Βιβλιοφαγικό mashup v38: Το ‘It’ έσπασε το πρώτο του ρεκόρ πριν καν κυκλοφορήσει
Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από το χώρο του βιβλίου.
- 3 ΑΠΡ 2017
Αρκετά νέα βιβλία, ένα trailer, η συνέντευξη ενός συγγραφέα, μια Comic Con, ένα βίντεο, οι επίσημες πληροφορίες για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, φωτογραφίες με βιβλία και πολλά links, αυτά είναι όσα θα δούμε στο σημερινό Βιβλιοφαγικό mashup, που πάντα κρύβει βιβλιοφιλικές εκπλήξεις.
ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟ
Και πάνω που τα λέγαμε την περασμένη Δευτέρα για το ‘Dark Tower’, τσακ, να σου το trailer του ‘It’ να ξεσηκώνει ανατριχίλες και να κάνει τους πάντες να θυμούνται το πόσο φοβούνται τους κλόουν.
Το, μάλλον πιο γνωστό, βιβλίο του Stephen King έρχεται τον προσεχή Σεπτέμβριο στα σινεμά. Όχι ολόκληρο βέβαια, το μισό. Θα έχουμε μια διλογία, με το part 1 να ακολουθεί την παρέα του Losers’ Club και το part 2, που θα πιάσει ξανά την ιστορία με τους ενήλικες, να ακολουθεί.
Δε λέω περισσότερα, δείτε το βίντεο, εμένα μου φάνηκε τρομακτικό. Αν έχετε διαβάσει το βιβλίο, ορίστε και μια εξαντλητική ανάλυση ολόκληρου του trailer, προφανώς γεμάτη spoilers. Να πω όμως πως το trailer συνέτριψε το ρεκόρ προβολών για κινηματογραφικό trailer, μέσα στις πρώτες 24 ώρες του, με 197 εκατομμύρια προβολές. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε το ‘Fate of the Furious’ με 139 εκατομμύρια. Είναι σαφές, ο κόσμος θέλει ‘It’.
Αν δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο και ανυπομονείτε να το ξεκινήσετε, η παλιά έκδοση του Λιβάνη έχει πια εξαντληθεί, όμως οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος ετοιμάζουν την επανέκδοση του. Σύντομα λοιπόν.
Μιας που έχουμε πιάσει τον King πάντως, αυτές τις μέρες ανακοινώθηκε και η συνεργασία του με τον γιο του Owen. Το ‘Sleeping Beauties’ κυκλοφορεί στις 26/9 και η ιστορία του θέλει τις γυναίκες του κόσμου να κλείνονται μέσα σε ένα κουκούλι όταν κοιμούνται, που τους μεταφέρει σε ένα άλλο μέρος. Αν κάποιος διαταράξει το κουκούλι τους, γίνονται εξαιρετικά άγριες και απίστευτα επιθετικές. Υπάρχει όμως και 1 γυναίκα, η Evie, που δεν έχει επηρεαστεί από αυτή την παράξενη αρρώστια.
ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
Και αυτή την εβδομάδα θα χρειαστεί να βάλουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη, αφού ντεμπουτάρουν στα βιβλιοπωλεία μερικές άχαστες φρέσκες κυκλοφορίες.
Οι Εκδόσεις Gutenberg ξαναχτυπάνε με μια δεύτερη δόση βιβλίων της σειράς ‘Aldina’. Για πρώτη φορά μεταφράζεται στα ελληνικά το σπουδαίο κλασικό έργο ‘Ο Στόουνερ’ (‘Stoner’, 1965) του John Williams, που αφορά τη ζωή του Στόουνερ, ενός βοηθού καθηγητή Αγγλικής Φιλολογίας.
Μαζί με αυτό και 2 βιβλία που βρίσκονται ξανά στα ελληνικά βιβλιοπωλεία μετά από χρόνια. Πρώτα, η επανέκδοση του ‘Η συλλογή των 49 στο σφυρί’ (‘The Crying of Lot 49’, 1966) του Thomas Pynchon, όπου η Οιδίπα Μάας θα βρεθεί κληρονόμος του πάμπλουτου, παλιού εραστή της και θα ανακαλύψει μια συνωμοσία και ένα παράνομο δίκτυο επικοινωνίας. Μετά, η επανέκδοση του ‘Ο καλός στρατιώτης’ (‘The Good Soldier’, 1915) του Ford Madox Ford, που συνδέει 2 παντρεμένα ζευγάρια της καλή κοινωνίας, την εποχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Πολύ καλή φουρνιά και από τις Εκδόσεις Καστανιώτη μέσα στις προηγούμενες μέρες, με 3 από τα νέα βιβλία των εκδόσεων να ξεχωρίζουν. Το ιστορικό μυθιστόρημα ‘Η συντέλεια του κόσμου’ (‘The End of Days’, 2012) της Jenny Erpenbeck, αποτελείται ουσιαστικά από 5 βιβλία που κάθε ένα καταλήγει στο θάνατο της διαφορετικής, ανώνυμης γυναίκας-πρωταγωνίστριας του και προσπαθεί να ανακαλύψει το αν, και το πως, αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί.
Το ‘Υπηρέτησα τον Άγγλο βασιλιά’ (‘I Served the King of England’, 1971) του Τσέχου Bohumil Hrabal είναι ένα κωμικό έργο που ακολουθεί τις περιπέτειες ενός απλού αλλά υπερβολικά φιλόδοξου σερβιτόρου στην Πράγα του μεσοπολέμου, που αποκτά πλούτη μόνο για να τα δει να χάνονται λίγο αργότερα με την άνοδο του Κομουνισμού. Το μυθιστόρημα ‘Ο μεγάλος πόλεμος’ (‘The Great War’, 2012) του Aleksandar Gatalica αφορά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ξετυλίγει τις ιστορίες περισσοτέρων από 80 χαρακτήρων, από όλες τις πλευρές της διαμάχης, ξεκινώντας από το 1914.
Ξεχωρίζουν επίσης: Από τις Εκδόσεις Πατάκης, το νέο μυθιστόρημα ενός από τους πιο ενδιαφέροντες σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς, του Ισίδωρου Ζουργού, που με το ‘Λίγες και μια νύχτες’ μας ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη των αρχών του 20ου αιώνα, με επίκεντρο μια ερωτική ιστορία και τα όσα διηγείται ένας έκπτωτος σουλτάνος σε ένα νεαρό κορίτσι. Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, το ‘Πίσω από τα μάτια της’ (‘Behind Her Eyes, 2017) της Sarah Pinborough, ένα αγωνιώδες ψυχολογικό θρίλερ για τα μυστικά που κρύβουν η Αντέλ κι ο Ντέιβιντ, ένα φαινομενικά ιδανικό ζευγάρι, που έχει κερδίσει τους αναγνώστες παγκοσμίως για τις ανατροπές του.
ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
3 βιβλία από την Αμερική σήμερα, από 3 γυναίκες συγγραφείς, που μπαίνουν άμεσα στη wishlist. ‘Strange the Dreamer’ της Laini Taylor, όπου ένας νεαρός βιβλιοθηκάριος ονειρεύεται τη μυθική χαμένη πόλη του Weep, κι όταν μια ευκαιρία παρουσιαστεί για να την ψάξει, ξεκινά το ταξίδι της αναζήτησης παρέα με τον ήρωα Godslayer και μια ομάδα μυθικών πολεμιστών, για να ανακαλύψει τι συνέβη 200 χρόνια πριν και η Weep αποκόπηκε από τον υπόλοιπο κόσμο.
‘The Twelve Lives of Samuel Hawley’ της Hannah Tinti, όπου ένας πατέρας προσπαθεί να προστατέψει την κόρη του από την κληρονομιά του παρελθόντος του, που φανερώνουν τα 12 σημάδια που φέρει στο σώμα του από 12 διαφορετικές σφαίρες, αλλά και από την αλήθεια για το θάνατο της μητέρας της.
‘Sonora’ της Hannah Lillith Assadi, όπου η νεαρή Ahlam ζει στις άνυδρες περιοχές των προαστίων του Phoenix, εκεί που παλεύει με τη φαντασία της και την απομόνωση, μέχρι που θα γνωρίσει τη Laura, με την οποία θα πειραματιστούν στα ναρκωτικά και στο σεξ και θα δουν μια σειρά από μυστηριώδεις θανάτους να παίρνουν έναν έναν τους συμμαθητές τους.
COMICDOM CON ATHENS
Έφτασε η ώρα για το φετινό Comicdom Con Athens, την Αθηναϊκή γιορτή των κόμικς, που διοργανώνεται για 12η χρονιά στους χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και στο κτίριο του Γαλλικού Ινστιτούτου.
Πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις, σημαντικές επισκέψεις δημιουργών, παιχνίδια, signings, panels, workshops, cosplay, είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που θα συμβούν το τριήμερο 7, 8 και 9 Απριλίου. Φυσικά θα μπορέσετε να ψωνίσετε άφθονα comics, αφού τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής κινείται γύρω από την έκθεση, με αρκετές από τις νέες κυκλοφορίες να συναντούν για πρώτη φορά το κοινό στους χώρους του Comicdom Con.
Εγώ πάντως αγαπώ ιδιαίτερα το Self Publishers Alley, εκεί που θα βρείτε fanzines και δημιουργούς που δε θα έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε πουθενά αλλού μαζεμένους. 60 διαφορετικά ερασιτεχνικά έντυπα θα βρεθούν στο φετινό Con και εκεί βρίσκεται το ψωμί ολόκληρου του τριημέρου, χωρίς τους fanzineάδες η έκθεση θα ήταν ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα. Κάντε τη βόλτα σας, το Self Publishers Alley βρίσκεται στο ισόγειο του Γαλλικού Ινστιτούτου, σίγουρα θα φύγετε με γεμάτα χέρια.
AND NOW, THIS
Κάθε, μα κάθε, φορά το ίδιο πράγμα.
Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO
Πάμε την καθιερωμένη μας βόλτα στις πιο eyepopping φωτογραφίες της περασμένης εβδομάδας στο ινσταγκραμικό, βιβλιοφιλικό hashtag #instavivlio.
SHE WOULD MAKE ME READ
Στις 20 Μαρτίου ο Ibn Ali Miller σταμάτησε τον καυγά 2 εφήβων στο New Jersey. Ο νεαρός άντρας βραβεύτηκε από το δημοτικό συμβούλιο για αυτή του την πράξη πριν μερικές ημέρες και στην ομιλία του ευχαριστεί τη μητέρα του: «Όταν ήμουν μικρός, μεγάλωσα στο γκέτο. Και όταν με τιμωρούσαν, με έβαζε να διαβάζω βιβλία και όχι μόνο αυτό, να γράφω μια ιστορία ή ένα ποίημα. Με έβαζε να διαβάζω».
Και για αυτά του τα λόγια, ο Ibn Ali Miller και η μητέρα του έχουν θέση στη σημερινή στήλη.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Τα είχαμε πει και πριν περίπου 1 μήνα από εδώ, αλλά τώρα που υπάρχουν και οι επίσημες ανακοινώσεις, ευκαιρία να τα ξαναπούμε: Η ΔΕΒΘ έρχεται και φέτος, 11 με 14 Μαΐου.
Το πρόγραμμα της χωρίζεται σε 5 κομμάτια. Στο κεντρικό αφιέρωμα, που φέτος έχει τίτλο ‘Λογοτεχνία, Κουλτούρα, Ιστορία και Πολιτική στην Ευρώπη της Μεσογείου’, αλλά και το αφιέρωμα στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 60 χρόνων από το θάνατο του, την επέτειο 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση, το Πολιτιστικό Έτος Ελλάδας-Κίνας 2017 και τη σειρά εκδηλώσεων για το Προσφυγικό Ζήτημα.
Στην έκθεση θα παραβρεθούν ονόματα της ξενόγλωσσης λογοτεχνίας που τα βιβλία τους αναδείχθηκαν σε σημαντικές επιτυχίες στην Ελλάδα: Jaume Cabré, Santiago Roncagliolo, Pascal Bruckner, Mathias Enard, Erri De Luca, Zülfü Livaneli, Salim Bachi, Eshkol Nevo. Όπως είναι γνωστό οι γυναίκες δε γράφουν βιβλία.
Σύντομα περιμένουμε και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της έκθεσης. Να είστε εκεί, έστω και για να χαζέψετε βιβλία αν κάτι από όλα τα παραπάνω δε σας πολυενδιαφέρει. Εμείς θα είμαστε.
Ο GEORGE SAUNDERS ΜΙΛΑ
Φανταχτερός ο τίτλος του subsection ε; Δεν έχει πει κάτι σπουδαίο ο άνθρωπος, ούτε και μιλάει μια φορά στα 10 χρόνια ας πούμε, για να είναι σημαντικό το ότι μίλησε τώρα, αλλά ο George Saunders είναι από τους συγγραφείς που πάντα μου αρέσει να ακούω/βλέπω σε συνεντεύξεις. Πάντα θυμάμαι τότε που είχε τραγουδήσει με τον Stephen Colbert εκείνο το πολύ ηλίθιο τραγουδάκι ή που του είχε διαβάσει μια ιστορία για να κοιμηθεί.
Τώρα, για την προώθηση του νέου του βιβλίου, πέρασε από το ‘Late Night with Seth Meyers’ και του είπε μερικά πράγματα για το editing των ιστοριών του, αλλά και για το ‘Lincoln in the Bardo’.
RANDOM LINKS
Η Ursula Le Guin γράφει κριτική για τον Neil Gaiman, τα 8 χειρότερα πράγματα του να δουλεύεις σε βιβλιοπωλείο, για τον συγγραφέα που εφηύρε ο Boris Vian, οι νικητές των φετινών βραβείων του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, φωτογραφίες από τα μέρη στο οποία αποδρούν οι συγγραφείς για να γράψουν, πως το σχολείο σκοτώνει την ανάγνωση της λογοτεχνίας, η ιστορία της ερωτικής σχέσης μεταξύ καφέ και βιβλίων, 5 μυθιστορήματα που ασχολούνται με το stalking, πως η αγάπη του Λένιν για τη λογοτεχνία διαμόρφωσε τη Ρωσική Επανάσταση, τα τρομακτικά εξώφυλλα του ‘It’, η σύντομη λογοτεχνική ιστορία της αντισύλληψης μέσα από 9 βιβλία, ανακαλύψτε τις τηλεοπτικές εκπομπές των Ray Bradbury και Kurt Vonnegut από τα 1990s, για τη δύσκολη δουλειά του να γράφεις για πίπες, η Νορβηγία έφτιαξε ένα καταφύγιο που σκοπός του είναι να διατηρήσει τον γραπτό λόγο της ανθρωπότητας για τα επόμενα 1,000 χρόνια, για τις φιλοσοφικές επιπλοκές της ταξινόμησης βιβλίων στα ράφια, μια βόλτα στο μουσείο του πατέρα των manga Osamu Tezuka, ένα βιβλιοπωλείο μετατρέπει κλασικά βιβλία σε clickbait, 6 βιβλία που βλέπουν τον Σέρλοκ Χολμς με διαφορετικό μάτι, έχει γράψει ο Vladimir Nabokov το Μεγάλο Προσφυγικό Μυθιστόρημα;