Getty Images
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μήπως το ‘χετε σε ελληνικό: 10 ανίερες διασκευές ξένων τραγουδιών

Όταν το 'Idioteque' των Radiohead γίνεται 'Τεχνολογηλίθιοι' από Παπαροκάδες και το 'Oops I did it again' της Britney 'Έκανα πάλι σκανταλιά' από Κακά Κορίτσια.

Παρασκευή 29 του Μάη και καθώς σερφάρω εις το ίντερνε και συγκεκριμένα τα πιο πρόσφατα ποστ που ξερνάει το facebook-ικό ταηλάη μου, πέφτω πάνω σε έναν άξιο λεβέντη και φίλο ο οποίος έχει αναρτήσει το «Some Misunderstanding» του Gene Clark από το εξαιρετικό “No Other”. Σημειώνω εδώ ότι αν δεν έχετε ακούσει ποτέ το “No Other” δεν μποράμε να κάνουμε παρέα και συνεχίζω.

Εκεί λοιπόν που κάθομαι και σκέφτομαι «ρε τι παρεξηγημένη περίπτωση ο Τζην ο Κλαρκ», καθώς και «τι αηδόνι αυτός ο Τζην ο Κλαρκ», βρίσκω το μυαλό μου να πηγαίνει σε μια ΑΛΑΦΡΩΣ διαφορετική κατεύθυνση και να μου λέει «ρε συ, το Some Misunderstading, στα ελληνικά είναι κάτι σαν Μια Κάποια Παρεξήγηση». Άνετα τραγούδι του Μανώλη Μητσιά απαντάω στο μυαλό μου, ναι έχεις δίκιο συμφωνεί το μυαλό μου και σε ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ, αντί να απευθυνθώ στην ψυχίατρό μου, αρχίζω και αναρωτιέμαι τι άλλα παρόμοια τέτοια μπορεί να βγάλει αυτός ο συλλογισμός.

Κοινώς, ποια άλλα τραγούδια μπορείς ΑΝ τα μεταφράσεις στα ελληνικά, να αποδοθούν σε έλληνοι καλλιτέχνοι χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό; Επειδής όμως βαριόμουν φριχτά να σκεφτώ δέκα τραγούδια μονάχος μου (επειδή ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και επειδή ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ), απευθύνθηκα στο συντακτικό προσωπικό του Oneman και του Ladylike δια να μου δώκουν αυτοί και αυτές ΕΝΑ αγαπημένο τους τραγούδι, έτσι ώστε να μαζευτεί ένας κουβάς κομμάτια ο οποίος θα οδηγηθεί προς αυτό το μεταφραστικό μιουτέσιο.

Για λόγους προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων, ΔΕΝ θα αποκαλυφθεί ποιος και ποια διάλεξε τι. Απλά σε αυτό το σημείο να πούμε ότι ΜΠΡΑΒΟ σε όλους και όλες που η Μπρίτνεη Σπήαρς παίζει μπάλα με ΔΥΟ κομμάτια. Δεν έχω να πω κάτι άλλο, ας σας κρίνει ο Θεός, όταν έρθει εκείνη η ώρα.

Ain’t No Mountain High Enough – Marvin Gaye & Tammi Terrell

«Ποιο βουνό να βγει πάνω από την αγάπη μας» – Τάκης Αντωνιάδης & Μπέσσυ Αργυράκη. Από την στιγμή που μιλάμε για ντουέτο το οποίο θα πρέπει να εκθειάσει μια αγάπη που δεν νικιέται με τίποτα και από κανέναν, ο Τάκης και η Μπέσσυ επιστρέφουν ως δίδυμο σε ένα σήκουελ του αξέχαστου Πάντα Μαζί, αν και δεν είμαι σίγουρος αν θα έπρεπε να φύγουν από το κότερο στο οποίο γυρίστηκε το κομμάτι εκείνο και να πάνε στην Πάρνηθα ας πούμε για το πιο βουνίσιο του πράγματος. Ενδέχεται να είχαμε και στιγμή γουίνερ-γουίνερ-τσίκεν-ντίνερ, αν ΟΛΟ το κομμάτι γυριζόταν μέσα σε τελεφερίκ.

Black – Pearl Jam

«Μαύρε μου έρωτα, παντοτινέ» – Θέμης Αδαμαντίδης. Ο στιβαρός και πάντα πληγωμένος από τον έρωτα Θέμης, είναι ΦΤΙΑΓΜΕΝΟΣ για ένα τραγούδι που εκφράζει την μαύρη πλευρά του έρωτα, αυτή που σε αφήνει σπασμένο στο χαντάκι της ζωής. Ως μια άξια επέκταση του Μα Που Να Πάω, το «Μαύρε μου έρωτα, παντοτινέ», θα μπορούσε σίγουρα να ανήκει στην μυθική συλλογή τραγουδιών της πιο παθιάρικης μπούκλας που έβγαλε το ελληνικό τραγούδι. Α match made in heaven.

Common People – Pulp

«Ζήσε σαν κι εμάς» – Παντελής Παντελίδης. Ένα από τα χαμένα διαμάντια του αδικοχαμένου καλλιτέχνη, το Ζήσε Σαν Κι Εμάς είναι το τραγούδι του κάθε Έλληνα, της κάθε Ελληνίδας, που απλά προσπαθεί να ζήσει την πραγματικότητα και την καθημερινότητα της ζωής. Θα μου πείτε, δεν πιάνει ΑΚΡΙΒΩΣ το νόημα του indie ύμνου των Pulp, αλλά ΚΑΝΤΕ ΜΑΣ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΝΕΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΡΟΥ. Δυσκολεύτηκα πολύ να το γράψω αυτό.

Idioteque – Radiohead

«Τεχνολογηλίθιοι» – Παπαροκάδες. Μεγάλο reunion την πλέον κατάλληλη στιγμή. Οι πιο «ροκ» ιερείς του ελληνικού πενταγράμμου (εντάξει, οι ΜΟΝΟΙ ιερείς του ελληνικού πενταγράμμου), επιστρέφουν δυναμικά, λίγο πριν οι κυβερνήσεις των μασόνων μας επιβάλλουν το τσιπάκι, ως μέρος του εμβολίου για τον ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ κοροναβάηρους. Το Τεχνολογοηλίθιοι θα αποτελέσει το πρώτο τους σινγκλ από τον δίσκο «Ξύπνημα Νέας Ζωής» και πραγματικά, αν όχι τώρα, ΤΟΤΕ ΠΟΤΕ;

Neighborhood – Arcade Fire

«Η τρελογειτονιά μας» – Φίλοι Για Πάντα. «Εγώ κι εσύ κι εμείς, όλοι εδώ στην τρελογειτονιά. Μπάλα, χαρά γιορτή, χαμός, εμείς και όλα τα παιδιά. Τρέλογειτονιά, ναι τρελογειτονιά, είσαι αυτή που θέλω, τρελογειτονιά, αχ, τρελογειτονιά, στην θέση σου άλλη δεν παίρνω. Ξυπνάμε κι είναι Κυριακή στην τρελογειτονιά κι ο ήλιος χαιρετάει, γεια σου κι εσένα ήλιε φίλε μου καλέ και ο δρόμος ζεματάει. Τρελογειτονιά, ΝΑΙ, τρελογειτονιά, είσαι αυτή που θέλω, τρελογειτονιά, αχ, τρελογειτονιά στην θέση σου άλλη δεν παίρνω».
Ενδεχομένως να το έκαναν με ακόμα χειρότερους στίχους.

Hit Me Baby One More Time – Britney Spears

«Χτύπα λοιπόν ξανά» – Άντζελα Δημητρίου. Από την νεανική ορμή και ζωντάνια της Μπρίντεη, στην μεστή εμπειρία της Λαίδης, που μετατρέπει ένα ολ-ταημ-κλάσσικ ποπ-πούρι σε ένα αντιδραστικό έπος, ένα αντίο σε μια αδιέξοδη αγάπη, ένα τα-λέμε-αργότερα σε έναν άντρα που δεν αξίζει στην Λαίδη μας. Έναν άντρα που την χτυπά, φτάνοντας την μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού να του πει να την χτυπήσει ΜΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ πριν το αντίο, αφήνοντάς τον με τις τύψεις του και με την ανάμνηση αυτής που είχε. Τι να λέμε τώρα, ένα έπος.

Tomorrow Never Knows – The Beatles

«Τι να μας φέρνει ΤΑΥΡΙΟ» – John Tikis and the Playboys Quartet. Αναβίωση του σχήματος με το οποίο έκανε τα πρώτα του βήματα ο διάσημος Ελληνο-Ασυτραλός τροβαδούρος, ο δικός μας Έλβις όπως θα μπορούσε να πει κάποιος. Εγώ είμαι αυτός ο κάποιος. Ελληνικός στίχος, αλλά με διάφανα αγγλόφωνα ποπ sensibilities, ο Τζον μας θυμίζει γιατί λατρεύτηκε σε Ελλάδα και Αστραλία, με το quartet του το οποίο ήταν τρία άτομα. Όχι σοβαρά, ήταν John Tikis and the Playboys Quartet και ήταν ο Τζον και άλλοι τρεις.

Seven Seconds – Youssou N’ Dour

«Επτά Ανάσες» – Ο.P.A. – Διατηρούμε την δυναμική του ντουέτου, αλλάζουμε ελαφρώς την κατεύθυνση του κομματιού, φεύγοντας από τα δευτερόλεπτα και πηγαίνοντας προς τις πιο ερωτικές ανάσες και επιτρέπουμε στους αμίμητους O.P.A. να δοξαστούν και πάλι, με ένα τραγούδι που θα μοιάζουν νοηματικά και ουχί μουσικά (καλά, ίσως και μουσικά) με το Μες Τα Δυο Της Μάτια. Θα μου πείτε και δικαίως «άρα βάνομε και Χαρούλα Αλεξίου» και απαντάμε, πως δεν ξέρουμε αν έχουμε το μπάτζετ για τόσο μεγάλη παραγωγή. Ας ξεκινήσουμε με τους O.P.A και βλέπουμε.

Oops I did it again – Britney Spears

«Έκανα πάλι σκανταλιά» – Κακά Κορίτσια. Δεύτερο έντρι για την μεγάλη Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα σε αυτήν την λίστα, αλλά αυτήν την φορά φεύγουμε από το λαικό και πάμε προς τα λημέρια της, δηλαδή σε πιο καθαρή ποπ, γιατί εντάξει δεν θα τα ισοπεδώσουμε και όλα. Τα Κακά Κορίτσια που θα μπορούσε να πει κάποιος πως αποτέλεσαν ένα blueprint για την Britney, έστω και αν η ίδια δεν το παραδέχτηκε ποτές, αναλαμβάνουν να κάνουν κάπως πιο κοριτσίστικο το μήνυμα του τραγουδιού και ασφαλώς έχουν τις δυνατότητες να το καταφέρουν. Σαφώς και έχουν το πλεονέκτημα των επιπλέον φωνών, έστω και αν δεν θα έχουν τα production values της Britney. Δεν μποράμε να τα έχουμε όλα.

Iggy Pop – Nightclubbing

«Στα Κλαμπάκια» – Γιάννης Βασιλείου. Γιατί είναι ο Ίγκι μας και γιατί ποιος άλλος μπορεί να σε πάει με το στυλ που σου αξίζει ΣΤΑ ΚΛΑΜΠΑΚΙΑ; Σοβαρά μιλάμε;