ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v41: Τα πιο τρομακτικά ερωτικά τραγούδια γίνονται εξώφυλλα βιβλίου

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από το χώρο του βιβλίου.

Ταξίδι στην Ισλανδία, στον μουσικό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, στην Αποθήκη Γ’ του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, στις Βρυξέλλες, στα ερωτικά τραγούδια των 1970s και 1980s και στους ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη θα κάνουμε σήμερα. Ελπίζω να είστε έτοιμοι.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Παρότι έχουμε και αυτή την εβδομάδα να μιλήσουμε για μόλις 4 νέες κυκλοφορίες από την Αμερική, ετούτα εδώ είναι βιβλία που καθόλου δεν περνούν απαρατήρητα και θα καταλάβετε το γιατί όταν σας πω μερικά παραπάνω πράγματα για το καθένα.

‘The Stars Are Fire’ της Anita Shreve, που μας γυρίζει στο 1947 και ακολουθεί την ιστορία της Grace, μια έγκυο μητέρα 2 μικρών παιδιών, της οποίας ο άντρας μάχεται σαν εθελοντής πυροσβέστης τις φλόγες που έχουν τυλίξει τις ακτές του Maine, και τη μάχη που θα δώσει η ίδια η Grace όταν η πυρκαγιά φτάσει σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι της. ‘The Book of Joan’ της Lidia Yuknavitch, μια φουτουριστική ιστορία βασισμένη στην Ιωάννα της Λωραίνης, όπου στο κοντινό μέλλον ολόκληρη η Γη έχει μετατραπεί σε μια εμπόλεμη ζώνη και όσοι έχουν επιζήσει από τη ραδιενέργεια είναι χωρίς φύλο, χωρίς τρίχωμα, χλωμά πλάσματα που γράφουν ιστορίες πάνω στο δέρμα τους, και μια ομάδα επαναστατών συγκεντρώνονται γύρω από έναν αιμοδιψή αρχηγό, τον Jean de Men.

‘My Cat Yugoslavia’ του Pajtim Statovci, για μια οικογένεια Μουσουλμάνων από το Κόσοβο που αναγκάζεται να μεταναστεύσει στη Φινλανδία μετά το ξέσπασμα του πολέμου, ένα βιβλίο που αγγίζει τα θέματα της προσωπικής ταυτότητας των μεταναστών, του Μουσουλμάνων, των ομοφυλόφιλων, ενώ περιέχει στις σελίδες του και μια γάτα που μιλάει. ‘Killers of the Flower Moon’ του David Grann, ένα nonfiction βιβλίο για τους λάτρεις των true crime ιστοριών, που ασχολείται με την υπόθεση της δεκαετίας του 1920 που οδήγησε στη γέννηση του FBI, τη σειρά δολοφονιών μελών της φυλής Osage, που περιελάμβανε μερικούς από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, και οδήγησε στην αποκάλυψη μιας από τις μεγαλύτερες συνωμοσίες στην ιστορία της Αμερικής.

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Ακούστε, εμείς εδώ στηρίζουμε τα πολιτιστικά προϊόντα από όπου κι αν προέρχονται. Επίσης στηρίζουμε τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Οπότε το φρεσκότατο Βρετανικό βιβλίο με τίτλο ‘Eurovision: A History of Modern Europe Through the World’s Greatest Song Contest’ του Chris West, συγγραφέα των μ̶ε̶γ̶ά̶λ̶ω̶ν̶ ̶ε̶π̶ι̶τ̶υ̶χ̶ι̶ώ̶ν̶ βιβλίων ‘Marketing on a Beermat’, ‘Enlightenment: An Existential Romcom’, ‘A History of Britain in Thirty-six Postage Stamps’ και του sequel ‘A History of America in Thirty-Six Postage Stamps’, είναι σίγουρα το καλύτερο βιβλίο για το οποίο θα σας μιλήσω σήμερα.

Το βιβλίο ασχολείται με την ιστορία του θεσμού, αναζητά ό,τι κρύβεται πίσω από το φανταχτερό της κιτς αλλά εξερευνά και τις πολιτικές ιστορίες των Ευρωπαϊκών κρατών που παίζουν ρόλο στο διαγωνισμό. Κι όλα αυτά τη στιγμή που ήδη η φετινή Eurovision έχει γίνει πεδίο πολιτικών συγκρούσεων με την απόσυρση της Ρωσίας από τη διοργάνωση πριν από μερικές ημέρες.

Μιλάμε για ένα βιβλίο που φέρει στο εξώφυλλο του τα blurbs των αγαπημένων Graham Norton, παρουσιαστή της Eurovision για το BBC από το 2009, και Mel Giedroyc, του ‘Great British Bake Off’, όχι πως τα χρειαζόταν βέβαια. Πραγματικά θέλω να το διαβάσω, αν διαβάζει κανένας φαν της στήλης στη Βρετανίας, πλιζ ταχυδρομήστε το μου. Η Verka Serduchka και ο Rodolfo Chikilicuatre θα ήταν περήφανοι για αυτό το βιβλίο.

ΙΣΧΥΡΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

Για ακόμη μια χρονιά το Time επέλεξε τους 100 επιδραστικότερους ανθρώπους στον κόσμο και στη λίστα βρίσκονται όπως πάντα και συγγραφείς. Φέτος ανάμεσα στους 100 βρίσκονται τα 2 ονόματα που έχουν συζητηθεί περισσότερο κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, ο Colson Whitehead και η Margaret Atwood.

Το ‘The Underground Railroad’ του Whitehead είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής της τελευταίας χρονιάς. Αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς, βρέθηκε τον Δεκέμβριο στις περισσότερες λίστες με τα καλύτερα βιβλία του 2016 (τα είχαμε πει και τότε), κέρδισε από το Pulitzer Prize, το National Book Award και το Andrew Carnegie Medal for Excellence, μέχρι το Tournament of Books, το Goodreads Choice Award και μια θέση στο Oprah’s Book Club.

Το μόνο βιβλίο που έχει καταφέρει να προκαλέσει μεγαλύτερη συζήτηση από το βιβλίο του Colson Whitehead είναι το ‘The Handmaid’s Tale’ της Margaret Atwood, ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1985 αλλά απέκτησε φέτος μια δεύτερη ζωή και στο οποίο έχουμε δικαιότατα απονείμει τον τίτλο του Βιβλίου του 2017 Μέχρι Στιγμής. Δίκαιη η παρουσία και των 2 τους στην 100άδα. Θυμίζω πως στην περσινή λίστα είχαμε δει τους Elena Ferrante, Ta-Nehisi Coates και Marilynne Robinson.

AND NOW, THIS

Να σας γνωρίσω την Christine Riccio, την πιο δημοφιλή booktuber των ίντερνετς. Το κανάλι της polandbananasBOOKS έχει περισσότερους από 350,000 subscribers και σχεδόν 50,000,000 views σε περίπου 630 βίντεο. Το κανάλι της polandbananasBOOKS έχει περισσότερους από 350,000 subscribers και σχεδόν 50,000,000 views σε περίπου 630 βίντεο. Πάντως η θέση της κινδυνεύει από την ταχύτατα ανερχόμενη Sasha του abookutopia, που έχει ξεπεράσει τους 340,000 subscribers.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

3 φωτογραφίες και σήμερα, από το όλο και πιο δημοφιλές #instavivlio, το hashtag των ελλήνων βιβλιόφιλων. Σήμερα: Τρομακτικά βιβλία, βιβλιοπωλεία και παιδικά αναγνώσματα.

my happy place

A post shared by Eva Pl (@eva_pliakou) on

Πρωϊνό  

A post shared by instanaf (@instanaf) on

THE COMIC CON 3

Για 3η χρονιά το Comic Convention της Θεσσαλονίκης επιστρέφει στην Αποθήκη Γ’ του Λιμανιού για το τριήμερο 5, 6 και 7 Μαΐου. Δημιουργοί κόμικς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκδοτικοί και μαγαζιά του χώρου, επιτραπέζια, αυτοεκδόσεις, signings, cosplay, q&a, workshops και, για κάποιο λόγο, ο Χρήστος Φερεντίνος. 3 γεμάτες ημέρες για τους φανς των κόμικς και, μη γελιόμαστε, γενικά για τους φανς των ωραίων πραγμάτων.

Εμείς δε θα λείπουμε από το The Comic Con 3, ελπίζω ούτε κι εσείς.

ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙΝΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΙΣΙΑ ΒΙΒΛΙΑ

Με τη χώρα της Ισλανδίας έχουμε ξανασχοληθεί στο παρελθόν εδώ στη στήλη. Που και που θα βρείτε εδώ παρακάτω κάποιο link για τη λογοτεχνία, τη βιβλιοφιλία, τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν στο νησί των 323,000 χιλιάδων κατοίκων τα βιβλία.

Ας επιβεβαιώσουμε για μια ακόμη φορά αυτό το γεγονός λοιπόν, κι ας μιλήσουμε για τον εκδοτικό Tunglið. Ο μικρός εκδοτικός, το όνομα του οποίου σημαίνει “Φεγγάρι”, δημιουργήθηκε πριν ακριβώς 4 χρόνια, την άνοιξη του 2013. Εκδίδει μικρά βιβλία σε λίγα αντίτυπα και σε χαμηλές τιμές. Το πως γίνεται όμως η διαδικασία της έκδοσης τους είναι το ξεχωριστό κομμάτι.

Ο Tunglið κυκλοφορεί τα βιβλία του σε εκδοτικά events που διοργανώνονται αποκλειστικά σε νύχτες με πανσέληνο. Κάθε μια από τις εκδόσεις τους τυπώνεται σε 69 αντίτυπα. Εάν τα 69 αντίτυπα δεν πωληθούν τη βραδιά της κυκλοφορίας τους, τα απούλητα κομμάτια καίγονται.

Οι άνθρωποι του εκδοτικοί, ο Dagur Hjartarson και ο Ragnar Helgi Ólafsson, βρίσκουν μια μεγάλη πρόκληση σε όλο αυτό.  Ο Hjartarson λέει για τον Tunglið πως “Παίρνει μικρά βιβλία και δημιουργεί γύρω τους μικρές, πολύτιμες στιγμές στο χρόνο. Πάει κόντρα στην αιωνιότητα που ο μέσος εκδότης υπόσχεται, όλα εκείνα τα βιβλία των οποίων οι σελίδες κιτρινίζουν στο ράφι των βιβλιοπωλείων, και υπερασπίζεται την ομορφιά της στιγμής. Ο ρόλος του Tunglið είναι να αποτελεί το παρόν και μετά να εξαφανίζεται”.

Είπαμε, αγαπάμε Ισλανδία με πάθος.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα παράξενο βραβείο. Κάθε χρονιά, το ⅓ των 36 χωρών της Ευρώπης που συμμετέχουν στο “Creative Europe” πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτείνει τους δικούς της υποψηφίους. Έτσι βραβεύονται ετησίως 12 βιβλία που εκπροσωπούν κάθε περιοχή και γλώσσα της Ευρώπης. Είναι ένα βραβείο με rotation δηλαδή, κάθε χώρα έχει το δικό της νικητή μια φορά κάθε 3ετία.

Μετά λοιπόν τον Κώστα Χατζηαντωνίου, που βραβεύτηκε το 2011 για το ‘Αγκριτζέντο’ και τον Μάκη Τσίτα, που έφερε το βραβείο του 2014 με το ‘Μάρτυς μου ο Θεός’, ήρθε η σειρά της Κάλλιας Παπαδάκη. Οι ‘Δενδρίτες’ της, από τις Εκδόσεις Πόλις, ξεχώρισαν ανάμεσα στις ελληνικές υποψηφιότητες που είχαν ανακοινωθεί στην αρχή του μήνα και το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα απονεμηθεί στη συγγραφέα στις 23 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Για την ιστορία, οι 2 άλλες φετινές υποψηφιότητες ήταν ‘Ο Έλληνας γιατρός’ της Καρολίνας Μέρμηγκα από τις Εκδόσεις Μελάνι και ‘Η νυχτερινή βάρδια του καλλιγράφου’ της Μαρίας Ξυλούρη από τις Εκδόσεις Καλέντη.

RANDOM LINKS

Η Μεγάλη Βίβλος του Stephen King: Τα ’00s (μέρος πρώτο), ένα quiz για το πόσο Nesbomaniac είσαι, το ‘The Handmaid’s Tale’ είναι μια προειδοποίηση προς όλες τις συντηρητικές γυναίκεςτα 15 καλύτερα ναρκωτικά της λογοτεχνίας από το καλύτερο στο χειρότερο, η ‘Wheel of Time’ τηλεοπτική σειρά είναι πραγματικότητα, για την απόλαυση της επανανάγνωσης, γιατί πρέπει να διαβάζεις βιβλία που μισείς, μερικά αξιόλογα εξώφυλλα βιβλίων που είναι εμπνευσμένα από τις κινηματογραφικές τους μεταφορές, 31 vintage πόστερς που σε παροτρύνουν να διαβάσεις, τι κτίριο θα ήταν το ‘Η υπέροχη φίλη μου’ της Elena Ferrante, με $100 μπορείτε να νοικιάσετε για μια ώρα το δωμάτιο της Emily Dickinson, 4 σπουδαίοι συγγραφείς που αγαπούσαν τις γάτες τους, 10 ποιητές για ανθρώπους που νομίζουν πως δεν τους αρέσει η ποίηση, Michael B. Jordan & Michael Shannon θα πρωταγωνιστήσουν στο ‘Fahrenheit 451’ του HBO, ποια είναι τα στοιχεία που συνθέτουν ένα δυνατό twist, ένα site που συγκεντρώνει όλα τα κόμικς Αφρικανών δημιουργών, μια λίστα βιβλίων για μαμάδες που θέλουν να μεγαλώσουν φεμινιστές γιους, 7 λέσχες ανάγνωσης που συνδυάζουν το διάβασμα με τον ακτιβισμό, το New Yorker για την Πολική λογοτεχνία, μερικοί από τους καλύτερους χαρακτήρες του Gabriel García Márquez ήταν νεκροί, οι πιο ιδιαίτεροι και σοφότεροι συγγραφείς που πρέπει να ακολουθήσετε στα social, οι κατάλληλες ερωτήσεις που πρέπει να κάνει κανείς στον εαυτό του πριν δωρίσει ένα βιβλίο, γιατί η σειρά βιβλίων ‘Redwall’ του Brian Jacques θα γινόταν πολύ καλή σειρά ταινιών, ένα κείμενο για την πιθανή μελλοντική σύγκλιση των βιβλίων με την εικονική πραγματικότητα, βρέθηκε όντως μια χρονοκάψουλα του Ιουλίου Βερν;

* Η στήλη θα κάνει την Πρωτομαγιά της την επόμενη Δευτέρα 1/5 και το επιστρέψει με όλα τα νέα από τον κόσμο του βιβλίου τη Δευτέρα 8/5.

Exit mobile version