ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H Suicide Squad της F1!

Λίγο προτού η DC/Warner αμολήσει τους πιο αμφιλεγόμενους υπέρ-ήρωές της στη μεγάλη οθόνη, κάνουμε το δικό μας casting για να συνθέσουμε την απόλυτη Suicide Squad της Formula 1!

Μετά το θάνατο του Superman, αυτή τη Γη ποιος θα τη σώσει; Επειδή το ανέκδοτο με τον Ben Affleck ως Batman δεν πείθει ούτε τους κακούς αυτού του κόσμου, δημιουργήθηκε η Suicide Squad. Μία «Ομάδα Αυτοκτονίας» από τους πιο σαλεμένους υπέρ-ήρωες που από κακά παιδιά, γίνονται σωτήρες της ανθρωπότητας και μπλα μπλα μπλα. Αυτά σύντομα στον κινηματογράφο της γειτονιάς σας.

Όμως επειδή το καλοκαιρινό διάλειμμα στη Formula 1 μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αυτοκτονία διά αθεράπευτης ανίας, είπαμε να σώσουμε εαυτούς μπερδεύοντας λίγο το παρελθόν με το μέλλον, την πραγματικότητα με τη μυθοπλασία, τα σπασμένα σαγόνια με τις στραπατσαρισμένες λαμαρίνες και πάει λέγοντας. Αν λοιπόν η Suicide Squad αφορούσε στο μαγικό κόσμο της Formula 1, ποιοι θα έθεταν υποψηφιότητα για το cast; Φορέστε κράνος και ζώνη… 15 σημείων, βάλτε τέσσερα πουλόβερ μαζί για να γίνετε σαν τον άνθρωπο της Michelin, τοποθετήστε μεγάλα κομμάτια αφρολέξ γύρω σας και τυλιχτείτε με ταινία, κάντε τελοσπάντων ότι σας φωτίσει ο Θεός στον οποίο πιστεύετε για να προστατευτείτε. Αυτή η βόλτα θα πονέσει!

 

Οι κομμένοι

Υποψήφιοι για τους ρόλους έχουν υπάρξει πολλοί. Άλλοι πιο ‘χαρισματικά επικίνδυνοι’, άλλοι επώδυνα αργοί, όπως και να έχει από τη Formula 1 έχουν περάσει οδηγοί που ανήκαν σε αυτή όσο η μαρμελάδα νεράντζι στην καρδιά ενός σουφλέ σοκολάτας. Ωστόσο χάρη στα γεμάτα πορτοφόλια, έβρισκαν μονοπάτια προς ένα κόκπιτ το οποίο έκαναν δικό τους για μερικά φεγγάρια. Όπως στο ένδοξο (θέλουμε να θυμόμαστε) παρελθόν, έτσι και στο ανιαρό παρόν, υπήρχαν pay drivers αλλά και μικρά ακατέργαστα διαμάντια, που χρειάζονταν επεξεργασία. Δηλαδή να δουλευτούν ως ταλέντα, για να μετατρέψουν τα φεστιβάλ στούκας, σε οδηγικά ρεσιτάλ.

Για παράδειγμα, προτού πάρει τέσσερις παγκόσμιους τίτλους σερί, ο Sebastian Vettel άκουγε τον τότε επικεφαλής της McLaren, Martin Whitmarsh, να τον χαρακτηρίζει “Crash Kid”. Ο Mark Webber είχε βαφτίσει τον Romain Grosjean “Ο Τρελός των Εκκινήσεων” με τρανότερο ατόπημα το χάος στην πρώτη στροφή του Σπα το 2012 όπου από θαύμα βγήκαν όλοι ανέπαφοι. Όμως κι αυτός πλέον έχει ωριμάσει τόσο που αντί να τον κράζουν, κράζει. Άρα δεν μας κάνει για τούτη τη λίστα.

Οι εκλεκτοί μας για τη Suicide Squad της F1 είναι:

Captain Boomerang – Alex Yoong

Μπορεί η συντομότερη πτήση που συνδέει την Αυστραλία με τη Μαλαισία να είναι 4.743 km αλλά εύκαιρο Αυστραλό ικανό για ομάδα αυτοκτονίας δεν είχαμε. Έτσι ξεκινάμε με τον εκ Κουάλα Λουμπούρ ορμώμενο Alex Yoong. Έκανε ντεμπούτο στην F1 λίγο πριν το φινάλε της σεζόν του 2001 και από τα 18 Grand Prix στα οποία συμμετείχε, κατάφερε να τερματίσει μόλις σε 6!

 

Στο μεσοδιάστημα πρόλαβε να πέσει πάνω σε αντιπάλους, να οργώσει κάθε αμμοπαγίδα στο οπτικό του πεδίο, να σπάσει διψήφιο αριθμό κιβωτίων ταχυτήτων, να κάψει κινητήρες, να χάσει αεροτομές εν κινήσει* και στις τρεις ημέρες που οδήγησε στο πριγκιπάτο του Μονακό, να πέσει πάνω σε ισάριθμες μπαριέρες! Λες και τα Boomerang του δυσλειτουργούσαν όσο και η Minardi του, με αποτέλεσμα να επιστρέφουν ανεξέλεγκτα ‘πληγώνοντας’ τον ίδιο αντί τους αντιπάλους του!

*Εντάξει, για τις αστοχίες υλικών δεν έφταιγε εκείνος, αν και έτσι ‘έδενε’ περισσότερο η ιστορία.

Rick Flag – Chanoch Nissany

Έμπειρος πολεμιστής με αρκετά χρόνια στο κουρμπέτι ο Rick, έμπειρος επιχειρηματίας σκοτεινών δραστηριοτήτων με πολύ χρήμα στην τσέπη ο Chanoch. Λόγω… ηλικίας θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αυτός που θα οδηγεί τους νεαρούς πολεμιστές στη μάχη αν και το παράδειγμά του μόνο προς μίμηση δεν είναι. Έκανε ντεμπούτο στη Formula 1 στα 42 του (!) και λογικά αυτό αρκεί για να δικαιολογήσει την επιλογή του για τη λίστα μας. Καθώς ο ρόλος του δοκιμαστή στα ελεύθερα της Παρασκευής είναι παραδοσιακά συνδεμένος με κάποια μεταβίβαση χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό, στα γενέθλια του (!!) έπεισε τον -πουλάω ακόμα και αέρα με το τετραγωνικό- Paul Stoddart, να του δώσει ένα μονοθέσιό του για τα ελεύθερα δοκιμαστικά του Grand Prix Ουγγαρίας του 2005.

 

Μιας και ήταν 12 και βάλε δευτερόλεπτα πιο αργός από τους πραγματικούς οδηγούς, γλίτωσε εαυτόν κι εμάς από το μαρτύριο στέλνοντας τη Minardi του στην αμμοπαγίδα.

Slipknot – Vittorio Brambilla

Μερικές φορές, μόνο το παρατσούκλι ενός οδηγού αρκεί για να εξηγήσει πολλά. Στην προκειμένη περίπτωση, το παρατσούκλι του Vittorio Brambilla ήταν  «The Monza Gorilla». Ο ήρωας της DC ξέρει να σκαρφαλώνει καλά, ο Ιταλός ήξερε να ‘σκαρφαλώνει’ πάνω σε αντιπάλους ακόμα καλύτερα. Ξεκίνησε από τις μοτοσυκλέτες, μετά έγινε μηχανικός και μετά οδηγός αγώνων, γνωστός για το επιθετικό του στιλ (μα φυσικά) αλλά και τις πλάκες του. Είχε αμέτρητα ατυχήματα ενώ η πλέον χαρακτηριστική στιγμή του, ήταν στο αυστριακό Grand Prix του 1975.

 

Υπό βροχή πήρε τη μοναδική νίκη της καριέρας του και με το που είδε την καρό σημαία, έχασε τον έλεγχο με τη March του να προσπαθεί να σκαρφαλώσει πάνω από τις μπαριέρες!

Katana – Yuji Ide

Εδώ μπερδεύουμε τα φύλα αλλά η αποτελεσματικότητα είναι η ίδια. Όπως η Tatsu Yamashiro θερίζει με το σπαθί της, έτσι και ο Ιάπωνας θέριζε με το μονοθέσιο του, με επιθέσεις αυτοκτονίας στον πρώτο γύρο! Όχι βέβαια πως πρόλαβε να ολοκληρώσει και πολλούς. Η καριέρα του στη F1 είδε μαύρη σημαία μόλις μετά από τέσσερα Grand Prix, καθώς η Παγκόσμια Ομοσπονδία αφαίρεσε την αγωνιστική λισάνς του.

 

Κάνοντας ντεμπούτο στα 31 και τρέχοντας με την ανίσχυρη Super Aguri, είδε μόνο μία φορά την καρό σημαία, δεν ήταν ταχύτερος κανενός στις κατατακτήριες δοκιμές που συμμετείχε κι αν τα πρώτα τρία του Grand Prix θα είχαν ταιριαστό soundtrack το «Όπως θα φέρνω τις στροφές», στην Ίμολα το 2006 μάλλον άκουγε Rammstein καθώς έστειλε τον Christijan Albers να κάνει κωλοτούμπες!

El Diablo – Andrea De Cesaris

Τι λέγαμε νωρίτερα για παρατσούκλια; Ε λοιπόν αυτό που είχε κολλήσει στον Andrea De Cesaris ήταν το «Καταστροφέας» και νομίζω έχετε ήδη καταλάβει πως γεννήθηκε για να μπει σε αυτή τη λίστα. Κατάφερε να εγκαταλείψει σε 148 από τα 208 GP στα οποία εκκίνησε ενώ κατέχει το απόλυτο ρεκόρ, των 18 σερί εγκαταλείψεων! Έβλεπε πιο συχνά φωτιά από το πίσω μέρος του μονοθεσίου του, παρά καρό σημαία, κάνοντας τα αφεντικά των 10 ομάδων για λογαριασμών των οποίων έτρεξε, να τρέμουν για τους λογαριασμούς από τα ‘φαναρτζίδικα’!

 

Ήταν μάλιστα τέτοιος ο ρυθμός που ο Ιταλός κατέστρεφε McLaren το 1981, που η βρετανική ομάδα των απέσυρε από τον αγώνα του Zanvoort διότι είχε καταταγεί 13ος στη μάχη της pole position και ήταν σίγουροι πως θα τράκαρε ξανά στον αγώνα! Είχε ταλέντο αλλά δεν είχε χαλινάρι, πράγμα που σε ένα βαθμό συνετέλεσε στο να είναι ο οδηγός με τις περισσότερες εκκινήσεις σε GP χωρίς να έχει πάρει νίκη! Στο παλμαρέ του εντάσσονται ακόμα και τα ρεκόρ με τις περισσότερες συνεχόμενες εγκαταλείψεις σε μία σεζόν αλλά και τις περισσότερες συνολικά σε μία σεζόν! Αμίμητος.

Harley Quinn – Carmen Jorda

Ήρθε η ώρα να το χοντρύνουμε το πράγμα. Όπως λατρεύουμε Margot Robbie, έτσι λατρεύουμε και Carmen Jorda. Την πιο διάσημη οδηγό αγώνων του σήμερα, χωρίς να μπορεί ένας από τους θαυμαστές της να θυμηθεί ένα αγωνιστικό της επίτευγμα. Οδηγός… εξέλιξης πέρυσι της Renault (με ότι κι αν σημαίνει αυτό), ήταν παρούσα στα Grand Prix, φορούσε τα ρούχα της ομάδας και… χαμογελούσε. Δεν θα τολμούσα να βάλω στη λίστα τη Maria Terese de Filippis που έσπασε το αντρικό γκέτο της F1 τη δεκαετία του ’50 ή τη Lella Lombardi, τη μοναδική γυναίκα που έχει βαθμολογηθεί στην ιστορία του σπορ. Η Ιταλίδα Giovanna Amati ήταν η τελευταία εκπρόσωπος του ασθενούς φύλλου που έτρεξε σε Grand Prix (1992) και ανεξάρτητά από το όποιο ταλέντο της, η εμφάνισή της αποτελούσε δέλεαρ για τους χορηγούς της εποχής.

 

Στο ίδιο κλίμα και η Jorda, μόνο που αυτή έχει οδηγήσει F1 μόνο σε προσομοιωτή. Μάλιστα οι κακές γλώσσες, συγκεκριμένα του Marco Sorensen με τον οποίο άλλαζε βάρδιες στον προσομοιωτή της Renault, λένε πως έχανε 12 δευτερόλεπτα στο γύρο σε σχέση με τον Δανό. Το μόνο που μπορούμε να πούμε, με όση αντικειμενικότητα μας διακρίνει, είναι: «κάτω τα χέρια από την Carmen»!

Killer Croc – Pastor Maldonado

Αν παιζόταν στο στοίχημα, η παρουσία του οδηγού από τη Βενεζουέλα σε αυτή τη λίστα θα έδινε 1.02 στην καλύτερη. Γεννημένος για να τρακάρει, με ότι κι αν οδηγεί, όπου κι αν βρίσκεται, έχει εμπνεύσει πολλούς ‘καλλιτέχνες’ των social media. Εκτός από τα απίστευτα post για πάρτη του, είχε δημιουργηθεί και σελίδα στο internet που έδειχνε πόσες μέρες, ώρες και λεπτά είχαν περάσει από τη τελευταία σύγκρουση στην οποία είχε εμπλακεί. Όπως ίσως υποπτεύεστε, το χρονόμετρο μηδένιζε συχνά! Τα ατυχήματα στα οποία είχε υπαιτιότητα είναι τόσα πολλά που αν τα απαριθμούσαμε όλα, θα διαβάζατε μέχρι να βγει το Suicide Squad 2!

 

Το ίδιο πολλά ήταν όμως και τα $$$ από την PDVSA, την εταιρεία πετρελαιοειδών της Βενεζουέλας που στήριζε την καριέρα του. Όσο η κάνουλα έριχνε δολάρια, ο Pastor Rafael Maldonado Motta έπαιρνε φανέλα βασικού σπίτι του. Όταν άδειασε το ντεπόζιτο, πήγε (και έμεινε) σπίτι του. Χωρίς τη φανέλα.

Πρέπει όμως να παραδεχθούμε πως παρότι υπήρχαν στιγμές που οδηγούσε λες και είχε κάψει κάθε εγκεφαλικό του κύτταρο, κάποιες άλλες στιγμές έδειχνε πως κάπου βαθιά μέσα του είχε κρυμμένο ατόφιο ταλέντο. Πήρε τίτλο στο GP2, pole position και νίκη στο Grand Prix Ισπανίας του 2012 στη Formula 1. Το χρήμα από μόνο του δεν φέρνει τέτοιες επιτυχίες αλλά το μυαλό κουκούτσι μπορεί εύκολα να τις κάνει να χαθούν κάπου ανάμεσα στα θρύψαλα από τα μονοθέσια που έχει διαλύσει.

Deadshot – Juan Pablo Montoya

Στην ταινία ο Will Smith αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο αγγελάκι και το διαβολάκι που τσακώνονται πάνω από τους δυο του ώμους. Αναμφίβολα αποτελεί την ηγετική μορφή στην Ομάδα Αυτοκτονίας και το μεγάλο όνομα του cast. Έτσι και ο τιτανομέγιστος Juan. Παρότι το γυρολόγιό του στην πίστα ήταν πιο ασταθές από μεθύστακα ελληνικής ταινίας των ‘60ς, η γεμάτη cojones οδήγησή του τον έκανε αγαπητό στο κοινό. Επαναστάτης κυριολεκτικά χωρίς αιτία, γρήγορος στην οδήγηση αλλά και στη μάσα, ο Montoya είναι μακράν ο πιο ταλαντούχος οδηγός σε τούτη τη λίστα.

Έχει κερδίσει τα 500 μίλια της Ινδιανάπολης και το Grand Prix του Μονακό, έχει πανηγυρίσει τίτλους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού Ωκεανού – επιτεύγματα ενδεικτικά της αξίας του.

 

Όμως προσπαθώντας να τα βάλει με τον σπουδαίο Michael Schumacher και μάλιστα σε μία εποχή όπου η Ferrari ήταν ακόμα σπουδαιότερη, συχνά ερχόταν σε αδιέξοδο. Έμεινε λίγο στην F1, συμμετείχε μόλις σε 95 Grand Prix και κέρδισε 7 από αυτά, πραγματοποιώντας κάποιες πραγματικά συγκλονιστικές προσπεράσεις. Ωστόσο, με το ένθερμο λατινοαμερικάνικο ταπεραμέντο του, ήταν δεδομένο πως το δικό του στρατόπεδο θα πανηγύριζε σε κάθε μεγάλη μάχη το ‘διπλό στο ημίχρονο’, κλαίγοντας με το ‘άσο τελικό’. Τουλάχιστον έβρισκε παρηγοριά στην αγκαλιά της πανέμορφης συζύγου του Connie…

The Joker – Taki Inoue

Αν ο Jared Leto είναι η αποκάλυψη της ταινίας στο ρόλο του Joker, ο Taki Inoue είναι φαινόμενο από μόνος του. Στα εντός πίστας κατορθώματα, πρόλαβε να τρέξει σε 18 Grand Prix και να εγκαταλείψει σε 13 από αυτά. Όμως πρόλαβε να πρωταγωνιστήσει άθελά του σε δύο ατυχήματα που απλά ‘δεν γίνονται’! Το πρώτο ήταν στο Μονακό το 1995. Το μονοθέσιό του ακινητοποιήθηκε και καθώς οι άνθρωποι της πίστας προσπαθούσαν να το μεταφέρουν εκτός αυτής, ο γνωστός από τα ράλι Jean Ragnotti οδηγούσε το αυτοκίνητο ασφαλείας τόσο σβέλτα που δεν πρόλαβε να το αποφύγει! Στην ίσως πιο παράξενη σύγκρουση στην ιστορία της F1, η Footwork βρέθηκε πάνω από τις μπαριέρες και ο Taki έπαθε διάσειση! Δείτε τον αποτέλεσμα της σύγκρουσης στο 1.30 του video που ακολουθεί…

 

Τέσσερις αγώνες μετά, ο Ιάπωνας έμεινε από κινητήρα στην Ουγγαρία, εκτυλίσσεται ένα πραγματικό blooper το οποίο περιλαμβάνεται επίσης στο παραπάνω video. Καθώς οι κριτές ήταν τα ζώα μου αργά, σπεύδει να πάρει ένα πυροσβεστήρα για να σβήσει τη φωτιά. Στη φούρια του όμως δεν βλέπει το ιατρικό αυτοκίνητο που καταφθάνει για παν ενδεχόμενο και τελικά αντί να τον… φροντίσει, τον χτυπάει! Ίσως να πρέπει να βάλουμε και τον οδηγό του στην ομάδα αυτοκτονίας μας.

Μπολιασμένος με αυτοκριτική, ο δαιμόνιος Taki έλαβε μέρος στη ψηφοφορία βρετανικού μέσου για την ανάδειξη του χειρότερου οδηγού στην ιστορία της F1 και ψήφισε τον εαυτό του! Αν δεν τον ακολουθείς στο twitter, εσύ χάνεις!

Exit mobile version