Μετά το τέλος των ριάλιτι, οι παίκτες συνήθως χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη
- 20 ΙΟΥΛ 2020
Το όνομα ‘Σπυρούλα Κάιζερ’ αρχικά μου θύμισε Ανατολικογερμανό σέντερ μπακ της Άϊντραχτ Φρανκφούρτης από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, όμως είναι το όνομα ένας πανέμορφου κοριτσιού – πρώην παίκτριας του Greece Next Top Model. Μια πρόσφατη συνέντευξή της στο OPEN TV, έθιξε μια μάλλον σκοτεινή και άγνωστη πτυχή των ριάλιτι, αυτήν της μετάβασης από την ‘γυάλα’ του studio στον έξω κόσμο και της διαχείρισης της δημόσιας προβολής. Η οποία, τις περισσότερες φορές απαιτεί την συνδρομή ενός ψυχολόγου.
Σύμφωνα με το Vulture, η μετάβαση από το περιβάλλον ενός reality show στην πραγματική ζωή μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά ψυχολογικά συμπτώματα στους συμμετέχοντες, τα οποία ποικίλουν ανάλογα με την θεματική του εκάστοτε παιχνιδιού. Πώς αναλύεται αυτό:
- Τύπος προγράμματος:Reality shows παρακολούθησης της ζωής ατόμων.
- Παραδείγματα: Jersey Shore, Big Brother.
- Πιθανά συμπτώματα: Ο παίκτης καλείται να υποδυθεί τον εαυτό του εντός και εκτός παιχνιδιού για όσο χρειαστεί, προκειμένου να διαχειριστεί την φήμη του. Αυτή η κατάσταση μπορεί να του προκαλέσει αφόρητη ψυχική και πνευματική κόπωση.
- Τύπος προγράμματος: Ακραία πρόκληση.
- Παραδείγματα: Survivor, American Idol.
- Πιθανά συμπτώματα: Συνήθως οι παίκτες που επιλέγονται για τα συγκεκριμένα reality shows έχουν υπέρμετρη ανάγκη από την αναγνώριση και την επιβράβευση του κοινού. Μια έξοδος από το εκάστοτε παιχνίδι ισοδυναμεί με ακραία απόρριψη, την οποία καλούνται να διαχειριστούν όπως μια κατάσταση πένθους.
- Τύπος προγράμματος: Shows καριέρας.
- Παραδείγματα: Master Chef.
- Πιθανά συμπτώματα: Η φυγή μέσα από ένα τηλεοπτικό περιβάλλον που μοιάζει με γιγαντιαίο networking event, είναι πιθανό να μετατραπεί μέσα στο μυαλό του διαγωνιζόμενου ως μια απόλυση κολοσσιαίων διαστάσεων. Στον έξω κόσμο θα κληθεί να διαχειριστεί το γεγονός ως κάτι που συνέβη σε ένα ξεχωριστό timelapse και δεν θα έχει κάποια σοβαρή επίπτωση στην καριέρα και την ζωή του.
- Tύπος προγράμματος: Ραντεβού/εύρεσης ερωτικού συντρόφου.
- Παραδείγματα: Love is Blind, Bachelor.
- Πιθανά συμπτώματα: Η αγάπη και ο έρωτας σε αυτά τα reality shows μεγεθύνονται σε αξία και αποκτούν υπόσταση μυθική υπόσταση για τον διαγωνιζόμενο. Όταν αυτός ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, ο κάθε παίκτης βιώνει μια σκληρή, τρομακτική προσγείωση στην πραγματικότητα και καλείται να απομυθοποιήσει το ίδιο ξαφνικά αυτό που προηγουμένως είχε υμνήσει μέσα σε χιλιάδες γυρίσματα.