16 ντοκιμαντέρ του Netflix που απογείωσαν το true crime
Με αφορμή το νέο, εξωφρενικό 'Tiger King', συγκεντρώσαμε όλες τις true crime επιλογές της πλατφόρμας που αξίζει να τσεκάρεις.
- 27 ΜΑΡ 2019
Το άρθρο ανανεώθηκε εκ νέου στις 27/3 και κατά καιρούς θα εμπλουτίζεται με κάθε νέα true crime αξιόλογη πρόταση της πλατφόρμας.
Είμαστε κολλημένοι με τα αληθινά εγκλήματα. Η μακάβρια περιέργειά μας για νοσηρά μυαλά και άρρωστες καταστάσεις έχει γίνει αντικείμενο εκτενούς αρθρογραφίας και ατέρμονων αναλύσεων. Σχεδόν ισόποσων με όσες γράφονται για τους ίδιους τους εγκληματίες και την περίπλοκη ψυχική τους σύσταση. Τα συμπεράσματα είναι πολλαπλά και πάντα ενδιαφέροντα, αλλά συγκλίνουν στην εξής κατακλείδα. Από τα πρωτοσέλιδα για τον H. H. Holmes, τον βαφτισμένο ως πρώτο σίριαλ κίλερ της Αμερικής, μέχρι το boom της σχετικής ειδησεογραφικής κουλτούρας στα ‘70s και τη σημερινή άνθηση των ντοκιμαντέρ πραγματικών υποθέσεων, ο κοινός παρονομαστής είναι ο εθισμός μας στο πιο βασικό και ισχυρό συναίσθημά μας – τον φόβο. Τον φόβο που μας ανεβάζει την αδρεναλίνη από το προστατευμένο περιβάλλον του καναπέ. Είναι ο παράγοντας που κάνει τα θρίλερ το πιο σίγουρο στοίχημα του Χόλιγουντ, και το true crime trend των ημερών μας ένα από τα πιο κύρια συστατικά της ταυτότητας του Netflix.
Το τελευταίο μάλιστα, μπορεί να μην ανακάλυψε την πυρίτιδα για την εμμονή μας αυτή, αλλά κατάφερε να την πακετάρει στην πιο ελκυστική της μορφή. Αυτή τη στιγμή έχει τις πιο προσεγμένες παραγωγές του είδους και συνεχίζει ακάθεκτο.
Σου συγκεντρώσαμε τις καλύτερες παρακάτω:
Tiger King: Murder, Mayhem and Madness
Ένας αυτοαποκαλούμενος ‘γκέι πολυγαμικός φανατικός οπλοκάτοχος με μουλέτι’ ανοίγει έναν ζωολογικό κήπο με άγρια αιλουροειδή. Ένας άλλος ιδιοκτήτης αντίστοιχου ζωολογικού κήπου ντύνει τις γυναίκες υπαλλήλους του με animal print και τις αναγκάζει να τον φωνάζουν Κύριό τους. Μία γυναίκα με καταφύγιο άγριας φύσης μπορεί και να τάισε τον εξαφανισμένο άντρα της στα αγαπημένα της ζώα. Βλέπεις ‘Tiger King’ στο Netflix και είσαι μόνο στο 3ο επεισόδιο.
Το ‘Tiger King’ τυπικά αφορά τη διαβόητη υπόθεση του Joe Exotic, του πρώτου από τους αδιανόητους χαρακτήρες που αναφέραμε που καταδικάστηκε μόλις πέρσι για το σχέδιό του να δολοφονήσει την ακτιβίστρια και ιδρύτρια του Big Cat Rescue Wildlife Sanctuary, Carole Baskin. Το τσεκάραμε γιατί έρχεται από τον παραγωγό του αδιανόητου ‘FYRE: The Greatest Party That Never Happened’, του ντοκιμαντέρ που μας έδωσε την καλύτερη στιγμή του Netflix την περασμένη χρονιά, αλλά πήραμε πολλά περισσότερα απ’ όσα μπορούσε να είχε υπολογίσει και η πιο νοσηρή πλευρά της φαντασίας μας.
Το ‘Tiger King’ είναι 7 ώρες αφιλτράριστων, απερίγραπτων WTF στιγμών, τόσο αδιανόητων που αποκλείεται να το είχε συλλάβει ποτέ νους για μυθοπλασία. Σε μία σύντομη παράκαμψή του για παράδειγμα, το ντοκιμαντέρ μάς συστήνει στον πραγματικό ναρκοβαρόνο που ενέπνευσε τον Scarface. Σε λίγα μόλις λεπτά, αφήνει τον ίδιο να μας αφηγηθεί περιπέτειες από τη ζωή του στην παρανομία που περιλάμβαναν, ας πούμε, διαμελισμούς. Το γεγονός ότι μέχρι το τέλος της σειράς αυτός ο άνθρωπος είναι ανάμεσα στους πιο φυσιολογικούς είναι η μόνη πληροφορία που χρειάζεσαι για να δοκιμάσεις το ‘Tiger King’.
The Pharmacist
Μετά τον τραγικό θάνατο του 22χρονου γιου του κατά τη διάρκεια μιας αγοραπωλησίας κρακ, ο πατέρας του και φαρμακοποιός από τη Λουιζιάνα, Dan Scneider, αποφασίζει να εξερευνήσει γιατί τόσοι πολλοί νέοι άνθρωποι απευθύνονταν στο φαρμακείο του με συνταγές για οπιοειδή. Έτοιμος να φτάσει στα άκρα, ο Schneider όχι μόνο εξιχνιάζει τη δολοφονία του γιου του που η αστυνομία είχε παρατήσει στα αζήτητα, αλλά αποκαλύπτει την αχαλίνωτη διαφθορά και τους ενόχους πίσω από τον εθισμό στα οπιοειδή. Ο Schneider ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε σε αυτόν τον εθισμό ως ‘επιδημία’, έναν ορισμό που πλέον χρησιμοποιείται κατά κόρον, και εδώ παρουσιάζεται ως ένας άντρας με μια αποστολή που συγκινεί.
Strong Island
Κέρδισε το Special Jury Prize στο φεστιβάλ του Sundance, αγοράστηκε από το Netflix και έφτασε μέχρι τα Όσκαρ.
Το ‘Strong Island’ είναι η ιστορία του William Ford Jr., ενός μαύρου κατοίκου του Long Island που δολοφονήθηκε το 1992 από τον Mark Riley, έναν λευκό μηχανικό. Ο τότε 19χρονος μηχανικός δεν καταδικάστηκε ποτέ για το έγκλημά του, ενώ ο Ford που περιγράφηκε ως εχθρικός και βίαιος από την αστυνομία, σκιαγραφείται τώρα από φίλους και συγγενείς ως μία προστατευτική φιγούρα που αγαπούσαν όλοι. Το δυνατό χαρτί του ‘Strong Island’ είναι ότι ενδιαφέρεται τόσο για την εξερεύνηση της ιστορίας, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο θα στη διηγηθεί. Είναι μία αποφασιστική ματιά στην απώλεια όπως τη βιώνει ο αδερφός του Ford και δημιουργός του φιλμ, Yance Ford, και την κοινωνική αδικία του αμερικανικού συστήματος που συνδέεται συχνά με τον συστημικό ρατσισμό.
Wormwood
Ένα κρύο βράδυ του Νοέμβρη του 1953, ο βακτηριολόγος Frank Olson πήδηξε από τον 13ο όροφο του ξενοδοχείου Statler της Νέας Υόρκης. Όταν υπέκυψε στα τραύματά του λίγες στιγμές αργότερα, η οικογένειά του άκουσε δύο εκδοχές για τον χαμό του. Μάλλον ήταν αυτοκτονία. Μπορεί και ατύχημα. Όπως εξηγεί στην κάμερα του Erol Morris ο γιος του επιστήμονα Eric, οι δύο αυτές λέξεις δεν θα μπορούσαν ποτέ να ταιριάξουν μεταξύ τους.
Έξι δεκαετίες μετά, ο Eric είναι ένας κλινικός ψυχολόγος που άφησε στην άκρη τα γαλόνια του Χάρβαρντ για χάρη ενός αέναου κυνηγητού με την αλήθεια. Η έρευνά του αποτυπώνεται στο ‘Wormwood’ από τον βραβευμένο με Όσκαρ Morris, έναν ντοκιμαντερίστα που έγραψε ιστορία όταν η ταινία του ‘Η Λεπτή Μπλε Γραμμή’ βοήθησε στην αθώωση ενός άδικα καταδικασμένου θανατοποινίτη.
Μιλάμε για ένα αριστουργηματικό κράμα συνεντεύξεων, αρχειακού υλικού, εγγράφων, αποκομμάτων από εφημερίδες και δραματοποιημένων σκηνών με βασικό πρωταγωνιστή τον πάντα υπέροχο Peter Sarsgaard, που ζωντανεύουν έναν εφιάλτη πιθανού φόνου από τα χέρια της CIA με σκοπό τη συγκάλυψη πειραμάτων.
Το ‘Wormwood’ δεν ψάχνει μόνο να βρει αν υπάρχουν απαντήσεις στις ερωτήσεις όσων έχουν μείνει πίσω, αλλά κυρίως αναρωτιέται για το εξής: Αξίζει τελικά να τις μάθουν ή είναι μεγάλο το τίμημα;
Making a Murderer
Η σειρά που ξύπνησε το θηρίο και ανταμείφθηκε με τέσσερα βραβεία Emmy.
Έσκασε λίγο πριν την εκπνοή του 2015, αλλά δεν ήταν πυροτέχνημα. Ήταν βόμβα που έδωσε άλλον παλμό στην εορταστική περίοδο, κατέκλυσε τις επικεφαλίδες του παγκόσμιου Τύπου, γέννησε memes και έφτασε μέχρι τον Barack Obama. Από τότε οι εξελίξεις που έχουν ακολουθήσει συνεχίζουν να απασχολούν τα μέσα, ενώ ετοιμάζεται αυτόν τον καιρό και το δεύτερο μέρος του.
Η αναφορά γίνεται στην υπόθεση του Steven Avery, ενός άδικα καταδικασμένου για βιασμό Αμερικανού που αποφυλακίστηκε για να καταδικαστεί ξανά για τον φόνο της φωτογράφου Teresa Halbach μερικά χρόνια αργότερα. Ως συνεργός καταδικάστηκε και ο ανιψιός του, Brendan Dassey.
Το ‘Making a Murderer’ άνοιξε ενδιαφέροντα διάλογο για το κατά πόσο αντικειμενικό είναι ως ντοκιμαντέρ – ή καλύτερα για το κατά πόσο χρειάζεται να είναι αντικειμενικό ένα ντοκιμαντέρ τελικά – αλλά η ουσία του βρίσκεται στην απόδοση της δικαιοσύνης και στην αξιοπιστία των διαδικασιών που την εξασφαλίζουν. Είναι τόσες οι τρύπες στην υπόθεση του Avery, που μέχρι το τέλος των 10 επεισοδίων θα εύχεσαι να έχει κάνει πραγματικά τον φόνο. Η αντίθετη εκδοχή είναι δυσβάσταχτη.
Το 2ο μέρος της σειράς μπαίνει ακόμα βαθύτερα στις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί μετά την προβολή της 1ης σεζόν, με νέα πρωταγωνίστρια τη διάσημη δικηγόρο που ανέλαβε τον Avery.
The Staircase
Το ‘Staircase’ είναι ο μπαμπάς του true crime στον 21ο αιώνα. Είχαμε αναφερθεί ξανά σ’ αυτό ως ένα από τα πιο άρτια παραδείγματα του είδους, αλλά τότε χρειαζόταν αρκετή υπομονή για να το ξετρυπώσεις. Η βραβευμένη σειρά έκανε πρεμιέρα το 2003 στη Γαλλία, έκανε τον γύρο της Αμερικής το 2004 και της Αγγλίας το 2005, επέστρεψε για δύο επεισόδια το 2013, και τώρα ανέβηκε εμπλουτισμένο με τρία ακόμη επεισόδια στο Netflix.
Ο δημιουργός του, Jean-Xavier de Lestrade, δήλωσε πρόσφατα ότι αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω, θα συμβούλευε τον εαυτό του να μην ασχοληθεί με την υπόθεση του Michael Peterson. Του πήρε 17 χρόνια από τη ζωή του, και το τέλος της ιστορίας (μην ανησυχείς, δεν θα το προδώσουμε εδώ) τον άφησε γεμάτο θυμό. Όσο για τον ίδιο τον Peterson, θα σε προτρέψουμε να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα για όσα του άφησε η περιπέτειά του.
To 2001, η σύζυγός του Kathleen, βρέθηκε νεκρή στις σκάλες του σπιτιού της. Ο Michael ισχυρίστηκε ότι οι τραυματισμοί της προκλήθηκαν από πέσιμο στις σκάλες. Η εισαγγελία ισχυρίστηκε ότι προκλήθηκαν από δική του κακοποίηση. Στην αποδόμηση της διαδικασίας θα παίξουν ρόλο στοιχεία όπως ο σεξουαλικός προσανατολισμός του Peterson και ο συντηρητισμός του αμερικανικού Νότου, με αμφίβολα αποτελέσματα που δεν έχουν πάντα να κάνουν με την αναζήτηση της αλήθειας.
Θα σου μείνουν ο τρομερός έλεγχος του de Lestrade στον τόνο και τον ρυθμό της σειράς, μία φαινομενικά θεοπάλαβη αλλά καθ’ όλα αληθοφανής θεωρία για μια κουκουβάγια, και μια πικρή γεύση στο στόμα.
The Innocent Man
Βασισμένο στο ομώνυμο και μοναδικό true crime best-seller βιβλίο του John Grisham και στο ‘The Dreams of Ada’ του Robert Mayer, το ‘Innocent Man’ ακολουθεί δύο φόνους, τέσσερις καταδίκες και μία μικρή πόλη γεμάτη μυστικά. Μία παλιά υπόθεση που συγκλόνισε την κωμόπολη της Ada στην Οκλαχόμα κατά τη διάρκεια των ’80s ανοίγει λόγω απίστευτων στοιχείων που κάνουν τους πάντες να αμφιβάλλουν για το αν πιάστηκαν ποτέ οι αληθινοί δράστες ή αν ο δολοφόνος είναι ακόμα εκεί έξω.
Μετά το ‘Making a Murderer’ και το αναβιωμένο ‘Staircase’, το ‘Innocent Man’ είναι ένα ακόμη ντοκιμαντέρ που επιχειρηματολογεί υπέρ ανδρών που δήλωσαν αθώοι. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, αθωώθηκαν χρόνια μετά. Πώς πήγε τόσο λάθος το σύστημα που τους καταδίκασε;
The Keepers
Μία καλόγρια δολοφονείται λίγο πριν εκπνεύσουν τα ‘60s. Oι παλιές της μαθήτριες στο καθολικό θηλέων Keough High School της διεφθαρμένης Βαλτιμόρης, ηλικιωμένες πια αλλά αποφασισμένες για αποτελέσματα, προσπαθούν να εξιχνιάσουν τον φόνο της πριν παραγραφεί το έγκλημα. Τι είχε ανακαλύψει η αδελφή Cathy; Ήταν εκπρόσωποι της καθολικής εκκλησίας πίσω από το έγκλημα;
Υπάρχουν πιο προφανείς επιλογές στο Netflix για true crime (Making a Murderer, Evil Genius, The Staircase ας πούμε), αλλά το ‘Keepers’ δεν βρήκε ποτέ την προσοχή που άξιζε σε εκείνο και στις γυναίκες πίσω του. Αρχικά, μάλιστα, είχε προωθηθεί ως το επόμενο ‘Making a Murderer’ και η σύνδεση ήταν απολύτως κατανοητή. Ειδικά από τη στιγμή που το Netflix δεν είχε βγάλει κάποια ακόμη ορίτζιναλ σειρά-ντοκιμαντέρ σε παρόμοιο πνεύμα. Ενώ το ‘MaM’ όμως προσπάθησε να αποδομήσει τα συστήματα που έχουν φτιαχτεί για να προστατεύουν τον πολίτη, το ‘Keepers’ σε αφήνει κυριολεκτικά αδειανό μπροστά στην ίδια τη φύση του ανθρώπου. Μετά από μια ομαλή εισαγωγή, το δεύτερο επεισόδιο τραβάει το χαλί κάτω απ’ τα πόδια σου και επισημαίνει την έναρξη μιας αβάσταχτης συνέχειας.
Wild, Wild Country
Όσο λιγότερα ξέρεις για το ‘Wild, Wild Country’ πριν το δεις, τόσο το καλύτερο. Για την ιστορία όμως, ας αναφέρουμε ότι πρόκειται για την ανάπλαση ενός εγκαταλελειμμένου ράντσου της περιοχής του Όρεγκον από τους ακόλουθους του Ινδού γκουρού, Bhagwan Shree Rajneesh.
Η έκταση θα μετατρεπόταν σύντομα σε πόλο έλξης δεκάδων χιλιάδων πιστών που θα μετακόμιζαν μόνιμα εκεί με στόχο τη δημιουργία ενός καταφυγίου αφιερωμένο στον βαθύ διαλογισμό, τον ελεύθερο έρωτα και την αρμονία. Από αυτή την μοντέρνα ουτοπία θα αναδυόταν ο Νέος Άνθρωπος, απελευθερωμένος από τα δεσμά του παρελθόντος και τις αναστολές της συντηρητικής κοινωνίας.
Μιλώντας για συντηρητική κοινωνία, να τονιστεί κάπου εδώ ότι στην αντίπερα όχθη (πολύ γειτονική, βασικά) βρήκαν τους κατοίκους της Antelope, που εμβρόντητοι έβλεπαν ρασοφόρους στα κόκκινα και τα πορτοκαλί να κυκλοφορούν στους δρόμους τους και να αναστατώνουν τις νύχτες τους από τα ουρλιαχτά των οργασμών τους. Σαν άλλοι απηυδισμένοι γείτονες θα έψαχναν τα νομικά μέσα που θα τους επέτρεπαν να διώξουν τους γείτονές τους απ’ την πόλη και κάπου εκεί ξεκινά ένα παντελώς σουρεάλ μέρος της αμερικανικής ιστορίας.
Απόπειρες δολοφονίας, δηλητηριάσεις, παρακολουθήσεις και εμπρησμοί, είναι μερικά από τα παράλογα που θα δεις να εκτυλίσσονται στην οθόνη σου. Από τους αδελφούς Chapman και Maclain Way (του επίσης ορεγκονικού ‘The Battered Bastards of Baseball’), σε παραγωγή των γνωστών αδελφών Duplass.
Evil Genius
Δεύτερη προσθήκη στη λίστα για τους αδελφούς Duplass.
Ο Trey Borzillieri, συν-σκηνοθέτης της σειράς, ήθελε να φτιάξει ένα ντοκιμαντέρ για κάποιο έγκλημα υψηλού προφίλ. Εμπνεύστηκε τελικά από το περιστατικό του Pizza Bomber, κατά κόσμον Brian Wells. Μια υπόθεση που το FBI έχει ονομάσει «μία από τις πιο μπλεγμένες και αλλόκοτες στα χρονικά».
Ο Wells λήστεψε μια τράπεζα έχοντας έναν εκρηκτικό μηχανισμό γύρω από τον λαιμό του. Τελικά εξερράγη μπροστά στα μάτια της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, όχι όμως πριν προλάβει να ισχυριστεί ότι δεν είχε τοποθετήσει ο ίδιος τη βόμβα πάνω του. Η πράξη του αποδείχθηκε μέρος μιας πολύπλοκης πλεκτάνης που περιελάμβανε ένα διεστραμμένο κυνήγι θησαυρού με πρωταγωνίστρια τη Marjorie Diehl-Armstrong.
Με μόνο τέσσερα επεισόδια στο πρόγραμμα, το ‘Evil Genius’ φεύγει νεράκι.
Confession Tapes
Το ‘Confession Tapes’ ασχολείται με έξι διαφορετικές υποθέσεις όπου η εισαγγελία πέτυχε κάθειρξη, βασιζόμενη σε βιντεοσκοπημένες ομολογίες που οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται ότι υποχρεώθηκαν να κάνουν.
Στο πρώτο άκουσμα ίσως απορήσει κανείς. Ποιος, άλλωστε, θα ομολογούσε για ένα έγκλημα που δεν έκανε; Όσοι όμως παρακολούθησαν το ‘Making a Murderer’, γνωρίζουν ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποσπάσει κανείς μια ομολογία. Τα ‘Confession Tapes’, από παιδοκτονία μέχρι εγκλήματα πάθους, είναι όλα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Με ένα κοινό γνώρισμα όμως.
Είναι ιστορίες που ξεκινούν με ανθρώπους βέβαιους για την αθωότητά τους και καταλήγουν με κατεστραμμένες ζωές και διαλυμένα ηθικά.
Dirty Money
Το ‘Dirty Money’ δεν λύνει κάποιο μυστήριο αφήνοντας το στόμα σου ανοιχτό. Κάθε ξεχωριστή υπόθεση που ανέλυσε ανά επεισόδιο στην 1η σεζόν του άλλωστε, από το σκάνδαλο της Volksvagen μέχρι την ανάμειξη της HSBC με καρτέλ ναρκωτικών, έχει λίγο-πολύ γνωστή καλυφθεί από τον παγκόσμιο Τύπο.
Όπως όμως απέδειξε και το ‘Going Clear’ των τριών τηλεοπτικών βραβείων Emmy, το έτερο ντοκιμαντέρ του Alex Gibney που μίλησε για τις γνώριμες πρακτικές της Σαϊεντολογίας, σημασία δεν έχει να παίρνεις τον θεατή από το χέρι για να τον πας από το κουτί Α στην κουρτίνα Β. Σε μια πραγματικά καθηλωτική δουλειά, το κοινό θα διευρύνει τον ορίζοντά του μπροστά σε ερωτήσεις που μπορεί να αλλάξουν ακόμα και την κοσμοθεωρία του.
Στη 2η σεζόν της, η σειρά θα καταπιαστεί με την αυτοκρατορία του γαμπρού του Donald Trump, Jared Kushner, το σκάνδαλο της Wells Fargo και την υπόθεση διαφθοράς της εταιρείας 1MDB στη Μαλαισία που εξελίσσεται ακόμη.
ABDUCTED IN PLAIN SIGHT
Μία οικογένεια Μορμόνων, ένας εμπρησμός, κάτι εξωγήινοι και ένας παιδόφιλος έφτιαξαν το πιο παλαβό ντοκιμαντέρ που έχουμε δει εδώ και χρόνια. Θα ήθελα να γράψω τα πάντα για το ‘Abducted in Plain Sight’ – ίσως αν τα έγραφα με λεπτομέρειες να πίστευα λίγο παραπάνω ότι έχουν αληθινά συμβεί – όμως δεν μπορώ να σου στερήσω την εμπειρία της πρώτης φοράς προβολής του. Είναι το πιο αγνό WTF της Ύπαρξης και σου αξίζει να το δεις χωρίς κανένα σπόιλερ.
Ας αναφέρουμε απλώς πως, παρότι είναι ένα ντοκιμαντέρ χαμηλού κόστους παραγωγής και του φαίνεται, αναπληρώνει ό,τι του λείπει σε όρους αισθητικούς με απανωτά twists για μια εφιαλτική, φαινομενικά – και μόνο – συμβατική ιστορία απαγωγής. Η θεοπάλαβη περίπτωση ενός κοριτσιού που απήχθη 2 φορές από τον ίδιο άνθρωπο δεν είναι σε κανένα επίπεδο αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά.
WHO KILLED LITTLE GREGORY
Στις 16 Οκτωβρίου του 1984, δηλώθηκε η εξαφάνιση του 4χρονου Grégory Villemin σε μια ήσυχη κοινότητα της βορειοανατολικής Γαλλίας. Λίγες ώρες αργότερα, το άψυχο σώμα του θα βρισκόταν στο ποτάμι της περιοχής, δεμένο χειροπόδαρα, με τον σκούφο του να καλύπτει το πρόσωπό του.
Ο φόνος του Grégory ήταν η πρώτη υπόθεση εγκλήματος που συντάραξε τη Γαλλία και τα ΜΜΕ της σε πραγματικό χρόνο και, τρεις δεκαετίες μετά, παραμένει άλυτη. Οι εξελίξεις που όντως συμβαίνουν ακόμη στοιχειώνουν κάθε φορά τη χώρα με έναν νέο κύκλο κάλυψης, κανείς όμως από τους ανθρώπους που έχουν κατά καιρούς ερευνηθεί δεν κατηγορήθηκε τελικά για τη δολοφονία.
Το ‘Who Killed Little Gregory’ ακολουθεί τα beats του γαργαλιστικού true crime, οι καλύτερες όμως στιγμές του έρχονται όταν υφαίνει το προφίλ της μικρής πόλης και την πιο αδιανόητη ιστορία εκδίκησης.
Team Foxcatcher
Μία από τις πρώτες αγορές true crime που έκανε το Netflix. Αφηγείται την αληθινή ιστορία της ανάμιξης του δισεκατομμυριούχου John E. du Pont στη διαμόρφωση της ολυμπιακής ομάδας πάλης της Αμερικής, μέσα από την κατασκευή πανάκριβων εγκαταστάσεων προπόνησης στο σπίτι του που είχε ονομάσει ‘Foxcatcher’. Η αφοσίωση του Dave Schultz, του πιο επιτυχημένου παλαιστή των Ηνωμένων Πολιτειών εκείνη την εποχή, στον du Pont θα κόστιζε τελικά στον αθλητή τη ζωή του.
Ενδεχομένως να έχεις ήδη πάρει μια καλή γεύση της υπόθεσης από την υποψήφια για Όσκαρ ταινία ‘Foxcatcher’ του 2014 με τους Steve Carrell, Channing Tatum και Mark Ruffalo, όμως αυτό το true crime ντοκιμαντέρ υποδεικνύει πως εκείνο το φιλμ μπορεί και να είχε λειάνει τα γεγονότα. Ο θησαυρός του ειδησεογραφικού υλικού της εποχής και του αλλόκοτου υλικού που είχε παράξει ο ίδιος ο du Pont, παρουσιάζουν εδώ τη συναρπαστική εικόνα μιας προσωπικότητας εφάμιλλης με βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Βόμβα που οι γύρω της έκαναν πως δεν ακούν για να μη διακινδυνεύσουν την πρόσβαση στα λεφτά και τη δύναμή του.
Tell Me Who I Am
Ο 18χρονος Alex έπεσε κάποτε θύμα τροχαίου και βρισκόταν για εβδομάδες σε κώμα. Όταν ξύπνησε, ο μοναδικός άνθρωπος που θυμόταν ήταν ο δίδυμος αδερφός του, Marcus, που θα του μάθαινε από την αρχή τη ζωή και την ιστορία της οικογένειάς του. Μόνο που είκοσι χρόνια μετά, ο Alex θα ανακαλύψει ότι ο Marcus δεν του είχε πει όλη την αλήθεια. Είναι το ψέμα καμιά φορά αναγκαίο; Και πόσο μακριά θα έφτανες για να μάθεις την αλήθεια;
Το ντοκιμαντέρ του Ed Perkins σόκαρε το Φεστιβάλ του Telluride και θα σοκάρει κι εσένα. Δεν είναι ψυχολογικό θρίλερ, είναι πραγματικό περιστατικό που συνέβη σε κάποιον εκεί έξω.
***
Δέκα χρόνια μετά το τέλος του ‘Lost’, η ομάδα του POP για τις Δύσκολες Ώρες επιστρέφει στο Νησί. Με καλεσμένο τον υπερφανατικό Lostάκια και υπάλληλο της Dharma Initiative, Θέμη Καίσαρη, αναλύουμε τα κυριότερα σημεία της 5ης σεζόν και εξετάζουμε τη σοβαρή πιθανότητα να είναι κρυφά η καλύτερη σεζόν της σειράς-φαινόμενο.