Rich Dugas / AP
GAMES

Η ιστορία του πρώτου video game που δημιουργήθηκε ποτέ

Ο Christopher Strachey δημιούργησε το πρώτο ηλεκτρονικό παιχνίδι το 1952 στο University of Manchester. Πόσο σημαντική ήταν η συνεισφορά του και τι μηχανισμούς διέθετε;

Τα video games έχουν γίνει κομμάτι της ζωής μας. Καθημερινά, αρκετοί από μας, περνάμε ολόκληρες ώρες μπροστά από μια οθόνη, παίζοντας το αγαπημένο μας βιντεοπαιχνίδι.

Αυτό μπορεί να είναι το FIFA, το Call of Duty ή ακόμα και το Fortnite που έχει προκαλέσει πάταγο τα τελευταία χρόνια, συγκεντρώνοντας, τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, σχεδόν 3 εκατ. live παίκτες.

Πόσοι, όμως, γνωρίζουμε τον άνθρωπο που τα εφηύρε; Ο λόγος για τον Christopher Strachey, έναν Βρετανό μηχανικό ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο οποίος τον Ιούλιο του μακρινού 1952 αποφάσισε να δημιουργήσει στο Μάντσεστερ το πρώτο video game, η μορφή του οποίου ήταν πολύ πιο απλή από αυτή που φανταζόμαστε.

Πώς δημιουργήθηκε το πρώτο video game

Σύμφωνα με τις φωτογραφίες που έχουν διασωθεί, πρόκειται για ένα ψηφιακό επιτραπέζιο στο οποίο ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ελέγξει μηχανικά την κίνηση που κάνουν τα πούλια πάνω σ’ ένα ηλεκτρονικό ταμπλό.

Ο Christopher Strachey, που κατέχει και επίσημα το Ρεκόρ Γκίνες ως ο εφευρέτης του πρώτου video game στην ιστορία του ανθρώπου, σπούδασε στο University of Manchester και ήταν πολύ καλός φίλος με τον Alan Turing, ενός από τους εφευρέτες των σύγχρονων ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Όταν έμαθε πως στο πανεπιστήμιο εγκαταστάθηκε νέος υπολογιστής (Mark I), ζήτησε από τον Turing ένα αντίγραφο του εγχειριδίου προγραμματισμού. Το μελέτησε και μετά από καιρό, δημιούργησε ένα δικό του πρόγραμμα που θα έτρεχε μέσω του υπολογιστή. Οι ιθύνοντες του πανεπιστημίου ενθουσιάστηκαν και του έδωσαν τη δυνατότητα να έχει πλήρη πρόσβαση στον Mark I, προκειμένου να δουλέψει πάνω στην εφεύρεσή του χωρίς περιορισμούς.

Ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένος και δεν σταματούσε να εργάζεται πάνω στο πρότζεκτ. Ωστόσο, ξέχασε κάτι πολύ σημαντικό: να δώσει όνομα στο παιχνίδι του. Αργότερα, του έδωσαν την ονομασία MUC Draughts. 

Το video game που άνοιξε τον δρόμο

Εκείνη την εποχή, όμως, πέρα από τον Christopher Strachey, υπήρχαν κι άλλοι επιστήμονες που δούλευαν πάνω στα δικά τους video games. Ένα από τα διάσημα παιχνίδια που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα στα επόμενα χρόνια ήταν το Tennis for Two.

Το video game κυκλοφόρησε το 1958 και ήταν μία πολύ πρώιμη εκδοχή ψηφιακού παιχνιδιού τένις, με τους δυο παίκτες να μπορούν να χτυπούν μια μπάλα με τις ρακέτες τους και να την περνούν πάνω από το δίχτυ.

Εμπνευστές του ήταν οι William Higinbotham, Robert V. Dvorak και David Potter, οι οποίοι το δημιούργησαν στο Brookhaven National Laboratory του Upton στη Νέα Υόρκη, προς επίδειξη στους θεατές που επισκέπτονταν τον χώρο.  

Στη συνέχεια ακολούθησε το Spacewar! που θεωρείται από το Rolling Stone ως ένα από τα παιχνίδια που έφεραν τα videogames στο δημόσιο διάλογο. Το Spacewar! είναι το πρώτο παιχνίδι που κάλυπτε όλα τα standards των σημερινών video games. Υπήρχε ένας προσομοιωμένος χώρος με αντικείμενα που κινούνταν και ήρωες που ο παίκτης μπορούσε να κατευθύνει σ’ αυτόν. 

Η μεγάλη επανάσταση ήρθε, όμως, το 1972, με την κυκλοφορία της πρώτης κονσόλας παιχνιδιών, ονόματι Magnavox OdysseyΟ Ralph Baer, ​​ο Bob Tremblay, ο Bob Solomon, ο Bill Rush και άλλοι μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών της Sanders Associates προσπαθούσαν να βρουν έναν τρόπο μέσω του οποίου τα παιχνίδια θα παίζονταν στις οικιακές τηλεοράσεις.

Το πρώτο video game της συγκεκριμένης παιχνιδομηχανής ήταν ένα ψηφιακό πινγκ-πονγκ, πρόδρομος του Pong, ένα παιχνίδι που έγινε εξαιρετικά δημοφιλές στις ΗΠΑ αργότερα.

Η ιστορία από κει και πέρα είναι λίγο-πολύ γνωστή. Atari, Playstation, Xbox. Ποιος, όμως, θα φανταζόταν πως όλα θα ξεκινούσαν από ένα ψηφιακό τάβλι;