Να τους δεις τους “Αγώνες Πείνας”;
- 23 ΜΑΡ 2012
Φαίνεται πως κάθε τρεις και λίγο εμφανίζεται κάποιο καινούριο franchise βασισμένο σε σειρά νεανικώ βιβλίων που σχεδόν οι πάντες βλέπουν, ειδικά αν είναι πιτσιρίκια, αλλά δεν είσαι απόλυτα σίγουρος αν είναι για σένα. Ξέχνα τις “Twilight”-φοβίες σου όμως, γιατί αυτοί οι “Αγώνες Πείνας” θα σου έρθουν μια χαρά.
Η Jennifer Lawrence
Το έχουμε ξανακάνει το συγκεκριμένο point, αλλά συγγνώμη. Θα το κάνουμε όσες φορές θέλουμε. Κανείς ποτέ δε χαλάστηκε από λίγη παραπάνω J.Law.
Είναι όσο πιο κοντά μπορεί να φτάσει το young adult fiction στις περιπέτειες που θα ήθελες να βλέπεις
Κοινώς ναι, η πρωταγωνίστρια είναι μια έφηβη κοπέλα. Και ναι, τεχνικά η καρδιά της όντως μοιράζεται ανάμεσα σε δύο αγόρια. Αλλά αυτό είναι σχεδόν ανούσιο κομμάτι της πλοκής. Οι “Αγώνες Πείνας” χτίζουν ένα ολόκληρο σύμπαν πέρα από αυτά τα βασικά, με μια συναρπαστική ιστορία που κορυφώνεται σε μια αρένα-δάσος, όπου 24 έφηβοι θα αναμετρηθούν μεταξύ τους, “Battle Royale”-style.
Μιας και αναφέραμε το ερωτικό τρίγωνο,
Στο υποσχόμαστε: Δεν θα υπάρξει ούτε μία shirtless αντρική πόζα στα 146’ της ταινίας.
H Jennifer Lawrence
Το επαναφέρουμε κι αυτό.
Είναι σκεπτόμενο blockbuster
Σε αυτή την ιστορία μιας καταπιεσμένης, “Big Brother” τύπου λειτουργίας μελλοντική Αμερική, οι τομείς που τόλμησαν κάποτε να επαναστατήσουν, τώρα τιμωρούνται από την δικτατορική Πρωτεύουσα στέλνοντας από 2 παιδιά κάθε χρόνο, μόνο για να τα δουν να σκοτώνονται σε ζωντανή σύνδεση σε μια αρένα, προς τέρψη των πλούσιων αστών. Κοίτα, δεν είναι το “1984”, ούτε το “Δίκτυο”. Αλλά έχει κάτι να πει, και το λέει και μέσα από μια καθηλωτική περιπέτεια. Κάθε χρόνο στριμώχνονται στην κορυφή του box office η μία βλακωδεία μετά την άλλη. Οι “Αγώνες Πείνας” προβλέπεται να κάνουν κάτι σαν $115 εκατομμύρια το πρώτο τους τριήμερο στις ΗΠΑ. Είναι πάντα ευχάριστο να σπάει ταμεία μια ταινία που, έτσι για αλλαγή, δεν είναι ανεγκέφαλη.
Η Κάτνις είναι λιγότερο Μπέλα Σουάν και περισσότερο Ρίπλεϊ
Οι δυνατές γυναίκες ηρωίδες είναι γενικώς κάτι που το Hollywood πάντα δυσκολευόταν να πιάσει σωστά. Στο geek fiction ιδίως, αν υπήρχε κάποια δυνατή ηρωίδα συνήθως θα κατέληγε είτε τρελή, είτε νεκρή. (Είτε και τα δύο μαζί, όχι ότι κατά τα άλλα δεν λατρεύουμε το “Dark Phoenix Saga”.) Η τηλεοπτική “Buffy” ακόμα λατρεύεται 15 χρόνια μετά την πρεμιέρα της, και σε μεγάλο βαθμό το οφείλει στο ότι έκανε σωστά αυτό που σχεδόν 25 χρόνια μετά το πρώτο “Άλιεν” και την εμβληματική Ρίπλεϊ της Sigourney Weaver, παραμένει περίπου ακατόρθωτο: Να πεις μια ιστορία sci-fi/fantasy αποχρώσεων με μια κεντρική ηρωίδα που είναι βίαιη, είναι δυναμική, είναι έξυπνη και με γερά ένστικτα, δίχως τελικά να τα χάνει ή να θυσιάζεται ή να κλαίγεται ή να περιμένει τον στιβαρό ήρωα να τη σώσει.
H Jennifer Lawrence
Όχι, αυτή τη φορά είμαστε σοβαρότατοι. Το χάρισμα που έχει αυτή η κοπέλα το υποψιαζόμασταν όταν βρέθηκε υποψήφια για Όσκαρ πέρσι με το “Winter’s Bone”, αλλά εδώ σηκώνει μια επική τριλογία στους ώμους της, και το κάνει χωρίς καν να μοιάζει να προσπαθεί. Στην Κάτνις της, μπορείς όντως να δεις το σύμβολο ενός ξεσηκωμού.
Το έχουμε ξεσκίσει με τα ριάλιτι
Ως η φτηνή πηγή trash διασκέδασης, πλέον ζούμε σε μια entertainment πραγματικότητα όπου τα πάντα κινούνται με βάση του πόσο καλό ριάλιτι θα έκανε μια ιστορία. (Οι Kardashians μόνο έχουν μισή ντουζίνα από δαύτα. Ποιος να του το έλεγε του άμοιρου του Orwell ότι θα καταλαβαίναμε τόσο λάθος την προειδοποίησή του.) Οι “Αγώνες Πείνας” προσπαθούν να επαναφέρουν τη συζήτηση σε μια πιο σωστή βάση: Το ριάλιτι -ως μέσο όχι τόσο αποβλάκωσης, όσο χειραγώγισης- που παρακολουθούμε υπνωτισμένοι δεν είναι μόνο οι ζωές των πλουσίων, αλλά και ο ίδιος ο προγραμματισμός των συμπεριφορών μας.
Ο Lenny Kravitz
Πού να μας το έλεγαν αυτό πριν το δούμε και να τους πιστεύαμε. Θυμάσαι τον Πάλαι Ποτέ μεγα-ροκά; Στο ρόλο του ενδυματολόγου/image-maker Σίνα, είναι φανταστικός, κι άς έχει απλώς μια χούφτα σκηνές.
Αλλά βασικά,
Οπότε ναι. Είναι ΟΚ να δεις κι εσύ τους “Αγώνες Πείνας”.