Όσα έμαθα λιώνοντας στις κορεάτικες σειρές του Netflix
- 13 ΙΟΥΛ 2019
Είσαι σπίτι. Έχεις τελειώσει με ό,τι έχεις να κάνεις μέσα στη μέρα, ‘λιώνεις’ από τη ζέστη και εκ του παραλλήλου, ‘λιώνεις’ στον καναπέ. Θες να δεις κάτι ‘εύπεπτο’ στην τηλεόραση, να αδειάσει το μυαλό σου, να πας να κοιμηθείς ο άνθρωπος. Θα μου πεις ‘γιατί να μη διαβάσω ένα βιβλίο;’. Θα σου πω ‘ακόμα καλύτερα’. Παρ’ όλα αυτά, ας πούμε ότι μπαίνεις στη διαδικασία να αναζητήσεις κάτι στην τηλεόραση (βοήθα κι εσύ λίγο στην εξέλιξη της ιστορίας), να κάνεις την αποσυμφόρηση σου. Χωρίς να το καταλάβεις είσαι ήδη στο Netflix.Τσεκάρεις τη λίστα ‘popular on Netflix’. Tσεκάρεις και τα Netflix Originals. Διαπιστώνεις πως υπάρχουν κάποια ασιατικά.
WARNING: Κάνε ό,τι άλλο θες, πέραν του να πατήσεις play. Aν μπεις στον κόσμο του Κ-drama (Κorean Drama -βλ. τηλεοπτικές σειρές της Νοτίου Κορέας) κινδυνεύεις να μείνεις εκεί για πάντα!
Η πρώτη -και τελευταία μέχρι πρότινος- εμπειρία που είχα από κορεάτικη παραγωγή, ήταν το Old Boy. Αφότου έπεσαν οι τίτλοι τέλους και για τις δυο επόμενες εβδομάδες αισθανόμουν θλίψη και πόνο -για το δράμα του πρωταγωνιστή. Έκτοτε είπα ‘ποτέ ξανά’. Ξέρεις τι λένε για αυτούς που χρησιμοποιούν το ‘ποτέ’;
Είχα που λες, άδεια, δεν πήγα πουθενά (στα είχα πει -τελικά δεν βρήκα τελικά, κάπου να με δεχθούν με τα κατοικίδια μου) και άρα είχα πολύ ελεύθερο χρόνο. Αποφάσισα να εκμεταλλευτώ το μεγαλύτερο μέρος, για να ξεκουραστώ στο σώμα και το μυαλό. Παρακολούθησα ουκ ολίγα ντοκιμαντέρ, είδα και 5-6 ταινίες και κάποια στιγμή, από καθαρή περιέργεια, πάτησα το play σε ένα κορεάτικο σίριαλ που πολύ θέλω να σου πω ποιο ήταν, αλλά δεν θυμάμαι. Βλέπεις, έκτοτε έχω δει άλλα 10. Να ξέρεις, από αυτό προσπαθώ να σε σώσω.
Αν τώρα, επιμένεις να σου πω τι να περιμένεις.
- Δεν θα είναι η ιδέα σου ότι στα trailers είναι όλοι ίδιοι. Εννοώ μην αισθανθείς ρατσιστής και μην αναλωθείς σε σκέψεις του τύπου ‘και οι Ασιάτες βλέπουν εμάς ως ίδιους’. ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ. Στις περισσότερες παραγωγές παίζουν οι ίδιοι ηθοποιοί, οι οποίοι στο τσακίρ κέφι έχουν αλλάξει μαλλί (από μαύρο να γίνεται ‘σταχί’ ή ξανθό, φεύγει η φράντζα -όλοι έχουν φράντζα-, αποκτά τύπου μπούκλα κλπ).
Με την ευκαιρία, να σου γνωρίσω το νέο μου φίλο, τον Lee Jong-Suk. Τόσες ώρες έχουμε περάσει -ας πούμε- παρέα. Τον νιώθω δικό μου άνθρωπο.
- Όλοι οι άνδρες πρωταγωνιστές είναι από 1.80 και πάνω. Συνήθως πρώην μοντέλα, ενώ κάποιοι ‘έχουν’ και το τραγούδι. Με την ευκαιρία να σου πω ότι μέσος όρος ύψους των ανδρών στην Κορέα είναι 1.75 και των γυναικών 1.67.
Και τώρα, να σου συστήσω και την Park Shin-hye, την οποία ευχαρίστως θα κοπανούσα αν την έβλεπα κάπου -αφού ‘υπάρχει’ στα 3/5 των παραγωγών. 51.182.000 νοματαίοι ζουν στη χώρα, εκ των οποίων τα 25 εκατομμύρια είναι γυναίκες. Άλλες ηθοποιοί δεν υπάρχουν;
- Το ‘καρέ’ με το κλάμα δεν επιλέχθηκε τυχαία. Σε κάθε σίριαλ το κλάμα πέφτει κορόμηλο -γιατί γίνονται πράγματα. Σε κάποιες στιγμές βέβαια, θα νιώσεις ότι φεύγει ‘βράχος’ δακρύων από τα μάτια (είναι κομματάκι υπερβολικοί). Μη δώσεις σημασία.
- Οι κορεάτικες παραγωγές είναι ‘σπάταλες’. Με αυτό εννοώ ότι κάθε σίριαλ έχει τουλάχιστον 15 επεισόδια, που είναι ωριαία. Κράτα το ‘τουλάχιστον’, αφού συνηθέστερα έχουν 20 ενώ κάποια ξεπερνούν και τα 30. Γενικά, γίνονται πράγματα.
- Σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν τουλάχιστον 10 σκηνές, στις οποίες οι ‘ήρωες’ τρώνε. Αν είσαι σαν κι εμένα (κοιλιόδουλος) έχε κοντά ένα σνακ. Θα χρειαστεί. Iδανικά νουντλς.
- Όπως διαπιστώνεις πως το φαγητό παίζει τεράστιο ρόλο στην κουλτούρα των Κορεατών, θα καταλάβεις και ότι οι Κορεάτισσες μάνες δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι από τις Βαλκάνιες. ‘Παίζει’ να είναι και χειρότερες -ή καλύτερες, εξαρτάται πώς το βλέπεις το θέμα.
- Όσο μικρό και αν είναι το σπίτι, πάντα υπάρχει ένας χώρος όπου αφήνουν όλοι τα παπούτσια πριν περάσουν στα ενδότερα. Από τον πιο φτωχό, μέχρι τον πιο πλούσιο, στο σπίτι δεν μπαίνεις χωρίς παντόφλα.
- Στο ευρύτερο πλαίσιο της κουλτούρας που πάντα έχει ένα ενδιαφέρον, αν δεν είσαι καλός μαθητής (υπάρχει ranking σε κάθε τάξη και γενικά στο σχολείο -μη δεν ξεφτιλιστείς δηλαδή- και παροχές που απορρέουν από το πόσο καλά τα πας), αν δεν είσαι πλούσιος (όχι απλά να ‘χεις λεφτά) ή αν είσαι ορφανός, δεν έχεις τύχη σε αυτήν τη χώρα. Μια ασφυξία από την καταπίεση και τα ‘πρέπει’ θα την αισθανθείς.
- Πώς δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα; Ε, στην Κορέα δεν πρέπει να κάνει ποτέ ζέστη (το έψαξα στο Google, έχει από -4 έως 24 βαθμούς Κελσίου), με τα πανωφόρια να παίζουν το δικό τους ξεχωριστό ρόλο στις παραγωγές -που δεν είναι εξόχως πλούσιες σε ‘κοστούμια’, αλλά στα τζάκετ, παλτό, μπουφάν του δίνουν και καταλαβαίνει.
- Σε όποια κατηγορία και αν ανήκει η σειρά (δράσης, θρίλερ, εγκλήματος, μυστηρίου, κατασκοπίας, sci-fi, έρωτα, εποχής κλπ) στο τέλος νικά ΠΑΝΤΑ η αγάπη. H οποία αγάπη κατατίθεται. Aπλά, λιτά και κατανοητά (βλ. ‘μου αρέσεις‘).
- Δεν ξέρω αν είναι βγαλμένο από τη ζωή, αλλά όταν σε έναν άνδρα αρέσει μια γυναίκα, κατ’ αρχάς της το δηλώνει. Και το συνεχίζουν από εκεί. Η πρώτη εκδήλωση είναι η αγκαλιά. Συνήθως περνούν 5-6 επεισόδια μέχρι να πιάσει ο άνδρας το χέρι της γυναίκας, άλλα δυο για ένα φιλί στο μέτωπο και κάπου προς το τέλος ανταλλάζουν κι ένα φιλί (τούμπαλιν να ξέρεις, δεν γίνονται αυτά). Μη φανταστείς. Στο 90% των περιπτώσεων αρκούνται στο να ακουμπούν τα χείλη τους. Στο υπόλοιπο 20% φιλιούνται σαν κανονικά ζευγάρια -εννοώ δεν γλιστράς στο πάθος που τρέχει στο πάτωμα, από την προσωπική στιγμή. Οι άνδρες αποφασίζουν γενικά, στην Κορέα -εννοώ ότι η γυναίκα δεν έχει φτάσει ακόμα να είναι απόλυτα υπεύθυνη για την πάρτη της.
Πριν αρχίσεις να βρίζεις, θα επαναλάβω ότι τα κορεάτικα είναι μια φανταστική περίπτωση, αν θέλεις να χαλαρώσεις, να είσαι στον καναπέ, να σε πάρει και λίγο ο ύπνος και να μη σε νοιάζει αν θα χάσεις κάτι από την εξέλιξη της ιστορίας. Σίγουρα μπορείς να μάθεις πράγματα για έναν άλλον πολιτισμό. Ίσως και να ξυπνήσει ο ρομαντικός τύπος που κρύβεις μέσα σου. Ίσως και να θυμηθείς πως οι ‘ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε’ σχέσεις καλύπτουν ανάγκες, αλλά πάντα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον να νιώθεις. Μην το πάρεις τοις μετρητοίς. Λέω εγώ τώρα. Αν πάντως, τσιμπήσεις να ξέρεις πως το Netflix θα σε κατατάξει στους “hopelessly romantics” και μετά ποιος ξεπλένει αυτήν την ‘ντροπή’;
ΚΙ ΑΛΛΗ ΚΟΡΕΑ: