© AP Photo/Anupam Nath
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ινδία γιορτάζει την τρανς ομορφιά

Δεν είναι απλά καλλιστεία ομορφιάς αλλά ένας θεσμός ορατότητας και διεκδίκησης για τα τρανς άτομα στην Ινδία. Η ομορφιά δεν έχει ούτε φύλο, ούτε σωματότυπο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: © AP PHOTO/ANUPAM NATH

Τον Απρίλιο του 2014, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας αναγνώρισε επίσημα την ύπαρξη τρίτου φύλου, δικαιώνοντας το αίτημα περίπου 10 εκατομμυρίων διαφυλικών, όπως υπολογίζονται στην υποήπειρο της Ασίας.

Το όνομα αυτού είναι χίτζρα, αλλά επειδή το κοινωνικό στίγμα παρέμεινε να κυνηγάει τα εν λόγω άτομα, κρατώντας τα μακριά από εργασιακές ευκαιρίες, εκπαίδευση και παροχές υγειονομικής περίθαλψης, ήταν αναγκαίο να υιοθετήσουν έναν νέο, μοντέρνο όρο για να ζήσουν πράγματι μια ισότιμη ζωή: αυτό συμβαίνει με την σεξουαλική ταυτότητα των transgender.

Τίποτα δεν αλλάζει ως διά μαγείας, ακόμη και εάν η έμφυλη ρευστότητα υφίσταται στην παράδοση της Ινδίας από τη θρησκευτική της παρακαταθήκη.

Παρά τη νομική κατοχύρωση που κοντεύει μια δεκαετία, τα διαφυλικά άτομα παραμένουν να μάχονται για ίσες ευκαιρίες, για ένταξη και αποδοχή από το κοινωνικό σύνολο, μιας και η περιθωριοποίηση συνεπάγεται φτώχεια, εξαθλίωση, πορνεί κοκ, οπότε τα στερεότυπα διαιωνίζονται. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα καλλιστεία Miss Trans NE, που διοργανώνονται κάθε Νοέμβριο – ένας θερμός υπερηφάνειας και ορατότητας στην νοτιοανατολική Ινδία.

Υποψήφιες ετοιμάζουν το μακιγιάζ τους πριν την έναρξη των καλλιστείων Miss Trans 2022, νοτιοανατολικά την Ινδίας. © AP Photo/Anupam Nath

«Πρέπει να αποδείξει στους γονείς μου ότι μπορώ να κάνω κάτι ως κορίτσι», ανέφερε στο πρακτορείο Associated Press η 22χρονη Anilya Boro, η οποία έλαβε μέρος στον φετινό διαγωνισμό, εξηγώντας ότι «δεν με ενδιέφερε να κερδίσω κάποιο τίτλο, αλλά είμαι πολύ χαρούμενη που οι γονείς μου παρευρέθηκαν στο σόου για να με στηρίξουν· τώρα, έχουν αποδεχτεί την απόφασή μου να ζήσω ως γυναίκα και να υποβληθώ σε εγχείρηση, απλά δεν ήθελαν να βιαστώ».

Στη φετινή έκδοση των καλλιστείων για τρανς συμμετείχαν 20 άτομα. Οι διαγωνιζόμενες κατέφθασαν στην πολυπολιτισμική Γκαουχάτι, έχοντας ξεκινήσει το ταξίδι τους από τις οκτώ πολιτείες της νοτιοανατολικής Ινδίας, κάποιες από τις οποίες είναι φωλιασμένες στα Ιμαλάια, άρα παραμένουν πολύ πιο αυστηρές στα περιθώρια για τους διεμφυλικούς. Όπως είναι λογικό, οι μεγάλες πόλεις είναι πιο προοδευτικές, άρα και πιο εύφορες για τα δικαιώματα των Ινδών τρανς.

Για τον θεσμό, οι συμμετέχουσες έχουν ταξιδέψει από χιλιόμετρα μακριά, νιώθοντας πραγματικά περήφανες ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. © AP Photo/Anupam Nath
Μια συμμετέχουσα ενδεδυμένη με παραδοσιακή φορεσιά κάνει πασαρέλα στα καλλιστεία Miss Trans 2022. © AP Photo/Anupam Nath
Τελευταία δευτερόλεπτα προετοιμασίας πριν τη μεγάλη στιγμή: να περπατήσουν την πασαρέλα, επιδεικνύοντας την ομορφιά τους. © AP Photo/Anupam Nath

Ένας καρπός είναι και τα καλλιστεία Miss Trans NE, που μετράνε ιστορία από το έτος 2016: πρόκειται για μια πλατφόρμα ενδυνάμωσης, όπως έχει εξηγήσει η Reena Rai που το ξεκίνησε, με κεντρικό σύνθημα τη συμπεριληπτικότητα, προκειμένου να «πολεμήσουμε τα στερεότυπα της ομορφιάς και να εντάξουμε τα τρανς άτομα κάθε ύψους, σωματότυπου, μαλλιών και μεγέθους», όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα.

Μέχρι και τη φετινή διοργάνωση, στα καλλιστεία είχαν δικαίωμα συμμετοχής μόνο τρανς γυναίκες, ενώ εφεξής θα συμμετέχουν και τρανς άνδρες.

Στα φετινά καλλιστεία τρανς γυναικών συμμετείχαν 20 άτομα. Όπως αποφασίστηκε, από την επόμενη χρονιά δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και τρανς άνδρες. © AP Photo/Anupam Nath
Τα καλλιστεία διατηρούν για σύνθημα τη συμπεριληπτικότητα προσπαθώντας να διαδώσει την ομορφιά πέρα από φύλα και σωματότυπους. © AP Photo/Anupam Nath
Η Lucey Ham που στέκεται στο κέντρο είναι η νικήτρια των καλλιστείων Miss Trans Northeast 22. © AP Photo/Anupam Nath