Μαθήματα ζωής από τον Ρόκι Μπαλμπόα
Αλήθειες γραμμένες πάνω σε αίμα και ιδρώτα. Σοφία σκληρή σαν γροθιά. Ο δάσκαλος Ρόκι Μπαλμπόα ανέβηκε στο ρινγκ και δίδαξε μοναδικά μαθήματα ζωής σε όσους ήθελαν να ακούσουν.
- 25 ΙΑΝ 2016
Ο Ρόκι Μπαλμπόα δεν είναι απλά ένας χαρακτήρας. Δεν είναι ένας και μόνο ρόλος σε μια ταινία ή έστω σε μια σειρά από ταινίες. Ο Ρόκι Μπαλμπόα είναι μύθος. Είναι ο αθλητής που όλοι θα θέλαμε να είμαστε. Ένας νικητής της διπλανής πόρτας. Απόφοιτος του πανεπιστημίου της ζωής. Ένας σοφός του δρόμου. Και του ρινγκ.
Από το 1976 και την πρώτη ταινία όταν αποφάσισε να γίνει μποξέρ, επειδή δεν μπορούσε να γίνει χορευτής ή κάτι άλλο, όπως είπε ο ίδιος, έχει στείλει τα δικά του μηνύματα. Έχει σηκωθεί το έδρανο και έχει παραδώσει δεκάδες μαθήματα ζωής. Πολλές φορές είχε και στο πλευρό του και άλλους καθηγητές, όπως τον Απόλο Κριντ και τον προπονητή του τον Μίκι. Κι εμείς το μόνο που έπρεπε να κάνουμε είναι να τεντώσουμε τα αυτιά μας.
“Να σου πω κάτι που ξέρεις ήδη. Ο κόσμος δεν είναι γεμάτος λιακάδα και ουράνια τόξα. Είναι ένα κακό και δύστροπο μέρος, το οποίο -όσο σκληρός και να είσαι- θα σε κάνει μαύρο στο ξύλο και θα σε αφήσει πεσμένο στο πάτωμα, αν το αφήσεις. Εγώ, εσύ, ο καθένας θα χτυπήσουμε όσο δυνατά χτυπάει η ζωή. Αλλά δεν έχει σημασία το πόσο δυνατά χτυπάς. Όλα έχουν να κάνουν με το πόσο δυνατά μπορείς να χτυπηθείς και παρόλα αυτά να συνεχίσεις να προχωράς μπροστά. Πόσο μπορείς να αντέξεις και να συνεχίσεις. Έτσι γίνεσαι νικητής”
Το νόημα της ζωής. Σε μερικές και μόνο προτάσεις. Κοινώς; Να γίνεις ο καλύτερος σάκος του μποξ που μπορείς.
“Αν ξέρεις τι αξίζεις, βγες εκεί έξω και πάρε αυτό που αξίζεις. Αλλά θα πρέπει να είσαι έτοιμος να δεχτείς τη μπουνιά και να μην αρχίσεις να δείχνεις με το δάχτυλο και να λες ότι φταίει ο ένας ή άλλος. Αυτό το κάνουν οι δειλοί”.
Κι εσύ δεν είσαι δειλός. Είσαι; Καλά το κατάλαβα. Οπότε βγες κι εκεί έξω και πάρε αυτό που σου αξίζει.
“Κανείς δεν χρωστάει σε κανέναν τίποτα. Μόνο εσύ χρωστάς στον ίδιο σου τον εαυτό”
Συνέχεια του προηγούμενου. Άσε τους άλλους και κοίτα τι στο διάολο μπορείς να κάνεις εσύ.
“Μπορεί να μην μπορώ να κερδίσω, αλλά το μόνο πράγμα που μπορώ να κάνω είναι να φροντίσω να πάρω ότι έχει. Αλλά για να με κερδίσει, θα πρέπει να με σκοτώσει και για να με σκοτώσει, θα πρέπει να έχει την καρδιά και να σταθεί μπροστά μου και για να το κάνει αυτό, θα πρέπει να είναι και ο ίδιος διατεθειμένος να πεθάνει και δεν ξέρω αν είναι έτοιμος να το κάνει αυτό. Απλά δεν ξέρω…”
“Το να συνεχίσεις για έναν ακόμη γύρο, όταν νομίζεις ότι δεν μπορείς, είναι αυτό που θα κάνει όλη τη διαφορά στη ζωή σου”.
Κοινώς βρεις ποια είναι τα όρια σου και φρόντισε να τα ξεπεράσεις. Θα σ’ αρέσει. Πίστεψε με. Πίστεψε τον Ρόκι, δηλαδή, όχι εμένα.
“Επειδή αν είσαι διατεθειμένος να δώσεις όλες αυτές τις μάχες και να περάσεις ότι είναι να περάσεις για να πάρεις αυτό που θέλεις, ποιος έχει το δικαίωμα να σε σταματήσει; Ίσως κάποιοι από σας να έχετε αφήσει κάτι στη μέση, κάτι που θέλατε πολύ, αλλά δεν το είπατε σε κανέναν. Αλλά σας είπαν όχι. Ποιος έχει το δικαίωμα να σας πει όχι; Κανείς! Είναι δικαίωμα σας να ακούσετε το ένστικτο σας. Δεν είναι δικαίωμα κανενός να σας πει όχι από τη στιγμή που έχετε κερδίσει το δικαίωμα να είστε εκεί που θέλετε να είστε και να κάνετε αυτό που θέλετε να κάνετε”.
Το “όχι” δεν είναι επιλογή.
“Μέχρι να αρχίσεις να πιστεύεις στον εαυτό σου, δεν θα έχεις ζωή”
Τα ίδια θα λέμε;
“Θα περάσεις από την κόλαση. Θα είναι χειρότερα από οποιονδήποτε εφιάλτη είχες μέχρι τώρα. Αλλά όταν τελειώσει, θα ξέρεις ότι θα είσαι αυτός που θα στέκεται όρθιος. Ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Κάντο”.
Just Do It (τα λόγια ανήκουν στον Ντιουκ στο Ρόκι 4)
“Η φύση είναι εξυπνότερη από όσο πιστεύουν οι άνθρωποι. Λίγο λίγο χάνουμε τους φίλους μας, χάνουμε τα πάντα. Χάνουμε συνεχώς πράγματα, μέχρι κάποια στιγμή να πούμε “γιατί στο διάολο ζω; Δεν έχω λόγο ύπαρξης”. Αλλά με σένα έχω ένα λόγο να συνεχίσω. Και θα συνεχίσω να είμαι ζωντανός και θα συνεχίσω να σε βλέπω να προοδεύεις”.
Το φάντασμα του Μίκι (στο Ρόκι 5) λέει την αλήθεια για τα χρόνια που περνάνε και το μπαμπέσικο κόλπο της ζωής
“Το τελευταίο πράγμα που γερνάει σε έναν άνθρωπο είναι η καρδιά του”
Το λέει η Μαρί (στο Ρόκι 6), αλλά δεν είμαι σίγουρο ότι πολλοί γιατροί θα συμφωνήσουν μαζί της. Έστω κι έτσι όμως καταλαβαίνεις τι θέλει να πει.
“Θέλω να σε φιλήσω. Και δεν χρειάζεται να με φιλήσεις πίσω αν δεν θέλεις. Απλά θέλω να σε φιλήσω”
Ο Ρόκι μόλις εξήγησε στην Άντριαν πως λειτουργεί ο έρωτας.
“Θα τρως αστραπές και θα χέζεις κεραυνούς”
Καταραμένε Μίκι Γκόλντμιλ, πως τα λες έτσι;
“Μείνε στο σχολείο και χρησιμοποίησε το μυαλό σου. Γίνε γιατρός, γίνε δικηγόρος, κουβάλα έναν δερμάτινο χαρτοφύλακα. Ξέχνα τα σπορ ως επάγγελμα. Τα σπορ θα σε κάνουν να πονέσεις και να βρωμάς. Να είσαι ένας άνθρωπος που σκέφτεται, όχι ένας άνθρωπος που βρωμάει (Be a thinker, not a stinger)”
Ο Απόλλο Κριντ μιλάει για τα σπορ, αλλά κανείς δεν τον πιστεύει. Δεν κοροϊδεύεις κανέναν Απόλλο.
“Όταν παλεύαμε είχες το μάτι της τίγρης. Είχες αυτή τη λάμψη. Τώρα πρέπει να την ανακτήσεις. Πρέπει να πας πίσω πίσω, ως το ξεκίνημα”.
Όπως λένε και στο μπάσκετ πίσω στα βασικά. Τα βασικά δεν θα σε προδώσουν ποτέ. Θα σου δώσουν πάντα την απάντηση που θέλεις να βρεις.
“’Αυτή έχει κενά. Κι εγώ έχω κενά. Μαζί συμπληρώνουμε τα κενά μας”
Ρόκι είσαι εσύ ένας. Το μακρινό 1976 ο Ρόκι Μπαλμπόα εξηγεί αυτή τη φορά πως λειτουργεί η αγάπη.
“Τίποτα δεν είναι αληθινό, αν δεν πιστέψεις ποιος είσαι”
Το μήνυμα επαναλαμβάνεται για όσους δεν πρόσεχαν.
“Αν αυτό είναι κάτι που θέλεις να κάνεις, αν είναι κάτι που πρέπει να κάνεις, τότε κάντο. Οι μαχητές μάχονται”.
Η Μαρί είπε τη μεγαλύτερη συμπαντική αλήθεια. Οι μαχητές μάχονται. Το οποίο αν το καλοσκεφτείς έχει δύο διαφορετικές έννοιες. Είναι #diplis όπως λένε και αυτοί οι νέοι. Από τη μια σημαίνει ότι είσαι ότι ορίζει η φύση σου (κι ότι δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά) και από την άλλη ότι πρέπει να κάνεις αυτό που ξέρεις να κάνεις.
Fighters fight.
Ρόκι σ’ ευχαριστούμε.