Παρουσιάστε: Τα 4 στρατιωτικά λάθη της σειράς για ‘αναφορά’
Αν έχεις πάει στρατό, δεν γίνεται να μην πρόσεξες κάποια περίεργα πράγματα στη νέα σειρά του Γιάννη Μπέζου.
- 30 ΣΕΠ 2020
Η νέα κωμωδία του ANT1 με τίτλο ‘Παρουσιάστε’ έκανε πρεμιέρα τη Δευτέρα (28/9), ενώ την Τρίτη παρακολουθήσαμε και το δεύτερο επεισόδιο. Οι πρώτες εντυπώσεις των τηλεθεατών ήταν άκρως θετικές, κάτι που φάνηκε και στα υψηλά νούμερα τηλεθέασης που έκανε με το ‘καλημέρα’.
Όπως είχαμε γράψει και στον αναλυτικό οδηγό για τις 16 φετινές σειρές της τηλεοπτικής σεζόν, το στόρι του ‘Παρουσιάστε’ έχει να κάνει με τη ζωή σε δύο στρατόπεδα σε παραμεθόριο περιοχή. Δύο διοικητές βρίσκονται στη μέση μιας ‘μάχης’ που προϋπάρχει για μια γυναίκα και φουντώνει για μία θέση Ταξίαρχου. Ο ένας στρατολάγνος, στιγνός μιλιταριστής με στρατόπεδο ‘προβλεπέ’ και ο άλλος το ‘απόλυτο χύμα’. Από τη μία ο συνταγματάρχης Λευτέρης Γούλας (Γιάννης Μπέζος) κι από την άλλη ο συνταγματάρχης Θανάσης Σκορδάς (Μανώλης Μαυροματάκης).
Από τα δύο πρώτα επεισόδια φάνηκε πως το σενάριο, χωρίς να είναι κάτι τρομερό, χαρίζει στιγμές γέλιου. Ειδικά για όποιον έχει πάει στρατό, αυτό το γέλιο διπλασιάζεται, μιας και ακούγονται πολλές από τις στρατιωτικές εκφράσεις που ‘χαράχτηκαν’ στο μυαλό μας.
Ο Μπέζος μπορεί σε πολλούς να θυμίζει τον Σμήναρχο Κάκαλο και αυτό να γεννά αναπόφευκτες συγκρίσεις, αλλά εδώ ο ρόλος του είναι διαφορετικός. Και θέλει και ο ίδιος ίσως να ξεφύγει από αυτό. Για την ώρα πάντως δεν το καταφέρνει. Ο ρόλος του Αλβανού Έλτον επίσης, ΟΚ, χαρίζει ένα στιγμιαίο γέλιο, αλλά πρόκειται για χιούμορ περασμένων χρόνων. Όπως και να ‘χει, όμως, είναι μια αρκετά ευχάριστη κωμωδία, στην οποία θα δώσουμε την ευκαιρία να μας δείξει περισσότερα στα επόμενα επεισόδια.
Και πάμε τώρα στο κυρίως θέμα. Στα δύο πρώτα επεισόδια της σειράς υπήρχαν και διάφορα στρατιωτικά λαθάκια. Μικρά μεν, αλλά αν έχεις πάει στρατό, κάποια από αυτά τα προσέχεις. Σίγουρα πρόκειται για μια κωμωδία, στην οποία πολλά πράγματα είναι δοσμένα με κάποια υπερβολή. Όπως ακριβώς και στην ταινία ‘Λούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίου’, όπου κι εκεί εντοπίσαμε όχι ένα, ούτε δύο, αλλά εφτά οφθαλμοφανή λάθη. Παράλληλα, φαίνεται πως είναι πολύ πιο ρεαλιστική η πραγματικότητα στο ‘χύμα’ στρατόπεδο από το στρατόπεδο των ειδικών δυνάμεων. Και στο γράφει κάποιος που έχει περάσει κι από τα δύο.
Στο ‘Παρουσιάστε’ εντοπίσαμε τέσσερα λάθη. Ίσως μας ξέφυγαν και κάποια. Ίσως δούμε κι άλλα στα επόμενα επεισόδια. Ποιος ξέρει;
Το διακριτικό της ανθυπολοχαγού
Δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί, αλλά το σήμα στο πέτο της ανθυπολοχαγού Ειρήνης Βαρκάρη μία κοιτούσε προς τα πάνω και μία κοιτούσε προς τα κάτω. Μπορεί ούτε οι ίδιοι οι άνθρωποι της παραγωγής να μη γνώριζαν ποια είναι η σωστή του θέση κι έτσι για να είναι καλυμμένοι να δοκίμασαν και τις δύο εκδοχές.
Το ‘Τάγμα’ Καταδρομέων
Ο συνταγματάρχης Γούλας μας καλωσορίζει στο 31ο Τάγμα Καταδρομέων. Μόνο που στον ελληνικό στρατό οι καταδρομείς δεν χωρίζονται σε τάγματα, αλλά σε Μοίρες. Προχωράμε.
Η πρωινή αναφορά
Όπως μάθαμε στο στρατό, για να αναφερθούμε στην πρωινή αναφορά πρέπει να κάτσουμε σε θέση προσοχής, να χαιρετήσουμε στρατιωτικά και στη συνέχεια να παρουσιαστούμε. Ένας φαντάρος στο στρατόπεδο των καταδρομέων παρέλειψε τον χαιρετισμό. Κι αυτό δεν είναι λίγο. Καταλαβαίνεις. Αντίθετα, στο χύμα στρατόπεδο το έκαναν σωστά.
Το μαλλί και ο μπερές του συνταγματάρχη
Μόνο σε εμένα φάνηκε ότι ο Μπέζος είχε περισσότερο μαλλί απ’ ότι θα ‘πρεπε να έχει ένας συνταγματάρχης (και δη) καταδρομέας; Επίσης, είχε ένα θέμα και ο μπερές του, ο οποίος δεν ‘έκατσε ποτέ’ στη σωστή του θέση.