Η Mae West ήταν η Σάσα, η Κορίνα και η Σαμάνθα μαζί
- 8 ΜΑΡ 2018
Σήμερα είναι η μέρα της γυναίκας και πιστεύεις δεν πιστεύεις στην ύπαρξη ή τη σημασία τέτοιων ημερών, είναι μια αφορμή να διαβάσεις (ή να γράψεις) ένα άρθρο.
Εμείς είπαμε να τιμήσουμε τις πιο φλογερές γυναίκες της μικρής και της μεγάλης οθόνης, και κυρίως εκείνη που ήταν πρώτη από όλες. Τη Mae West.
Σάσα
Η Σάσα δεν χρειάζεται συστάσεις. Παίχτηκε καταπληκτικά από την Κατιάνα Μπαλανίκα και δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε καμία άλλη για τον ρόλο. Κολλητή της Χριστίνας, ζωντοχήρα, πάντα κεφάτη, πετούσε τις ατάκες όπως πετάει τα μπαλάκια του τέννις εκείνο το μηχάνημα, που έχω δει σε αμερικάνικες ταινίες, που πετάει μπαλάκια τέννις. Να εδώ ένας καμμένος έχει συγκεντρώσει όλη τη Σάσα, που μπορείς να δεις, σε εννιά μέρη.
Ένα τρίβια: Η χαρακτηριστική προφυρή χαίτη της Σάσας ήταν περούκα, για να ταιριάζει στο φλογερό ταπεραμέντο της, και το πραγματικό μαλλί της Μπαλανίκα φαίνεται σε αυτό το επεισόδιο.
Η ατάκα που έγραψε ιστορία:
Εσύ μιλάς για κέρατο, που κεράτωνες τον Τάσο με όλη την Αθήνα;
Σιγά τη μεγαλούπολη.
Samantha
Και η Σάσα είναι η κατάλληλη σύνδεση για τη Samantha, αφού εκτός από μία ίδια συλλαβή μοιράζονται και μία ίδια σκηνή. Και οι δύο πήραν τα λαγκάδια για χάρη της κολλητής τους και ξελόγιασαν στο στάβλο το στιβαρό αγροτόπαιδο του χωριού. Και για την ιστορία, η Σάσα ήταν η πρώτη.
Η ατάκα που έγραψε ιστορία:
I will not be judged by you or society. I will wear whatever and blow whomever I want as long as I can breathe and kneel.
Κορινάρα
Η Κορίνα είναι ακόμη ένα φλογερό σύμβολο της ελληνικής ποπ κουλτούρας. Η οικογένεια και η κοινωνία προσπάθησε πολλές φορές να την καταπιέσει και να την εντάξει στις νόρμες της, η ερωτική της προσωπικότητα όμως, πάντα έβγαινε στην επιφάνεια.
Η ατάκα που έγραψε ιστορία:
Κάτσε μέχρι να σου κάτσω.
Σπεράντζα Βρανά
Αρκετά όμως με τις fictional περιπτώσεις. Πριν φτάσουμε στη Mae West, ας μιλήσουμε για την ελληνική εκδοχή της. Η πρώτη που τόλμησε να μιλήσει ελεύθερα για το σεξ στην Ελλάδα ήταν φυσικά η Σπεράντζα Βρανά.
Σε μια πολύ ωραία συνέντευξη που έδωσε στον Θοδωρή Αντωνόπουλο και το Υποβρύχιο το 2006, και μπορείτε να διαβάσετε εδώ, μίλησε ανοιχτά για τη ζωή της και μεταξύ άλλων είπε:
Ορφάνεψα μικρή και έτσι δεν είχα να δώσω λογαριασμό πουθενά. Έπαιρνα τη ζωή όπως μου ερχόταν. Γλεντούσα όπως μου άρεσε. Το σεξ ήταν κάτι σαν φαγητό για μένα – και πείναγα πολύ συχνά.
Είμαι ισορροπημένο άτομο, γιατί γαμήθηκα καλά τον καιρό που έπρεπε. Αγαπήθηκα, ερωτεύθηκα, χόρτασα τις ηδονές και έτσι δεν έχω απωθημένα.
Mae West
H Mae West γεννήθηκε το 1893 στο Μπρούκλιν, της Νέας Υόρκης. Μπήκε στον χώρο του θεάματος στα 7 της συμμετέχοντας σε ερασιτεχνικές παραστάσεις και τοπικούς διαγωνισμούς. Στα 14 συμμετείχε για πρώτη φορά επαγγελματικά σε έναν σατιρικό θίασο και 4 χρόνια μετά έπαιξε για πρώτη φορά στο Broadway. O πρωταγωνιστικός ρόλος όμως ήρθε το 1926 στα 33 της, όταν η Mae West έγραψε, σκηνοθέτησε, έκανε την παραγωγή και πρωταγωνίστησε στο θεατρικό έργο ‘Sex’. Οι συντηρητικοί κριτικοί της εποχής φυσικά το έθαψαν, παρόλα αυτά έγινε sold out. Μετά από παράπονα θρησκευτικών ομάδων η West οδηγήθηκε στο δικαστήριο, όπου καταδικάστηκε σε 10 μέρες φυλάκιση για διαφθορά των νέων. H Mae West θα μπορούσε να πληρώσει το πρόστιμο και να τη γλιτώσει, αποφάσισε όμως να εκτίσει την ποινή, γιατί προέβλεψε την διασημότητα που θα έπαιρνε το θέμα.
Πράγματι είχε δίκιο. Τα μίντια κάλυψαν εκτενώς το θέμα και αυτό βοήθησε στην καριέρα της. Την έβαλαν όμως και στο μάτι ως το κακό κορίτσι.
Έχει πει για τη συνεχή λογοκρισία, που δέχτηκε στην καριέρα της:
I believe in censorship. I made a fortune out of it.
Το επόμενό της θεατρικό ήταν το ‘The Drag’, και είχε να κάνει με την ομοφυλοφιλία. Όταν όμως θέλησε να το ανεβάσει στη Νέα Υόρκη της απαγορεύτηκε πάλι εξ αιτίας συντηρητικών ομάδων.
Η Mae West ήταν από τους πρώτους που υποστήριξε τα δικαιώματων των ομοφυλόφιλων και των γυναικών, παρόλο που έχει πει ότι δεν είναι ο τύπος φεμινίστριας που καίει το σουτιέν της. Επίσης ήθελε στα έργα της είτε θεατρικά είτε αργότερα κινηματογραφικά να παίζουν και Αφροαμερικάνοι ηθοποιοί, το οποίο ήταν πολύ προκλητικό για την εποχή. Η Mae West ήταν ένας από τους παράγοντες που βοήθησαν να σπάσουν κάπως οι φυλετικές διακρίσεις στη βιομηχανία του θεάματος.
Αξίζει επίσης να αναφέρουμε εδώ μια ιστορία από τη ζωή της. Όταν κάποτε είχε δεσμό με τον διάσημο μποξέρ Gorilla Jones, πήγαν να μπουν μαζί στο κτίριο που έμενε εκείνη και ο θυρωρός δεν άφηνε τον Jones να μπει, επειδή ήταν μαύρος και η πολυκατοικία το απαγόρευε. Τότε η Mae West αγόρασε την πολυκατοικία και κατάργησε την απαγόρευση.
Στη συνέχεια έγραψε και άλλα θεατρικά όπως τα ‘The Wicked Age’, ‘Pleasure Man’ και ‘The Constant Sinner’. Εκείνο που την καθιέρωσε όμως ήταν το ‘Diamond Lil’, ένα θεατρικό για μία έξυπνη και μπριόζα γυναίκα που ζούσε στη δεκαετία του 1890. Η επιτυχία του της άνοιξε και τις πόρτες για το Hollywood και σε αυτό βασίστηκε και ο χαρακτήρας ‘Lady Lou’ από την ταινία της ‘She Done Him Wrong’.
Την πρώτη της ταινία την έκανε σε ηλικία 40 ετών το 1932, κάτι αρκετά σπάνιο για την εποχή και ειδικά για μία γυναίκα.
Ο ρόλος της ήταν μικρός και δυσαρεστήθηκε στην αρχή, την άφησαν όμως να ξαναγράψει τον ρόλο της η ίδια, και έτσι έμεινε ικανοποιημένη. Η ατάκα που άφησε ιστορία ήταν η
Goodness, what beautiful diamonds!
Goodness had nothing to do with it, dearie.
Να πούμε εδώ ότι έτσι ονόμασε και την αυτοβιογραφία της, ‘Goodness had nothing to do with it’, η οποία εκδόθηκε το 1959 και έγινε ανάρπαστη.
Στη δεύτερη της ταινία όμως, ένα χρόνο μετά το 1933, είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο όλο δικό της. Ήταν το ‘She Done Him Wrong’, που αναφέραμε προηγουμένως, το οποίο προτάθηκε και για Όσκαρ.
Στα επόμενα 10 χρόνια συνεχίστηκε η κινηματογραφική της πορεία με μεγάλη επιτυχία. Όσο πέρναγαν όμως τα χρόνια γίνονταν όλο και πιο αυστηροί οι κανονισμοί και η λογοκρισία. Στο 1943 ‘Heat’s on’ του 1943 δεν την άφησαν να γράψει τους διαλόγους της και η ταινία πήγε άπατη. Από τότε και για 27 χρόνια η Mae West δεν ξαναέπαιξε στον κινηματογράφο. Επέστρεψε στον κινηματογράφο το 1970, για ένα ρόλο στην ταινία ‘Myra Breckinridge’ και για την επιστροφή της είπε: “It’s a return, not a comeback. I’ve never been away, just busy”. Η επόμενη και τελευταία της ταινία ήταν το ‘Sextette’ του 1978.
Στα χρόνια που δεν έπαιζε στο σινεμά η καριέρα της φυσικά κάθε άλλο παρά είχε τελειώσει, αφού πρωταγωνιστούσε με μεγάλη επιτυχία σε σόου στο Broadway και στο Λας Βέγκας, στα οποία δεν αντιμετώπιζε τη λογοκρισία και ήταν ελεύθερη να κάνει ό,τι θέλει. Σε ένα από αυτά τα σόου στα 61 της χρόνια, γνώρισε και τον σύντροφό της Paul Novak, ο οποίος ήταν 30 χρόνια νεότερός της. Έμειναν μαζί για 26 χρόνια, μέχρι το θάνατό της το 1980.
Κάποιες από τις ατάκες της που έγραψαν ιστορία:
When I ‘m good, I ‘m very good. But when I ‘m bad I ‘m better.
(Μέντιουμ): I see a man in your life. (Mae West): What? Only one?
Every man I meet wants to protect me. I can’t figure out what from.
I speak two languages, body and English.
Save a boyfriend for a rainy day, and another, in case it doesn’t rain.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ
Καμία Σοράγια: 7 σταρ τελενοβέλων με ζωή σαν τελενοβέλα
|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του Popcode.