ΛΙΣΤΕΣ

Οι πιο διάσημοι νάνοι του σινεμά

Με αφορμή άλλο ένα βραβείο του Peter Dinklage για το “Game of Thrones”, θυμόμαστε τους πιο αξέχαστους νάνους του σινεμά.

Δεν είναι απλά ο Dinklage που κέρδισε πάλι (μετά τα Emmy δηλαδή), αλλά ταυτόχρονα έχουμε και την πιο πρόσφατη σειρά του διδύμου Ricky Gervais και Stephen Merchant (“The Office”, “Extras”) να αποτελεί ψευδο-δραματοποίηση της σημερινής ζωής του Warwick Davis, του διασημότερου ίσως νάνου ηθοποιού – μέχρι τον Dinklage τουλάχιστον.

Η σειρά λέγεται “Life is Short” και όπως μαρτυρά κι ο τίτλος της, δε διστάζει να σπάσει πλάκα με τα ζόρια που τραβάει ο πρωταγωνιστής της. Εμείς δεν έχουμε σκοπό να κάνουμε ανίερο χιούμορ όπως ο Gervais, όμως να μαζέψουμε σε ένα post τους διασημότερους, το θελήσαμε.

Warwick Davis


 

O εξαιρετικός Άγγλος ηθοποιός είναι κυρίως διάσημος ως καθηγητής Flitwick από τη σειρά “Χάρι Πότερ” στο σύγχρονο κοινό, αλλά ο μεγάλος του ρόλος θα είναι πάντα ο Willow στην ομώνυμη ταινία του Ron Howard, όπου έσωσε ένα μωρό από τα χέρια της κακιάς μάγισσας.

Τι τραβάω για την τέχνη: Συγγνώμη Ricky, αλλά το “Life is Short” είναι κούραση και ο Davis αξίζει καλύτερα.

Βραβευμένος; Όχι, αλλά έχει προταθεί για το βραβείο Saturn (επιστημονικής φαντασίας) για το ρόλο του στο “Willow”.

Jordan Prentice

 

Στο φανταστικό “Αποστολή στη Μπριζ” έπαιξε τον Jimmy, απολαυστικά αντιπαθή νάνο που περνάει νύχτες μέθης με τον χαρακτήρα του Colin Farrell, με απόλυτο highlight τη διαφωνία τους για το αν η σωστή ορολογία είναι “midget” ή “dwarf” (εμείς δεν έχουμε ιδέα) πριν διαπιστώσουμε πως ο τύπος είναι ρατσιστής. Φανταστικό.

Τι τραβάω για την τέχνη: Είναι ένας από τους 8 ηθοποιούς που ενσάρκωσαν τον “Howard the Duck” (ναι, οχτώ), δηλαδή σε μια από τις χειρότερες ταινίες όλων των εποχών.

Βραβευμένος; Όχι.

Verne Troyer

 

Να τι μάθαμε σήμερα: Ο Mini-Me από τις ταινίες του “Austin Powers” έκανε το ντεμπούτο του ως stunt double του Μωρού, στην ταινία “Ο Μπόμπιρας Ξεπόρτισε”. Ήθελε λέει από μικρός να γίνει σταρ και το αν τα κατάφερε δεν ξέρουμε, πάντως τα 15’ του τα κέρδισε και με το παραπάνω.

Τι τραβάω για την τέχνη: Έχει υποστεί ξεφτίλισμα εαυτού στην ‘κωμωδία’ “The Love Guru”. Όλοι πρέπει να ζήσουμε.

Βραβευμένος; Ναι! Βραβείο MTV κιόλας, για καλύτερο ντούο επί σκηνής, φυσικά μαζί με τον Mike Myers για τον “Austin Powers”.

Kenny Baker

 

Η μεγάλη κατάρα είναι όταν ο διάσημος ρόλος σου σε κρατάει μέσα σε μια υπερμεγέθη αλατιέρα για όλη τη διάρκειά του. Έτσι, δε θα ξέρεις ποτέ πώς μοιάζει ο ηθοποιός που έπαιξε τον R2-D2 στον “Πόλεμο των Άστρων”. Ως τώρα δηλαδή. Και έχει παίξει και στο “Time Bandits” του Terry Gilliam.

Τι τραβάω για την τέχνη: Ξανά, το να είσαι ο ηθοποιός που έχει παίξει και στα 6 “Star Wars” αλλά να μη φαίνεται ποτέ το πρόσωπό σου; Σκληρό.

Βραβευμένος; Με την αγάπη των φανς.

Peter Dinklage

 

Θα είναι πάντα ο άνθρωπος που έριχνε δέκα λεπτά σκαμπίλια στον Τζόφρι Λάνιστερ, αλλά ας μην ξεχνάμε πως και πριν το “Game of Thrones” είχε μια πολύ μεγάλη καριέρα, από ανεξάρτητες ταινίες μέχρι ριμέικ κι από guest star σε σειρές (“30 Rock” το καλύτερο) μέχρι τον δικό του πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία.

Τι τραβάω για την τέχνη: Στο “Nip/Tuck” τερμάτισε τη διαστροφή και αποχώρησε νικητής. Μάγκας.

Βραβευμένος; Διπλά, με Emmy και Χρυσή Σφαίρα για το ρόλο του ως Tyrion στο “Game of Thrones”.

Hervé Villechaize

 

Σπάνια περίπτωση τρομερά συμπαθούς Γάλλου, ο Hervé (που δυστυχώς αυτοκτόνησε όταν ήταν 50) είχε να λέει για τους δύο αξέχαστους ρόλους του. Ήταν ο κακοποιός Nick Nack στον “Άνθρωπο με το Χρυσό Όπλο”, μια τρομερή φιγούρα που μισείς αλλά λατρεύεις ταυτόχρονα, και φυσικά ήταν ο Tattoo στη σειρά “Fantasy Island”.

Τι τραβάω για την τέχνη: Για την τέχνη όχι πολλά, αλλά γενικότερα ήταν από αυτούς που επέμεναν ότι ήθελε να τον αποκαλούν “midget” κι όχι “little people”.

Βραβευμένος; Όχι, αλλά μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα την είχε πάρει για το νησί.

Michael J. Anderson

 

Ήταν ο Man from another place στο “Twin Peaks” του David Lynch κι αυτό τον κάνει πρωταγωνιστή κάθε σουρεάλ εφιάλτη του συλλογικού ασυνείδητου τα τελευταία 20 χρόνια, ευχαριστούμε πολύ κύριε Lynch.

Τι τραβάω για την τέχνη: Έπαιξε τον Ρουμπελστίτσκιν σε ένα επεισόδιο του “Star Trek: Deep Space Nine”. Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Βραβευμένος; Όχι.

Tony Cox

 

Κάθε άνθρωπος που έχει παίξει στο “Bad Santa” δε μπορεί παρά να είναι ήρωάς μας, και έτσι κι ο Tony Cox γίνεται αυτομάτως ο πιο κουλ όλων των ηθοποιών αυτής της λίστας, ναι, ακόμα πιο πολύ κι από τον Peter Dinklage. Ζήτω ο Marcus, το πιο κάφρικο ξωτικό στην ιστορία.

Τι τραβάω για την τέχνη: Ήταν Ewok στην “Επιστροφή των Τζεντάι.” Κι όμως, παραμένει cool.

Βραβευμένος; Όχι.

Danny Woodburn

 

Ίσως ο πιο πολυάσχολος μετά τον Dinklage, ο ηθοποιός του “Watchmen” έχει παίξει σε πάρα πολλές σειρές και ταινίες, καταφέρνοντας μάλιστα πολύ συχνά να ξεφεύγει με ευκολία από τα στενά όρια του ‘παίζω ειδικό χαρακτήρα νάνου’. Κοινώς, σε πολλούς από τους ρόλους του, δεν είχε καμία σημασία το ύψος του. Cool κι αυτό. Ειδικά από τη στιγμή που έχει εμφανιστεί σε μισή ντουζίνα επεισοδίων “Seinfeld”, ως απολαυστικά αντιπαθής χαρακτήρας.

Τι τραβάω για την τέχνη: “Death to Smoochy”. Έχει παίξει στο “Death to Smoochy”. ΟΚ, δεν πειράζει, θα έχουμε για πάντα το “Seinfeld”.

Βραβευμένος; Όχι, αλλά πριν κάποια χρόνια αντάλλαξε αλληλογραφία με τον Roger Ebert πάνω στην χρήση συγκεκριμένων λέξεων, όπως “midget”, “dwarf”, “little people”, και περί πολιτικής ορθότητας και δύναμης των λέξεων. Είναι ενδιαφέρον ανάγνωσμα, και μάλλον ό,τι πιο ταιριαστό θα μπορούσαμε να βρούμε για επίλογο.

Μάλλον, όχι, γράψε λάθος. Αυτός οφείλει να είναι ο επίλογος. Peter Dinklage, συγχαρητήρια και πάλι.

 

Exit mobile version