhaenyra δεν κρύβονται καθόλου. Στο TikTok και στο YouTube μπορούσες να βρεις αφιερωματικά βίντεο για τους δυο τους από τα πρώτα κιόλας επεισόδια.
Ο γάμος της Rhaenyra και του Daemon ήταν φυσικά μια στρατηγική κίνηση, ωστόσο, υπάρχει κάποιου είδους ειλικρινής αγάπη -όσο μπορούν να αγαπήσουν όλοι αυτοί εκεί πέρα- και το μοναδικό will they-won’t they που είχαμε ως τώρα στη σειρά. Και αφού, είμαστε πλέον εκπαιδευμένοι στην αιμομιξία, η συγγενική σχέση των δύο λίγο (ή για την ακρίβεια καθόλου) δεν προβλημάτισε το κοινό.
Το Rick and Morty και η ελληνική τηλεόραση
Το θέμα της αιμομιξίας δεν περιορίζεται στο σύμπαν του Game of Thrones. Το έχουμε δει ξανά και ξανά σε σειρές όπως το Dexter, το Boardwalk Empire και πιο πρόσφατα, στο Rick and Morty.
Στο Rick and Morty έχουμε δει τα δύο αδέλφια, Summer και Morty, να δημιουργούν κατά λάθος ένα τεράστιο αιμομικτικό μωρό που ταξιδεύει στο σύμπαν, τον Naruto. Είδαμε τον καθένα από τους γονείς τους, Beth και Jerry, να συνάπτουν σχέσεις με τους πανομοιότυπους κλώνους τους. Είδαμε τον Jerry να λαμβάνει μία προφητεία ότι θα κάνει σεξ με τη μητέρα του και να κάνει τα πάντα, για να το αποφύγει, όλα όμως να καταλήγουν εκεί. Και αν ανατρέξει κανείς στο επεισόδιο μηδέν, όταν ακόμα το Rick and Morty ήταν Doc και Mharti βλέπουμε σεξουαλικές πράξεις μεταξύ του μετέπειτα παππού και εγγονού, όταν ακόμα οι δύο χαρακτήρες αναφέρονταν ευθέως στον Doc και τον Marty McFly.
Στην ελληνική τηλεόραση το έχουμε ζήσει με την Απαγορευμένη Αγάπη στα 90s, αν και εν τέλει αποκαλύφθηκε ότι οι δύο χαρακτήρες δεν ήταν αδέρφια. Σε λάιτ εκδοχή με συγγενείς εξ αγχιστείας και όχι εξ αίματος το έχουμε δει στο Ευτυχισμένοι Μαζί, αλλά και πέρυσι με την Άσπα και τον Άγγελο στον Σασμό.
Στα επεισόδια Σχέσεις Αίματος στην Ανατομία ενός Εγκλήματος και στο Εμμονή στη 10η Εντολή, που βασίζονταν σε ένα πραγματικό έγκλημα, είδαμε μία σχέση μεταξύ αδερφών, που κατέληξε σε γυναικοκτονία. Πιο πρόσφατα το είδαμε με τα ξαδέρφια τον Μελέτη και την Πηνελόπη στις Άγριες Μέλισσες, το οποίο επίσης δεν πήγε καθόλου καλά. Μητέρα βέβαια όλων, είναι ο Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή, από το οποίο ο Sigmund Freud ονομάτισε τη θεωρία του για το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα.
Ο Justin Lehmiller, ερευνητής στο Ινστιτούτου Kinsey, παρουσιαστής του podcast Sex & Psychology και συγγραφέας του βιβλίου Tell Me What You Want είπε στο Insider: «η αιμομιξία επηρεάζει τις βαθιά ριζωμένες επιθυμίες των θεατών να δουν το απαγορευμένο. [..] Υπάρχει κάτι ερωτικό στο να ασχολείσαι, ή ακόμα και να παρακολουθήσεις, κάτι που δεν πρέπει να κάνεις.
[..] Το πορνό, μετά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και οι τηλεοπτικές σειρές όπως το House of the Dragon έχουν δημιουργήσει ένα είδος τηλεοπτικής αναγέννησης της αιμομιξίας, προκαλώντας το συναίσθημα “είναι τόσο κακό-που δεν μπορώ να κοιτάξω μακριά”», είπε ακόμα ο Lehmiller.
Όπως είπε ο Geoffrey Celen, ειδικός στις τάσεις της βιομηχανίας πορνό, στο περιοδικό MEL: «Η βασική ανθρώπινη καλωδίωση δεν έχει αλλάξει πολύ τις τελευταίες χιλιετίες, και πάντα είχαμε ένα ερωτικό ενδιαφέρον για τις ιστορίες αιμομιξίας. Ο Οιδίποδας είχε ένα τραγικό τέλος, αλλά αυτό που πραγματικά κάνει την ιστορία ενδιαφέρουσα είναι ότι πηγαίνει με τη μαμά του».