NETFLIX

Τα 10 μεγαλύτερα χιτ του Netflix, από το Squid Game ως το Sweet Tooth

Η επέλαση του Squid Game συνεχίζεται. Ποια shows συμπληρώνουν την πιο επιτυχημένα δεκάδα του Netflix και ποια είναι η μικρή παγίδα των μετρήσεων;
Στο τέλος του 2019 – καθόλου τυχαία πάνω στην ώρα της πρεμιέρας του The Witcher – το Netflix άλλαξε τη μεθοδολογία μέτρησης για τις παραγωγές του. Ως τότε η πλατφόρμα μετρούσε ως μία προβολή τη θέαση του 70% ενός επεισοδίου, ενώ ξαφνικά θα αρκούσαν μονάχα 2’ για να λογαριαστεί η θέαση ως μία προβολή από ένα νοικοκυριό.

«Όσο διευρύνεται το πρωτότυπο περιεχόμενό μας», είχε δηλώσει για την αλλαγή το Netflix, «έχουμε δουλέψει πάνω στο πώς θα μοιραζόμαστε καλύτερα τα highlights του περιεχομένου με τρόπο που να παρουσιάζει τη δημοτικότητά του. Έχοντας πλέον τίτλους που διαφέρουν ευρέως σε διάρκεια – από σύντομα επεισόδια (π.χ. το Special στα 15 λεπτά) μέχρι μεγάλες ταινίες (π.χ. το The Highwaymen στα 132 λεπτά) – πιστεύουμε πως το να βασίζουμε τις προβολές των νοικοκυριών στο 70% ενός επεισοδίου ή ταινίας όπως κάναμε ως τώρα, βγάζει λιγότερο νόημα. Πλέον αναφέρουμε τα νοικοκυριά (λογαριασμούς) που επέλεξαν να δουν έναν συγκεκριμένο τίτλο. Η καινούρια μας μεθοδολογία είναι παρόμοια με του BBC iPlayer που βασίζει τις κατατάξεις του στα αιτήματα ενός τίτλου, στα πιο δημοφιλή άρθρα των New York Times που συμπεριλαμβάνουν όσους άνοιξαν τα άρθρα, και τις προβολές του YouTube».

Σε οποιαδήποτε περίπτωση έτσι κινείται πλέον το Netflix, ό,τι κι αν λέει αυτό για την κατάταξη των σειρών του. Έχοντας πει αυτό βέβαια, όπως θα διαπιστώσεις παρακάτω όλες οι σειρές της κορυφαίας δεκάδας της πλατφόρμας είναι όντως προγράμματα που συζητήθηκαν, κέρδισαν casual θεατές, και ταυτόχρονα έχτισαν ένα ισχυρό fanbase για την περίπτωση που υπάρξει επιθυμία για τη συνέχειά τους.

Οι αριθμοί για τις σειρές που θα δεις αμέσως τώρα αντιστοιχούν στις 28 πρώτες ημέρες κυκλοφορίας τους, άρα μιλάμε ουσιαστικά για τις ταχύτερες επιτυχίες του Netflix.

10. Sweet Tooth – 60 εκατ.

Μετά το χτύπημα ενός δολοφονικού ιού στον πλανήτη, ο μικρός Gus (Christian Convery), μισός άνθρωπος και μισό ελάφι όπως πολλά από τα παιδιά-υβρίδια που ξαφνικά προέκυψαν στα μαιευτήρια σ’ αυτόν τον μετα-αποκαλυπτικό κόσμο, έχει μεγαλώσει σε ένα απομονωμένο δάσος. Όταν συναντά τον μοναχικό Jepperd (Nonso Anozie), άλλοτε παίκτη αμερικανικού ποδοσφαίρου, οι δυο τους θα κάνουν μία αμήχανη συμμαχία και θα αρχίσουν ένα ταξίδι για να βρουν την οικογένεια του Gus.

Η σειρά βασίζεται στα υπέροχα κόμικ της DC από τον Jeff Lemire και είναι μία από αυτές που περιμένω περισσότερο την καλοκαιρινή σεζόν. Το Netflix είχε πασχίσει αρκετά με τα πρότζεκτ φαντασίας του τελευταία, όμως εδώ έφτιαξε μία πραγματικά αξιαγάπητη δυστοπική storybook ιστορία. Στην παραγωγή είναι ο Robert Downey Jr. και η σύζυγός του Susan, το vibe είναι κάτι μεταξύ Mad Max και Bambi, και όλοι οι κριτικοί μιλήσαμε δίκαια για την ανακάλυψη του Convery ως ατόφιο ταλέντο.

9. The Queen’s Gambit – 62 εκατ.

Στιβαρή μίνι σειρά δράματος για μία νεαρή σκακίστρια (Anya Taylor-Joy) που συνεπήρε τον πλανήτη. Η σειρά βρισκόταν επί βδομάδες στην 1η ή τη 2η θέση του Netflix στις περισσότερες από τις 190 χώρες όπου είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα. Έφυγε από τα φετινά βραβεία Emmy με 11 βραβεία.

8. Tiger King: Murder, Mayhem and Madness – 64 εκατ.

Ένας αυτοαποκαλούμενος «γκέι πολυγαμικός φανατικός οπλοκάτοχος με μουλέτι» ανοίγει έναν ζωολογικό κήπο με άγρια αιλουροειδή. Ένας άλλος ιδιοκτήτης αντίστοιχου ζωολογικού κήπου ντύνει τις γυναίκες υπαλλήλους του με animal print και τις αναγκάζει να τον φωνάζουν Κύριό τους. Μία γυναίκα με καταφύγιο άγριας φύσης μπορεί και να τάισε τον εξαφανισμένο άντρα της στα αγαπημένα της ζώα. Βλέπεις Tiger King στο Netflix και είσαι μόνο στο 3ο επεισόδιο.

Το Tiger King είναι 7 ώρες αφιλτράριστων, απερίγραπτων WTF στιγμών, τόσο αδιανόητων που αποκλείεται να το είχε συλλάβει ποτέ νους για μυθοπλασία. Σε μία σύντομη παράκαμψή του για παράδειγμα, το ντοκιμαντέρ μάς συστήνει στον πραγματικό ναρκοβαρόνο που ενέπνευσε τον Scarface. Σε λίγα μόλις λεπτά αφήνει τον ίδιο να μας αφηγηθεί περιπέτειες από τη ζωή του στην παρανομία που περιλάμβαναν, ας πούμε, διαμελισμούς. Το γεγονός ότι μέχρι το τέλος της σειράς αυτός ο άνθρωπος είναι ανάμεσα στους πιο φυσιολογικούς, είναι η μόνη εξήγηση που χρειάζεσαι για να κατανοήσεις την επέλαση του Tiger King εν μέσω lockdown.

7. La Casa de Papel: Season 4 – 65 εκατ.

Όταν το Casa de Papel έκανε πρεμιέρα ως μίνι σειρά σε δύο μέρη στο Antena 3 την άνοιξη του 2017, οι Ισπανοί κριτικοί το είχαν επαινέσει ως συναρπαστική περιπέτεια. Η γνωστή ομάδα εγκληματιών που είχαν τολμήσει μία μεγαλεπήβολη ληστεία στο Βασιλικό Νομισματοκοπείο τούς είχαν κερδίσει με τη σφοδρότητα του πιλότου τους και την ενδιαφέρουσα υπόθεση που φαινόταν ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει τα συμβατικά όρια. Μέχρι όμως να κάνει πρεμιέρα το δεύτερο μέρος της σειράς εκείνο το φθινόπωρο, ο ενθουσιασμός – και η τηλεθέαση – είχαν εξανεμιστεί. Εάν δεν το είχε αναλάβει το Netflix μοντάροντάς το εκ νέου σε μικρότερης διάρκειας επεισόδια απλωμένα σε δύο σεζόν, το Casa de Papel θα ήταν μία μετριοπαθής αποτυχία.

Τελικά έγινε η πιο επιτυχημένη μη αγγλόφωνη σειρά του Netflix για το 2018, ωθώντας την πλατφόρμα όχι μόνο να το ανανεώνει ξανά και ξανά αλλά και να δώσει το πράσινο φως σε άλλες ισπανόφωνες παραγωγές. Η μοναδική τους πριν το Casa ήταν το Club de Cuervos, όμως ξαφνικά βρέθηκε να εγκρίνει από τις Τηλεφωνήτριες και το High Seas, μέχρι το Elite και το Who Killed Sara?. Όσο για τον Álex Pina, τον δημιουργό της σειράς που εμπνεύστηκε το Casa όταν χρειάστηκε μία ιδέα χαμηλού κόστους μετά το τέλος του Vis a Vis, εκείνος έχει πλέον συμφωνία με το Netflix που προς ώρας μας έχει δώσει τα White Lines και Sky Rojo.

6. (tie) Stranger Things 3 – 67 εκατ.

Το House of Cards έφερε το φαινόμενο του streaming, όμως το Stranger Things ήταν το πρώτο αληθινό φαινόμενο του Netflix. Η σειρά έκανε την πιο αθόρυβη πρεμιέρα, όμως γιγαντώθηκε ως ένα αυθεντικό από-στόμα-σε-στόμα χιτ μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες. Από τότε ολοένα και μεγαλώνει, αν και οι δημιουργοί του φαίνονται έτοιμοι να σταματήσουν μετά από 5 συνολικά σεζόν.

6. (tie) Sex/Life: Season 1 – 67 εκατ.

Το Sex/Life ακολουθεί τη Billie, μία σύζυγο και μητέρα που μόλις μετακόμισε στα προάστια του Κονέκτικατ με τον νέο σύζυγό της, Cooper. Ως πρώην άγριο παιδί της Νέας Υόρκης, η Billie αναπολεί καμιά φορά το παρελθόν της και ιδιαίτερα το σεξ με τον πρώην της. Αποφασίζει να εκτονώσει τις σκέψεις της σε ένα ημερολόγιο που πέφτει αιφνιδιαστικά στα χέρια του άντρα της, αλλά οι εξελίξεις είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που φοβόταν. Ενώ πίστευε πως το ημερολόγιο θα μπορούσε να καταστρέψει τον γάμο της, ο Cooper αποφασίζει να το πάρει το παρελθόν της ως πρόκληση, και έτσι οι δύο τους ξεκινούν ένα περίεργο ερωτικό τρίγωνο μεταξύ του σεξουαλικού παρελθόντος και του παρόντος της Billie.

Η σειρά βασίστηκε ελαφρώς στο βιβλίο της B.B. Easton 44 Chapters About 4 Men και δημιουργήθηκε από τη showrunner του υποτιμημένου UnReal, Stacy Rukeyser.

4. (tie) The Witcher: Season 1 – 76 εκατ.

Σειρά που δε με τρέλανε στην προσπάθειά της να ισορροπήσει μεταξύ μίας Game of Thrones και Xena λογικής (θα είχε πολλά να κερδίσει αν εστίαζε περισσότερο στη δεύτερη), αλλά στην τελική, toss a coin to your Witcher. ‘Nuff said.

4. (tie) Lupin: Part 1 – 76 εκατ.

Ο Omar Sy υποδύεται τον Assane Diop, έναν Παριζιάνο με καταγωγή από τη Σενεγάλη που βρέθηκε σε νεαρή ηλικία στη Γαλλία, και έμαθε από μικρός ότι το μαύρο του χρώμα τον τοποθετούσε σε ανθρώπινες υποκατηγορίες. Εμπνευσμένος όμως από τα βιβλία του Γάλλου συγγραφέα Maurice Leblanc γύρω από τον χαρακτήρα του Arsène Lupin, ενός τζέντλεμαν ληστή που χρησιμοποιούσε μεταμφιέσεις για να κάνει περίτεχνα τις ληστείες του, ο Assane έχει καταλάβει πως μπορεί να εκμεταλλευτεί τα φυλετικά τυφλά σημεία των λευκών Παριζιάνων προς όφελός του. Για τις δικές του ληστείες στο Lupin.

2. Bridgerton – 82 εκατ.

Gossip Girl εποχής, εμπνευσμένο από τα ομώνυμα διάσημα best-sellers της Julia Quinn. Το Bridgerton ακολουθεί τα οκτώ δεμένα αδέρφια της ισχυρής οικογένειας Bridgerton στην προσπάθειά τους να βρουν την αγάπη. Η σειρά ήταν η πρώτη παραγωγή της Shonda Rhimes για το Netflix μετά από τη συμφωνία της με την πλατφόρμα και αποτύπωσε τον ανταγωνιστικό κόσμο της υψηλής κοινωνίας του Λονδίνου κατά την περίοδο της Αντιβασιλείας.

1. Squid Game – 111 εκατ.

Το Squid Game χρησιμοποιεί μία υπόθεση που έχουμε ξαναδεί: Άνθρωποι ρίχνονται σε μια τεχνητή αρένα όπου πρέπει να παλέψουν για τη ζωή τους. Ορισμένοι από τους παίκτες όπως ο κεντρικός πρωταγωνιστής Ki-hoon (Lee Jung-jae), βρίσκονται καταχρεωμένοι και στο έλεος του εθισμού τους ή/και των τοκογλύφων που καραδοκούν. Άλλοι όπως η Sae-byeok (Jung Ho-yeon), μία Βορειοκορεάτισσα αποστάτρια που προσπαθεί να βοηθήσει τους γονείς της να διαφύγουν στη Νότια Κορέα, το χρειάζονται για να ενώσουν ξανά την οικογένειά τους. Όλοι έχουν επιλεγεί προσεκτικά με γνώμονα την έμφαση που δίνουν στο χρηματικό έπαθλο και όχι στην ίδια τους τη ζωή.

Ωμό, μη κυνικό όμως δράμα από την Κορέα που ξέρει τι να κάνει με τα συνηθισμένα tropes του υποείδους επιβίωσης. Μέχρι να φτάσει στο Netflix, η ιδέα της σειράς είχε απορριφθεί από πολλούς επενδυτές και ηθοποιούς.

Exit mobile version