Γιατί χαμογελάνε τόσο πολύ οι Αμερικάνοι;
- 8 ΜΑΙ 2017
Σαν το μάννα εξ’ ουρανού. Το scroll στα social media μας πέταξε πάνω σε ένα άρθρο με κεντρική φωτογραφία το υπέροχο χαμόγελο της Reese Witherspoon και τίτλο μία απορία που τόσα χρόνια στο χολιγουντιανό κουρμπέτι δεν ξέραμε πώς να εκφράσουμε.
Πρώτα, ξεκίνησε με τις ταινίες έπειτα το εντοπίσαμε στην τηλεόραση τέλος, με το πέρασμα των χρόνων αρχίσαμε να το χαζεύουμε στις φάτσες των Αμερικανών τουριστών καθώς λιάζονται στην ξαπλώστρα δίπλα μας. Τι συμβαίνει τέλος πάντων με αυτό το χαμόγελο το κολλημένο στα χείλη τους; Και ψεύτικο να ήταν κάποια στιγμή θα την έχανε την αληθοφάνεια του, τι στο καλό.
Την ώρα που άλλες εθνικότητες με αποκορύφωμα τους Ασιάτες και τους Βόρειους Ευρωπαίους, κυκλοφορούν με μία μούρη παγωμένη, ενίοτε και μέχρι το πάτωμα, οι Αμερικανοί έχουν πάντα αυτήν την ανομολόγητη χαρά. Την εντελώς ανεξήγητη. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον.
Γιατί η έρευνα που θα μας λύσει την απορία ήρθε και τα αποτελέσματά της πέρα από μη αναμενόμενα, είναι και εξαιρετικά ενδιαφέροντα.
Και όχι, δεν έχουν να κάνουν με τον ήλιο, μία αιτιολογία που ακούμε πολύ συχνά για τους λαούς που κατά κανόνα εμφανίζονται πιο χαρούμενοι στο χάρτη. Ένα ακόμη σπόιλερ είναι ότι λογικά, η δημοσίευσή της δεν πρέπει να άρεσε και πολύ στον Donald Trump. Κρίμα.
Ο συντάκτης του άρθρου που δημοσιεύθηκε στην Atlantic ξεκίνησε την έρευνά του έπειτα από αντίστοιχη σκέψη. Ότι δηλαδή γιατί μερικές χώρες τείνουν να έχουν πιο χαμογελαστούς κατοίκους; Το πρώτο πράγμα που βρήκε λοιπόν, ήταν ότι τα επίπεδα αστάθειας μίας χώρας μπορεί να παίζουν ρόλο στην χαρούμενη όψη των πολιτών της.
Παρόλα αυτά, αυτή παραμένει μία απλή εικασία.
Και αυτό γιατί αυτή που αποδείχθηκε ως βασική αιτία είναι η μετανάστευση. Μάλιστα, η μετανάστευση
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2015 πάνω σε έθνη που έχουν ύπαρξη από το 1500 και μετά, μέρη όπως ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν διαμορφωθεί από έναν αριθμό χωρών που κυμαίνεται από 63 μέχρι 83. Την ίδια ώρα, χώρες όπως η Κίνα ή η Ζιμπάμπουε εμφανίζονται εξαιρετικά ομογενείς από τους λαούς τους.
Στο ίδιο πνεύμα, δημοσκόπηση σε 32 χώρες πάνω στο ‘πόσο άνετα νιώθουν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους’ έδειξε ότι η εξωτερίκευση των συναισθημάτων έχει άμεση σχέση με την ποικιλία των εθνών. Ότι δηλαδή:
Σε μέρη που υπάρχουν πολλοί μετανάστες, το χαμόγελο είναι το βασικό συστατικό στο χτίσιμο μίας σχέσης εμπιστοσύνης ή μίας συνεργασίας, εφόσον δεν υπάρχει κοινή γλώσσα ή κουλτούρα
Παράλληλα, η ίδια έρευνα που αποκάλυψε ότι οι χώρες που ποικίλουν σε εθνικότητες χαμογελούν περισσότερο για να έρθουν πιο κοντά οι πολίτες τους, έδειξε ότι αντίστοιχα, οι άνθρωποι σε ομοιογενείς χώρες χαμογελούν κάθε φορά που θέλουν να δείξουν την υπεροχή τους έναντι σε κάποιον. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι θέλουν να διατηρήσουν την ιεραρχία και την δύναμή τους.
Κάπως έτσι λοιπόν, οι Αμερικανοί εμφανίζονται παντού πιο χαμογελαστοί και από διαφήμιση οδοντόκρεμας μιας και οι Σουηδοί πρόγονοί τους ήθελαν να γίνουν φίλοι με τους Ιταλούς γείτονές τους αλλά δεν ήξεραν πώς να προφέρουν το ‘buongiorno’.
Σημείωση Συντάκτριας: Η λίστα με τους λόγους για τους οποίους δεν χρειάζεται να φοβόμαστε το μεταναστευτικό αλλά να το αγαπήσουμε και να το στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο, πιθανότατα, είναι ατέρμονη. Ας χαμογελάσουμε γι αυτό.
(κεντρική φωτογραφία: AP Images/Hau Dinh)