Όλες οι τριλογίες του Marvel Cinematic Universe, από τη χειρότερη στην καλύτερη
Με απόσταση πια από το τέλος των Guardians και το τελευταίο κεφάλαιο του Ant-Man, κατατάσσουμε τις τριλογίες του Marvel Cinematic Universe.
- 18 ΙΟΥΝ 2023
Παρακάτω θα βρεις τη δική μας κατάταξη των τριλογιών (και κάτι!) της Marvel, από τη χειρότερη στην καλύτερη.
#7 Thor
1. Thor
2. Thor: The Dark World
3. Thor: Ragnarok
4. Thor: Love & Thunder
Βλέπω ήδη τις δάδες να έρχονται προς το μέρος μου από το βάθος, αλλά δεν πειράζει. Και δεν είναι καν τριλογία πια. Πάλι δεν πειράζει.
Ναι, το Ragnarok πλησιάζει την τελειότητα. Μπορεί το χιούμορ του να πνίγει αρκετά τις πιο δραματικές οικογενειακές στιγμές των Ασγκαρντιανών, όμως επέτρεψε στον Thor και στην παρέα του να είναι τόσο ξεκαρδιστικοί όσο και συμπονετικοί και badass. Ο Taika Waititi έπαιξε για τα καλά με τις πραγματικές δυνάμεις του Chris Hemsworth (όποιος τον είχε δει να αυτοσχεδιάζει στο Ghostbusters του 2016 είχε ήδη πάρει μια γεύση για την κωμωδία του), πρόσφερε τις καλύτερες στιγμές του Mark Ruffalo ως Hulk/Banner και άνοιξε τον δρόμο για την εξιλέωση του Loki.
Το πρώτο Thor από την άλλη είναι ο ορισμός της μια-χαρά-ταινίας που αντιμετωπίζει χαριτωμένα την άφιξη του ήρωα στη Γη ως πολιτισμικό σοκ. Είναι μία κωμωδία ψαριού έξω από το νερό που είχε επισκιάσει το δράμα των Odisons, προμηνύοντας το βασικό ελάττωμα των ταινιών αυτών συνολικά – την αναποφασιστικότητά τους να επιλέξουν έναν συνεπή τόνο μέχρι το Ragnarok.
Το Thor: Love & Thunder βέβαια ήταν η απόδειξη ότι τα πάντα μπορούν να ξεχειλώσουν, ειδικά το brand του χιούμορ του Waititi που μπορεί πανεύκολα να εξουδετερώσει τα πάντα γύρω του.
#6 Ant-Man/Ant-Man and the Wasp
1. Ant-Man
2. Ant-Man and the Wasp
3. Ant-Man and The Wasp: Quantumania
Όπως και το franchise του Thor με το Dark World, έτσι και το franchise του Ant-Man έχει μία από τις χειρότερες ταινίες του Marvel Cinematic Universe, το Quantumania.
Οι δύο προηγούμενες ταινίες όμως ήταν τονικά συνεπείς και αγνά fun, με τον τρόπο που γίνεται fun ένα έργο αφημένο περίπου στην ησυχία του, στη γωνίτσα που βρέθηκε εντός μίας τεράστιας μηχανής. Είναι οξύμωρο αυτό μιας που κανένα άλλο franchise του MCU δεν έχει επηρεαστεί περισσότερο από την τοποθέτησή τους στο timeline από την τριλογία του Peyton Reed.
Το Ant-Man ήταν η πρώτη ταινία μετά το Avengers με έναν χαρακτήρα που δεν ήταν μέλος τους. Ήταν μία αναζωογονητική μικρή ιστορία που επιβράδυνε τα πράγματα μετά το Avengers: Age of Ultron και παρουσίασε έναν από τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες στο MCU, τον Scott Lang. Στη συνέχεια το Ant-Man and the Wasp δυστυχώς διαδραματίστηκε μεταξύ του Infinity War και του Endgame, με την υποχρέωση να θέσει την απαραίτητη βάση για το Quantum Realm που θα χρειαζόταν για το μεγάλο φινάλε των Avengers (όπως τους γνωρίζαμε).
Παρά τις δυσκολίες και τα βάρη τους όμως, οι πρώτες δύο ταινίες του Reed είναι ζαχαρένιες και ανοιχτόκαρδες, με ένα δικό τους, οργανικό σωματικό χιούμορ που απομακρύνεται από τον σαρκασμό του μεγαλύτερου μέρους του υπόλοιπου MCU, έναν ρεαλιστικό ερωτικό δεσμό, τρίτες πράξεις που δεν καταρρέουν παρά τους χλιαρούς Κακούς τους, και περιφερειακούς χαρακτήρες που εντυπώνονται.
Άκου το επεισόδιο του POP για τις Δύσκολες Ώρες, με καλεσμένο τον Έλληνα κβαντικό φυσικό που συνεργάστηκε συμβουλευτικά με τη Marvel.
#5 Spider-Man
1. Spider-Man: Homecoming
2. Spider-Man: Far From Home
3. Spider-Man: No Way Home
Η τριλογία του Spider-Man στο Marvel Cinematic Universe έχει ένα πολύ βασικό πρόβλημα: Δεν επιτρέπουν συχνά στον Spider-Man να είναι ο Spider-Man. Μόνο το No Way Home βάζει τον Spidey επιτέλους στο προσκήνιο, αυτό όμως οφείλεται στο γεγονός ότι έχει όλους τους κακούς και τους πρωταγωνιστές όλων των προηγούμενων εκδοχών του. Αφορά δηλαδή περισσότερο τον Spider-Man ως franchise και λιγότερο τον ίδιο ως Peter Parker, με εξαίρεση τη μεγάλη του απώλεια που πλέον τον συνδέει τραγικά με τους υπόλοιπους Spider-Men. Οι δύο πρώτες ταινίες στο μεταξύ εξαρτώνται υπερβολικά από τον Tony Stark και τη σκιά του.
Οι ταινίες του Jon Watts όμως λειτουργούν σαν τον ίδιο τον Spider-Man, εξισορροπώντας την ανάλαφρη κωμωδία και τη θεαματική δράση με το δράμα. Η συμπάθεια και η τραγωδία πίσω από τον Spider-Man οφείλεται στο γεγονός ότι ο Peter Parker είναι ακόμα απλώς ένα παιδί, με μεγάλη δύναμη και μεγάλη ευθύνη. Ο Tom Holland ήταν στ’ αλήθεια ένα εμπνευσμένο casting που τα εξυπηρετεί όλα αυτά με ευκολία, πάνω που είχαμε γκώσει από τους Spider-Men και δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι θα αγαπήσουμε έναν ακόμα μέσα σε 15 χρόνια.
#4 Iron Man
1. Iron Man
2. Iron Man 2
3. Iron Man 3
Ο – άγνωστος στους μη κομιξικούς φαν – ήρωας που τα ξεκίνησε όλα. Δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί το πόσο σημαντική στιγμή για τις υπερηρωικές ταινίες ήταν ο Iron Man το 2008. Το Marvel Cinematic Universe υπάρχει επειδή το Iron Man το έκανε σωστά.
Το Iron Man 2 πάλι δεν έκανε πολλά για τον Tony πέρα από το να ασχοληθεί ελαφριά με τα daddy issues και την τάση αλκοολισμού του. Το υποτιμημένο Iron Man 3 όμως βρίσκει τον Tony με τους προβολείς πάνω του, σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει άρδην από το Avengers του 2012, καθιστώντας το το πρώτο sequel του Marvel Cinematic Universe που απαιτούσε προβολή εκτός της κύριας σειράς. Είχε επίσης πολλά να πει για το PTSD και το twist σχετικά με τον Mandarin, παρότι σοκαριστικό σε πρώτη φάση για τους φαν των κόμικ, ήταν μία έξυπνη ανατροπή του trope με τον εξωτικό Κακό.
#3 Captain America
1. Captain America: The First Avenger
2. Captain America: The Winter Soldier
3. Captain America: Civil War
Δεν προσέλαβαν τζάμπα τον σκηνοθέτη του Rocketeer για το πρώτο Captain America. Ο Joe Johnston έδωσε στο First Avenger το σωστό 1940s vibe, και βρήκε στον Chris Evans την τέλεια ισορροπία μεταξύ αξιολάτρευτων καλών προθέσεων και «μην τολμήσεις καν να το σκεφτείς».
Έπειτα συνεχίσαμε με το Winter Soldier, μία κατασκοπευτική ιστορία με περίπλοκη πολιτική ίντριγκα που για πολλούς παραμένει η καλύτερη ταινία του Marvel Cinematic Universe (είναι και στο δικό μου Top 3). Το Civil War στην πραγματικότητα τον πρόδωσε γιατί ήταν πολύ περισσότερο μία ταινία Avengers παρά μία δική του σόλο ιστορία, και εκείνη όμως ως ταινία τον έβαλε σταδιακά σε αντιπαράθεση σε σχέση με την old school ηθική του.
Αν οι ταινίες Avengers δείχνουν πώς είναι να είσαι Εκδικητής, οι ταινίες Captain America δείχνουν μέσω του Rogers τι χρειάζεται για να γίνεις σπουδαίος.
#2 The Avengers
1. The Avengers
2. Avengers: Age of Ultron
3. Infinity War
4. Endgame
Κλέβουμε γιατί πρόκειται ξανά για τετραλογία, όμως δεν μπορεί να λείπει.
Οι ταινίες Avengers λειτουργούν λιγότερο ως sequels, ή ακόμα και ως αυτόνομες ταινίες, και περισσότερο ως φινάλε σεζόν για κάθε φάση της ιστορίας του MCU. Είναι blockbusters των οποίων τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα ως ταινίες θέτουν νέα πρότυπα για το εύρος, τα διακυβεύματα και την κλίμακα του franchise.
#1 Guardians of the Galaxy
1. Guardians of the Galaxy Vol. 1
2. Guardians of the Galaxy Vol. 2
3. Guardians of the Galaxy Vol. 3
Ως ολοκληρωμένη ιστορία ειπωμένη μέσα από τρεις ταινίες, τα Guardians of the Galaxy είναι τα καλύτερα στη λίστα.
Στην τριλογία των ταινιών Guardians of the Galaxy είναι σαφές ότι ο σεναριογράφος-σκηνοθέτης James Gunn γνώριζε πολύ καλά από πού ήθελε να ξεκινήσει και πού να τελειώσει με αυτούς τους χαρακτήρες, και το έκανε με έναν ικανοποιητικό, ξεκαρδιστικό και συχνά συναισθηματικό τρόπο.
Δεν είναι συχνό φαινόμενο να υπάρχει οριστικότητα στους χαρακτήρες στο MCU, όμως ο Gunn το κατάφερε με τους Guardians – ή έτσι μας δήλωνε θερμά έστω στο Παρίσι όπου τον συναντήσαμε – δίνοντας ένα συναρπαστικό παράδειγμα του τι μπορεί να γίνει με σχετικά άγνωστους χαρακτήρες, και για το πώς η Marvel μπορεί να πει αντίο στους χαρακτήρες της με όμορφο τρόπο.