Star TV
GNTM 4

Μετρήσαμε όλα τα αναίτια αγγλικά ενός επεισοδίου GNTM

Όλες οι αγγλικές λέξεις και φράσεις που ακούστηκαν στο GNTM στο επεισόδιο της 21ης Σεπτεμβρίου. Και ήταν πολλές.
Το να κάθεσαι να μετράς τις αγγλικές λέξεις του GNTM στη μετά τη Βίκυ Καγιά περίοδο είναι σαν να βλέπεις το πρώτο παιχνίδι της Barcelona χωρίς τον Messi. Αν όμως στη δεύτερη περίπτωση δεν πάνε πολύ καλά τα πράγματα, στην πρώτη η ομάδα συνεχίζει ακάθεκτη να προσφέρει σοκ και δέος σε ανυποψίαστους τηλεθεατές που έμειναν στο Lower του Michigan.

Το επεισόδιο της 21ης Σεπτεμβρίου ήταν ένα αρκετά γεμάτο επεισόδιο γιατί είχαμε το τελευταίο μέρος των auditions και τα περίφημα ID catwalks. Πέραν όμως όλων των υπολοίπων, στο κοντά 3ωρο επεισόδιο είχαμε πραγματικά πάρα πολλά αγγλικά. Μερικά ήταν λογικό να υπάρχουν. Άλλα ήταν παντελώς αναίτια.

Πρέπει να δώσουμε εδώ κάτι που λειτουργεί ως disclaimer (είδατε τι έγινε εδώ;). Μακριά από εμένα οποιοδήποτε «καταστρέφουν τη γλώσσα μας» ένστικτο.

Προφανώς κανείς δεν έχει στόχο να καταστρέψει τη γλώσσα μας. Αλίμονο αν μία γλώσσα εκατομμυρίων ομιλητών με τέτοια ιστορία αιώνων απειλούνταν επειδή 10 άνθρωποι χρησιμοποιούν αρκετά αγγλικά στην τηλεόραση.

Πόσες αγγλικές λέξεις χρησιμοποιήθηκαν;

Ωραία, τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε. Στο χθεσινό επεισόδιο του GNTM μετρήσαμε 81 αγγλικές λέξεις ή φράσεις που ακούστηκαν τουλάχιστον μία φορά. Πρέπει να επισημάνουμε ότι σε αυτές δεν προσμετρήσαμε λέξεις που είναι πάρα πολύ συχνές στην ελληνική γλωσσική κοινότητα (ok, sexy) ούτε όσες έχουν ελληνοποιηθεί (φλεξάρω, τσιλάρω) αλλά ούτε και όσες αφορούν τον ίδιο τον διαγωνισμό (GNTM, bootcamps, catwalk).

Πολλές από αυτές τις 81 λέξεις ή φράσεις προφανώς επαναλαμβάνονται πολύ συχνά. Για παράδειγμα, βρήκαμε 7 φορές τη λέξη ginger, 10 φορές τη λέξη girl και 7 φορές τις λέξεις diverse/diversity. Πολύ συχνά ήταν επίσης τα cute (4 φορές), see you (3 φορές), juicy (3 φορές) και plus size (3 φορές).

Δεν άκουσα ούτε μία φορά τη λέξη reference που είναι από μόνο του ένας λόγος να ξαναδείς όλο το επεισόδιο μήπως έγινε κάποιο λάθος. Έχει όμως και τα χρονικά του όρια αυτό το θέμα.

Tα πραγματικά αχρείαστα αγγλικά

Oι λόγοι που χρησιμοποιείται αυτό το αγγλικό λεξιλόγιο είναι πάρα πολλοί για να αναλυθούν εδώ. Κάνεις από αυτούς δεν είναι η βασική επικοινωνία μεταξύ των συνομιλητών. Μπορούμε πάντως να θεωρήσουμε ότι οι καθιερωμένοι όροι τύπου (ginger, plus size, curvy, beauty) είναι λογικό να υπάρχουν ως δανεικοί από μία μεγαλύτερη αγορά μόδας, όπως είναι αυτή των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Υπήρχαν όμως και μερικά πραγματικά αχρείαστα αγγλικά που πραγματικά τα λάτρεψα.

Το προσωπικό αγαπημένο μου είναι το «έχασε το breath του» που ακούγεται κάπου στη μέση του επεισοδίου. Υπάρχει η λέξη repetition ή η λέξη modern που είναι εξίσου αχρείαστες γιατί υπάρχουν μία χαρά ελληνικές αντίστοιχες. Το ίδιο ισχύει ακόμα και με τις λέξεις (ή φράσεις) experts, focus, can’t wait for more, wave after wave, stiff αλλά κυρίως hug που την είπε μία από τις πρώην παίκτριες σε φάση «ελάτε να κάνουμε ένα hug».

Ο μεγάλος νικητής

Τώρα ως προς τον μεγάλο νικητή του show. Αυτόν δηλαδή που είπε τα περισσότερα αγγλικά από την κριτική επιτροπή. Πριν δούμε το επεισόδιο, καθαρό φαβορί ήταν η Ισμήνη η οποία όμως έκλεισε τελικά στην τρίτη θέση των αγγλικών λέξεων. Φέτος είναι η διοργάνωση των εκπλήξεων. Τα περισσότερα αγγλικά ήταν τελικά του Άγγελου Μπράτη. Τα λιγότερα αγγλικά ήταν του Σκουλού που λίγο-πολύ το περιμέναμε.

Μη φανταστείτε πάντως ότι είχαμε τίποτα τεράστιες διαφορές. Ο καθένας τους είπε γύρω στις 20 με 25 αγγλικές λέξεις. Η Ισμήνη πάντως είχε αρκετά αχρείαστα οπότε ποσοτικά μπορεί να έχασε αλλά ποιοτικά πήγαν όλα πολύ καλά. Cheers από την Astoria της Καλλιθέας.

Exit mobile version