ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Όλες οι σειρές που εμπνεύστηκαν από το ‘Sex and The City’

Παρακαλώ μη διστάσετε να διαβάσετε το πιο Cosmopolitan άρθρο του Oneman (κάτω από την αγνή σκέπη του Popcode).

Το ‘Girl’s μόλις έκανε το τελευταίο του γύρισμα, το ‘Fleabag’ προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι η επόμενη girl σειρά που θα κολλήσουμε και το ‘Divorce’ είναι έτοιμο να κάνει πρεμιέρα. Η συζήτηση για το ‘Sex and The City’ είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και το Popcode είναι εδώ για να βάλει τα πράγματα σε μία τάξη (ψέμματα αυτό δεν θα γίνει ποτέ).

Το ‘Sex and The City’ είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις καλύτερες σειρές όλων των εποχών. Είναι μία σειρά που αξίζει να μπει στο κουτί με τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας. Και επειδή είναι τόσο τέλειο, όλοι θέλουμε να δούμε το επόμενο ‘Sex and The City’ (GOD FORBID, δεν μιλάμε για επόμενη ταινία) εννοούμε μία εντελώς διαφορετική σειρά απλά να θυμίζει ‘Sex and The City’. Να μπορείς να πεις σε κάποιον «Α, αφού σου αρέσει τόσο το ‘Sex and The City’ δες αυτή τη σειρά», τόσο εύκολα όπως θα έλεγες σε κάποιον «αφού σου άρεσαν τα ‘Φιλαράκια’ δες το ‘How I Met Your Mother’» -αν είχαμε ακόμη 2010. Αυτό ίσως δεν έχει γίνει ακόμη. Έχουν όμως γίνει πολλές σειρές που εμπνεύστηκαν από αυτό και σε αυτό το ποστ σας παρουσιάζουμε τον καλύτερο sexandthecitish (θεέ τι άσχημη λέξη) οδηγό που κυκλοφορεί.

Lipstick Jungle

2008. Το Lipstick Jungle θα μπορούσε να είναι το πιο κοντινό πράγμα στο ‘Sex and The City’ αφού και αυτό βασίστηκε σε βιβλίο της Bushnell, μόνο που πραγματικά δεν ήταν. Ήταν τόσο κακό και βαρετό και έμοιαζε πιο πολύ με ‘Τόλμη και Γοητεία’ παρά με ‘Sex and the City’. No wonder που έφυγε νωρίς.

Girls

 

2012. Όταν ακούσαμε για το ‘Girls’ ήταν και η πρώτη φορά που όλοι μίλαγαν τόσο έντονα για το ότι βρέθηκε ένας άξιος διάδοχος στο θρόνο του ‘Sex and The City’. Και το ίδιο ‘Girls’ δεν αρνήθηκε ποτέ τις καταβολές του, αφού από το πρώτο επεισόδιο η Shoshanna αναρωτιέται για το ποια φίλη της αντιστοιχεί σε ποια από το ‘SATC’. Αυτή τη φορά το focus όμως γινόταν στα 20-sth κορίτσια γιατί τόσο ήταν και η σεναριογράφος, σκηνοθέτης και πρωταγωνίστρια Lena Dunham (για την ακρίβεια ήταν μόλις 23) –τι κάνουμε στη ζωή μας; Τα διθυραμβικά σχόλια που συνόδευαν την πρώτη σεζόν, τα ακολούθησαν mixed feelings στις επόμενες αλλά και μια ανταμοιβή για όσους έκατσαν μέχρι την πέμπτη σεζόν και έγιναν μάρτυρες της ανάστασής της σειράς. Στις 30 Σεπτεμβρίου η Lena Dunham έκανε ένα πολύ συγκινητικό ποστ στο Facebook που αποχαιρετά τη σειρά και που σε κάνει να την συμπαθείς ακόμα και αν είσαι από εκείνους που την αντιπαθούν.

Broad City

 

2013. H Abbi και η Ilana είναι η επιτομή του σύγχρονου american (και όχι μόνο) dream, αφού ξεκίνησαν ανεβάζοντας βιντεάκια μόνες τους στο youtube, της ανακάλυψε η Amy Poelher και βρέθηκαν με δική τους σειρά στα 20κάτι τους, η οποία πάει από το καλό στο καλύτερο. Το ‘Broad City’ δεν συγκρίθηκε τόσο με το ‘Sex and The City’, όσο με το ‘Girls’, κάτι που η Abbi και η Ilana σε πολλές συνεντεύξεις έχουν αρνηθεί. Ναι είναι κορίτσια, και ναι είναι στη Νέα Υόρκη, και ναι μιλάνε για σεξ, και ναι έχουν δίκιο, δεν είναι αυτός λόγος σύγκρισης, αλλά και είναι. Αναπόφευκτο. Η σύγκριση βέβαια περιορίζεται μόνο στους τίτλους γιατί στην πραγματικότητα το ‘Broad City’ προσέφερε κάτι αρκετά διαφορετικό. Το ‘Broad City’ είναι αυθεντικό, έχει το περισσότερο χιούμορ από όλα τα υπόλοιπα της κατηγορίας μας και μάλλον εκφράζει μόνο του μια καινούρια κατηγορία, γι αυτό το θεωρώ και το καλύτερο.

The Carrie Diaries

2013. Το ‘Carrie Diaries’ είναι το prequel του ‘Sex and The City’ και είναι και αυτό βασισμένο σε ομώνυμο βιβλίο της Candace Bushnell. Η Carrie είναι έφηβη, δεν ξέρει ακόμη καμία από τις μελλοντικές της φίλες και ονειρεύεται να κάνει καριέρα γράφοντας. Η σειρά φέρνει πιο πολύ σε ‘Gossip Girl’, ‘Pretty Little Liars’ και τα εφηβικά σόου του Nickelodeon, παρά σε ‘Sex and the City’ και κράτησε δικαιολογημένα μόνο δύο σεζόν. And well, that’s all I have to say about that.

Fleabag

2016. Η Phoebe Waller-Bridge το γράφει, το σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί και η σειρά έχει πολλούς οπαδούς, μεταξύ των οποίων ΔΕΝ είμαι εγώ. Το ‘Fleabag’ θυμίζει πιο πολύ σίριαλ Παπακαλιάτη (μόνο που ο Παπακαλιάτης ήταν καλύτερος – συγγνώμη!) παρά ‘Sex and the City’. Καταλαβαίνω την σύγκριση που έγινε στο ελληνικό και το διεθνές ίντερνετ γιατί κορίτσι, πόλη, γκόμενοι, μερικά αστεία, σπάσιμο του τέταρτου τοίχου. Ίσως βέβαια το μόνο της κατηγορίας που το κορίτσι δεν έχει καμία άλλη φίλη. Η Wikipedia και το IMDB το λένε κωμωδία. Εγώ λέω ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση κωμωδία ή κομεντί ούτε καν δραματική κωμωδία, αν και πρόσφατα γράψαμε για τα όρια της σημερινής κωμωδίας.

DIVORCE

2016. Η Sarah Jessica Parker μας ορκίζεται ότι δεν θα δούμε τη χωρισμένη Carrie στα προάστια. Εμείς ό,τι και να πει και η Σάρα και το HBO, δεν πρόκειται να αλλάξουμε γνώμη μέχρι να το δούμε. Και όχι απλά να το δούμε, αλλά να δούμε όλη την πρώτη σεζόν (τουλάχιστον) μέχρι να βεβαιωθούμε ότι δεν πρόκειται για το νέο ‘Sex and The City’. Και για να πούμε και την αλήθεια είναι ο μόνος λόγος που θα δούμε τη σειρά με το που βγει. Carrie δεν έχουμε πειστεί.

ΣΕΞ ΕΝΤ ΔΕ ΣΙΤΙ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΤΙΣΙΟΝ

Σχεδόν ποτέ

2003. Η Κατερίνα Μπέη είναι δικαιωματικά η Ελληνίδα Candace Bushnell. Το ύφος της συνδυάζει ‘Sex and The City’ και ταυτόχρονα το ελληνικό ανάλαφρο ποπ wannabe κουλ σεξ στοιχείο* που κυριάρχησε στον mainstream ελληνικό κινηματογράφο στα τέλη 90s με έρλι 00s (βλέπε ‘Η διακριτική γοητεία των αρσενικών’, ‘Η αγάπη είναι ελέφαντας’, ’17 στα 18′ κλπ). Για το ‘Σχεδόν Ποτέ’ έχω γράψει ξανά και εδώ οπότε δεν θα τα ξαναπώ, αλλά αντί να βάλω το πρώτο επεισόδιο, θα βάλω το δεύτερο. Χα!

Η Λίζα και όλοι οι άλλοι

2003 ξανά, και ξανά Κατερίνα Μπέη σε ταινία αυτή τη φορά! Η Κατερίνα Μουτσάτσου γράφει στο Cosmopolitan. Μας αφηγείται τις ιστορίες της με τους γκόμενους και παράλληλα τρέχουν οι ιστορίες της κολλητής της, Ντορέττας Παπαδημητρίου. Την ταινία την είδα πολύ πριν δω ‘Sex and The City’ και έχει σημαδέψει τα γυμνασιακά μου χρόνια. Ίσως είναι και ο λόγος που γράφω και εδώ τώρα. (Άρα πρέπει να προσέχω τι λέω για την Κατερίνα Μπέη γιατί μάλλον είναι ο λόγος που εγώ είμαι εγώ -με τη διαφορά ότι θα πρεπε να γράφω για σεξ. Χμμμ. Τι πήγε στραβά; Ίσως που ταυτόχρονα ήμουν και το άτομο που διάβαζε κάθε Παρασκευή Μίκυ Μάους. Χμμμ.)

Μόνη εξ αμελείας

2005. Ένα έχω να πω. Κατερίνα Μπέη. Στο ‘Μόνη εξ αμελείας’ δικαιώνονται του κόσμου οι Σάρλοτ, γιατί μία Σάρλοτ είναι επιτέλους πρωταγωνίστρια και αφηγείται η ίδια το δράμα της. Ακόμη και ο τίτλος ‘Μόνη εξ αμελείας’ είναι 100% Σάρλοτ.

Υπέροχα πλάσματα

2007. Τα ‘Υπέροχα Πλάσματα’ ήταν από τις πιο υπέροχες εκπλήξεις της ελληνικής τηλεόρασης και δη του ALPHA που δεν μας είχε συνηθίσει σε καλές σειρές. Η Μυρτώ Κοντοβά έγραψε ένα από τα πιο άρτια, όμορφα και αληθινά σενάρια που έχουν γραφτεί και το feeling της σειράς παραπέμπει ίσως περισσότερο από όλα κατηγορίας στο ‘Sex and the City’.

Ηρωίδες

2015. Φιλία, πόλη, σεξ, λίγο σπάσιμο τέταρτου τοίχου. Οι Ηρωίδες της Αλεξάνδρα Κ* είναι το τελευταίο καλό σήριαλ της ελληνικής τηλεόρασης μέχρι σήμερα. Αν ήταν στην χρυσή εποχή της ελληνικής TV θα κρατούσε σίγουρα δύο σεζόν, οι πρωταγωνιστές θα έπαιζαν συνεχώς σε διαφημίσεις, θα έβγαζαν πολλά λεφτά, θα είχαν ήδη υπογράψει για επόμενα σήριαλ, μετά η σειρά θα παιζόταν για χρόνια σε επαναλήψεις και θα παρατηρούσαμε κάποια στιγμή από μόνοι μας που βρίσκεται το κουνέλι της σειράς σε κάθε επεισόδιο. Δυστυχώς είδαμε μόνο 11 επεισόδια που ήταν όμως ικανά για να τις αγαπήσουμε, σε καθένα όλο και πιο πολύ. Πού είναι ένα Netflix να μας κάνει revival και ‘Ηρωίδες’ και ‘Τι ψυχή’;

*Παρακαλώ να περαστεί σε μελλοντική έκδοση ιστορίας του ελληνικού κινηματογράφου ο όρος «ελληνικό ανάλαφρο ποπ wannabe κουλ σεξ στοιχείο» που έδωσα στην ανθρωπότητα, βλέπε όπως κάνουμε σήμερα με το weirdwave για την μετακυνοδόντεια εποχή.