AP Photo, File
ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι άγνωστες ιστορίες πίσω από τα τραγούδια που έχουν ακούσει όλοι

Ίσως γνωρίζετε όλους τους στίχους, αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι γνωρίζετε και την καλά κρυμμένη ιστορία πίσω από αυτούς.

Tα έχετε ακούσει πολλές, υπερβολικά πολλές φορές. Ίσως γνωρίζετε και όλους τους στίχους. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι γνωρίζετε τα τραγούδια που θα βρείτε στη λίστα αρκετά καλά. Να εξηγήσουμε. Δεν εννοούμε τις παύσεις και τα σόλο, αλλά τα νοήματα, τις ιστορίες πίσω από αυτά.

Για παράδειγμα, το “Philadelphia Freedom” του Elton John, παρά τους στίχους “From the day that I was born/I’ve waved the flag/Philadelphia freedom”, δεν έχει να κάνει με την πόλη, αλλά για την θρυλική τενίστρια Billie Jean King.

O Elton John έγινε φίλος με την King στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και ο βρετανικής καταγωγής μουσικός της είπε ότι ήθελε να γράψει ένα τραγούδι προς τιμήν της. Έτσι, του ήρθε η ιδέα να το ονομάσει “The Philadelphia Freedoms”, όπως την ομάδα τένις της. Αυτό, όμως, είναι ένα κομμάτι και η ιστορία του. Στη λίστα που ακολουθεί θα βρείτε άλλα πέντε.

“Walk This Way”, Aerosmith (1975)

Στα τέλη του 1974, οι Aerosmith χαζολογούσαν κατά τη διάρκεια του soundcheck σε μια συναυλία όπου άνοιγαν τους Guess Who. Τυχαία λοιπόν έπαιξαν το εμβληματικό riff και τον ρυθμό των ντραμς που τελικά θα γινόταν το “Walk This Way”. Οι στίχοι, ωστόσο, χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο.

Για ένα διάστημα, καθώς δούλευαν πάνω στο τραγούδι, ο Steven Tyler έλεγε ανούσιες λέξεις μέχρι που εμφανίστηκε ο Mel Brooks. Αφού είδαν το Young Frankenstein του Brooks στις αρχές του 1975, τα μέλη του συγκροτήματος ανέφεραν ατάκες από την ταινία ο ένας στον άλλο, συμπεριλαμβανομένου του σημείου όπου ο Igor του Marty Feldman λέει στον Gene Wilder να «περπατήσει από εδώ».

Ο παραγωγός των Aerosmith άκουσε το απόσπασμα και πρότεινε ότι θα μπορούσε να γίνει ένας πολύ καλός τίτλος για το τραγούδι. Ο Tyler δούλεψε στη συνέχεια τους στίχους και γεννήθηκε ένα κλασικό κομμάτι. Όταν οι Run DMC διασκεύασαν τη μελωδία μια δεκαετία αργότερα, έγινε ξανά επιτυχία.

“Total Eclipse of the Heart”, Bonnie Tyler (1983)

Αυτή η μπαλάντα της δεκαετίας του ’80 είναι σίγουρα επική, αλλά οι στίχοι είναι αρκετά ασαφείς. Το 2002, ο στιχουργός Jim Steinman ξεκαθάρισε στο Playbill τι κρύβεται πίσω από το τραγούδι. «Στην πραγματικότητα το έγραψα για να είναι ένα ερωτικό τραγούδι για βαμπίρ. Ο αρχικός του τίτλος ήταν “Vampires in Love” επειδή δούλευα πάνω σε ένα μιούζικαλ. Αν κάποιος ακούσει τους στίχους, είναι πραγματικά σαν ατάκες για βαμπίρ. Πρόκειται για το σκοτάδι, τη δύναμη του σκοταδιού και τη θέση της αγάπης σε αυτό».

Ο Steinman αναβίωσε την ιδέα για ένα μιούζικαλ με τίτλο Dance of the Vampires που άνοιξε στο Broadway τον Δεκέμβριο του 2002, αλλά παρά το γεγονός ότι πρωταγωνίστησε ο θρυλικός Michael Crawford (γνωστός από το Φάντασμα της Όπερας), οι 56 παραστάσεις που δόθηκαν ήταν μια αποτυχία. Με κόστος παραγωγής 600.000 δολάρια την εβδομάδα και τελική ζημία 12 εκατομμυρίων δολαρίων, οι New York Times θεώρησαν το Dance μια από τις πιο ακριβές αποτυχίες του Broadway όλων των εποχών.

“Sweet Caroline”, Neil Diamond (1969)

Η ιστορία του “Sweet Caroline” φαίνεται να εξελίσσεται συνεχώς. Για δεκαετίες αφότου το τραγούδι ανέβηκε για πρώτη φορά στα charts το 1969, κανείς δεν ήξερε ποια ήταν η μυστηριώδης Caroline. Ο Diamond κατάφερε να κρατήσει την έμπνευσή του μυστική μέχρι το 2007, όταν έπαιξε σε ένα πολύ διάσημο πάρτι για τα 50ά γενέθλιά του και αποκάλυψε ότι η γυναίκα – η Caroline Kennedy – ήταν η μούσα του όλα αυτά τα χρόνια, αφού είδε μια φωτογραφία της να ιππεύει ένα άλογο σε ένα περιοδικό.

Ο ισχυρισμός ήταν λίγο ύποπτος καθώς η Caroline ήταν μόλις εννέα ετών στη φωτογραφία, και το τραγούδι περιέχει κάποιους σαφώς ενήλικους στίχους. Όμως η υπόλοιπη ιστορία ήρθε στο φως το 2014, όταν ο Diamond είπε στην εκπομπή Today ότι το ίδιο το τραγούδι αφορούσε την τότε σύζυγό του, Marsha. Επειδή οι δύο συλλαβές στο όνομά της δεν ταίριαζαν στο τραγούδι, βρήκε κάτι σαν υποκατάστατο.

“Blackbird”, Beatles (1968)

Οι στίχοι “Take these broken wings and learn to fly” (Πάρε αυτά τα σπασμένα φτερά και μάθε να πετάς) έχουν εμπνεύσει πολλούς ανθρώπους από πολλά διαφορετικά κοινωνικά στρώματα στα 50 και πλέον χρόνια από τότε που ο Paul McCartney έγραψε το “Blackbird”.

Σε μια συναυλία του 2016, αποκάλυψε ότι είχε γράψει το τραγούδι με ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα στο μυαλό του: τα πολιτικά δικαιώματα στις Η.Π.Α. «Πίσω στη δεκαετία του ’60, υπήρχαν πολλά προβλήματα που αφορούσαν τα πολιτικά δικαιώματα», είπε ο McCartney. «Βλέπαμε τι συνέβαινε και συμπαθούσαμε τους ανθρώπους που περνούσαν αυτά τα προβλήματα, και αυτό με έκανε να θέλω να γράψω ένα τραγούδι που, αν ποτέ έφτανε στους ανθρώπους που περνούσαν αυτά τα προβλήματα, ίσως τους βοηθούσε λίγο».

“Sabotage”, Beastie Boys (1994)

Το θέμα αυτού του classic πλέον τραγουδιού του 1994 με το ακόμα πιο εμβληματικό βίντεο ήταν ένα μυστήριο μέχρι που κυκλοφόρησαν τα απομνημονεύματα των Beasties το 2018. Όπως αποδεικνύεται, ήταν η δημιουργική τους απάντηση σε έναν παραγωγό που τους πίεζε να τελειώσουν το Ill Communication.

Ενώ δούλευαν πάνω στο τέταρτο άλμπουμ τους, το γκρουπ αντιμετώπιζε προβλήματα στη λήψη αποφάσεων για τα τραγούδια τους και προκειμένου να προχωρήσουν τα πράγματα και να ολοκληρωθεί το άλμπουμ, πίεζε για διάφορα κομμάτια που δεν ήταν έτοιμα ή αρκετά καλά – προς μεγάλη απογοήτευση των Boys.

Για να διαμαρτυρηθεί, ο Ad-Rock έγραψε την περίφημη εναρκτήρια κραυγή “I can’t stand it” έχοντας κατά νου τον Caldato. «Αποφάσισα ότι θα ήταν αστείο να γράψω ένα τραγούδι για το πώς ο Mario μας κρατούσε όλους πίσω, πώς προσπαθούσε να τα χαλάσει όλα, σαμποτάροντας τη μουσική μας», έγραψε.