Ο Νυχτερινός Εκφωνητής του Ρένου Χαραλαμπίδη θα είναι η ελληνική ταινία και του χειμώνα
- 17 ΣΕΠ 2024
Ένας καλός φίλος, που είδε μέσα στο καλοκαίρι τον Νυχτερινό Εκφωνητή μού έδωσε ξεκάθαρα την καλύτερη περιγραφή για τη νέα -πέμπτη κατά σειρά (No Budget Story, Φτηνά Τσιγάρα, Η Καρδιά του Κτήνους, 4 Μαύρα Κοστούμια)- σκηνοθετική δουλειά του Ρένου Χαραλαμπίδη. «Είναι αυτή η αίσθηση του να μη χάνουμε τον χρόνο μας. Να κάνουμε τα πράγματα που θέλουμε, τη στιγμή που θέλουμε», μου είπε ο Νίκος.
Αυτό συνειδητοποιεί και ο κεντρικός ήρωας, μιας και το θέμα του χρόνου είναι κομβικό κομμάτι της ιστορίας, που αγαπήθηκε όλο το καλοκαίρι στα θερινά σινεμά και συνεχίζει να αγαπιέται από το κοινό.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Ποιος είναι ο Νυχτερινός Εκφωνητής
Η υπόθεση είναι λίγο πολύ γνωστή: Ένας βετεράνος νυχτερινός ραδιοφωνικός εκφωνητής τη βραδιά που γίνεται 50 και συνειδητοποιεί με αμηχανία ότι πια δεν συγκαταλέγεται στους νέους, ξετυλίγει στον αέρα τη ζωή του. Άξονας της εκπομπής είναι η αναζήτηση ενός ξεχασμένου έρωτα σε εκκρεμότητα από την εποχή που υπηρετούσε ως εύζωνας, μέσα από τα ερωτικά και όχι μόνο μηνύματα που διέσωσε ένας παλιός τηλεφωνητής.
Βγάζοντας στον αέρα τα παθιασμένα ηχογραφημένα μηνύματα από τις αρχές του 1990, προσπαθεί να εντοπίσει αυτήν τη γυναίκα και να την πείσει από το μικρόφωνο να του τηλεφωνήσει.
Ανάμεσα σε απαρχαιωμένα τεχνικά μέσα (κασετόφωνο, μπομπινόφωνο, πικάπ, τηλεφωνητή) και τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής, στέλνει τα ραδιοκύματα για να διαχυθούν στην αθηναϊκή νύχτα. Να ανασύρουν ξεχασμένα πρόσωπα, αστικά τοπία, τα ερείπια της αρχαίας Αθήνας ονειρικά ιδωμένα με νοσταλγία και ραδιοφωνικό ρεμβασμό, τις αναμνήσεις ενός μακρινού έρωτα και της θητείας του στην προεδρική φρουρά, καθώς εξελίσσεται ένας μεταμεσονύχτιος μαραθώνιος που μια συνομήλικη δρομέας τον ακούει και περιμένει την κατάλληλη στιγμή να του τηλεφωνήσει.
Σε ένα αφηγηματικό πλαίσιο που φτιάχνει η μαγεία του νυχτερινού ραδιοφώνου, η εκπομπή των δύσκολων αυτών γενεθλίων του θα γίνει ένα ταξίδι λυτρωτικής αυτογνωσίας.
«Το πέρασμα μου στα 50 και γενικότερα ο αποχαιρετισμός της νιότης υπήρξε η μεγάλη δεξαμενή της έμπνευσης», ανέφερε ο Ρένος Χαραλαμπίδης σε επικοινωνία που είχαμε τον Ιούνιο σχετικά με την πρεμιέρα της ταινίας στα θερινά σινεμά. «Δεν ήξερα ότι η νεανική φρεσκάδα καραδοκούσε. Το εντυπωσιακά παράξενο είναι ότι το όλο εγχείρημα ξεκίνησε πριν εμπλακώ με το ραδιόφωνο. Λες και η μεταφυσική κανονίζει την πορεία του Νυχτερινού Εκφωνητή».
Ο ίδιος κρατά τον ρόλο του νυχτερινού ραδιοφωνικού εκφωνητή, με την Ελευθερία Στάμου, χορεύτρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, να υποδύεται την μπαλαρίνα που είχε ερωτευτεί ο εύζωνας και την ηθοποιό και voice actor Μαργαρίτα Αμαραντίδη να της δανείζει τη φωνή της.
Πώς ο Νυχτερινός Εκφωνητής έγινε μέρος του αστικού καλοκαιρινού τοπίου
Μιλώντας τώρα με τον Ρένο Χαραλαμπίδη, καθώς έχουμε αφήσει επίσημα το καλοκαίρι πίσω μας, αλλά τα θερινά σινεμά συνεχίζουν να μας χαρίζουν αυτό το «λίγο καλοκαίρι ακόμα» που έχουμε ανάγκη μού αναφέρει ότι το ταξίδι του Νυχτερινού Εκφωνητή συνεχίζεται. «Διανύουμε αισίως την 12η εβδομάδα προβολών και έχουμε φτάσει στα 25.000 εισιτήρια», υπογραμμίζει.
Αναμφίβολα, μιλάμε για την ελληνική εμπορική επιτυχία του φετινού καλοκαιριού. Αν την περίμενε; Και ναι και όχι. Είναι όμως κάτι άλλο που θεωρεί πιο σημαντικό: το πώς η ταινία έγινε μέρος του αστικού καλοκαιρινού τοπίου.
Όπως εξηγεί: «Ειλικρινά, εντυπωσιάστηκα από τα εκατοντάδες stories που έβλεπα στο Instagram με τους θεατές να ανεβάζουν εικόνες από τις προβολές στα θερινά σινεμά, στην καρδιά της πόλης. Κάπως, έτσι τα καρέ του Νυχτερινού Εκφωνητή έγιναν μέρος του αστικού καλοκαιρινού τοπίου, μιας και οι περισσότερες οθόνες βρίσκονται ανάμεσα σε ακάλυπτους πολυκατοικιών.
Είναι δηλαδή σαν η ταινία μας να ζει μία νέα ζωή μέσα από αυτά τα insta stories, σαν να γίνεται κομμάτι της καθημερινής ζωής της πόλης και των ανθρώπων της, που συνεχίζει να τους ακολουθεί».
Ο Νυχτερινός Εκφωνητής θα εκπέμπει και τον χειμώνα
Κι όταν τα θερινά σινεμά κατεβάσουν ρολά, ο Νυχτερινός Εκφωνητής δεν θα κλείσει το μικρόφωνο. Θα συνεχίσει τις προβολές του και τον χειμώνα στις κλειστές αίθουσες να μας υπενθυμίζει τις ομορφιές της Αθήνας, πάνω απ’ όλα να μας κάνει έναν γλυκόπικρο στοχασμό στους ματαιωμένους έρωτες και στις χαμένες ευκαιρίες της ζωής.