Kelsey McNeal/Disney General Entertainment Content via Getty Images/Ideal Image
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η Ιστορία τις ξέχασε, εμείς όχι: Οι άγνωστες σειρές της αυτοκρατορίας ShondaLand

Με αφορμή την ήδη πετυχημένη σειρά μυστηρίου The Residence του Netflix, κοιτάμε τις πιο άγνωστες γωνίες μιας μεγάλης τηλεοπτικής αυτοκρατορίας.

Όπως συχνά συμβαίνει και στη ζωή, έτσι και στη Shondaland όλα κάποτε ξεκίνησαν με ένα hookup.

Ήταν η Meredith Grey σε ένα (νόμιζε τότε) one-night stand με τον Derek, τον γνωστό φυσικά και ως McDreamy. Πού να ήξερε η Meredith πως εκείνο το βράδυ θα καθόριζε με έναν τρόπο την υπόλοιπη ζωή της, και πού να ξέραμε όλοι μας πως θα καθόριζε και το τηλεοπτικό τοπίο όπως το γνωρίσαμε τα επόμενα 20 χρόνια.

Το Grey’s Anatomy ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2005 (και, η Shonda να το έχει καλά, συνεχίζει ακόμα δυναμικά) και μαζί έστησε μια ολόκληρη τηλεοπτική αυτοκρατορία γεμάτη δράμα, σεξ και σκάνδαλα. Ειλικρινά, τι άλλο χρειάζεται μια σειρά για επιτυχία; (Ίσως και ρουκετοβόλα, ΟΚ, να το παραδεχτούμε αυτό.)

Οι σειρές της Shondaland στριμάρουν στο Disney+ και στο Netflix.

Η επιτυχία που ακολούθησε έκανε την Shonda Rhimes ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εμπορικά ονόματα της τηλεόρασης του 21ου αιώνα, με νέες σειρές να καταφθάνουν διαρκώς και τη ζήτηση να μη σταματάει.

Το δίκτυο ABC έφτασε το 2014 στη δίχως ιστορικό προηγούμενο απόφαση, να προγραμματίσει μια ολόκληρη νύχτα τηλεόρασης (και δη, την άκρως κερδοφόρα Πέμπτη, τη σημαντικότερη μέρα της τηλεοπτικής εβδομάδας) παίζοντας σειρές από ένα μόνο στούντιο παραγωγής.

Σε αυτή την 20ετία, η εταιρεία της Rhimes έχει επιβλέψει την παραγωγή πάνω από μια ντουζίνα σειρών. Ανάμεσά τους, δύο πετυχημένα spin-off για το Grey’s Anatomy. (Τα spin-off ολοκληρώθηκαν– το Grey’s συνεχίζεται ακόμα.)

Ένα μπλοκμπάστερ συμβόλαιο μεταγραφής στο Netflix όπου δημιούργησε ένα νέο τεράστιο σουξέ για τη νέα δεκαετία, το Bridgerton. Και συνολικά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, έχει παράξει 985 επεισόδια τηλεόρασης. (Ούτε καν χίλια!)

Τα πιο πρόσφατα 8 εξ αυτών ανήκουν στο The Residence, τη νέα επιτυχία του στούντιο για το Netflix, όπου η απολαυστική Uzo Aduba παίζει μια εκκεντρική ερευνήτρια που αναλαμβάνει να διαλευκάνει μια υπόθεση φόνου στον Λευκό Οίκο. Ίντριγκα και χιούμορ αναμειγνύονται στη σειρά του Paul William Davies, σεναριογράφου που αφού έπαιξε ομαδικά γράφοντας σενάρια στο Scandal, πήρε προαγωγή δημιουργώντας μια από τις επόμενες σειρές της Shondaland.

Όχι, όχι το Residence. Πρώτα δημιούργησε το For the People. Τι είναι αυτό; Φανταστική ερώτηση. Η σειρά δεν πολυ-υπάρχει. Κόπηκε μετά από δύο σεζόν, αλλά άρεσε αρκετά ώστε να δοθεί στον Davies μια νέα ευκαιρία, και να τώρα που το Residence έγινε σουξέ.

Έτσι είναι όμως η ζωή. Για κάθε Scandal θα έχεις κι ένα For the People. Για κάθε Bridgerton θα έχεις κι ένα Still Star-Crossed. Για κάθε Grey’s Anatomy, θα έχεις κι ένα Off the Map. Εδώ βέβαια, ισχύει και ότι για κάθε επεισόδιο του Grey’s Anatomy θα έχεις κι ένα επεισόδιο οποιασδήποτε άλλης σειράς σου – σχεδόν κυριολεκτικά, καθώς η ιατρική σαπουνόπερα μετρά τα 448 από τα 985 επεισόδια του στούντιο.

Αλλά το point παραμένει. Υπάρχουν οι επιτυχημένες σειρές-μεγαθήρια, και μετά υπάρχουν κι εκείνες που δεν φτουρήσανε, που άντεξαν 1-2 το πολύ σεζόν και ξεχάστηκαν στο πέρασμα του χρόνου. Δεν είναι και πολλές, αλλά εμείς τις θυμόμαστε. Και να σας πούμε και κάτι; Χωρίς κάποιες από αυτές, δε θα υπήρχαν άλλες πιο πετυχημένες που ακολούθησαν. Αυτά είναι τα σπάνια, ξεχασμένα πετράδια του shondaland στέμματος. Αν δεν τα τιμήσουμε εμείς, ποιος θα το κάνει;

Off the Map (2011)

Εφτά γιατροί σε ένα χωριό της Νοτίου Αμερικής αναζητούν τους λόγους που τους έφεραν σε αυτό το επάγγελμα (και, υποθέτει κανείς, σε αυτή τη χώρα) ενώ φυσικά εξερευνούν και τα πάθη και τα αισθήματά τους. Fun fact: Η σειρά γυρίστηκε σε πολλές από τις εγκαταστάσεις που είχαν απομείνει στη Χαβάη μετά το τέλος του Lost – σου λέει το κανάλι, τα έχουμε που τα έχουμε αυτά εκεί, μήπως υπάρχει καμιά ιδέα για λίγα εξωτικά γυρίσματα μη χαραμίζουμε τις εγκαταστάσεις; Και απευθύνθηκε στη Shonda.


Είναι η μόλις η τρίτη σειρά που παράγει το στούντιο μετά το Grey’s Anatomy και το spin-off Private Practice, και είναι η πρώτη αποτυχία. Κάνει καλό άνοιγμα σε νούμερα αλλά το ενδιαφέρον γρήγορα εξασθενεί καθώς ο συνδυασμός μελοδράματος και σοβαροφανούς ειλικρίνειας έχει ένα πολύ βαρετό και cheesy αποτέλεσμα – οι δύο προαναφερθείσες σειρές λειτουργούσαν σε μεγάλο βαθμό επειδή είχαν και κάτι παιχνιδιάρικο και ανάλαφρο μέσα τους.

Επίσης, το κάστ κάποιες φορές απλά λειτουργεί, και κάποιες όχι και τόσο. Αγαπάμε φυσικά αρκετούς από τους ηθοποιούς εδώ, όπως τη Mamie Gummer, την Caroline Dhavernas, ή τον Zach Gilford (του Friday Night Lights) που αργότερα τιμήθηκε για την προϋπηρεσία του στο στούντιο παίρνοντας μετάθεση για το Grey’s Anatomy. Όμως γενικά, το κοινό δεν νοιάστηκε ιδιαίτερα, κι η σειρά κόπηκε μετά από μία σεζόν.

The Catch (2016-2017)

Μετά το Off the Map, το στούντιο έκανε στροφή κι αποφάσισε να δοκιμαστεί σε κάτι που να μην έχει να κάνει με γιατρούς εν δράσει. Εγένετο Scandal. Θρίαμβος! (Το καλύτερό τους, μακράν.) Ακολούθησε το How to Get Away With Murder με τη Viola Davis. Ξανά χαμός. Οπότε σου λέει, εδώ είμαστε, θέλει ίντριγκα και σκάνδαλο και έγκλημα και ανατροπές ο κόσμος! Πάλι όμως δεν τρίτωσε το καλό, γιατί η σειρά που ακολούθησε, το The Catch, πάλι δεν γνώρισε την επιτυχία των προηγούμενων.

Αυτό δε σημαίνει πως δεν ήταν απολαυστικότατη. Ναι, αυτό είναι το καλύτερο κρυμμένο διαμαντάκι της Shondaland.


Η σειρά ακολουθεί το αφεντικό μιας φίρμας ερευνών (Mireille Enos του The Killing), η οποία πέφτει θύμα απάτης από τον αρραβωνιαστικό της, ο οποίος το σκάει. Είναι τώρα αποφασισμένη να τον βρει, πριν αυτό το φιάσκο κοστίσει την καριέρα της. Ο μορφονιός (Peter Krause του Six Feet Under) είναι στην πραγματικότητα επαγγελματίας απατεώνας που δουλεύει μια μεγάλη διεθνή κομπίνα. Όλα αυτά όμως δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι πως το ζευγάρι μάλλον ακόμα γουστάρονται μεταξύ τους. Πρόβλημα!

Επίσης πρόβλημα, το γεγονός ότι δεν έπιασε ποτέ μεγάλες θεαματικότητες, καταφέρνοντας κάπως με τα χίλια ζόρια να αντέξει για μια 2η σεζόν πριν τελικά κοπεί έχοντας δώσει συνολικά 20 μόλις επεισόδια. Της ντροπής πράγματα! 20 επεισόδια δεν είναι καν μια σεζόν Grey’s Anatomy, καταλαβαίνετε για τι πράγμα μιλάμε τώρα; Τελοσπάντων, όχι κανένα αριστούργημα, αλλά φαν σειρά! Από όλα τα Shondaland αποπαίδια, ήταν εκείνο που είχα δει μέχρι το τέλος.

Still Star-Crossed (2017)

Δεύτερη σερί αποτυχία –η μεγαλύτερη που είχε ποτέ το στούντιο– για μια αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα ιδέα. Η σειρά αποτελεί μεταφορά ενός βιβλίου που γράφτηκε σαν σίκουελ στο Ρωμαίος και Ιουλιέτα, όπου μετά τον θάνατο των δύο τραγικών εραστών, τα ξαδέρφια τους(!) γίνονται κληρονόμοι των δύο οικογενειών.

Ο ξάδερφος του Ρωμαίου τώρα πρέπει να παντρευτεί την ξαδέρφη της Ιουλιέτας (νευρικό) αλλά ενώ αντιστέκονται στον γάμο, και προσπαθούν να αποτρέψουν την καταστροφή των οικογενειών τους, μια κρυφή οργάνωση θέλει να κάνει φωτιά τη σπίθα του πολέμου ανάμεσά τους. Χαλασμός λέμε.

Τη σειρά δεν την πίστεψε ποτέ και το ίδιο το κανάλι, προγραμματίζοντάς της στο –τότε– νεκροταφείο προγραμματισμού που ήταν οι αρχές Ιουνίου, μετά δηλαδή το τέλος της παραδοσιακής σεζόν. Έκανε πρεμιέρα με ανύπαρκτα νούμερα τα οποία μέσα στα επόμενα 3-4 επεισόδια είχαν φτάσει επίπεδα χαμηλότερα από τα views ενός viral TikTok που έκανα τις προάλλες.

(Δεν έχω καν TikTok αλλά καταλάβατε τι εννοώ.)


Παρόλο που η σειρά άντεξε μόνο 7 επεισόδια πριν κοπεί, συγκεντρώνοντας πολύ αρνητικές κριτικές (επειδή τόλμησε να αναμετρηθεί με τον Shakespeare υπό μία έννοια), της δίνουμε ένα credit επειδή χωρίς αυτή ως πειραματισμό ίσως να μην είχαμε λίγα χρόνια αργότερα το πολύ πιο έτοιμο και μαζικό Bridgerton. Κι ένα ακόμα credit επειδή είχε για πρωταγωνίστρια την Lashana Lynch. Εύγε, και πάμε για άλλα, δεν πειράζει.

For the People (2018-2019)

Τρίτη σερί άκυρη εκκίνηση, μήπως η Shondaland έχασε το μυστικό της επιτυχίας;; Μήπως τελείωσαν τα σουξέ;; (Όχι φυσικά: Οι δύο επόμενες σειρές του στούντιο ήταν το Station 19 που κράτησε 7 σεζόν, και το Bridgerton. Οπότε δε θα ανησυχούσα ακόμα.)

Δικηγορικό δράμα που ακολουθεί νεαρούς δικηγόρους στη Νέα Υόρκη καθώς οι επαγγελματικές τους ζωές διαπλέκονται με τις προσωπικές. Άκου τώρα κάτι concept! Πού πάνε και τα βρίσκουνε!

Πάντως η σειρά δεν τα είχε πάει άσχημα με την κριτική, καθώς πολλοί σημείωναν πως παρά το γνώριμο (διάβαζε: βαρετό) κεντρικό concept, οι χαρακτήρες είχαν βάθος και υπάρχει μια σπιρτάδα στους διαλόγους και στο ευρύτερο vibe που κάνουν το σόου να ξεχωρίζει. Ή τελοσπάντων, ίσως να μην το έκαναν να ξεχωρίζει και τόσο πολύ, γιατί μετά από 2 σεζόν κόπηκε κι αυτό.

Πρωταγωνιστούσε η Hope Davis, αλλά κι ο Regé-Jean Page, που δεν έμεινε πολύ χωρίς δουλειά: Πήρε αμεσότατα την εσωτερική προαγωγή του κι αυτός, με τον breakout ρόλο του στο Bridgerton. Κανείς δεν χάνεται!

***

Αν σας πω ότι αυτά είναι όλα; Κι όμως. Την ίδια χρονιά με το For the People, στο ABC έκανε πρεμιέρα και το Station 19, άλλο ένα spin-off του Grey’s Anatomy, αλλά με πυροσβέστες. Κράτησε 7 σεζόν και ολοκληρώθηκε μόλις πέρυσι, αφήνοντας στο ABC μόνο του για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 20 χρόνια το Grey’s Anatomy, που θα ζήσει πιο πολύ από όλους μας.

Στη συνέχεια η Shonda πήρε μεταγραφή για το Netflix όπου έτσι κι αλλιώς τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Εκεί, το Bridgerton έκανε τεράστια επιτυχία και είχε και τη δική του spin-off μίνι σειρά (Queen Charlotte). Ακολούθησε και το Inventing Anna που επίσης είχε μία μόνο σεζόν, αλλά επρόκειτο εξαρχής για μίνι σειρά, που γνώρισε και πολύ μεγάλη επιτυχία μάλιστα.

Φαίνεται πως εκεί στη shondaland το έχουν βρει για τα καλά. Αν υποθέσουμε πως το είχαν χάσει ποτέ, κιόλας. Να ένας τρόπος να γιορτάσεις 20 χρόνια συνεχούς (πετυχημένης) παρουσίας. Αυτό το hookup, πολύ απλά, δεν τελείωσε ποτέ.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.