Money Shot: Το αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ του Netflix για την ιστορία του Pornhub
- 19 ΜΑΡ 2023
Η νέα κατάδυση της πλατφόρμας στον κόσμο του σεξ είναι το Money Shot: The Pornhub Story, γυρισμένο από τη βραβευμένη με Emmy σκηνοθέτιδα και παραγωγό Suzanne Hillinger.
Έκανε πρεμιέρα στις 15 Μαρτίου και μία ημέρα μετά, ανακοινώθηκε ότι η μητρική εταιρεία του, η MindGeek εξαγοράστηκε από την Ethical Capital Partners (ECP), εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων με έδρα την Οτάβα του Οντάριο στον Καναδά.
Επιστρέφοντας στο Money Shot, όπως λέει και ο τίτλος του διηγείται την ιστορία του Pornhub μέσα από συνεντεύξεις με πορνοστάρ, πρώην υπαλλήλους της εταιρείας και ακτιβιστικές οργανώσεις, που μιλούν για την εκτόξευση και την κυριαρχία του στο διαδικτυακό πορνό, μεταμορφώνοντας τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας ενηλίκων μία για πάντα, μέχρι τα σκάνδαλα περί διανομής παιδικής πορνογραφίας και μη συναινετικών σεξουαλικών βίντεο.
Η αποκάλυψη των New York Times για τη σκοτεινή πλευρά του Pornhub
Το 2020, ο δημοσιογράφος των New York Times, Nicholas Kristof δημοσίευσε ένα εκτενές ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Τα παιδιά του Pornhub» και υπότιτλο: «Γιατί ο Καναδάς επιτρέπει σε αυτήν την εταιρεία να βγάζει κέρδος από βίντεο εκμετάλλευσης και βίας;».
Στο άρθρο του αποκαλύπτονταν ανατριχιαστικές ιστορίες κακοποίησης πολλών γυναικών που όταν ήταν ανήλικες είχαν δεχθεί σεξουαλικές επιθέσεις, τις οποίες είχε δημοσιεύσει το Pornhub στην πλατφόρμα του.
«Μιλάμε για ένα ιστότοπο που είναι γεμάτος από βίντεο βιασμών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος, προσθέτοντας: «Που εκμεταλλεύεται βιασμούς παιδιών, βίντεο revenge porn, ρατσιστικό και σεξιστικό περιεχόμενο. Αρκεί μία αναζήτηση για “κορίτσια κάτω των 18” ή ακόμα “και κάτω των 14 ετών” για να διαπιστώσεις ότι εμφανίζονται περισσότερα από 100.000 σχετικά βίντεο».
Λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση του άρθρου, ήρθε η αντίδραση της MindGeek μέσα από μία ανακοίνωση που έκανε λόγο για απαγόρευση στους μη επαληθευμένους χρήστες να κάνουν upload περιεχόμενο, καθώς και για απενεργοποίηση της δυνατότητας να κάνουν download. Παράλληλα, προχώρησε σε διαγραφή όλου του παράνομου υλικού από τους εν λόγω χρήστες, αλλά ήταν πολύ αργά.
Το ρεπορτάζ του Kristof περί μη συναινετικών σεξουαλικών βίντεο, βιασμών και περιεχομένου με εμπλοκή ανηλίκων, που ουσιαστικά εξέθεσε το σύστημα λειτουργίας του Pornhub και τους moderators που εργάζονται σε αυτό και δουλειά τους είναι να παρακολουθούν και να ελέγχουν το υλικό που αναρτάται, οδήγησε εταιρείες πιστωτικών καρτών, όπως η Visa και η MasterCard να ξεκαθαρίσουν ότι από εδώ και στο εξής δε θα δέχονταν πληρωμές από την πλατφόρμα.
Αυτό ωστόσο δεν είναι το μοναδικό σκάνδαλο που συντάραξε συθέμελα εκείνη τη χρονιά το Pornhub. Το BBC δημοσίευσε την υπόθεση ενός κοριτσιού που είχε βιαστεί στην ηλικία των 14 ετών και ανακάλυψε ότι το βίντεο της επίθεσης είχε αναρτηθεί στο Pornhub, ενώ το FBI αποκάλυψε υπόθεση sex trafficking για την οποία η MindGeek και η πλατφόρμα κατηγορούνται μέχρι σήμερα.
Το αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ του Netflix
«Το Pornhub, η πιο διάσημη πλατφόρμα ψυχαγωγίας ενηλίκων του Διαδικτύου, άλλαξε θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο γίνεται και διανέμεται η πορνογραφία. Αυτό επέτρεψε στους δημιουργούς περιεχομένου να φτάσουν σε ένα τεράστιο κοινό, ενώ η εταιρεία κέρδισε δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά είναι εμπλεκόμενη σε ισχυρισμούς που περιλαμβάνουν διακίνηση μη συναινετικού υλικού στον ιστότοπο. Καθώς οι anti-trafficking οργανώσεις επιδιώκουν τη δικαιοσύνη για τα θύματα, μπορεί ο διαδικτυακός γίγαντας να προστατεύσει εκείνους που κερδίζουν από την πλατφόρμα;», αναφέρεται στην επίσημη σύνοψη του Netflix.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τόσο για τους υπαλλήλους, όσο και για τους πορνοστάρ, που εργάζονται μπροστά και πίσω από τις κάμερες, το Pornhub είναι ένα μέσο βιοπορισμού. Ωστόσο, οι δεκάδες αγωγές και μηνύσεις κατά της MindGeek από θύματα και ακτιβιστικές οργανώσεις που απαιτούν δικαίωση, ήρθε να απειλήσει τον βιοπορισμό τους.
«Αυτό το ντοκιμαντέρ απαιτεί από εμάς να αναμετρηθούμε με το τι σημαίνει σεξουαλικότητα και συναίνεση όταν διαδικτυακές πλατφόρμες δισεκατομμυρίων δολαρίων ευδοκιμούν με το περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες», δηλώνει η Hillinger.
Κι ενώ το Netflix μέσω της προαναφερθείσας σύνοψής του, επιβεβαιώνει ότι επιχειρεί να δείξει στους θεατές και τις δύο πλευρές του νομίσματος -και τη φωτεινή εκείνης της επιτυχίας, αλλά και της σκοτεινή εκείνης των σκανδάλων-, κριτικές διεθνών μέσων το κατηγορούν ουσιαστικά για επιδερμική προσέγγιση· ότι ναι μεν αναφέρεται στα σκάνδαλα και ειδικά στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των New York Times, το κάνει δε επιφανειακά, σαν να ξεπετάει τη συζήτηση γύρω από αυτά, χωρίς να εμβαθύνει και χωρίς να τους προσφέρει τον απαραίτητο χρόνο.
Σύμφωνα με τον Peter Bradshaw της Guardian, «το Money Shot είναι το πορτρέτο του κολοσσιαίου επιτυχημένου ιστότοπου πορνογραφίας που διχάζεται μεταξύ των υπερασπιστών και των επικριτών του και στο τέλος της ημέρας, δεν μας δείχνει τίποτα καινούργιο.
Αυτό που για μένα θα έπρεπε να διερευνηθεί και να δοθεί μία συγκεκριμένη απάντηση είναι το εξής: Τι είναι τελικά, οι ιστότοποι του Pornhub, του OnlyFans και του Facebook. Εκδότες ή πλατφόρμες; Αν αντλούν κέρδος από το περιεχόμενο που φιλοξενούν, τότε δεν θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι για αυτό;».
Όπως αναφέρει οργισμένη η πορνοστάρ Cherie De Ville στο ντοκιμαντέρ: «Αν επιτρέπεις στον καθένα να ανεβάσει ό,τι θέλει, τότε αυτό που θα συμβεί είναι ο καθένας να ανεβάζει πράγματι ό,τι θέλει. Κι αυτό δεν είναι καθόλου OK».