Ο Sivert Høyem θέλει να δει ‘Κόκκινο Κύκλο’
- 7 ΣΕΠ 2016
Stemme, στα νορβηγικά, σημαίνει φωνή. Αν μπροστά του, βάλεις και ένα vakker, τότε σημαίνει ‘υπέροχη φωνή’.
*Σήκωσε το τηλέφωνο στις τρεις φορές. Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το ‘hello’ του και ήξερα ότι ήταν αυτός. Ήταν αυτός για τον οποίο για περίπου ένα τέταρτο πριν σηκώσω το ακουστικό και πληκτρολογήσω τα νορβηγικά ψηφία του αριθμού του σπιτιού του, πρόβαρα την προφορά του ‘vakker stemme’ και ο κόσμος τριγύρω στα γραφεία με κοιτούσε περίεργα. Ήταν ο Sivert Høyem. Για την ακρίβεια, ήταν η φωνή του Sivert Høyem. Αυτή η υπέροχη φωνή.
Δεν μπορώ τις τηλεφωνικές συνεντεύξεις. Και αυτό γιατί κυρίως, δεν μπορώ να μιλάω με κάποιον και να μην κοιτάω το πρόσωπό του. Τις εκφράσεις του. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που δεν ξενέρωσα ούτε στο ελάχιστο που με τον Sivert Høyem είχαμε την δυνατότητα να κάνουμε μόνο τηλεφωνική την συνέντευξή μας (πέρα από τον προφανή, ότι δεν γινόταν αλλιώς) ήταν γιατί αυτός ο άνθρωπος, αυτός ο καλλιτέχνης, στο μυαλό μου και στο μυαλό των περισσότερων θέλω να πιστεύω, είναι αποθηκευμένος ως ‘η φωνή’. Η stemme που τσάμπα (σιγά μη μου έβγαινε φωνή να του το πω) έμαθα και πώς λέγεται στα νορβηγικά για να τον εντυπωσιάσω.
Αυτή η φωνή που μεταξύ άλλων, συντρόφευε τα ξενύχτια εκείνα μπροστά από την τηλεόραση, που παρακολουθούσα με κλειστό το ένα μάτι την ‘απολογία’ του πρωταγωνιστή του όποιου επεισοδίου. Την απολογία που ο Πάνος Κοκκινόπουλος, ‘έντυνε’ μουσικά πάντοτε, με το Strange Color Blue των Madrugada. Με το Strange Color Blue της φωνής του Sivert Høyem.
Ο Sivert Høyem θα εμφανιστεί στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 29/09 (sold out) και τις 2/10 στις 21.00. Η προπώληση εισιτηρίων για τη συναυλία της Κυριακής 2 Οκτωβρίου από τα εκδοτήρια του Ticket House και ηλεκτρονικά από την www.ticketpro.gr.
Στη συνέντευξή μας με το Sivert Høyem, έσπασα τον πάγο, με Κόκκινο Κύκλο. Και ναι, κάτι τέτοιο δεν περίμενα ποτέ ότι θα το πω ή θα το γράψω.
Του μίλησα για μία τηλεοπτική σειρά που τον τίμησε δεόντως. Με ρώτησε το περιεχόμενό της. Του είπα ότι επρόκειτο για ιστορίες ως επί το πλείστον οικογενειακής βίας. Μου απάντησε:
“Χαίρομαι που η μουσική μου χρησιμοποιείται και ακούγεται σε μία τηλεοπτική σειρά. Όσο και αν το Strange Color Blue, δεν το έγραψα για να περιγράψω τη βία. Η ιστορία πίσω από το τραγούδι έχει εμένα και το τότε το κορίτσι μου να ‘κάνουμε παρέα’“.
Φωτογραφίες: Desiree Mattsson
Γελάσαμε και τον σπάσαμε τον πάγο. Βάλαμε λίγο ουίσκι (όχι, αλλά έτσι για την ατμόσφαιρα, τον φαντάστηκα να το κάνει) και αφού μου είπε ότι θα ήθελε να παρακολουθήσει ένα επεισόδιο από τον Κόκκινο Κύκλο, αρχίσαμε να μιλάμε.
Η πρώτη φορά αριστερά και οι πολλές δεξιά, σε ένα τραγούδι του (δεν χωράνε)
“Δεν μπορώ να σκεφτώ ένα τραγούδι μου που θα μπορούσε να περιγράψει την κατάσταση στην Ελλάδα. Ούτε την τωρινή ούτε την παλαιότερη. Έχω γράψει ένα στον προηγούμενό μου δίσκο, που θα μπορούσα ίσως να το ταυτίσω κάπως, μόνο και μόνο επειδή μιλά για ένα είδος επαναστατικού πνεύματος, αλλά και πάλι, δεν μπορώ να πω ότι ταιριάζει και πολύ με όλο αυτό που είστε“.
Τον ρώτησα τι είναι όλο αυτό που είμαστε. Είναι μερικές φορές, που ο εξωτερικός παρατηρητής κάνει τρομερή δουλειά. Μου απάντησε κάπως ρομαντικά.
“Στην Ελλάδα έχετε μία ροκ τρέλα που δεν την αποχωρίζεστε με τίποτα“.
“Είναι συναρπαστικά περίεργο το πώς παρότι έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα σας στη χώρα σας, οι άνθρωποι έχουν παραμείνει οι ίδιοι. Είναι ίσως πιο θυμωμένοι, αλλά η ψυχή τους δεν δείχνει να έχει αλλάξει“.
“Στις συναυλίες, όσο απίθανο και αν ακούγεται, ο κόσμος δεν έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου και της κρίσης. Είναι εκεί κάθε φορά, με την ίδια ψυχή, την ίδια επιθυμία να συμμετάσχει“.
Ο Sivert από τους Madrugada και ο άλλος, ο σκέτος
Είναι πολλές οι φορές που σε μία συνέντευξη έχω διαβάσει τον καλλιτέχνη μπάντας που ξεκινά μία σόλο καριέρα, να ενοχλείται όταν τον ρωτούν για την ζωή του πριν πιάσει αυτό το ‘δεύτερο’ μικρόφωνο. Εξαιτίας αυτής της (ας την πούμε) εμπειρίας, ομολογώ ότι δίστασα να τον ρωτήσω πώς αισθάνεται που παρά την επιτυχία του ως ‘σκέτος’ Sivert Høyem, αρκετοί ακόμη ρωτάνε: ‘ποιος είναι αυτός’ και ικανοποιούνται μόνο όταν ακούνε την φράση ‘ο Sivert Høyem από τους Madrugada’.
Η περιέργεια όμως, είναι γνωστό ότι νικάει πάντα τη διακριτικότητα. Ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις. Γι αυτό:
“Ναι, οι περισσότεροι με γνωρίζουν ως ο Sivert από τους Madrugada, αλλά αυτό γιατί πρέπει να με ενοχλεί; Πρόκειται για μία περίοδο της ζωής μου, για την οποία είμαι πολύ περήφανος. Η μουσική που κάναμε με τους Madrugada, είναι ένα από τα πιο σημαντικά μου βήματα στο χώρο και το γεγονός ότι ό,τι που απέμεινε από αυτήν, είμαι εγώ, για μένα είναι μία μεγάλη ευθύνη. Και σε καμία περίπτωση προσβολή. Όταν λοιπόν, βλέπω ότι ο κόσμος στηρίζει εξίσου και τη νέα μουσική μου, νιώθω πραγματικά πολύ τυχερός“.
“Δεν με ενοχλεί καθόλου αν ο κόσμος βλέπει σε μένα τη συνέχεια των Madrugada, το αντίθετο θα έλεγα“.
“Γενικά, μου αρέσει που το κοινό πιστεύει σε μένα. Είχα κάποτε πει ότι θέλω να κάνω μία μπάντα με τα παιδιά μου, και υπήρξαν πολλοί που μου είπαν ‘το περιμένουμε’. Αυτή είναι μία εμπιστοσύνη που δεν μπορεί να κολλήσει στα ονόματα και τις ταμπέλες“.
Τα τραγούδια που θα ‘ρθουν, οι μούσες η μούσα του και η Ρωσία (μακριά από μας)
“Τον επόμενο χρόνο θα έχετε πολλή μουσική να περιμένετε από μένα“.
Ναι, ήταν κάπως λακωνικός στα λεγόμενά του περί επόμενης δισκογραφίας. Αρκέστηκε μόνο στο κατευναστικό ‘δεν είναι τίποτα ανακοινώσιμο αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα στα σκαριά’. Εκείνη την ώρα, από το πουθενά, μου ήρθε στο μυαλό μία ερώτηση που δεν είχα γραμμένη στο φανταστικό μου σημειωματάριο. Ένας τύπος όπως ο Høyem, δηλαδή ένας τύπος που η φωνή του σε παραπέμπει σε κάτι μοναδικά γαλήνιο και ταυτόχρονα ερωτικό, για ποιες γυναίκες (από τις γνωστές) θα μπορούσε να γράψει ένα ερωτικό τραγούδι; Που όπως λέει, είναι και το φόρτε του (τα ερωτικά τραγούδια, μην παρεξηγηθώ).
Γέλασε και μου απάντησε με ερώτηση: “Όταν λες για κάποια ωραία διάσημη γυναίκα, εννοείς μία σαν την Καρντάσιαν;” Έπειτα πήρε το σοβαρό, ερωτικό του και μου είπε κάπως απολογητικά.
“Κοίτα, δεν ξέρω τι να σου απαντήσω. Η αλήθεια είναι ότι αυτήν την περίοδο μούσα στα τραγούδια που γράφω είναι η γυναίκα μου. Θα ήταν κάπως, αν δεν ήταν αυτή, δεν συμφωνείς;“
Και συμφωνούσα, και άφησα και στον τηλεφωνικό αέρα ένα ‘αχ’ λες και την ίδια ώρα με τη συνέντευξη, παρακολουθούσα στο mute το ‘Αγάπα με αν Τολμάς’.
Άλλαξα αμέσως συζήτηση. Και τον ρώτησα σε ποια χώρα δεν θα έπαιζε ποτέ μουσική. Έτσι, για το κουτσομπολιό.
“Δεν ξέρω ακριβώς γιατί, αλλά δεν θα ήθελα ποτέ να δώσω μία συναυλία στη Ρωσία. Θα το σκεφτόμουν πολύ αν είχα μία τέτοια πρόταση, την οποία εν τέλει, πιστεύω ότι θα απέρριπτα. Δεν θα ήθελα να τραγουδήσω σε μία χώρα που καταπατούνται πολλά από τα ανθρώπινα δικαιώματα“.
*Πούτιν, πλοκ-ντιλίτ*
“Δεν έχω πάει ποτέ στην Ρωσία. Ούτε ως τουρίστας. Δεν είναι το ‘dream place’ μου, όπως το Ηρώδειο για παράδειγμα“.
“Έχω ονειρευτεί να τραγουδήσω σε πολλές χώρες. Ένας από τους λόγους που έγινα μουσικός και μπήκα σε ένα συγκρότημα ήταν γιατί ήθελα να γυρίσω τον κόσμο και να τον γνωρίσω. Ήθελα και θέλω να μάθω όσο περισσότερες κουλτούρες μπορώ και αντέχω“.
Και μία φιλική συμβουλή: Στο Ηρώδειο, στις 29/09 ή τις 2/10 μην του ζητήσεις αυτόγραφο
Το ένα τέταρτο που είχα στη διάθεσή μου, σχεδόν άγγιζε σε καθυστέρηση ένα αντίστοιχο, ακαδημαϊκό τέταρτο. Δεν προλαβαίναμε για ένα ακαπέλλα Into The Sea, δυστυχώς. Αρκέστηκα λοιπόν, σε μία τελευταία ερώτηση που ως απάντηση, θα είχε μία μόνη λέξη. Τη λέξη που θα μπορούσε να περιγράψει τον Sivert ως Sivert. Όχι τον σκέτο, τον από πάνω. Τον Sivert, που δεν είναι καλλιτέχνης και δεν έχει αυτήν την υπέροχη φωνή.
“‘Απροσπέλαστος’, είναι η λέξη που ψάχνεις“, μου είπε. Και συνέχισε:”Είναι από τα πρώτα ‘παράπονα’ που που μου κάνει κάποιος που θα θελήσει να με γνωρίσει από κοντά. Έχω την εντύπωση, ότι κάπου μέσα μου, το επιδιώκω κιόλας. Ξέρεις, θέλω ο κόσμος, να με γνωρίσει μέσα από τα τραγούδια μου, μέσα από τη φωνή μου, αυτό είναι που με ενδιαφέρει. Το υπόλοιπο κομμάτι μου, προτιμώ να το κρατάω για τους πολύ κοντινούς και αγαπημένους μου ανθρώπους“.
Μπορεί να μην έχουμε το ακαπέλλα, αλλά μία συνέντευξη με τον Sivert Høyem μπορεί να κλείσει μόνο έτσι.
Ο Sivert Høyem θα εμφανιστεί στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 29/09 (sold out) και τις 2/10 στις 21.00. Η προπώληση εισιτηρίων για τη συναυλία της Κυριακής 2 Οκτωβρίου από τα εκδοτήρια του Ticket House και ηλεκτρονικά από την www.ticketpro.gr.