© istock
MASTERCHEF

MasterChef: Τι είναι το χινκάλι στο οποίο έκανε τεχνητή αναπνοή ο Σωτήρης Κοντιζάς

Το χθεσινό επεισόδιο του ριάλιτι μαγειρικής έβαλε ακόμα μία λέξη στο λεξιλόγιό μας.

Η Ταμάρα Χαμπαρασβίλι μαγείρεψε στο χθεσινό επεισόδιο του MasterChef το γεωργιανό χινκάλι και κατάφερε έτσι να πάρει την ποδιά από τους κριτές. Πρόκειται για ένα φαγητό των βοσκών από τις ορεινές περιοχές της Γεωργίας, το οποίο στη συνέχεια έγινε δημοφιλές σε όλη τη χώρα. Η γέμιση διαφέρει ανάλογα την περιοχή.

Το ορίτζιναλ όμως χινκάλι που μαγείρεψε και η Ταμάρα στην εκπομπή αποτελείται μόνο από κιμά και μπαχαρικά, ενώ μπορεί να είναι βραστό ή και περασμένο για λίγο στο τηγάνι. Υπάρχει βέβαια και η vegetarian εκδοχή του, με πατάτα, μανιτάρια και τυρί στη θέση του κρέατος.

Ας κάνουμε όμως μία μικρή ιστορική αναδρομή: Το κρέας μέσα σε ζύμη το συναντάμε σε διάφορους πολιτισμούς. Είναι πιθανό να έχεις ακούσει ή δοκιμάσει τα κινέζικα dumplings xiaolongbao, τα σλάβικα πιερόγκι, τα ιταλικά ραβιόλια, το τούρκικο μαντί.

Τώρα, ήρθε η ώρα να μάθουμε και το γεωργιανό χινκάλι. Και δεν είναι καν η πρώτη φορά που ακούμε για αυτό. Αφού και η Τάμτα, όταν ήταν καλεσμένη στον Γρηγόρη Αρναούτογλου, είχε πει πως αυτή η συνταγή είναι η σπεσιαλιτέ της.

Πώς τρώγεται σωστά το χινκάλι

Το χινκάλι είναι ένα ζουμερό dumpling. Έτσι, για να το φας πρέπει να το δαγκώσεις σε μία άκρη, να πιεις το ζουμί και στη συνέχεια να το καταβροχθίσεις. Ο Σωτήρης Κοντιζάς μπέρδεψε τις οδηγίες που του έδωσε η Ταμάρα Χαμπαρασβίλι και αντί να ρουφήξει, φύσησε το χινκάλι. Του έκανε με άλλα λόγια ένα είδος τεχνητής αναπνοής, αναγκάζοντας τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο να του φωνάξει: «Σωτήρη, κράτα του και τη μύτη». Κάπου εκεί όλοι έσκασαν στα γέλια. 

Το χινκάλι τρώγεται με το χέρι, γιατί αν πας να το ανοίξεις με μαχαιροπίρουνο θα χυθεί το ζουμί του. Το ρούφηγμα επομένως, στο οποίο τα θαλάσσωσε ο Σωτήρης Κοντιζάς, είναι πολύ σημαντικό για την κατανάλωσή του.

Αν θες να το φας σωστά, όπως εξήγησε η Ταμάρα, πρέπει να φας μόνο το «στομάχι» του χινκάλι (έτσι μεταφράζεται από τα γεωργιανά το κυρίως μέρος του) και να αφήσεις τη στριφογυριστή ουρίτσα. Έτσι, στο τέλος μπορείς να μετρήσεις πόσα έχεις φάει.

Η ιστορία της Ταμάρα Χαμπαρασβίλι

Εκτός από το χινκάλι, η Ταμάρα Χαμπαρασβίλι συγκίνησε και με την ιστορία της. Έφυγε από τη Γεωργία το 2006 αφήνοντας πίσω τα τρία παιδιά της, με σκοπό να μαζέψει χρήματα στην Ελλάδα για δύο χρόνια. Κάθε φορά στα δύο χρόνια προστίθονταν άλλα δύο, και άλλα δύο, μέχρι που έφτασε στο σημείο να έχει να δει την οικογένειά της 16 χρόνια από κοντά.

Πολλές φορές το MasterChef παρουσιάζει στις οντισιόν, προσωπικές ιστορίες των παικτών του. Αυτό κάνει αρκετούς τηλεθεατές να συγκινηθούν και αρκετούς να θεωρούν ότι κάτι τέτοιο γίνεται για την τηλεθέαση ή είναι ένας τρόπος να κερδίσουν την ποδιά οι παίκτες.

Η ιστορία της Ταμάρα όμως δεν είναι μία ακόμα δακρύβρεχτη ιστορία του MasterChef, ούτε απλά λίγος τηλεοπτικός χρόνος που μας σύστησε μία άγνωστη στον πολύ κόσμο συνταγή (τα χινκάλι), είναι μία πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν πάρα πολλοί οικονομικοί μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα. Για λόγους οικονομικούς ή γραφειοκρατικούς πολλοί άνθρωποι στερούνται την οικογένειά τους για χρόνια ή και για πάντα. Αυτές οι ιστορίες πρέπει να ακούγονται, μέχρι να σταματήσουν να συμβαίνουν.