Jordan Strauss/Invision/AP
ΒΙΒΛΙΟ

Με το «θέλω» η Gillian Anderson σπάει τα ταμπού για τις ανομολόγητες σεξουαλικές φαντασιώσεις των γυναικών

Στα 90s τη γνωρίσαμε ως δυναμική πράκτορα Scully στα X Files, στα 20s την αγαπήσαμε ως Jean Milburn, την απενοχοποιημένη σεξοθεραπεύτρια στο Sex Education. Τώρα η Gillian Anderson επιστρέφει έχοντας επιμεληθεί ένα βιβλίο που βάζει την ερωτική επιθυμία των γυναικών σε πρώτο πλάνο.

«Γνωρίζω από προσωπική εμπειρία ότι, όταν κάποιος είναι εγκλωβισμένος στο αίσθημα της ντροπής, του είναι πάρα πολύ δύσκολο να βιώσει την απόλαυση», δηλώνει η Gillian Anderson σε πρόσφατη συνέντευξή της στους New York Times. «Δεν υπάρχει ούτε μια χαραμάδα από την οποία να μπορέσει να εισβάλει η απόλαυση».

Αφορμή για τη συνέντευξη στάθηκε το νέο της βιβλίο με τίτλο «θέλω» (εκδόσεις Bell), μέσα από το οποίο η γνωστή ηθοποιός θέλει να δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ανομολόγητες σεξουαλικές επιθυμίες των γυναικών, σπάζοντας ένα ταμπού που επιμένει να υφίσταται, όσους αγώνες κι αν έχουμε δώσει. Στα 56 της η Gillian Anderson και αφού δούλεψε σκληρά με τον εαυτό της για να τον αποδεχτεί έτσι όπως ακριβώς είναι, θέλει να δείξει και στις υπόλοιπες γυναίκες πως δε χρειάζεται να συμβιβάζονται, αλλά ούτε και να συμμορφώνονται με τις καταπιεστικές προσδοκίες της κοινωνίας, που συνεχίζουν να επιτάσσουν το πως πρέπει να φερόμαστε, να μοιάζουμε, αλλά και να ζούμε τη ζωή μας.

«Θεωρούμε ότι η απόλαυση είναι κάτι το επιπόλαιο», λέει στην ίδια συνέντευξη. «Αλλά ποιο είναι το νόημα αυτής της περίπλοκης και βασανιστικής ύπαρξης, αν δεν μπορεί να υπάρχει χαρά και ευχαρίστηση;», αναρωτιέται.

Όσο για το «θέλω», η Gillian Anderson απευθύνθηκε στους 3,3 εκατομμύρια ακολούθους της στο Instagram, με τους οποίους έχει χτίσει εδώ και πολλά χρόνια με σχέση εμπιστοσύνης, και ζήτησε από τις γυναίκες followers της να τις εκμυστηρευτούν όλα αυτά για τα οποία ενδεχομένως ντρέπονται να μιλήσουν ανοιχτά ακόμα και στους πιο δικούς τους ανθρώπους.

Και εκείνες το έκαναν.

Η ηθοποιός η οποία τώρα βρίσκεται σε γυρίσματα για μια σειρά εποχής του Netflix, πέρασε πολλούς μήνες διαβάζοντας ανώνυμες επιστολές γυναικών που αισθάνθηκαν ασφάλεια ώστε να μοιραστούν μαζί της τις σεξουαλικές τους φαντασιώσεις. Οι επιστολές έγινα τελικά συλλογή και η συλλογή έγινε βιβλίο με τον τίτλο «θέλω». Μάλιστα, ανάμεσα στις επιστολές είναι και μια δική της, που βέβαια δε θα μάθουμε ποτέ πια είναι.

Πόθος, φόβος, οικειότητα, ντροπή, ικανοποίηση και, τελικά, απελευθέρωση. Αυτά είναι τα συναισθήματα που περιγράφουν οι γυναίκες του «θέλω». Άλλωστε, σκοπός της Gillian Anderson και του βιβλίου είναι να ανακαλύψουν και να αποκαλύψουν πώς νιώθουν οι γυναίκες για το σεξ όταν είναι τελείως ελεύθερες να είναι ο εαυτός τους.

Η ιδέα για το βιβλίο προέκυψε όταν η Anderson είχε ήδη αρχίσει να υποδύεται την ακομπλεξάριστη σεξοθεραπεύτρια μητέρα του Ottis στο Sex Education. Οι εκδότες ήθελαν αρχικά να γράψει η ίδια για το σεξ, εκείνη όμως δεν αισθανόταν πως είχε τις κατάλληλες γνώσεις για να εξηγήσει σε μια γυναίκα πως να εξερευνήσει τον εαυτό της και τις επιθυμίες της. Έτσι, μαζί με την εκδότριά της αποφάσισε να βάλει τις αληθινές γυναίκες και τις φαντασιώσεις τους σε πρώτο πλάνο.

Στο «θέλω» οι ανώνυμες γυναίκες γράφουν πως θέλουν να κάνουν σεξ μέσα σε μια εκκλησία, σεξ με άλλες γυναίκες, σεξ με τον Harry Styles, σεξ με την ψυχοθεραπεύτριά τους, ακόμα και σεξ με ρομπότ. Τίποτα από όλα αυτά όμως, δεν έκανε εντύπωση στην Gillian Anderson. Αυτό που τη σόκαρε ήταν η ντροπή που αισθάνονταν οι γυναίκες πίσω από τις επιστολές.

«Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση ο φόβος και η απροθυμία τους να μιλήσουν στον σύντροφο τους για το τι πραγματικά σκέφτονται όταν κάνουν σεξ μαζί του ή όταν αυνανίζονται μόνες τους», λέει η Anderson στους New York Times. «Αναρωτιέμαι αν τελικά υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στον φόβο που νιώθουμε όταν είναι να ζητήσουμε αυτό που θέλουμε από τον άνθρωπο με τον οποίο κάνουμε σεξ και στον φόβο που νιώθουμε όταν διεκδικούμε κάτι και στους άλλους τομείς της ζωής μας».

Στο βιβλίο η Gillian Anderson παραδέχεται πως προσπαθεί και η ίδια να ανακαλύψει μαζί με τους αναγνώστες τι είναι αυτό που πραγματικά θέλει.

«Όταν μιλάμε για το σεξ, μιλάμε για τη γυναικεία υπόσταση και τη μητρότητα, την απιστία και την εκμετάλλευση, τη συναίνεση και τον σεβασμό, τη δίκαιη μεταχείριση και την κοινωνική ισότητα, την αγάπη και το μίσος, την ηδονή και τον πόνο. Κι ωστόσο πολλές από μας δε μιλάνε γι’ αυτό καθόλου», λέει το οπισθόφυλλο του βιβλίου και τελικά σε καλεί να ανακαλύψεις τι θέλεις εσύ, ακριβώς όπως κάνει και η Gillian Anderson.