Όλα όσα έκλεψαν την παράσταση στα φετινά βραβεία Όσκαρ
Η 94η Τελετή Απονομής των βραβείων Όσκαρ είχε τα πάντα. Αυτά είναι τα highlights της μεγάλης βραδιάς που παρακολουθήσαμε αποκλειστικά στην COSMOTE TV.
- 28 ΜΑΡ 2022
Τα Βραβεία Όσκαρ μετά από δύο χρόνια απουσίας επέστρεψαν στον φυσικό τους χώρο, στο Dolby Theater του Χόλιγουντ για να φιλοξενήσουν έναν από τους πιο αμφίρροπους διαγωνισμούς των τελευταίων ετών.
Σε ένα event που ξεκίνησε στις 23.00 ώρα Ελλάδος με το κόκκινο χαλί που προβλήθηκε σε σχολιασμό της Χριστίνας Μπίθα στο COSMOTE CINEMA OSCARS HD ενώ ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος με τη Live εκπομπή OSCARS’ NIGHT και τον Λουκά Κατσίκα υποδέχτηκαν τη Θέμιδα Μπαζάκα, τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και άλλους εκλεκτούς καλεσμένους για να σχολιάσουν τις υποψηφιότητες και τα παραλειπόμενα της μεγάλης βραδιάς στο COSMOTE CINEMA 1HD.
Η φετινή διοργάνωση είχε για πρώτη φορά 3 γυναίκες παρουσιάστριες, τις Amy Schumer, Wanda Sykes και Regina Hall και ήταν η πρώτη φορά που η Ακαδημία, προέβη σε μία αμφιλεγόμενη απόφαση δίνοντας Όσκαρ σε οκτώ κατηγορίες πριν την live τελετή (ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους, live-action μικρού μήκους, μοντάζ, μουσικού σκορ, σκηνογραφίας, ήχου και makeup/hairstyling) μοντάροντάς τα έγκαιρα και τελικά ενσωματώνοντάς τα στο live show.
Οι στιγμές που έκλεψαν την παράσταση ήταν πολλές και τις είδαμε όλες live στην COSMOTE TV. Αυτές που ξεχωρίσαμε και δικαίως μιλά για αυτές σήμερα όλος ο πλανήτης ήταν αυτές που θα δείτε παρακάτω. Κι αν δεν προλάβεις να δεις απόψε θα έχεις κι άλλες ευκαιρίες και την Παρασκευή 1/04 και το Σάββατο 9/04.
Kι όμως, συνέβη
Όλος ο κόσμος σήμερα μιλά για το χαστούκι του Will Smith στον Chris Rock. Ο Chris Rock έκανε ένα αστείο για την Jada Pinkett-Smith, ότι θα μπορούσε να παίξει στο σίκουελ του G.I. Jane, και ο Will Smith σηκώθηκε στη σκηνή και τον χαστούκισε. Να σημειωθεί ότι η Pinkett-Smith έχει χάσει μέρος των μαλλιών της λόγω αλωπεκίας.
Ο Smith σηκώθηκε αργότερα να παραλάβει το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου που κέρδισε για την ερμηνεία του στο King Richard και αναφέρθηκε στο περιστατικό. «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από την Ακαδημία», είπε κλαίγοντας. «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από όλους τους συνυποψηφίους μου. Αυτή είναι μια όμορφη στιγμή και δεν κλαίω που κέρδισα ένα βραβείο. Δεν είναι αυτό το νόημα για μένα. Έχει να κάνει με το να μπορείς να ρίξεις φως σε όλους τους ανθρώπους. Ο Tim και ο Trevor και ο Zack και η Saniyya και η Demi και η Aunjanue και ολόκληρο το καστ και το συνεργείο του King Richard, η Venus και η Serena, ολόκληρη η οικογένεια Williams. Η τέχνη μιμείται τη ζωή. Μοιάζω με τον τρελό πατέρα, όπως έλεγαν για τον Richard Williams», ολοκλήρωσε.
Ένα Όσκαρ για την Jane Campion
Η Jane Campion έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που έχει προταθεί δύο φορές για Καλύτερη Σκηνοθεσία, και ήταν ήδη βραβευμένη με Όσκαρ σεναριογράφος για το πρωτότυπο σενάριο του The Piano (1993). Τότε είχε χάσει το βραβείο Σκηνοθεσίας από τον Steven Spielberg για τη Λίστα του Σίντλερ, σήμερα το πήρε για το Power of the Dog αντί για τον Spielberg και το West Side Story.
Για ένα διάστημα ωστόσο, φαινόταν πως η Jane Campion δε λάμβανε τον σεβασμό που της άξιζε. Μετά από την πολύ σημαντική της επιτυχία στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, συμπεριλαμβανομένης της κριτικής και εμπορικής επιτυχίας του Piano που είχε κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα, η Νεοζηλανδή σκηνοθέτης είχε κυκλοφορήσει τρεις ταινίες που είχαν διχάσει τους κριτικούς και είχαν προκαλέσει αμηχανία στο κοινό (στην περίπτωση του πολύ, πολύ υποτιμημένου In the Cut μιλάμε και για το καρφί στην καριέρα της Meg Ryan). Η γενική αίσθηση ήταν πως μπορεί να είχε περάσει η στιγμή της, αλλά ευτυχώς τίποτα τέτοιο δεν είχε συμβεί.
Coda, υπεράνω όλων
Νικητής της μεγάλης βραδιάς, με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, αναδείχτηκε το CODA. Σε σενάριο και σκηνοθεσία της Sian Heder, το CODA βασίζεται στη γαλλική ταινία του 2014 “La Famille Bélier”. Το remake επικεντρώνεται στη Ρούμπι Ρόσι, το μοναδικό μέλος μιας οικογένειας Κωφών που μπορεί και ακούει, αγωνιζόμενο για να ισορροπήσει μεταξύ των οικογενειακών υποχρεώσεων και της αγάπης για τη μουσική. Το CODA εκτός από το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας απέσπασε ακόμα το Όσκαρ Β’ Ανδρικού και καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι για πρώτη φορά, το βραβείο Καλύτερης Ταινίας πηγαίνει στο streaming αφού το CODA κυκλοφόρησε στην πλατφόρμα Apple TV+.
Ο Troy Kotsur έγραψε ιστορία
Δεν ξεκίνησε την οσκαρική σεζόν ως αουτσάιντερ, αλλά σίγουρα δεν ήταν το κύριο φαβορί. Πριν τα Όσκαρ όμως, ο Troy Kotsur του CODA έκανε το φανταστικό σερί στα βραβεία SAG (Σωματείο Ηθοποιών), BAFTA (Βρετανική Ακαδημία) και Critic’ Choice, αφήνοντας πίσω τον Kodi Smit-McPhee του Power of the Dog που υπήρξε ο frontrunner της κατηγορίας από την πρεμιέρα της ταινίας του στο Φεστιβάλ Βενετίας. Αυτή τη στιγμή, πάνω από 35 χρόνια μετά το Όσκαρ Α΄Γυναικείου της Marlee Matlin για τα Παιδιά Ενός Κατώτερου Θεού, ο Troy Kotsur γίνεται ο δεύτερος κωφός ηθοποιός που βραβεύεται με Όσκαρ και ο πρώτος στην κατηγορία Β΄Ανδρικού.
Ο Kotsur συγκίνησε με τον λόγο του ακόμα και τον διερμηνέα που ακούστηκε να συγκρατεί τα δάκρυά του όταν ο ηθοποιός μοιράστηκε με το κοινό πως ο πατέρας του υπήρξε ο καλύτερος χρήστης νοηματικής στην οικογένειά του, μέχρι που έμεινε ανάπηρος από τον λαιμό και κάτω εξαιτίας αυτοκινητιστικού ατυχήματος. Μεταξύ άλλων ο Kotsur ευχαρίστησε τη δημιουργό του CODA, Sian Heder, που έγινε η γέφυρα μεταξύ κωφών και ακούοντων.
Η Ariana DeBose μπήκε στο πιο exclusive club
Παίζοντας τον εμβληματικό ρόλο της Anita στο West Side Story του Steven Spielberg, η Ariana DeBose έγινε η δεύτερη Λατίνα και η πρώτη queer, μη λευκή γυναίκα με Όσκαρ ερμηνείας μετά τη συμπρωταγωνίστριά της, Rita Moreno, που είχε κερδίσει για τον ίδιο ρόλο στο ορίτζιναλ μιούζικαλ του 1961.
Πριν από φέτος, υπήρξαν δύο περιπτώσεις στην ιστορία της Ακαδημίας από διαφορετικούς ηθοποιούς που είχαν κερδίσει Όσκαρ για τον ίδιο χαρακτήρα: Ο Marlon Brando (The Godfather) και ο Robert DeNiro (The Godfather Part II) ως Don Vito Corleone, και ο Heath Ledger (The Dark Knight) με τον Joaquin Phoenix (Joker) ως Joker. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως είναι η πρώτη γυναίκα που βραβεύεται για την ερμηνεία της σε ταινία του Spielberg.
Η σπουδαία Jessica Chastain
η Jessica Chastain κέρδισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία The Eyes of Tammy Faye. Η Chastain υποδύθηκε την Tammy Faye Bakker, σύζυγο του Jim Bakker σε μια βιογραφική ταινία που περιγράφει τον προβληματικό γάμο των Bakkers και την υποστήριξη της Tammy Faye για τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας.
Το φοβερό ποσοστό του Dune
Το επιστημονικής φαντασίας έπος του Denis Villeneuve ήταν υποψήφιο για 7 αγαλματίδια και όπως ήταν αναμενόμενο σάρωσε αποσπώντας τελικά 6 στις τεχνικές κατηγορίες (Καλύτερη Διεύθυνση Φωτογραφίας, Καλύτερος Ήχος, Καλύτερο Μουσικό Σκορ, Καλύτερο Μοντάζ, Καλύτερη Σκηνογραφία, Καλύτερα Οπτικά Εφέ).
Το reunion του Νονού, 50 χρόνια μετά
Ο Francis Ford Coppola βρέθηκε στη σκηνή του Dolby Theatre στο Λος Άντζελες κατά την τελετή απονομής βραβείων των Όσκαρ, στο πλευρό του Robert De Niro και του Al Pacino για να ευχαριστήσει τους “θρύλους” που όπως είπε, έκαναν τον “Νονό” αυτό που είναι μέχρι σήμερα, δηλαδή μία από τις σπουδαιότερες ταινίες όλων των εποχών.
Η Ακαδημία τίμησε τον Μίκη Θεοδωράκη
Η Ακαδημία δεν ξέχασε τον Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος έφυγε από η ζωή πλήρης ημερών και δημιουργίας τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Σε ένα εξάλεπτο video που αφιερώθηκε σε μεγάλες προσωπικότητες της τέχνης που έφυγαν από τη ζωή το αμέσως προηγούμενο διάστημα, οι Αμερικανοί συμπεριέλαβαν και τον εμβληματικό Έλληνα συνθέτη που είχε γράψει μουσική και για κινηματογραφικές ταινίες.
Eνός λεπτού σιγή για την Oυκρανία
Στη φετινή διοργάνωση τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για την Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης διακοπής του πάρτι του αμερικανικού κινηματογράφου, στις γιγαντοοθόνες προβάλλονταν μηνύματα που καλούσαν τους θεατές να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια, απαριθμώντας τις ανάγκες των Ουκρανών για βασικά είδη, ανάμεσά τους «τροφή», «ιατρική φροντίδα» και φάρμακα, ή ακόμη για «κουβέρτες». «Σας ζητάμε να βοηθήσετε την Ουκρανία με όποιο τρόπο μπορείτε», ανέφερε άλλο μήνυμα.
Δες εδώ τις καλύτερες στιγμές.
Μάθε περισσότερα εδώ.