DC

Οι 10 καλύτερες animated ταινίες της DC για το καλοκαίρι σου

Είτε έχεις απογοητευτεί από το κινηματογραφικό σύμπαν της DC μέχρι στιγμής, είτε απλά έχεις όρεξη για χορταστικό animation, μπορείς να υπολογίζεις στη λίστα μας.

Τα πολλά χρόνια που προηγήθηκαν της εκκίνησης του κινηματογραφικού σύμπαντος της DC και διαβάζοντας κατά καιρούς για τις συνεχείς προσπάθειες που έκανε η Warner Bros. να φτιάξει κάποιες ομάδες δημιουργών που θα μπορούσαν να φέρουν τους εμβληματικούς χαρακτήρες της εταιρείας στη μεγάλη οθόνη, πριν, μετά και ανεξάρτητα από τις ταινίες του Christopher Nolan, με τριβέλιζε μια απορία. Γιατί δυσκολεύονται τόσο όταν έχουν καταφέρει να μονοπωλούν σε εισπράξεις και ποιότητα την animated πλευρά της βιομηχανίας;

Με τις εξαιρέσεις των ‘Hellboy: Sword of Storms’ και ‘Planet Hulk’ που επιβεβαιώνουν απλά τον κανόνα, καμία άλλη εταιρεία δεν έχει αγγίξει σε ποιότητα την DC στο είδος του animation. Όσο περιμένουμε και ελπίζουμε να τα φέρουν βόλτα το ίδιο καλά και κινηματογραφικά και όσο βρισκόμαστε σε αναμονή για το πολλά υποσχόμενο ‘The Killing Joke’, ας δούμε μαζί ποιες ταινίες πρέπει οπωσδήποτε να βάλεις στη λίστα σου. Εάν, δε, ψάχνεις τρόπο για να μπεις στον αχανή κόσμο των κόμικ, κράτα σημειώσεις. Οι περισσότερες από τις προτάσεις μας αποτελούν ιδανική εισαγωγή.

JUSTICE LEAGUE: THE NEW FRONTIER

Ξεκινάμε από τα πολύ δυνατά. Το ‘Justice League: New Frontier’ βασίστηκε στη βραβευμένη με τρία Eisner, ομώνυμη δουλειά του Darwyn Cooke και βάζει ήρωες της Golden Age των κόμικ όπως Superman, Batman και Wonder Woman να συναντούν μεταγενέστερους ήρωες όπως ο Flash, Green Lantern και Martian Manhunter, με σκοπό να νικήσουν έναν κοινό εχθρό, σε μία εποχή που η Αμερικανική κυβέρνηση δεν αγαπάει πια τους υπερήρωες.

Η βιομηχανία μπορεί να έχασε για πάντα το ταλέντο του Cooke τον περασμένο Μάιο, αλλά το ξεχωριστό στυλ εικονογράφησής του που ξεσηκώνει πιστά η ταινία από τις σελίδες, δε θα πεθάνει ποτέ. Το ‘New Frontier’ είναι η ευκαιρία σου για να δεις πολλούς από τους ήρωες όπως φτιάχτηκαν, με το animation να ανατρέχει στις καθαρές γραμμές της Χρυσής Εποχής των ‘50s και την ιστορία να εκτυλίσσεται σε μία ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα με αναφορές στον Eisenhower, τις δοκιμές πυρηνικών και το Κίνημα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σου είπα ότι θα ξεκινούσαμε δυνατά.

JUSTICE LEAGUE: DOOM

Τι συμβαίνει όταν ο μεγάλος κακός νικά τους ήρωές σου έναν προς έναν; Μπορείς να δεις στο ‘Justice League: Doom’.

Η ιστορία είναι η μεταφορά του ‘JLA: Tower of Babel’ του Mark Waid (συμβουλή: όπου βλέπεις Mark Waid, αγόραζε) με αρκετές αλλαγές από τη σελίδα στην οθόνη, αλλά με την κεντρική ιδέα αναλλοίωτη. Το πάνω χέρι εδώ το έχουν οι villains και θα εκμεταλλευτούν όλες τις αδυναμίες των υπερηρώων για να το κρατήσουν. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα θάψουν τον Batman ζωντανό στο φέρετρο του πατέρα του.

Να πούμε επίσης ότι η σκηνοθεσία του ‘Doom’, όπως και στις επόμενες τρεις από τις ταινίες που ακολουθούν, είναι της Lauren Montgomery, της οποίας μπορεί να είδατε πρόσφατα ότι είμαστε φαν. Πολλά thumbs up και για το φοβερό intro της.

SUPERMAN/BATMAN: APOCALYPSE

Όπως ευελπιστούμε να δείξουν σύντομα και οι κινηματογραφικές βερσιόν των Superman και Batman, οι δύο ήρωες δουλεύουν καλύτερα όταν δουλεύουν μαζί, αλλά αυτή τη φορά μοιράζονται τα φώτα και με το Supergirl.

Το ‘Apocalypse’ μεταφέρει την ιστορία του Jeph Loeb που επανέφερε την Kara Zor-El στα κόμικ με ένα ανανεωμένο origin story που την τοποθετεί στη Gotham, ανήμπορη να ελέγξει τις δυνάμεις της. Εκτός από τους τρεις βασικούς χαρακτήρες θα απολαύσεις επίσης τη Wonder Woman, αλλά και τη Big Barda, που όπως δείχνουν τα πράγματα θα αργήσεις πολύ ακόμα να δεις στη μεγάλη οθόνη.

SUPERMAN/DOOMSDAY

Εάν είδες το ‘Batman v. Superman’, τότε η συγκεκριμένη ιστορία σου είναι φρέσκια, αλλά θα μείνεις έκπληκτος με τις αντιθέσεις που κάνουν όλη τη διαφορά.

Η ταινία είναι αφιερωμένη στον Superman, αλλά το πιο πιθανό είναι να μη σου λείψει κανένας από τους υπόλοιπους της Λεγεώνας, γιατί θα σε καλύψει το σενάριο που φροντίζει να μπει με σεβασμό στην καρδιά του χαρακτήρα. Όπως όμως λέει η γνωστή φράση, ένας ήρωας μπορεί να είναι μόνο όσο καλός είναι και ο εχθρός του, οπότε πέρα από τον Doomsday, η ταινία έχει και τον Lex Luthor σε μεγάλα, απολαυστικά κέφια.

WONDER WOMAN

Ένας θεός ξέρει γιατί έχουμε στερηθεί τη Wonder Woman για τόσον καιρό από τη μεγάλη οθόνη, αλλά ακόμα κι αν η ταινία της Patty Jenkins δε δικαιώσει τελικά τις ελπίδες μας, θα μπορούμε τουλάχιστον πάντα να λέμε ότι έχουμε το ‘Wonder Woman’ του 2009.

Η ιστορία είναι το origin story της Diana και αρχικά την τοποθετεί στη Themyscira μαζί με τις υπόλοιπες Αμαζόνες, αλλά με τον ερχομό του πιλότου Steve Trevor στο νησί, δεν περνάει και πολύ χρόνο μακριά από την ανθρωπότητα. Η επιτυχία της ταινίας είναι ότι αναδεικνύει την πολεμίστρια Wonder Woman, χωρίς να θυσιάζει την καλοσύνη και τη γενναιοδωρία της Diana στον βωμό του badassery. Όχι ότι χάνει από δράση, βέβαια. Η πρώτη σκηνή θα σε πείσει.

GREEN LANTERN: FIRST FLIGHT

Απόλυτο must για οποιονδήποτε φαν του Green Lantern, αλλά και για όσους χρειάζονται μία μικρή βοήθεια για να μπουν στο νόημα του χαοτικού κόσμου του συγκεκριμένου υπερήρωα.

Αν εξαιρέσεις το γεγονός ότι η ταινία βιάζεται παραπάνω απ’ όσο θα έπρεπε να στείλει τον Hal Jordan στο διάστημα πριν ακόμα τον γνωρίσεις – η δικαιολογία ήταν ότι υπάρχει το ‘The New Frontier’ γι’ αυτό – το ‘Green Lantern: First Flight’ έχει μία τόσο μεταδοτική ατμόσφαιρα ενθουσιασμού για το αντικείμενό του, που σε κάνει να εύχεσαι να ήταν μεγαλύτερο σε διάρκεια. Όσο για τη μάχη με τον Sinestro, μπορείς να υπολογίζεις ότι δε θα είναι απλά καλύτερη από αυτή που σου έδωσε η ταινία με τον Ryan Reynolds, αλλά ότι θα κρύβει και εκπλήξεις.

BATMAN: UNDER THE RED HOOD

Από τους επιδραστικούς θανάτους στον κόσμο των κόμικ, μόνο αυτός του Uncle Ben παίζει να έχει διαρκέσει τελικά. Κάποτε του έκαναν παρέα και ο Bucky Barnes με τον Jason Todd, αλλά δε φτούρησε η δουλειά.

Για τον Barnes τα είδες τα αναστασιάτικα στο ‘Winter Soldier’. Για τον Todd – τον παράτολμο, δεύτερο δηλαδή Robin που ρώτησε η DC τους φαν αν θα πρέπει να ζήσει να πεθάνει μέσω τηλεφωνικής ψηφοφορίας (για να αποκαλυφθεί τελικά ότι οι 65 από τις μόλις 72 παραπάνω θετικές ψήφους είχαν προέλθει από έναν μόνο άνθρωπο) – θα στα πει το ‘Batman” Under the Red Hood’. Και αμέσως μετά θα βρεθείς να ψάχνεις την ομώνυμη ιστορία των κόμικ, αλλά και το ‘Red Hood: The Lost Days’ trade, την αντίστοιχη δραματική (δραματικότατη) Wintersoldierική ιστορία του πολύπαθου Jason.

Α, και αν είσαι φαν του Joker, θα μπορέσεις να τον απολαύσεις στα καλύτερα χειρότερά του.

BATMAN: MASK OF THE PHANTASM

Έχουν περάσει 23 χρόνια από την κυκλοφορία του, αλλά το ‘Batman: Mask of the Phantasm’ του Bruce Timm παραμένει το μέτρο σύγκρισης για όλο το animated σύμπαν της DC και όχι άδικα. Κάπου μεταξύ των ‘Batman Returns’ και ‘Batman Forever’, η ταινία έκανε κι αυτή τον γύρο της στις αίθουσες της Αμερικής. Χωρίς την εισπρακτική επιτυχία των προαναφερθέντων, αλλά και χωρίς να χρειάζεται να τα ζηλέψει  για το παραμικρό.

Ακόμα κι αν δεν έβλεπες το ‘Batman: The Animated Series’ τα πρωινά του Σαββάτου, θα πρέπει να ξέρεις τουλάχιστον έναν άνθρωπο πoυ να το είχε λιώσει στα ‘90s. Το ‘Mask of the Phantasm’ γεννήθηκε ως ιδέα μετά την πρώτη υπερεπιτυχημένη σεζόν της σειράς αυτής, με τον σεναριογράφο της Paul Dini να αντλεί έμπνευση από το ‘Citizen Kane’ και τον Timm να κάνει τα δικά του στη σκηνοθεσία σ’ ένα στενό περιθώριο οχτώ μηνών, και την ταινία να κάνει τελικά παρέα στις υποψηφιότητες των Annie Awards με το ‘The Lion King’ και το ‘The Nightmare Before Christmas’.

BATMAN: THE DARK KNIGHT RETURNS (PART 1 + 2)

Γνώριμος ο τίτλος, αλλά διαφορετική η ιστορία. Αφ’ ενός το διάσημο κόμικ του Frank Miller στο οποίο βασίζονται οι ταινίες δε διαδραματίζεται στο κανονικό continuity που θα διάβαζες εάν έπιανες τα προ-52 κόμικ. Αφ’ ετέρου βρίσκει τον Batman με νέο Robin – νέα για να είμαστε ακριβείς – στο πρόσωπο της Carrie Kelley και με αντίπαλο τον Superman.

Το τελευταίο μετά το ‘BvS’ δε θα σου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση πια, αλλά χωρίς να στο χαλάσουμε, θα σου πούμε απλά ότι αντίθετα με την πρόσφατη live-action ταινία, το ‘The Dark Knight Returns’ προτιμά να δείχνει παρά να λέει, κι έτσι αν μη τι άλλο η αφήγηση είναι σίγουρα πιο δεμένη. Το κόμικ έχει μεταφερθεί σε δύο ταινίες, με μόνο τρωτό σημείο την πολλή ώρα που ξοδεύει το Part 1 για το set-up της ιστορίας, αλλά όσο τα πράγματα θα εξελίσσονται, τόσο λιγότερο θα σε νοιάζει.

Αξίζει να τη δεις έχοντας στο νου ότι η δημοτικότητα της ιστορίας του Miller ήταν τέτοια που επανέφερε τον Batman στον κεντρικό ρόλο που είχε κάποτε στην ποπ κουλτούρα και, μαζί με το ‘Watchmen’ του Alan Moore, σήμανε την αρχή της Dark ή αλλιώς Modern Age στη βιομηχανία των κόμικ.

BONUS RUNNER-UP: JUSTICE LEAGUE: THE FLASHPOINT PARADOX

Με κίνδυνο να φάω ντομάτες που δεν το συμπεριέλαβα στη βασική δεκάδα, το ‘Flashpoint’ παραμένει μία πολύ καλή ταινία της DC που θα είχε ωφεληθεί από τη χρήση λιγότερης βίας. Όχι γιατί δεν πρέπει να βλέπουμε αίμα σε καρτούν – άλλωστε πρέπει να απομακρυνθούμε κάποια στιγμή μια και καλή από τη λογική που θέλει το animation να απευθύνεται μονάχα σε παιδιά – αλλά επειδή το σοκ που ήθελε να προκαλέσει, παίρνει κατά τόπους την προσοχή μακριά από την κεντρική ιστορία.

Παρ’ όλα αυτά, είναι μία ώριμη ταινία που βάζει στο επίκεντρο έναν διαφορετικό χαρακτήρα αντί των πολυφορεμένων στο animation Superman και Batman, και θα σου κρατήσει τέλεια παρέα εάν έχεις αδυναμία στη δράση.

***

Πες μας ποια είναι η δική σου αγαπημένη animated ταινία ή ποια από τις παραπάνω θα βάλεις πρώτη στο πρόγραμμά σου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ DC

H 2η σεζόν ‘Flash’ έτρεξε προς το άγνωστο
Το ‘Batman V Superman’ είναι μια ταινία που μισεί τους ήρωές της
Το ‘Rebirth’ αναγεννά την DC
Exit mobile version