ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v68: 4 αριστουργήματα που έχουν ήδη γραφτεί, αλλά θα διαβαστούν τον επόμενο αιώνα

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Φρέσκα βιβλία, φρέσκες ταινίες από βιβλία, φρέσκες διαφημίσεις για λογοτεχνία, φρέσκα tweets και βιβλιοθήκες που θα “ανοίξουν” 100 χρόνια μετά, είναι τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούμε σήμερα, λίγο πριν μπούμε στον Δεκέμβριο και στολιστεί στα Χριστουγεννιάτικα και το Βιβλιοφαγικό mashup.

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Παρότι η Future Library δεν είναι ακριβώς “επικαιρότητα”, με την έννοια υπό την οποία ασχολείται το Βιβλιοφαγικό mashup με τα βιβλία, η περίπτωση της όμως είναι πολύ ιδιαίτερη και αξίζει να πούμε μερικά πράγματα για αυτή.

Τον Μάιο του 2014 στη Nordmarka, μια περιοχή δασών βόρεια του Όσλο, η καλλιτέχνης Katie Paterson φύτεψε 1,000 Νορβηγικά έλατα. Τα έλατα χρειάζονται πολλά χρόνια για να μεγαλώσουν και θα κοπούν 100 χρόνια αργότερα.

Με αυτά θα δημιουργηθεί χαρτί, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για μια σειρά βιβλίων. Μεταξύ του 2014 και του 2114, κάθε χρονιά ένας συγγραφέας θα παραδίδει το δικό του έργο στη Framtidsbiblioteket (όπως είναι το Νορβηγικό όνομα της Future Library). Τα κείμενα δε δημοσιεύονται μέχρι τότε και κρατούνται μέχρι να περάσουν τα 100 χρόνια.

“Φροντίζοντας το δάσος και εξασφαλίζοντας την προστασία του για τη διάρκεια των 100 χρόνων του έργου τέχνης, βρίσκει ένα εννοιολογικό αντιστάθμισμα στην πρόσκληση που γίνεται σε κάθε συγγραφέα: να επινοήσει και να παράξει ένα έργο με την ελπίδα πως θα βρει έναν δεκτικό αναγνώστη σε ένα άγνωστο μέλλον”, αναφέρει το site της Future Library.

Οι μέχρι τώρα συγγραφείς, έργα των οποίων έχουν ενταχθεί στη Βιβλιοθήκη του Μέλλοντος, είναι η Margaret Atwood για το 2014, ο David Mitchell για το 2015, ο Sjon για το 2016 και, πριν λίγο καιρό, η Elif Shafak για το 2017.

Υπάρχουν λοιπόν βιβλία που κανείς από όσους διαβάζουν αυτή τη στιγμή τη στήλη δεν θα πιάσει ποτέ στα χέρια του. Πώς αισθάνεστε για αυτό; *κάθεται από μια γωνιά για να δει αντιδράσεις*

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Με το πιο φρέσκο έργο του Neil Gaiman, τη συνέχεια μιας σειράς με εξαιρετικές εκδόσεις κλασικών βιβλίων αλλά και 4 ακόμη τίτλους, η περασμένη εβδομάδα έκανε ζημιά στο πορτοφόλι μας και γέμισε ακόμη περισσότερο τα ράφια της βιβλιοθήκης μας.

Οι Εκδόσεις Seλίνι μας φέρνουν τη ‘Σκανδιναβική Μυθολογία’ (‘Norse Mythology’, 2017) του Neil Gaiman, την προσπάθεια του συγγραφέα να αφηγηθεί με το δικό του τρόπο τους μύθους του Odin, του Thor, του Loki και των άλλων ηρώων της Σκανδιναβικής μυθολογίας. Με μπόλικο χιούμορ, ο Gaiman μας συστήνει στους θεούς και στα σημαντικότερα γεγονότα μιας μυθολογίας που μπορεί αρκετοί να γνωρίζουν από τις ιστορίες της Marvel αλλά είναι, στην πραγματικότητα, πολλά περισσότερα.

Τον προηγούμενο Μάρτιο είδαμε για τελευταία φορά νέες προσθήκες στη σειρά Aldina των Εκδόσεων Gutenberg και ο εκδοτικός επανέρχεται τώρα με 4 βιβλία. Ανάμεσα στους 4 τίτλους αυτής της φουρνιάς ξεχωρίζουμε τον ‘Ορλάντο’ (‘Orlando, 1928) της Virginia Woolf που βρισκόταν εκτός κυκλοφορίας εδώ και μερικά χρόνια στη χώρα μας. Η ιστορία του ανδρόγυνου Ορλάντο ανά τους αιώνες θεωρείται από τα σημαντικότερα έργα της Woolf. Μαζί του έχουμε και τον ‘Αύγουστο’ (‘Augustus’, 1972) του John Williams, το επιστολικό ιστορικό μυθιστόρημα που αφηγείται την πορεία του Gaius Octavius προς τη στέψη του σαν πρώτου Ρωμαίου αυτοκράτορα.

Το βραβευμένο με το περσινό Deutscher Buchpreis, ένα από τα σπουδαιότερα βραβεία της γερμανόφωνης λογοτεχνίας, μυθιστόρημα ‘Όταν δεν το περιμένεις’ (‘Widerfahrnis’, 2016) του Bodo Kirchhoff, από τις Εκδόσεις Αιώρα. Το βιβλίο ακολουθεί το ταξίδι προς τη Σικελία του Ράιτερ, ενός πρώην εκδότη που ζει μόνος στους πρόποδες των Άλπεων και της Λεώνης Παλμ, μιας πρώην ιδιοκτήτριας καπελάδικου που του χτυπά τυχαία μια μέρα την πόρτα, ξεκινώντας έναν έρωτα που θα φέρει και τους 2 σε μια περιπέτεια μακριά από τα μέρη τους.

Τη συλλογή ελληνικής ποίησης που βρέθηκε ανάμεσα στα καλύτερα βιβλία της περασμένης χρονιάς στο εξωτερικό μας φέρνουν οι Εκδόσεις Άγρα. Τα ‘Μέτρα λιτότητας’ (‘Austerity Measures’, 2016) που ανθολόγησε η Karen Van Dyck, καθηγήτρια νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Τμήμα των Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, περιέχουν τα έργα 49 ποιητών στα χρόνια της κρίσης. Ένα βιβλίο που ακούστηκε πολύ στο εξωτερικό βρίσκεται πλέον και στη χώρα μας.

Το κόμικς ‘Μια ζωή στην Κίνα’ (‘A Chinese Life’, 2012) των Li Kunwu και Philippe Ôtié ασχολείται με την άνοδο του Μάο Τσε Τουνγκ στην εξουσία και τη δημιουργία της κομμουνιστικής Κίνας το 1949. Το έργο, που μας έρχεται από τις Εκδόσεις Γράμματα, αντλεί το υλικό του από τις εμπειρίες του δημιουργού του, αφού ο Li Kunwu δούλεψε για περισσότερα από 30 χρόνια σαν κρατικός καλλιτέχνης για τις ανάγκες του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Τη ζωή του Αλεξάντρ Γερσέν, του ανθρώπου που το 1894 απομόνωσε τον βάκιλο της βουβωνικής πανώλης, διηγείται το μυθιστόρημα ‘Χολέρα και πανούκλα’ (‘Plague and Cholera’, 2012) του Patrick Deville, από τις Εκδόσεις Τόπος. Το βιβλίο ξεκινά με τον Γερσέν να έχει μόλις αποδράσει από το Παρίσι, λίγο πριν οι Ναζί καταλάβουν την πόλη, τον Μάιο του 1940. Η  ιδιοφυΐα του Ελβετού επιστήμονα, που έζησε μια ζωή στην αναζήτηση ταξιδεύοντας ολόκληρο τον κόσμο, σε ένα γεμάτο, βραβευμένο στη χώρα του, βιβλίο.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ‘A WRINKLE IN TIME’

Σε επιβίβαση στο τρένο του Ενθουσιασμού Για Την Ava DuVernay σας προσκαλώ όλους σήμερα, αφού τις προηγούμενες ημέρες είχαμε το νέο trailer του ‘A Wrinkle in Time’. Το κλασικό βιβλίο της Madeleine L’Engle μεταφέρεται στον κινηματογράφο από τη σπουδαία σκηνοθέτη και η στήλη δηλώνει πως δεν μπορεί να κρατηθεί μέχρι τον Μάρτιο, όταν η ταινία θα βγει στα σινεμά.

Εντυπωσιακό, έτσι; Πρωταγωνιστούν οι Oprah Winfrey, Reese Witherspoon, Mindy Kaling, Gugu Mbatha-Raw, Michael Peňa, Storm Reid, Zach Galifianakis, Chris Pine κι εμείς προλαβαίνουμε ακόμα να διαβάσουμε το βιβλίο με τη φανταστική ιστορία της Meg μέχρι να βρεθούμε στην αίθουσα για την προβολή της ταινίας.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2017

Η Livraria Cultura δημιουργήθηκε το 1947 και είναι σήμερα η μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων της Βραζιλίας. Χρησιμοποιεί συχνά πρωτότυπες διαφημίσεις για να δώσει ώθηση στα βιβλία του και στην ανάγνωση. Μέσα στο 2017 μας χάρισε, σε συνεργασία με το διαφημιστικό γραφείο Arcos, δυο από τις πιο ευφάνταστες βιβλιοφιλικές καμπάνιες σε ολόκληρο τον κόσμο και αφού σιγά σιγά πάμε προς το τέλος της χρονιάς, είπα να δούμε τι συμβαίνει σε βιβλιοπωλεία που βρίσκονται τόσο μακριά από εμάς.

Στην πρώτη καμπάνια, που έτρεξε τον Φεβρουάριο, το βιβλιοπωλείο μας λέει να “φορτώσουμε τη φαντασία μας” και διαφημίζει τον ebook reader της Kobo με αυτές τις υπέροχες δημιουργίες που αντιπροσωπεύουν σκηνές κλασικών βιβλίων. Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την καμπάνιαστο Behance.

Ένα μήνα αργότερα η Libraria Cultura μας προτείνει τι να διαβάσουμε αν αγαπήσαμε μερικές δημοφιλείς σειρές και ταινίες. Παρακάτω θα δείτε τι μας συστήνουν να πιάσουμε όσοι λατρέψαμε τα ‘Stranger Things’ και ‘The Matrix’. Για τα υπόλοιπα κάνετε και πάλι μια βόλτα στο Behance.

AND NOW, THIS

Σε αυτό το μικρό βίντεο του 1978, θα δείτε σε μόλις 23 λεπτά το πως ένα βιβλιοδετείο στο Δουβλίνο φτιάχνει ένα εξαιρετικά περίτεχνο βιβλίο. Το ντοκιμαντέρ ήταν κομμάτι της σειράς ‘Hands’ που γυρίστηκε στην Ιρλανδία τη δεκαετία του ‘70, σε μια εποχή όπου οι χειροποίητες τέχνες είχαν αρχίσει ήδη να εκλείπουν.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Να και μια Δευτέρα που οι φωτογραφίες που επιλέγουμε από το hashtag #instavivlio έχουν κοινό θέμα: Βιβλιοπωλεία, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και στοίβες βιβλίων. Τα καλύτερα δηλαδή. Για δείτε.

Towers and towers #bookstagram #books #instavivlio

A post shared by Despoina Foulatziklidou (@despoina_foula) on

Ο MATT HAIG ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ

Ο Βρετανός συγγραφέας Matt Haig παρέδωσε την περασμένη Παρασκευή ένα εξαιρετικό μίνι twitter rant για τους σνομπ των βιβλίων και για τον ελιτισμό στην τέχνη γενικότερα.

“Ο σνομπισμός οδηγεί σε χειρότερα βιβλία”, λέει ο Haig. Μέσα σε 10 tweets ο συγγραφέας συγκεντρώνει το πόσο βλάπτει τη λογοτεχνία η ιδέα πως κάποια βιβλία, συγγραφείς, είδη είναι ανώτερα από άλλα και καταλήγει πως “οι σνομπ είναι οι εχθροί των ιστοριών” και ετούτη η στήλη δε θα μπορούσε να συμφωνεί περισσότερο. Ξεκινήστε από το παρακάτω και ακολουθήστε το thread για να δείτε τι λέει.

RANDOM LINKS

 

Εξάγουμε βιβλιόφιλους: Μια ελληνική λέσχη ανάγνωσης στο Βερολίνο, ‘Εκ Προμελέτης’: Έλληνες κρατούμενοι έβγαλαν το δικό τους βιβλίο, το βιβλιοπωλείο Πολιτεία μετακομίζει σε μια νέα εποχή, το κινηματογραφικό ‘Call Me By Your Name’ μοιάζει να συμπληρώνει το βιβλίογια την κουλτούρα του βιασμού στην αστυνομική λογοτεχνία, η αμφισβητήσιμη κατηγορία της “λογοτεχνίας των Γηγενών Αμερικανών“, ανακοινώθηκε η shortlist των Costa Book Awards, 50 απολύτως απαραίτητα βιβλία για να γνωρίσετε τη Νέα Υόρκητα μεγαλοπρεπέστερα πάρτι της λογοτεχνίας, 22 σπουδαία αναγνώσματα που πρέπει να πιάσετε πριν μετατραπούν σε σειρές και ταινίες, οι φετινές συμμετοχές για το Bad Sex Award ήταν απρόσμενα καλές, ολοκληρώθηκε μετά από δεκαετίες το χαμένο επεισόδιο Doctor Who που έγραψε ο Douglas Adams, 130 χρόνια πριν εκδόθηκε η πρώτη ιστορία του Sherlock Holmes και η αλήθεια πως ο Sherlock Holmes είναι στην πραγματικότητα ο Henry David Thoreau, 11 συγγραφείς για το πως έχουν οργανώσει τη βιβλιοθήκη τους, ένα φανταστικό speculative πακέτο με ebooks από το Humble Bundle, σπίτι είναι εκεί που βρίσκεται η βιβλιοθήκη σου, 15 βιβλία για να διαβάσετε πριν επισκεφθείτε την Ιαπωνία, ένα κείμενο για το νεο-νουάρ του Κάιρου12 λογοτεχνικά κοκτέηλ για να συνδυάσετε τα κλασικά σας βιβλία με κάτι δροσερό, μια σειρά για εφήβους που μεταμορφώνονται σε ζώα μου έμαθε πως να είμαι άνθρωπος, 8 βιβλία που μιλούν για τη δύναμη της σιωπής, μερικά έργα που θα σας συστήσουν στο είδος των Weird Westerns, γιατί είναι σημαντικό το ότι μια γυναίκα μετέφρασε την ‘Οδύσσεια’, βιβλία μαγειρικής που είναιεμπνευσμένα από παιδικά βιβλία, πως θα πρέπει να είναι ένας συγγραφέας στη φωτογραφία του βιβλίου του, 9 από τους πιο παράξενους υπνάκους των βιβλίων, ποια είναι η αγαπημένη σας ταινία που είναι καλύτερη από το έργο στο οποίο βασίζεται, 8 βιβλία που μιλούν για τον τρόμο της ανατροφής παιδιών, για ποιο λόγο αυτά τα διάσημα βιβλία παραλίγο να απαγορευτούν;

Exit mobile version