ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v66: Ο Harry Potter θα γίνει το επόμενο Pokemon Go

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Τι χρειάζεστε αυτή την όμορφη φθινοπωρινή Δευτέρα; Γιατί εμείς σας έχουμε νέα για ένα Χαριποτερικό παιχνίδι που έρχεται το 2018 και θα κάνει θόρυβο, τα πιο όμορφα (Βρετανικά) εξώφυλλα της χρονιάς, ένα site με ελεύθερα ebooks, μια συλλογή με τα βιβλία των Simpsons, τις υπόλοιπες ελληνικές speculative κυκλοφορίες του Οκτωβρίου που χρωστάμε από την προηγούμενη εβδομάδα, μαζί με όλα τα φρέσκα βιβλία από Ελλάδα και Αμερική, πολλά ενδιαφέροντα links και την κλασική τριάδα φωτογραφιών από το #instavivlio.

ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΠΙΑΣΕΤΕ FANTASTIC BEASTS ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ

Θυμάστε τον περυσινό χαμό με το Pokemon Go; Αυτό το παιχνίδι που μπορείς να πιάσεις Pokemon περπατώντας στην πόλη σου; Ετοιμαστείτε για μεγαλύτερο χαμό μέσα στο 2018, αφού έρχεται το  Harry Potter: Wizards Unite, το νέο παιχνίδι που χτίζεται με τη συνεργασία της Warner Bros και της Niantic, της εταιρίας που έστησε το Pokemon Go.

Παρότι δεν ξέρουμε αρκετά πράγματα ακόμα, το παιχνίδι θα μας επιτρέψει την είσοδο στο μαγικό κόσμο της J.K. Rowling και με τη βοήθεια της augmented reality θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε μυστηριώδη αντικείμενα, θα μάθουμε ξόρκια, θα συνεργαστούμε με άλλους για να νικήσουμε ισχυρούς εχθρούς και θα συναντήσουμε θρυλικά πλάσματα και εμβληματικούς χαρακτήρες του Χαριποτερικού σύμπαντος.

Με την εμπειρία της Niantic από το προηγούμενο παιχνίδι της και την υπόσχεση ενός ολόκληρου κόσμου μαγείας έξω από την πόρτα μας, το Wizards Unite φαίνεται να δημιουργεί δίκαια ενθουσιασμό από τώρα, που σίγουρα βρισκόμαστε μήνες πριν την κυκλοφορία του. Η στήλη ανυπομονεί να το δοκιμάσει και θα είμαστε εδώ για να καλύψουμε όλα τα νεότερα για το παιχνίδι που φιλοδοξεί να σας κάνει όλους μάγους.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Σε δυο ξεχωριστούς τόμους (η στήλη, όπως είναι γνωστό, μισεί να χωρίζονται οι ελληνικές μεταφράσεις των βιβλίων στα δυο, αλλά ας είναι) έρχεται το 4ο βιβλίο της σειράς ‘Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων’ του Ισπανού Carlos Ruiz Zafón, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. ‘Ο λαβύρινθος των πνευμάτων’ (‘The Labyrinth of the Spirits’, 2016) ολοκληρώνει το έργο του συγγραφέα, που ξεκίνησε με τη ‘Σκιά του ανέμου’. Ο Ντανιέλ Σεμπέρε είναι πια στη δεκαετία του ‘50, εκεί που ο χαμός της μητέρας του εξακολουθεί να τον ταλαιπωρεί και η ιστορία της οικογένειας του και μια συνωμοσία θα τον φέρουν κοντύτερα στο να κατανοήσει το θάνατό της.

Από τις Εκδόσεις Πόλις μας έρχεται το κείμενο του Thomas Mann με τίτλο ‘Αυτός ο πόλεμος’ (‘This War’, 1939). Το έργο αποτελείται από μερικές παρατηρήσεις του συγγραφέα για την άνοδο του εθνικοσοσιαλισμού και είναι ένα ιδιαίτερα επίκαιρο κείμενο για το σήμερα, όσο και για την εποχή του. Ο Mann μιλά για το αίσθημα φυλετικής ανωτερότητας, το ρατσισμό και τον αντισημιτισμό που το 1939 απλώνεται στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Ένα από τα μυθιστορήματα αστυνομικού μυστηρίου του Graham Masterton μας φέρνουν οι Εκδόσεις Οξύ, 6 χρόνια μετά την τελευταία φορά που ο εκδοτικός συνεργάστηκε με τον συγγραφέα. Οι ‘Πληγωμένοι άγγελοι’ (‘Broken Angels’, 2012) ακολουθούν την αστυνόμο Κέιτι Μαγκουάιρ, καθώς προσπαθεί να εξιχνιάσει τη δολοφονία ενός ιερέα, στο Κορκ της Ιρλανδίας. Η πορεία της Μαγκουάιρ θα τη φέρνει αντιμέτωπη με την Καθολική εκκλησία και, στον αγώνα ταχύτητας που έχει αναλάβει για να ανακαλύψει τον δράστη πριν αυτός σκοτώσει ξανά, το μυστικό δεκαετιών που ξεθάβει θα αλλάξει τα πάντα.

Γρήγορη αναφορά και στην επανέκδοση από τον Ψυχογιό του μυθιστορήματος ‘Οι διορθώσεις’ του Jonathan Franzen (με το προηγούμενο εξώφυλλο του βιβλίου από τις Εκδόσεις Ωκεανίδα να μένει στην ιστορία ως ένα από τα χειρότερα στην ιστορία των ελληνικών βιβλίων), αλλά και στο Ιταλικό αστυνομικό μυθιστόρημα ‘Παρτίδα για πέντε’ (‘Game for Five’, 2007) του Marco Malvaldi από τις Εκδόσεις Καλέντη, το πρώτο βιβλίο της σειράς ‘ΜπαρΛούμε’ που μας ταξιδεύει στην Τοσκάνη.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Με 9 νέες εκδόσεις μπαίνουμε βγήκαμε από την πρώτη φουλ εβδομάδα του Νοεμβρίου και σήμερα θα πούμε δυο λόγια για κάθε μια από αυτές.

Radio Free Vermont’ του Bill McKibben, που μας μεταφέρει στο Vermont μιας εναλλακτικής πραγματικότητας, όπου μια ομάδα πατριωτών αντιστατών επινοεί ένα σχέδιο για να αποσχιστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αρχηγό τους το φυγά και παρουσιαστή Vern Barclay, που χρησιμοποιεί το ραδιόφωνο για να μεταδώσει τις ριζοσπαστικές ιδέες του και να προσεγγίσει υποστηρικτές.

Here We Are Now’ της Jasmine Warga, η ιστορία ενός 16χρονου κοριτσιού που ξεκινά ένα κρυφό road trip με τον αποξενωμένο, ροκ σταρ πατέρα της που συναντά για πρώτη φορά από κοντά, προς τον πατέρα του και παππού της που βρίσκεται κοντά στο θάνατο, με το δρόμο που διασχίζει να τη φέρνει όλο και πιο κοντά στο ποιος είναι πραγματικά ο πατέρας της και στην αλήθεια για το παρελθόν της μητέρας της.

Renegades’ της Marissa Meyer, μετά την αποκάλυψη, άνθρωποι με ειδικές ικανότητες φέρνουν δικαιοσύνη και βοηθούν στην επαναφορά της τάξης σε έναν κόσμο χάους, αλλά όπου υπάρχουν υπερήρωες υπάρχουν πάντα και υπερκακοί, μαζί με μια νεαρή γυναίκα, τη Nova, που συμμετέχει σε ένα σχέδιο εκδίκησης που μπορεί να φέρει πραγματικά το τέλος του κόσμου.

Wonder Valley’ της Ivy Pochoda, ένα μυθιστόρημα για την Καλιφόρνια, όπου ένας γυμνός άντρας κάνει τζόκινγκ ανάμεσα σε αυτοκίνητα ανθρώπων που πηγαίνουν στις δουλειές τους, πυροδοτώντας σε κάθε οδηγό ένα πλήθος αναμνήσεων που σύντομα θα ανακαλύψουμε πως τους ενώνουν όλους με πολύπλοκους και επικίνδυνους τρόπους.

The City of Brass’ της S.A. Chakraborty, σε ένα βιβλίο γεμάτο μαγεία και τζίνι, τοποθετημένο στο Κάιρο του 18ου αιώνα και γύρω από αυτό, εκεί που μια ψεύτικη μάντισσα που δεν πιστεύει στη μαγεία ανακαλύπτει πως έχει πραγματικές μαγικές δυνάμεις, που αφυπνίζονται από την άφιξη ενός μυστηριώδους τζίνι πολεμιστή που της μιλά για την Daevabad, μια θρυλική πόλη, και ανοίγει, για καλό και για κακό, τον κόσμο της.

Heather, the Totality’ του Matthew Weiner, το σύντομο μυθιστόρημα από τον δημιουργό του ‘Mad Men’, που διαδραματίζεται στο προνομιούχο περιβάλλον της σύγχρονης Νέας Υόρκης, με την εμμονή ενός πλούσιου ζευγαριού του Μανχάταν με την “τέλεια” και ηθική κόρη τους και την αναπόφευκτη έλξη της προς έναν νεαρό άντρα που θεωρούν απειλητικό και ακατάλληλο.

Mrs. Osmond’ του John Banville, ένα έργο του βραβευμένου συγγραφέα που ακολουθεί την Isabel Archer, την ηρωίδα του ‘Portrait of a Lady’ του Henry James, ακολουθώντας την Isabel από την Αμερική στην Ευρώπη σαν νεαρό κορίτσι και παγιδευμένη σε έναν επιβεβλημένο γάμο με τον ανειλικρινή Gilbert Osmond, ενώ αργότερα της δίνεται η ευκαιρία για απόδραση και εκείνη αποφασίζει να γυρίσει πίσω, με τον Banville τελικά να αποκλίνει από τον James, προσφέροντας μια νέα ιστορία στον αναγνώστη.

Bonfire’ της Krysten Ritter, με την ηθοποιό να γράφει στο πρώτο της βιβλίο ένα θρίλερ για μια περιβαλλοντολογική δικηγόρο που γυρνά στη μικρή πόλη που έχει γεννηθεί χωρίς να το θέλει, για μια δουλειά 10 χρόνια μετά από την τελευταία της φορά εκεί, όπου γρήγορα θα ανακαλύψει πως η υπόθεση που δουλεύει συνδέεται πιθανά με την εξαφάνιση μιας παλιάς της συμμαθήτριας, που χάθηκε όταν οι 2 τους ήταν στο λύκειο.

Jade City’ της Fonda Lee, ένα έπος πολλών γενεών, σε έναν κόσμο που ο νεφρίτης είναι πολύτιμος για την ικανότητά του να μεγαλώνει τις δυνάμεις αυτών που ξέρουν πως να τον χρησιμοποιούν, με την οικογένεια των Kauls να προστατεύει το νησί του Kekon από κατακτητές και, τώρα που ο πόλεμος τελείωσε και ένα δυνατό νέο φάρμακο επιτρέπει σε οποιονδήποτε να χειρίζεται το νεφρίτη, η κόντρα με την αντίπαλη οικογένεια των Ayt ξεσπά.

ΤΑ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ 2017

Τα βιβλιοπωλεία της Βρετανίας διαλέγουν κάθε χρόνο τα πιο όμορφα βιβλία της χρονιάς και την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν οι 6 φετινοί υποψήφιοι για το βραβείο. Τη βράβευση διοργανώνει η εκδήλωση Books Are My Bag, που γιορτάζει τα φυσικά βιβλιοπωλεία και τα χάρτινα βιβλία. Για το 2016 είχε κερδίσει το ‘The Essex Serpent’ της Sarah Perry και ιδού η shortlist με τα ομορφότερα εξώφυλλα του 2017:

  • ‘Homegoing’ της Yaa Gyasi
  • ‘The Bedlam Stacks’ της Natasha Pulley
  • ‘As Kingfishers Catch Fire’ του Alex Preston
  • ‘The Lost Words’ του Robert Macfarlane
  • ‘Tangleweed and Brine’ της Deirdre Sullivan
  • ‘Ravilious & Co’ του Andy Friend

AND NOW, THIS

Αυτό είναι το εξώφυλλο του New Yorker της περασμένης εβδομάδας, μια δημιουργία της εικονογράφου Jenny Kroik αφιερωμένη στο βιβλιοπωλείο Strand της Νέας Υόρκης, με τον πολύ ταιριαστό τίτλο ‘At The Strand’.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Μια ακόμη Δευτέρα που κάνουμε βόλτα από το #instavivlio για μια μικρή γεύση των στιγμιότυπων που ανεβάζουν οι bookstagrammers. Οι 3 που θα δείτε παρακάτω είναι αυτές που αγαπήσαμε περισσότερο.

Pop-up bookstore in Madrid. #bookstagram #bookshop #instavivlio

A post shared by Areti. (@aretisk_) on

Currently Reading With 19 votes, Hidden Faces is the winner of my "what to read next" poll. The other book was a signed copy of Salman Rushdie's Fury (12 votes). . Salvador Dalí is my favourite surrealist painter. Since high school I'm obsessed with his paintings and personality. I have two nonfiction books about him, 3 art books about his paintings and other creations, a portfolio of prints of his paintings (one of them used for this photo), saw one of his films he made with Luis Buñuel, saw documentaries and interviews of him, and of course he's the only painter that I visited his exhibition, in London in 2006. . So, in 2014, after more than a decade of being a Dalí fan I decided to buy his only novel, Hidden Faces. But, I was greatly disappointed because I had different expectations (surreal imagery, absurd situations etc), and what I got was a realism novel, about the decadence of Parisian aristocrats in 1930's. I didn't care at all about them and was so bored of all these descriptions of clothes and jewellery and furniture, that I was like "Shut up! Move on with the story!" So I dnf-ed it at page 88 (the bookmark is visible). . And now, I think it's time to finish it since its theme might be similar with the book I'm going to read next week (Tender is the Night). I hope I don't die from boredom.. Wish me luck . The painting behind the book is Galatea of the Spheres, a portrait of his wife Gala made of spheres. Incredible! . #book #books #bookstagram #booklover #bookphotography #bookstagrammer #bookporn #bookaholic #bookaddict #booklove #bookish #goodreads #read #reading #igreads #vivlio #instavivlio #salvadordali #epicreads #bibliophile #instabook #instabooks #booknerd #booknerdigans #bookblogger #goodreadschallenge #surrealism #bookworm #βιβλιοσκωληκες #readathon17

A post shared by Kyriakos Sorokkou (@risky_oak.s_book_den) on

#bookstagram #reading #instavivlio #igreads #bookstagrammer #bookworm #2yearsago #vintage #retro #tb #book #本 #bookblr #bibliophile

A post shared by S t u d y S e s s i o n (@study.session) on

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ SPECULATIVE ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ (ΜΕΡΟΣ 2o)

‘Αναγκαία πνευματική αποκατάσταση’ – Θοδωρής Καρανικόλας, από τις Εκδόσεις Λυκόφως: Μυθιστόρημα φανταστικού.

Οι Δουλευτές του Λόφου των Χαμογελαστών ξεσηκώνονται απέναντι στους Διασκεδαστές και ενάντια στο καθεστώς της κληρονομικότητας. Στόχος τους η Αναγκαία Πνευματική Αποκατάσταση. Ωστόσο, η πιο λαμπρή περίοδος του τόπου αρχίζει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Ο Ευαγγελιστής, εμπνευστής του μεγάλου οράματος, κείτεται νεκρός, ενώ ο Κολίγας, ο πιστότερος μαθητής-μύστης, δολοφονεί τον πατέρα του.

Το χωριό αποκτάει νέους αφέντες, νέες συμμαχίες προκύπτουν, κάποια μέχρι πρότινος ανυπόληπτα όντα αρχίζουν να αποκτούν κύρος, ενώ οι ζωές άλλων αλλάζουν ριζικά προς το χειρότερο. Όσο ο καιρός περνάει, διάφορα ερωτήματα σχετικά με την ιδέα της Αναγκαίας Πνευματικής Αποκατάστασης γεννιούνται στο μυαλό του Κολίγα, ο οποίος θα βρεθεί μπροστά σε μια απρόσμενη αποκάλυψη…

Ένα σχέδιο που θα οδηγήσει σε μια αδυσώπητη μάχη.

‘Οι γιοι της στάχτης: Βέλη και κρόκινες φλόγες’, από τις Εκδόσεις Mamaya: Μυθιστόρημα φανταστικού.

Μετά τα γεγονότα στη Χαρεόπολη, ο Σεβαστιανός, ο Αργυρός κι ο Φιλάρετος κάνουν νέα αρχή. Έχουν πια συμμάχους στο πλευρό τους και, με την ηρεμία των ημερών, ο χρόνος φαντάζει άπλετος.

Όμως, πολιτικές, προσωπικές και υπερφυσικές εξελίξεις όλο περιπλέκουν τα πράγματα, ενώ κινήσεις στις σκιές δημιουργούν υποψίες για κινδύνους εκ των έσω.

Δεν μπορεί να σχετίζονται όλα αυτά μεταξύ τους όπως την προηγούμενη φορά, δεν συμβαίνουν καν στο ίδιο μέρος.

…εκτός κι αν είναι απειλές που αφορούν ολόκληρη τη χώρα.

‘Η εξορία του προσώπου’ – Π. Μ. Ζερβός, από τις Εκδόσεις Nightread: Μυθιστόρημα τρόμου.

Ένα έτος διαρκεί η ιστορία. Τέσσερις εποχές, τέσσερις διαφορετικές μορφές του φόβου.

Με αφετηρία την άνοιξη και πολιορκημένος από ένα τρομαχτικό, αγωνιώδες όνειρο, ο αφηγητής βλέπει τη ζωή του να καταρρέει, και, μην μπορώντας να βρει βοήθεια από πουθενά, γίνεται έρμαιο μιας κατάστασης που τον υπερβαίνει.

Χρησιμοποιώντας τις συμβάσεις (ακόμη και τα κλισέ) που συγκροτούν την πεζογραφία φρίκης, το μυθιστόρημα “Η εξορία του προσώπου” αποτελεί μια σάτιρα, ένα ψυχαγωγικό ανάγνωσμα αλλά και μια αλληγορία για όσα ζει ο σύγχρονος δυτικός άνθρωπος.

‘John Smith: Αναπαυτής’ – Γιώργος Κωστόπουλος, από τις Εκδόσεις Πηγή: Μυθιστόρημα φανταστικού.

Θυμάστε τις μέρες του Τρόμου; Θυμάστε τότε που οι Λεγεώνες του Χάους επιτέθηκαν στον κόσμο μας και σχεδόν τον αφάνισαν; Τότε που το Κακό πήρε σάρκα και οστά, ζωντανεύοντας τους εφιάλτες μας; Τότε που οι κραυγές αγωνίας των σφαγιασθέντων ήταν η συντροφιά μας κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό; Τότε που ο αέρας μύριζε αποσύνθεση και τρέλα και που η απόγνωσή μας μεγάλωνε με κάθε ανάσα που παίρναμε;

Σε έναν κόσμο που προσπαθεί να κλείσει τις πληγές του και να απωθήσει στα βάθη της μνήμης του τα γεγονότα που τον άλλαξαν, ένας ερευνητής καλείται να ανακαλύψει τα σκοτεινά πλάσματα που επέζησαν και να τα εξολοθρεύσει. Κατά τη διάρκεια των ερευνών του θα έρθει αντιμέτωπος με την παλιά του Νέμεση, θα ανακαλύψει ότι η αλήθεια του είχε αποκρυφτεί και θα πρέπει να αποφασίσει αν οι ηθικές του αναστολές είναι ισχυρότερες από τη δίψα του για εκδίκηση.

‘Νάννιον’ – Ανδρέας Ανδρουτσέλλης – Θεοτόκης, από τις Εκδόσεις Επτάλοφος: Μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας.

Μία μεταφυσική περιπέτεια μυστηρίου, επιστημονικής φαντασίας και θαλάσσιας βιολογίας σε ένα εγκαταλειμμένο νησί του Αιγαίου. Επιστήμονες, η γάτα Νάννιον, και μοναδικοί οργανισμοί θα αναγκαστούν να βρουν τρόπους επικοινωνίας μεταξύ τους για να αποφύγουν μαζική καταστροφή.

‘Ο Ιός της Βαβέλ’ – Δημήτρης Δελαρούδης, από τις Εκδόσεις Λυκόφως: Συλλογή διηγημάτων τρόμου και φανταστικού.

Ένας αρχέγονος ιός που ξαναπλάθει τη λογοτεχνία τρώγοντας βιβλία. Ένα αόρατο τάγμα και ένα αποκαλυπτικό κρυπτογράφημα χαμένο στις βιβλιοθήκες του κόσμου. Ένας πύργος της κόλασης που εμφανίστηκε αναπάντεχα στη μέση ενός δάσους. Ένα τυχαίο εύρημα σε εγκαταλελειμμένο σπίτι που μπορεί να σε κάνει Άρχοντα του κόσμου. Ρεβεγιόν με τον Βερν, τον Πόε, τον Λάβκραφτ και άλλους συγγραφείς στον παράδεισο των κβάντα. Κάποιοι άνθρωποι γύρω μας δεν έχουν ούτε σάρκα ούτε οστά. Τολμάς να περάσεις μέσα από την Πύλη της Αυγής;

Ο Δαίδαλος χαμένος στο ίδιο του το σπίτι. Δύο μαύρες φτερούγες. Το δώρο της Νύχτας.

Κατάδυση στην Χώρα της Νοσταλγίας με συντροφιά έναν μάγο του Μεσαίωνα.

‘Οι χαμένοι Θεοί’ – Βασίλειος Μακαρίου, από τις Εκδόσεις Πηγή: Μυθιστόρημα φανταστικού.

Βρισκόμαστε στη σύγχρονη Αθήνα, την πρωτεύουσα μιας χώρας σε παρακμή. Μιας χώρας που άλλοτε άκμασε χάριν της λατρείας των ιδεών και της ελεύθερης σκέψης. Σε έναν κόσμο που όλα μοιάζουν τόσο παράλογα φυσιολογικά, οι πρωταγωνιστές μας θα κληθούν να ερευνήσουν την πηγή της φυσιολογικότητας του είδους μας.

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, η ζωή ανακατευθύνεται από τη μια μέρα στην άλλη, κι ο χρόνος, ως μεταφορέας φωτός, αποστέλλει με την ακτίνα του τις πληροφορίες εκείνες που θα αποκαλύψουν ένα καλά κρυμμένο κι αιώνιο μυστικό. Ο δρόμος των πληροφοριών παραπλανά συνεχώς τις αισθήσεις, Η στιγμή της αποκάλυψης πλησιάζει. Μένει η σκέψη να μειώσει ταχύτητα, επιτρέποντας στο φως να την πλησιάσει, ώστε να αποκωδικοποιήσει σωστά τις πληροφορίες.

Θα καταφέρουν, τελικά, οι πρωταγωνιστές να παραμείνουν ανεπηρέαστα προσκολλημένοι στη δική τους έρευνα, στη δική τους Φολόη ή μήπως θα καταφέρει ο Ασπροντυμένος να κρατήσει ενεργό το πέπλο απόκρυψης της ιστορίας; Οι δαίμονες των αμφιβολιών χτυπούν ανελέητα τον νεαρό αρχαιολόγο. Δαίμονες που τείνουν να πάρουν σάρκα και οστά, εάν ο ίδιος δεν κερδίσει τα δεκάδες αναπάντητα ερωτήματά του.

Θα γίνουν οι δικαιολογίες τα επιχειρήματα της ανικανότητας ή μήπως η σοφία της δικής του Ιφιγένειας θα του χαράξει πάνω στον έναστρο ουρανό της Ελλάδας δρόμο φωτεινό προς τα αινίγματα του σύμπαντος;

‘Μέσα απ’ το γυαλί’ – Ευθυμία Ε. Δεσποτάκη, από τις Εκδόσεις Mamaya: Συλλογή διηγημάτων φανταστικού.

Ψηφίδες μιας μεγάλης εικόνας, εικόνας συμπαντικής, που χτίζει μια συγγραφέας στο μυαλό της. Κάποιες φορές, καταφέρνει να παρουσιάσει ένα μέρος της εικόνας, πλήρες και κατανοητό. Άλλες φορές, έχει μόνο μικρά κομμάτια, αποσπάσματα και σπαράγματα, λαμπρά κοσμημένα με χρυσό και λάπις λάζουλι. Στο τέλος, είτε δεις το σύνολο και το κατανοήσεις είτε μείνεις στα επιμέρους θαύματά του, ένα θα είναι το σίγουρο, το σαφές συμπέρασμα:

Οι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν αυτό που θα τους χαρίσει γαλήνη. Κάποιες φορές το βρίσκουν. Κάποιες άλλες όχι. Κι ούτε το ένα ούτε το άλλο τούς εμποδίζει να ζουν.

Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ

Το Openbook μπορεί να δημιουργήθηκε πριν μερικά χρόνια, το 2010, αλλά πλέον έχει και το site που του αξίζει και αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να πούμε κι εμείς εδώ 2 πράγματα για αυτό.

Η Ανοιχτή Βιβλιοθήκη Openbook είναι μια βάση δεδομένων που φιλοξενεί χιλιάδες ελληνικά ebooks που διανέμονται με creative commons άδεια από τους ίδιους τους δημιουργούς τους ή τους εκδοτικούς τους οίκους. Μαζί, υπάρχουν έργα κλασικής λογοτεχνίας που βρίσκονται σε public domain, αλλά και μερικά ελεύθερα ebooks που έχουν δημιουργηθεί από τις εκδόσεις του Openbook. Συνολικά περίπου 4,500 έργα είναι έτοιμα για κατέβασμα και διάβασμα αυτή τη στιγμή και η συλλογή του Openbook συνεχώς μεγαλώνει.

Θέλετε και μερικές προτάσεις για το από που να ξεκινήσετε; Βεβαίως, κι από αυτές έχουμε: Ρίξτε μια ματιά στα 3 δυσεύρετα διηγήματα του Jules Verne, στον ‘Δαιμονιστή’ του Αύγουστου Κορτώ, στο ‘Τρυφερό μαχαίρι του Πέτρο Μπόλε’ του Θανάση Τριαρίδη ή στο παιδικό παραμύθι ‘Αν κάθε μέρα’ των Αντώνη Παπαθεοδούλου και Μυρτώ Δεληβοριά.

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ SIMPSONS

Μέσα στα περισσότερα από 600 επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς ‘The Simpsons’, που απλώνονται σε 29 σεζόν, δεκάδες βιβλία έχουν εμφανιστεί στην οθόνη. Τώρα κάποιος προσπαθεί να τα καταγράψει όλα σε έναν Instagram λογαριασμό.

There's a rainbow in my basement Moe Szyslak S23E06 • The Book Job #rainbow #books #simpsons #bookstagram

A post shared by Simpsons Library (@simpsonslibrary) on

Το Simpsons Library ανήκει στην Carmen López, μεγάλη φαν της σειράς και βιβλιόφιλη, που συγκεντρώνει screenshots με τα βιβλία που περνούν από κάθε επεισόδιο και τα μοιράζεται στο λογαριασμό που έχει στήσει ειδικά για αυτό το σκοπό. Εδώ επιβεβαιώνεται το status της Lisa σαν ένας από τους σημαντικότερους βιβλιόφιλους της τηλεόρασης. Ο διαφορετικός τρόπος που κάθε βιβλίο και κάθε εξώφυλλο χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της σάτιρας των ‘Simpsons’, είτε αυτό είναι κάποιος πραγματικός τίτλος είτε έχει φτιαχτεί για να εξυπηρετήσει την πλοκή της κάθε σκηνής, κάνουν τη Simpsons Library ένα instant follow για όσους αγαπούν τη σειρά και όσους αγαπούν τα βιβλία γενικά.

Tender are my whipped buttocks #bookstagram #simpsons #fitzgerald #book

A post shared by Simpsons Library (@simpsonslibrary) on

The 7 habits of highly effective TV watchers #bookstagram #simpsons #tv

A post shared by Simpsons Library (@simpsonslibrary) on

RANDOM LINKS

10 παιδικά βιβλία που αξίζει να ξαναδιαβάσεις μεγάλος, μια συνέντευξη της πρώτης γυναίκας που μετέφρασε την ‘Οδύσσεια’ στα αγγλικά, για το πόσο παράξενο είναι να προωθείς ένα βιβλίο στον πρώτο χρόνο της προεδρίας Trump, πως μπορείς να με βοηθήσεις να πουλήσω το βιβλίο μου, 10 τρόποι να τιμήσετε τον Kurt Vonnegut στα γενέθλιά του και η σχέση αγάπης και μίσους του Kurt Vonnegut με την επιστημονική φαντασία, μπορεί η λογοτεχνία να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, γράφοντας ένα μυθιστόρημα στην εποχή του peak contentένας οδηγός για τους Πουαρό της μικρής και της μεγάλης οθόνης, γιατί ο David Lynch έκανε πίσω από την κινηματογραφική μεταφορά βιβλίου του Kafka που ετοίμαζε, δημιουργήθηκε μια νέα βάση δεδομένων με 1,300 παιδικά βιβλία που αφορούν μη λευκούς χαρακτήρες, τα 7 πιο τρομακτικά κοριτσάκια της λογοτεχνίας, προσποιήθηκα πως είμαι η Emily Dickinson σε ένα site γνωριμιών, τα πειρατικά ebooks απειλούν το μέλλον των σειρών βιβλίων, ποια βιβλία φαντασίας αξίζουν την αντιμετώπιση του Game of Thrones, 5 βιβλία που μπλέκουν διαφορετικά λογοτεχνικά υποείδη, ο θρύλος του Βασιλιά Αρθούρου σε ιστορία και λογοτεχνία, 8 συλλογές διηγημάτων με queer περιεχόμενο και speculative θεματική, γιατί χρειάζομαι χάρτες στα βιβλία φανταστικού, η χρυσή εποχή της Agatha Christie επιστρέφει φέτος, μερικές μπύρες εμπνευσμένες από βιβλία, οι νικητές των φετινών World Fantasy Awards, τα 10 καλύτερα βιβλία για βασιλικές οικογένειες, οι χαρές του να διαβάζεις στο μπάνιο, κοιτώντας την ελπιδοφόρα πλευρά της post-apocalyptic λογοτεχνίας, μερικοί διάσημοι μιλούν για τους λόγους που αγαπούν τα κόμικς, 17 παιδικά βιβλία από ολόκληρο τον κόσμο που μιλούν για γάτεςπως είναι να διδάσκεις ‘Madame Bovary’ κάθε χρόνο στο πανεπιστήμιο, οι 10 καλύτερες ομπρέλες της λογοτεχνίας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ

Όλο το αρχείο του Βιβλιοφαγικού Mashup
Exit mobile version