H 13η ‘Doctor Who’ είναι -επιτέλους- γυναίκα
Η Jodie Whittaker του ‘Broadchurch’ και του ‘Black Mirror’ αναλαμβάνει τον εμβληματικό ρόλο της αγγλικής sci-fi από την επόμενη σεζόν.
- 17 ΙΟΥΛ 2017
Και ναι, το έκαναν. Επιτέλους το έκαναν.
Το BBC ανακοίνωσε την ταυτότητα της ηθοποιού που θα αναλάβει να οδηγήσει το TARDIS στη νέα εποχή του θρυλικού show ‘Doctor Who’, το οποίο επιστρέφει του χρόνου με νέα σεζόν, νέο πρωταγωνιστικό τιμ και νέο αρχι-σεναριογράφο. Στη θέση του Steven Moffat, ο οποίος γράφει για τη σειρά αδιαλείπτως σε όλη τη σύγχρονη εποχή της, showrunner γίνεται ο Chris Chibnall, και όπως ανακοινώθηκε χθες λίγο μετά το τέλος του τελικού ανδρών του Γουίμπλετον (τον οποίο κέρδισε ο Roger Federer, ο μόνος Doctor που δε θα χρειαζόταν ποτέ να αναγεννηθεί), 13η Doctor θα είναι η Jodie Whittaker, πρωταγωνίστρια του Chibnall στο ‘Broadchurch’.
Φυσικά πρόκειται περί μιας μνημειώδους, ιστορικής στιγμής, καθώς η Whittaker γίνεται η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τον ρόλο, ύστερα από χρόνια εικασιών, φημολογίας και ίσως τελικά απλής θέλησης από το κοινό, που όλο και εντονότερα ζητούσε ένα κάστινγκ που να ξεφεύγει από την πεπατημένη, με την γραμμή λευκών αντρών που διαδέχονταν επί δεκαετίες ο ένας τον άλλον.
“Tο ‘Doctor Who’ εκπροσωπεί όλα όσα είναι συναρπαστικά στην ιδέα της αλλαγής.” -Jodie Whittaker
“Το να μου ζητηθεί να υποδυθώ τον απόλυτο χαρακτήρα, το να μπορώ να προσποιηθώ στην αγνότερη μορφή, είναι το γιατί ήθελα να γίνω ηθοποιός εξαρχής. Το να μπορώ να παίξω κάποιον που μπορεί κυριολεκτικά να επανεφευρίσκεται στην οθόνη, με όλες τις ελευθερίες που αυτό φέρνει: τι απίστευτη ευκαιρία,” είπε η Whittaker. “Νιώθω κάτι τρομερά επιβλητικό, ως φεμινίστρια, ως γυναίκα, ως ηθοποιός, ως άνθρωπος, ως κάποια που θέλει συνεχώς να σπρώχνει τον εαυτό της και να δοκιμάζει τον εαυτό της, και να μην περιορίζεται από αυτά που σου λένε πως μπορείς και δε μπορείς να είσαι,” συμπληρώνει στις πρώτες της δηλώσεις η ηθοποιός, με λόγια που κλείνουν μέσα τους όλη την ουσία, όλο τον ενθουσιασμό, όλες τις άπειρες δυνατότητες που κρύβει μέσα του αυτός ο χαρακτήρας, αυτή η σειρά. Ή, όπως καταλήγει κι η ίδια, “το ‘Doctor Who’ εκπροσωπεί όλα όσα είναι συναρπαστικά στην ιδέα της αλλαγής.”
Η Whittaker, 35 χρονών, έχει ήδη ένα πολύ δυνατό ρεζουμέ αλλά παραμένει την ίδια στιγμή όχι ιδιαίτερα γνωστή, κάνοντάς την ιδανική ως συνθήκη για ηθοποιό που αναλαμβάνει ρόλο με τέτοια βαρύτητα. Η Whittaker έχει πρωταγωνιστήσει στο ‘Broadchurch’ μαζί με τον 10o Doctor, David Tennant, στο αριστουργηματικό ‘Entire History of You’ επεισόδιο του ‘Black Mirror’, και στις ταινίες ‘Attack the Block’ και ‘St. Trinian’s’. Η ανακοίνωση έγινε με το εξής κλιπάκι που, φυσικά, χαρακτηρίστηκε αργότερα στο τουίτερ ως ‘Forest, Whittaker’:
Η Jodie Whitaker θα αναλάβει επισήμως το ρόλο στο τέλος του Χριστουγεννιάτικου επεισοδίου, στο οποίο ο 12ος Doctor (Peter Capaldi) συναντά τον 1ο (David Bradley στο ρόλο) προτού αναγεννηθεί στην 13η, σε μια τηλεοπτική ώρα που ακούγεται γενικώς σημαδιακή από πολλές απόψεις. Η πρώτη φουλ σεζόν της 13ης Doctor θα είναι η 11η, που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα κάποια στιγμή προς την άνοιξη/καλοκαίρι του ‘18.
Προς τιμήν της ιστορικής ανακοίνωσης, θέλω να κάνω τώρα 13 σημειώσεις για την 13η Doctor:
1. Είμαι 30+ άντρας, το ‘Doctor Who’ είναι αγαπημένη μου σειρά, και θα παρέμενε η αγαπημένη μου ό,τι κι αν ανακοίνωνε το BBC, κι όμως τη στιγμή που η Whittaker κατέβασε την κουκούλα και αποκαλύφθηκε στο κοινό, ένιωσα ρίγος να με διαπερνά, αγνή συγκίνηση, ένιωσα πως είχαμε μόλις ζήσει μια πολύ σημαντική στιγμή στην sci-fi ιστορία. Δε μπορώ καν να φανταστώ πώς μπορεί να ένιωσαν αυτή τη στιγμή ένα σωρό νεαρότερες φανς της σειράς στη θέα μιας γυναίκας σε ένα τόσο εμβληματικό ρόλο.
2. Ή μάλλον, να, ορίστε. Πώς γίνεται να μη σου φτιάξει τη μέρα;
3. Ο Sydney Newman, εκ των ανθρώπων που ουσιαστικά δημιούργησαν το ‘Doctor Who’ (η σειρά δεν έχει έναν επίσημα αναγνωρισμένο δημιουργό, ήταν αποτέλεσμα διαφόρων ιδεών από διάφορους ανθρώπους σε διαφορετικά πόστα), ήθελε ήδη από τα ‘80s να αναλάβει γυναίκα το ρόλο. Αν γίνεται σήμερα αυτό, φανταστείτε τι θα γινόταν το 1986.
Ο Newman πέθανε το ‘97 αλλά η σειρά (του) θα ζήσει όπως ακριβώς κάποτε ο ίδιος την (επανα)οραματίστηκε.
4. Θέλω να υπογραμμίσω ξανά πόσο σημαντικό είναι που οι Chibnall και Whittaker έχουν δουλέψει ξανά στο παρελθόν, στο ‘Broadchurch’. Αυτό αν μη τι άλλο ενισχύει ακόμα πιο πολύ την ιδέα πως ο νέος showrunner επέλεξε ηθοποιό που γνώριζε και εμπιστευόταν ήδη, κάνοντας την επιλογή της Whittaker λιγότερο στοίχημα από μια περίπτωση, πχ, Matt Smith.
5. Εδώ η 13η Doctor παίζει Σοφοκλή στο θέατρο απέναντι από τον 9ο Doctor.
6. Εδώ η 13η Doctor παίζει την σαχλή γραμματέα του σχολείου στο ‘St. Trinian’s’, απέναντι στην Lena Headey.
7. Εδώ η 13η Doctor στο ‘Entire History of You’, το εκπληκτικό 3ο επεισόδιο του ‘Black Mirror’. Μια ευκαιρία να το ξαναδούμε, αφορμή θέλαμε έτσι κι αλλιώς.
8. Εννοείται ξεκίνησα ‘Broadchurch’ χθες βράδυ, το έχει στο Netflix, πάτησα play και το άφησα να με πάει ως το ‘Game of Thrones’. Πέρα από οτιδήποτε άλλο, θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον ενόψει της νέας εποχής ‘Doctor Who’ η προηγούμενη συνεργασία ίδιου σεναριογράφου με ίδια ηθοποιό. Μπόνους πόντοι για το ότι είναι ένα επικό multi-Doctor story από τα λίγα (Jodie Whittaker, David Tennant, ΚΑΙ David ‘Νέος Πρώτος Doctor’ Bradley, δεν γίνονται αυτά).
Το εκτός αρίθμησης, ‘War Doctor’ σχόλιο. H πίεση για το κάστινγκ γυναίκας στο ρόλο ήταν έντονη ήδη κι από το προηγούμενο regenaration, όταν η επιλογή ήταν τελικά ο Peter Capaldi, που αποδείχθηκε συγκλονιστικός Doctor. Το ότι ο Steven Moffat, που τον λατρεύω ως σεναριογράφο, δεν χρειάστηκε να γράψει γυναίκα Doctor θα θεωρώ πάντα πως είναι μια μάλλον ευτυχής εξέλιξη- δεν είναι όλοι οι άνθρωποι για τα πάντα. Ωστόσο, η era του -και συγκεκριμένα η era του 12ου Doctor- θα μείνει στην ιστορία της σειράς για τον τρόπο με τον οποίο προετοίμασε το έδαφος για την τωρινή εξέλιξη.
Ο Moffat (άνθρωπος μάλλον ξεροκέφαλος και σίγουρα κάπως ερωτευμένος με τις ιδέες του) μπορεί κάποτε να δήλωνε ανοησίες τύπου “αν παίξει γυναίκα τον Doctor τότε να παίξει και άντρας τη βασίλισσα” (*αργοξύνει το μάτι του με τσόφλι φυστικιού αιγίνης*), όμως επειδή τελικά οι άνθρωποι είναι πιο περίπλοκοι από όσο πάντα πιστεύουμε πως είναι, έγινε τελικά εκείνος ο showrunner που εισήγαγε επισήμως στο canon της σειράς την βεβαιότητα πως οι Time Lords αλλάζουν φύλο. Το έκανε αυτό αναγεννώντας τον Master του John Simm σε Missy της Michelle Gomez, και βάζοντας τόσο την Gomez όσο και τον Capaldi να εξηγήσουν την απλή αυτή αλήθεια στον ενοχλημένο, “omg δηλαδή τώρα θα γίνω γυναίκα;;” Master του Simm, στο εξαιρετικό φινάλε του 10ου κύκλου.
9.
10. Φυσιολογικό follow-up ζήτημα: Τι γίνεται με companions; Η ιδέα του Doctor ως άντρα που περιφέρεται στο διάστημα μαζί με -κατά κύριο λόγο- νέες, όμορφες κοπέλες, εδώ πιθανώς ανατινάζεται. Προσωπικά πάντα είμαι φαν του να σπάει η φόρμουλα (κάθε είδους φόρμουλα, στα πάντα), και πραγματικά, καιρός ήταν. Σε όλο το νέο ‘Who’, η μόνη φορά που είδαμε μια ριζικά διαφορετική δυναμική ήταν η σεζόν της Donna, που δεν είναι τυχαίο πως λατρεύεται τόσο ως companion.
Πάντως θεωρώ πως το πιθανότερο που θα μπορούσε να συμβεί τώρα είναι ένα TARDIS με πληθυσμό άνω των δύο ατόμων. Κοινώς, πιστεύω πως η 13η Doctor θα έχει για companions και άντρα και γυναίκα, ή απλά το εύχομαι επειδή είμαι υπέρ των απρόσμενων, διαφορετικών πραγμάτων. (Εξάλλου την τελευταία φορά που συνέβη κάτι παρεμφερές, στην 6η σεζόν με Amy και Rory, η δυναμική των χαρακτήρων ήταν σκέτη φωτιά, δούλεψε άψογα το σύστημα.)
Επίσης ας θυμόμαστε πως ο Moffat έχει παρατημένες εκεί έξω ΟΛΕΣ τις companions των δικών του Doctors: την Amy στη Νέα Υόρκη των ‘30s, την Clara να ζει ένα διαρκές τελευταίο δευτερόλεπτο παρέα με την αθάνατη Asildir, και την Bill ως αιώνια οντότητα να γνωρίζει το σύμπαν μαζί με την Πιλότο κοπέλα της. Θα ξανάβλεπα μετά χαράς οποιαδήποτε εξ αυτών σε κάποιο πέρασμα έστω.
11. Με τον/την Doctor δε θα ήταν ποτέ ρεαλιστικό το να μάθουμε τον/την ηθοποιό ως έκπληξη, όμως μου αρέσει που οι τρεις τελευταίοι Masters (Derek Jacobi, John Simm, Michelle Gomez) έχουν προκύψει με κάποια έκπληξη γύρω από τη φύση του ρόλου τους. Δεν πιστεύω φυσικά στιγμή πως η Missy είναι φουλ νεκρή, ώστόσο λογικά θα έχουμε κι εδώ κάποιο off-screen regeneration, οπότε ανυπομονώ να δω τι κρύβει το μέλλον για το έτερο εκλεκτό μέλος των Time Lords.
12. Συζητώντας τις προάλλες με ένα φίλο για τους λόγους για τους οποίους αγαπώ το ‘Doctor Who’, έφτασα να μιλάω, μέσα σε όλα, και για τον τρόπο με τον οποίο ένα τέτοιο καθαρά λαϊκό, οικογενειακό πρόγραμμα που παίζεται (με μια μεγάλη διακοπή) για πάνω από μισό αιώνα, καταφέρνει πάντα να αφουγκράζεται τις κοινωνικές αλλαγές και να αντιδρά στις εξελίξεις. Αυτό έχει διάφορους τρόπους έκφρασης, από το πόσο πολιτικός μπορεί να είναι (ή να μην είναι) ο λόγος στις ιστορίες κάποιων συγκεκριμένων περιόδων, μέχρι τα είδη των αναφορών στο storytelling, που αντικατοπτρίζουν όλα αυτά που είναι δημοφιλή μια συγκεκριμένη στιγμή στο χρόνο.
Η μετατόπιση που ζούμε τώρα στην ποπ κουλτούρα οφείλεται στη Rey και στο πλήρωμα του Rogue One, οφείλεται στη Furiosa, στη Wonder Woman. Μα καμία τέτοια περίπτωση εκπροσώπησης δεν είναι τόσο ευθεία και άμεση όσο το ‘ο εμβληματικότερος sci-fi ήρωας των τελευταίων 50 χρόνων, από αύριο θα είναι γυναίκα’, γι’αυτό και το κάστινγκ αυτό μετρά τόσο πολύ. (Αν αργούσε 4-5 ακόμα χρόνια, η Σημασία ίσως να μην ήταν πια εκεί.) Το ‘Doctor Who’ γραφόταν πάντα από ανθρώπους που έπαιρναν κοινωνικά ερείσματα γύρω τους και τα έκαναν παραμύθια φαντασίας με το βλέμμα στο αύριο. Τελοσπάντων, υποθέτω αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι ζούμε στο 2017. Γιατί χρειάστηκε τόσος καιρός;
Πραγματικά, ανυπομονώ να δω τη Jodie Whittaker ως Doctor.
13.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ