ΒΙΒΛΙΟ

H εκρηκτική γκαρνταρόμπα του Iron Man

Ο σκηνοθέτης του “Iron Man 3” μιλάει για τη νέα στολή του Τόνι Σταρκ κι εμείς θυμόμαστε τις καλύτερες.

Στο “Iron Man 3” υπάρχουν πανοπλίες. Πολλές πανοπλίες. Στρατός ολόκληρος από διαφορετικές πανοπλίες. Φυσικά δε θα πούμε γιατί και τι ρόλο παίζουν στην εξέλιξη της ιστορίας, αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε το λόγο στον Σέιν Μπλακ, σκηνοθέτη της ταινίας, ώστε να μας εξηγήσει τη σημασία της βασικής στολής, του Mark XLII που φέρει ο Τόνι στη νέα του περιπέτεια.

Με πιο ισχυρούς εχθρούς (και μάλιστα εχθρούς που χρησιμοποιούν το ίδιο το σώμα ως όπλο), παρουσιάζεται η ανάγκη για μια ακόμα πιο ισχυρή πανοπλία, οπότε και εμφανίζεται το ερώτημα του πώς βελτιώνεις μια στολή που ήδη περιλαμβάνει ρουκέτες, χειροβομβίδες, λέιζερ, αντιπυραυλικό σύστημα, ωθητήρες, δυνατότητα πτήσης και προσωπικό υπηρέτη τεχνητής νοημοσύνης- αλλά κυρίως ένα εξωτερικό περίβλημα τόσο ισχυρό που μπορεί να αντέξει ξύλο από εξωγήινους, θεούς και υπερστρατιώτες την ίδια στιγμή.

Γι’αυτό και στο “Iron Man 3” ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Σέιν Μπλακ (των “Φονικών Όπλων” και του “Kiss Kiss Bang Bang”) εισάγει τη στολή Mark XLII εστιάζοντας όχι τόσο στο πόσο ισχυρή θα ήταν σε κατάσταση μάχης, αλλά στην τεχνολογική της εξέλιξη.

“To μόνο που μπορώ να πω είναι πως το Mark XLII ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του Τόνι και στις κινήσεις του σώματός του. Επίσης του διατίθεται σε κομμάτια, σε αντίθεση με τις προηγούμενες στολές που ήταν κάτι σαν αντίστοιχο πανοπλίας.”

“Το αγαπημένο μου κομμάτι τεχνολογίας στην ταινίας είναι αυτό το κουστούμι που κάνει ένα σωρό διαφορετικές λειτουργίες, με το οποίο ο Τόνι επικοινωνία σαν με τηλεπάθεια,” λέει ο Μπλακ. “Νομίζω πως οι φανς θα απολαύσουν τον τρόπο που έχουμε βρει ώστε να ανοίγει και να εφαρμόζει ώστε να είναι κάτι παραπάνω από μια απλή στολή.”

Όσο για το σχεδιασμό, οι ντιζάινερ της Marvel θέλησαν να αντλήσουν έπνευση από στοιχεία που αφενός αποτελούν οπτικές αναφορές στην εξέλιξη της πανοπλίας στα κόμικς, αλλά ήταν και κάτι φρέσκο στο πλαίσιο της κινηματογραφικής σειράς. Έτσι εστίασαν στις αποχρώσεις χρυσού που δεν είχαν παίξει πολύ ως τώρα.

“Στα πρώτα κόμικς, ο Τόνι φορούσε μια γκρι στολή, που μετά εξελίχθηκε σε χρυσή. Στην εξέλιξη του κινηματογραφικού σύμπαντος θεωρήσαμε πως είχε αξία να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αυτό το κλασικό λουκ,” λέει ο υπεύθυνος οπτικού σχεδιασμού της Marvel.

 

Χαρακτηριστικό του επιτυχημένου σχεδιασμού και της μίξης props με CGI, δεν είναι καν εμφανές που τελειώνουν οι αληθινές πανοπλίες και πού αρχίζουν τα εφέ. “Στην πραγματικότητα φτιάξαμε δύο στολές για την ταινία,” λέει ο Σέιν Μπλακ. “Το Mark XLII και τη στολή του Iron Patriot. Οι πολλές άλλες πανοπλίες που βλέπεις στην ταινία, κάποια είναι μοντέλα και άλλα είναι δημιουργίες CGI. Είναι στο χέρι σου να το να αποφασίσεις αν το μάτι σου μπορεί να καταλάβει τη διαφορά,” προκαλεί τον θεατή ο σκηνοθέτης.

Όλη η εξέλιξη της στολής από την πρώτη ταινία μέχρι σήμερα αντικατοπτρίζει υπό μία έννοια την ίδια την προσωπική διαδρομή του Τόνι Σταρκ, ξεκινώντας από δυσκίνητη μεταλλική ασπίδα προστασίας και φτάνοντας μέχρι αυτό το σχεδόν-τηλεπαθητικό, σχεδόν-οργανικό, σχεδόν-ζωντανό φύλακα άγγελο που είναι στο “Iron Man 3”.

“Η πρώτη στολή είχε απλά το ρόλο του να σώσει τη ζωή του Τόνι όσο βρισκόταν σε ομηρία και επίτηδες ακατέργαστη. Η επόμενη στολή, η ιπτάμενη, είναι η πρώτη του απόπειρα ραφιναρίσματος. Η πιο πρόσφατη εκδοχή, η στολή-βαλίτσα, έκανε την πανοπλία φορητή. Η εκδοχή που είδαμε στο “Avengers” είχε πολλά πυρομαχικά, ήταν σχεδιασμένη για πόλεμο.”

“Κι έτσι φτάνουμε στην Mark XLII που μπορεί να πετάξει και να φτάσει στον Τόνι σε κομμάτια, κι εκείνος μπορεί να ελέγξει τα κομμάτια με το μυαλό του.”

Είναι να αναρωτιέσαι, ‘τι θα σκεφτούν να κάνουν μετά’.

Αυτές είναι 5 ακόμα από τις πανοπλίες που εμφανίζονται στην ταινία

Stealth Armor

Μετεξέλιξη προϋπάρχουσας πανοπλίας που ταξίδευε στο φεγγάρι (περισσότερα παρακάτω) πιο ελαφράς σε όπλα και πιο γεμάτης με συσκευές και τεχνολογία που την κάνουν αόρατη από κάθε είδους ραντάρ. Χρησιμοποιήθηκε στα κόμικς για να αντιμετωπίσει τον Magneto. Μη ρωτήσεις τώρα τι δουλειά είχε ο Iron Man ενάντια στον Magneto. ΕΙΝΑΙ IRON MAN, δηλαδή θα περίμενε κανείς πως δε θα τον πλησίαζε τον συγκεκριμένο villain. Τι να πεις.

Hydro Armor

Από όλες αυτές είναι ίσως η σημαντικότερη μες στο πλαίσιο της ταινίας, όπου βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι δεν μοιάζει καθόλου με το ντιζάιν του κόμικ. Τώρα θα μου πεις, γιατί βάλαμε τότε το ντιζάιν του κόμικ. Ε. Δεν έχεις συχνά την ευκαιρία να δεις τον Τόνι Σταρκ ως μεταλλικό δύτη. (Το τι κάνει αυτή η πανοπλία είναι μάλλον προφανές.)

Deep Space Armor

Η γνωστή και ως ‘πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι’ πανοπλία. Επειδή εντάξει, εξωγήινοι φτάσανε στη Γη στο “Avengers”, οπότε καθόλου κακή ιδέα το να αναπτυχθεί μια πανοπλία που να μπορεί να ταξιδεύει στο διάστημα. Στο τσακ τη γλίτωσε ο Τόνι την τελευταία φορά.

Hulkbuster

Στην πραγματικότητα είναι κάτι σαν τιτάνιος εξωσκελετός που εφαρμόζει έξω από την ήδη υπάρχουσα στολή. Έγινε διάσημο όταν ο Σταρκ το χρησιμοποίησε στα κόμικς για να αντιμετωπίσει τον Χαλκ, κάτι που ελπίζουμε να μη χρειαστεί να συμβεί και στο σινεμά. Εμφανέστατα πάντως, ο Τόνι το φοβάται το ενδεχόμενο καθώς να, ορίστε, το έφτιαξε το Χαλκο-απωθητικό.

Godkiller Armor

Άλλη μία πανοπλία που ταξιδεύει στο φεγγάρι (σαφείς τάσεις απόδρασης, δε ξέρω αν το προσέξατε ένα μοτίβο κι εσείς) που δεν είναι ούτε όσο αόρατη είναι η Stealth ούτε όσο ισχυρή είναι η Deep Space. ΑΛΛΑ ΤΗ ΛΕΝΕ GODKILLER.

*To “Iron Man 3” παίζεται ήδη στις αίθουσες από τη Feelgood Entertainment.

Exit mobile version