Photograph by Liane Hentscher/HBO
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ο μύκητας των ζόμπι του Last Of Us είναι πραγματικός, αλλά όχι θανατηφόρος (ακόμα)

Αυτή τη στιγμή το μετα-αποκαλυπτικό σενάριο του The Last of Us είναι αδύνατον, αλλά όχι απαραίτητα για πάντα.

Στο video game και στη σειρά του HBO The Last of Us, οι άνθρωποι αγωνίζονται να επιβιώσουν αφότου ένας μολυσματικός μύκητας μετατρέπει τους ανθρώπους σε ζόμπι.

Οι δημιουργοί του The Last of Us δεν χρειάστηκε να ψάξουν πολύ για έμπνευση – η σειρά βασίζεται σε ένα πραγματικό είδος μύκητα που εκτελεί ένα είδος ελέγχου του μυαλού (mind control) στα έντομα-ξενιστές του.

Το Ophiocordyceps unilateralis, αλλιώς γνωστό ως Cordyceps, είναι ενδοπαρασιτοειδή, παρασιτικά κυρίως σε έντομα και άλλα αρθρόποδα (ως εκ τούτου είναι εντομοπαθογόνοι μύκητες). Όπως και άλλα παράσιτα, το Cordyceps αποστραγγίζει πλήρως τον ξενιστή του από θρεπτικά συστατικά, πριν γεμίσει το σώμα του με σπόρους που θα επιτρέψουν τον μύκητα να αναπαραχθεί. Στη συνέχεια αναγκάζει το έντομο να αναζητήσει ύψωμα και να παραμείνει εκεί ώστε να εξαπολύσει τους σπόρους και να μολύνει και άλλα κοντινά έντομα κατά τη διαδικασία.

Ο Bryn Dentinger, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα και επιμελητής μυκητολογίας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Yuta, είπε στο NPR ότι ο μύκητας είναι ένα από τα πιο γνωστά και πιθανώς πιο συχνά συναντώμενα είδη οργανισμών με αυτή την ικανότητα ελέγχου του νου. Πρόσθεσε επίσης ότι οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως βέβαιοι για το πώς το Cordyceps μπορεί να έχει την επίδραση που έχει στα έντομα, αν και υπάρχουν θεωρίες.

«Φαίνεται ότι υπάρχει κάποιος συνδυασμός φυσικού χειρισμού των μυϊκών ινών για παράδειγμα, πιθανώς κάποια ανάπτυξη στον ίδιο τον εγκέφαλο που μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά του», ανέλυσε. «Αλλά υπάρχει επίσης πολύ πιθανά κάποιο είδος χημικής επίθεσης στον ξενιστή, είτε μικρά μόρια, είτε πρωτεΐνες ή κάποια άλλα πράγματα, που καταλήγουν να χειραγωγούν την εγκεφαλική συμπεριφορά».

Ο Dentinger που είναι φαν της τηλεοπτικής μεταφοράς του The Last of Us, ανέφερε επιπλέον ότι υπάρχουν μερικές σημαντικές διαφορές μεταξύ του τρόπου με τον οποίο απεικονίζεται ο μύκητας στη σειρά σε σχέση με την πραγματική ζωή. Το Cordyceps τυπικά δεν μολύνει άλλους ξενιστές μέσω του στόματος για παράδειγμα, και οι μολυσμένοι δεν συνδέονται μεταξύ τους μέσω δικτύου.

«Οι θερμοκρασίες του σώματός μας τόσο αρκετά ώστε οι πρωτεΐνες των περισσότερων οργανισμών θα μετουσιωθούν σε αυτή τη θερμοκρασία και έτσι δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν στο σώμα μας», είπε.

Και, ίσως το πιο σημαντικό: Ο μύκητας δεν μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο όπως συμβαίνει στο Last of Us. Αυτό σημαίνει πως δεν θα κινδυνεύσουμε ποτέ από τίποτα τέτοιο;

Όχι ακριβώς.

Υπάρχουν είδη μυκήτων που αντέχουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες, και ως εκ τούτου μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο. Η κλιματική αλλαγή, όπως εξηγεί ο Dentinger, εξοπλίζει ορισμένους μύκητες με την ικανότητα να αντέχουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες, και έτσι είναι πιθανό πως ένας μύκητας με παρόμοιες δυνατότητες ελέγχου του νου θα μπορούσε, σε κάποια φάση, να είναι σε θέση να αντέξει τη θερμοκρασία του σώματος ενός ανθρώπου.

Άρα δε χαλαρώνουμε.