DISNEY

Το φιάσκο συνεχίζεται: Πώς η νέα ‘Mulan’ έγινε σκάνδαλο για την Disney

Τα γυρίσματα σε εδάφη μίας 'δημογραφικής γενοκτονίας', το φίμωτρο στα κινέζικα ΜΜΕ και η αποτυχία στο box office.

Update 14.09.2020: Τα κακά νέα για τη live-action ‘Mulan’ της Disney συνεχίζονται. Μετά τις ηχηρές αντιδράσεις για τη συνεργασία του στούντιο με κυβερνητικές αρχές της Xinjiang σχετικά με. τα γυρίσματα της ταινίας στην Turpan, σε εδάφη δηλαδή όπου εξελίσσεται η ‘δημογραφική γενοκτονία’ που θα διαβάσεις παρακάτω, η CFO της εταιρείας Christine McCarthy παραδέχτηκε ότι αυτή η απόφαση του στούντιο τούς έχει δημιουργήσει προβλήματα. Όπως εξήγησε, τα γυρίσματα στις συγκεκριμένες τοποθεσίες έγιναν «σε μία προσπάθεια να απεικονιστεί με ακρίβεια το μοναδικό τοπίο και η γεωγραφία της χώρας σε μία ταινία εποχής», αλλά hey, όταν κάνεις παραγωγές σε μέρη όπου γίνεται απόπειρα εθνοκάθαρσης μπορεί και να σου γυρίσει μπούμερανγκ.

Την ίδια στιγμή αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει ότι πολλαπλά μέσα μαζικής επικοινωνίας της Κίνας έλαβαν επιστολή από κυβερνητικές αρχές της χώρας με την οδηγία να μην καλύψουν την κυκλοφορία του ‘Mulan’, πιθανότητα με σκοπό να αποφευχθεί κάποια αναφορά στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί. Το φίμωτρο αυτό, σε συνδυασμό με τα αρνητικά σχόλια που συγκέντρωνε η ταινία από Κινέζους θεατές που είχαν ήδη δει πειρατικά την ταινία, κυρίως λόγω των αναχρονισμών που εντόπισαν και την αδυναμία μεταφοράς της κινεζικής κουλτούρας από Αμερικανούς δημιουργούς, έχουν οδηγήσει σε ένα πολύ χλιαρό box office της ταινίας στην Κίνα.

Η ‘Mulan’ συγκέντρωσε 23,2 εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία της Κίνας, λιγότερα δηλαδή από το ‘Tenet’ του Christopher Nolan που έφτασε τα 29.8 εκατομμύρια. Το ‘Tenet’ όμως δεν είχε φτιαχτεί υποτίθεται για να ικανοποιήσει συγκεκριμένα τους Κινέζους θεατές όπως μία ταινία της Disney με πρωταγωνίστρια μία λαϊκή τους ηρωίδα. Διάβασε παρακάτω τους λόγους που πολλοί καλούν σε μποϊκοτάζ της ταινίας.

Το ορίτζιναλ ‘Mulan’ του 1998 δεν είχε τύχει καλής υποδοχής στην Κίνα. Η λαϊκή ηρωίδα που ενέπνευσε την ταινία έχει τεράστια σημασία για την πολιτισμική κουλτούρα της χώρας και οι ελευθερίες που είχε πάρει η Disney κατά τη μεταφορά της είχαν επικριθεί.

Το νέο ‘Mulan’ όμως, το φρέσκο live-action remake που θα κυκλοφορήσει αυτή την εβδομάδα στις ελληνικές αίθουσες, δεν φαίνεται να έχει καλύτερη τύχη σε αυτή τη μεριά του ωκεανού τώρα που μιλάμε.

Η ταινία είχε ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και κάλεσμα σε μποϊκοτάζ όταν η πρωταγωνίστριά της, Liu Yifei, είχε δηλώσει πως υποστηρίζει την αστυνομία του Hong Kong κατά την καταστολή που διενήργησε η δεύτερη ενάντια σε ειρηνικές διαμαρτυρίες υπέρ της δημοκρατίας.

διαμαρτυρίες για τη 'mulan'
Υποστηρικτές των διαμαρτυρόμενων του Hong Kong συμμετέχουν σε συγκέντρωση μποϊκοτάζ του ‘Mulan’ στη Νότια Κορέα

Τώρα, λίγους μήνες μετά την πρώτη φάση των αντιδράσεων και αφού η ταινία έχει κυκλοφορήσει ήδη στην Αμερική μέσω Disney+ έναντι 30 δολαρίων, οι τίτλοι τέλους της έχουν ξεσηκώσει νέο κύμα διαμαρτυριών. Ανάμεσα στις ευχαριστίες της Disney για τα γυρίσματα του ‘Mulan’, εντοπίστηκαν αναφορές σε οκτώ κυβερνητικούς φορείς από τα εδάφη της Xinjiang, συμπεριλαμβανομένου και ενός γραφείου δημόσιας ασφάλειας στην Turpan. Η Turpan είναι μία πόλη της ανατολικής Xinjiang όπου έχει καταγραφεί η ύπαρξη στρατοπέδων συγκέντρωσης της τουρκογενούς, μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.

Τα στρατόπεδα ‘επανεκπαίδευσης’ όπως ονομάζονται από την κυβέρνηση της Κίνας υπολογίζεται ότι συγκεντρώνουν 1 περίπου εκατομμύριο πολίτες, τη στιγμή που οι γυναίκες της μειονότητας έχουν μιλήσει για εξαναγκαστικές στειρώσεις και άλλες μεθόδους αντισύλληψης, σε μία δράση που οι ειδικοί ονομάζουν ‘δημογραφική γενοκτονία’. Βάσει ερευνητών, η Turpan μπορεί να επιβλέπει έως και 14 τέτοια στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ σύμφωνα με τον ερευνητή Adrian Zenz, η πόλη είχε την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση ‘επανεκπαίδευσης’ με σκοπό την «εκρίζωση της αναπαραγωγής και της εξάπλωσης του θρησκευτικού εξτρεμισμού από τα εδάφη».

Οι αντιδράσεις αυτή τη στιγμή δεν προέρχονται μονάχα από τους θεατές της ταινίας, αλλά και από ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα που καλούν τη Disney να απαντήσει για την παραγωγή του ‘Mulan’. Η Yaqiu Wang για παράδειγμα, μία εκ των ερευνητών του Human Rights Watch, έχει κάνει την εξής έκκληση: «Η Disney πρέπει να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες της επισταμένης έρευνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα που είχε διεξάγει – αν υπήρξε τέτοια – πριν πάρει την απόφαση να κάνει γυρίσματα στην Xinjiang, τι συμφωνίες είχε κάνει με τις αρχές της Xinjiang σχετικά με τα γυρίσματα, και τι είδους βοήθεια έλαβε από τις αρχές».

Η αρχική βερσιόν του άρθρου ονομαζόταν ‘Πώς η νέα ‘Mulan’ έγινε σκάνδαλο για την Disney’.

Ποια ήταν τα Σκοτεινά Χρόνια της Disney και πώς απείλησαν την ύπαρξη του στούντιο; Πώς οι 9 ταινίες της Αναγέννησης άλλαξαν για πάντα την ιστορία των κινουμένων σχεδίων; Πώς άλλαξε την πορεία του animation η φιγούρα του Howard Ashman και πώς εκείνη του Robin Williams; Και τέλος πάντων, ποιος πρίγκιπας είναι μεγαλύτερο ντουγάνι, ο Έρικ ή ο Φοίβος;

Αυτά και άλλα πολλά σε ένα χορταστικό επεισόδιο του POP για τις Δύσκολες Ώρες γεμάτο αναμνήσεις και αναλύσεις!