ΣΙΝΕΜΑ

Ποιες ταινίες θα είχαν κερδίσει το νέο Όσκαρ Καλύτερου Stunt, αν υπήρχε ήδη

Από τον John Wick ως τον Tom Cruise, θυμόμαστε τις σκηνές κασκαντέρ που μας έκοψαν την ανάσα – και που θα έπρεπε να έχουν ήδη κερδίσει τη νεοσύστατη οσκαρική κατηγορία Καλύτερου Κασκαντέρ, αν αυτή υπήρχε ήδη εδώ και χρόνια.

Επιτέλους, έναν αιώνα μετά, τα Όσκαρ θα προσθέσουν την κατηγορία βραβείου που εδώ και δεκαετίες όλοι περιμέναμε. Καλύτερο Stunt Design, δηλαδή σχεδιασμός καλύτερου σταντ ή τελοσπάντων για να συνεννοούμαστε: Καλύτερο Κασκαντεριλίκι.

Σκεφτείτε όλες τις φορές που βλέποντας μια ταινία μείνατε με το στόμα ανοιχτό από τον σχεδιασμό μιας σκηνής δράσης, από τη χορογραφία της, από τη θέση των σωμάτων και την κίνησή τους σε σχέση με το υπόλοιπο σκηνικό, με κτίρια, με οχήματα, με άλλους ανθρώπους. Η μάχη που δίνεται εδώ και χρόνια, με μπροστάρη τον πρώην κασκαντέρ και νυν σκηνοθέτη David Leitch, επιτέλους θα έχει ως αποτέλεσμα ένα αγαλματίδιο για τον κόπο των ανθρώπων που έκαναν τη σκηνή να συμβεί.

Ο Leitch ήταν για χρόνια από τους κορυφαίους κασκαντέρ στο Χόλιγουντ, δουλεύοντας ως stunt double του Brad Pitt και του Jean Claude Van Damme και κερδίζοντας μαζί με το συνεργείο του το βραβείο SAG για το καλύτερο stunt ensemble για την ταινία The Bourne Ultimatum. Έχει δουλέψει ως κασκαντέρ σε δεκάδες μπλοκμπάστερ, ανάμεσά τους στα σίκουελ του Matrix όπου συνεργάστηκε με τον Chad Stahelski, το άλλο μεγάλο όνομα της όλης ιστορίας.

Μαζί οι δυο τους σκηνοθέτησαν το John Wick, μια ταινία-σταθμό στην εξέλιξη του stunt. Μια ταινία γυρισμένη από δύο stunt performers και stunt designers, στην οποία έβγαλαν όλες τις μεγάλες ιδέες που είχαν μέσα τους για χρόνια. Πραγματικά, μια ταινία stunt-forward σε βαθμό που βλέπουμε σπάνια ακόμα και σε καθαρόαιμες περιπέτειες.

Στη συνέχεια ο Stahelski συνέχιζε να μας τινάζει τα μυαλά στον αέρα με τα σίκουελ του John Wick ενώ ο Leitch πήρε τη δική του πορεία, σκηνοθετώντας καλές και κακές ταινίες για να φτάσει τελικά στο περσινό Fall Guy – μια ταινία-αποθέωση του κασκαντεριλικιού ως τέχνη κι η οποία αναμφίβολα θα αναφέρεται για πάντα σε μια ανάσα δίπλα στη νεοσύστατη αυτή κατηγορία.


Οι νέοι κανόνες θα μπουν σε ισχύ από το 2027, οπότε ως τότε έχουμε καιρό. Αλλά εμείς παίρνουμε τα χαρμόσυνα νέα σαν αφορμή, για να θυμηθούμε μερικά από τα κορυφαία stunts στην ιστορία του σινεμά. Τις ταινίες, αν θέλετε, που με βάση τα νέα δεδομένα, θα μπορούσαν να έχουν κερδίσει αυτό το νέο Όσκαρ, αν υπήρχε εξαρχής στην τελετή.

Mission: Impossible – Ghost Protocol

Ξεκινάμε από πού αλλού; Από το απόλυτο πρόσωπο του σύγχρονου κινηματογραφικού stunt, ένας αληθινός απόγονος του Buster Keaton. Φυσικά ο ίδιος ο Tom Cruise δεν είναι ο designer των stunts, αλλά είναι τόσο δυσθεώρητο (και όχι παράλογα) το hype γύρω από την πραγματική του stunt ερμηνεία, που θεωρώ πως θα ήταν αδύνατον να μη βραβευτούν πολλά από τα Mission: Impossible, με τη δύναμη αυτού του hype. Και όλα κάπως ξεκίνησαν από αυτό το εδώ το μνημείο κοψοψολιάσματος, το σκαρφάλωμα του ψηλότερου κτιρίου του κόσμου, στο action αριστούργημα του Brad Bird.

Inception

Εκεί γύρω στο Inception ο Nolan είχε περισσότερο τη φήμη του πρεστίζ μπλοκμπαστεράκια οπότε πήρε καιρό μέχρι η Ακαδημία να αρχίσει να στέλνει Όσκαρ προς το μέρος των ταινιών του. Εδώ θα είχαμε ένα τρελό ευκολάκι, ένα πάρε-βάλε, καθώς η σεκάνς κορύφωσης της επικής του sci-fi περιπέτειας είναι μια από τις πιο αξιομνημόνευτες σκηνές δράσης του πρόσφατου αμερικάνικου σινεμά.

RRR

Το απίστευτα φαν ινδικό έπος δράσης είχε τρελό hype το ‘22 φτάνοντας να κερδίσει Όσκαρ Τραγουδιού καθώς δεν κατάφερε να στριμωχτεί σε καμία άλλη κατηγορία. Αν υπήρχε το Όσκαρ Κασκαντεριλίκι το ‘22 θα ήταν ο ευκολότερος, ο πιο προφανής και πιο άξιος τρόπος να τιμηθεί μια ταινία που κάθε 15-20 λεπτά μας έκοβε την ανάσα και με μια άλλη –τελείως διαφορετική– σκηνή δράσης. Ή μήπως………

Τα Πάντα Όλα

Οι ταινίες-οδοστρωτήρες των Όσκαρ έχουν την τάση να κερδίζουν και στην κατηγορία για τα Καλύτερα Πόμολα, οπότε τι θα συνέβαινε με την ευρηματική sci-fi κωμωδία πολεμικών τεχνών των Daniels που σάρωσε τα Όσκαρ; Θα μπορούσε να έχει χάσει το Stunt Όσκαρ όταν τόσο μεγάλο κομμάτι της επιτυχίας του φιλμ είναι αυτές ακριβώς οι σκηνές;


The Matrix

Δε νομίζω πως χρειάζεται και πολλή εξήγηση αυτό. Φυσικά και θα έπαιρνε αυτό το Όσκαρ μια από τις πιο επιδραστικές περιπέτειες στην ιστορία του σινεμά, που έτυχε να αποτελεί και τεράστια επιτυχία από το δευτερόλεπτο της κυκλοφορίας της.

Τίγρης και Δράκος

Ένα χρόνο μετά, η ταινιάρα του Ang Lee σύστηνε ένα ολόκληρο είδος ταινίας πολεμικών τεχνών σε όλο τον πλανήτη, αλλάζοντας την υφή του mainstream σινεμά δράσης για τα επόμενα χρόνια. Φιγούρες που μοιάζουν να ίπτανται, πιο ελαφρές από τον άνεμο, πιο αιχμηρές από λεπίδα. Το φιλμ έτσι κι αλλιώς ήταν και με το παραπάνω στο ραντάρ των Όσκαρ, οπότε η συγκεκριμένη κατηγορία θα ήταν χωρίς αντίπαλο.

Mad Max: Fury Road

Όπως είπε κάποτε κι ο Steven Soderbergh για το αριστούργημα του George Miller, δεν καταλαβαίνω πώς ακόμα δεν γυρίζεται αυτή η ταινία, και δεν καταλαβαίνω πως εκατοντάδες άνθρωποι δεν κατέληξαν νεκροί κατά τη δημιουργία της.


Stagecoach

Κανένας Tom Cruise και κανένας Mad Max. Το αποστομωτικό κυνηγητό του Stagecoach του John Ford έβαλε τον πήχη για τις σκηνές του είδους για τις επόμενες δεκαετίες που θα ακολουθούσαν και φυσικά επηρέασε κάμποσους από τους παραπάνω «νικητές».

The Bourne Ultimatum

Το αναφέραμε και παραπάνω μιας και κέρδισε το αντίστοιχο SAG βραβείο, αλλά έτσι κι αλλιώς λίγη αγνή αυτοκινητιστική καταδίωξη θα την ήθελε η κατηγορία μία στο τόσο. Και ελάχιστες περιπέτειες στην ιστορία του action cinema έχουν πετύχει την ένταση και την ωμότητα των κυνηγητών στα δύο Bourne του Paul Greengrass.

Police Story

Στη διάρκεια του 20ου αιώνα τα Όσκαρ ήταν πολύ πιο τυφλά απέναντι στο μη αγγλόφωνο σινεμά από ό,τι είναι σήμερα, αλλά μία στο τόσο κάποιου από τους αληθινούς θρύλους της 7ης τέχνης έβρισκαν μια μικρή έστω αναγνώριση – θρύλοι όπως ο Fellini ή ο Bergman. Αν υπήρχε εξαρχής στη θέση της αυτή η κατηγορία, θα είχε ισχύσει το ίδιο και για άλλον έναν θρύλο, τον Jackie Chan, του οποίου η αξεπέραστη σκηνή δράσης στο mall στο πρώτο Police Story θα είχε προταθεί και θα είχε κερδίσει κιόλας.

The Fall Guy

Δεν είναι και επιστήμη. Μια mainstream περιπέτεια ΓΙΑ την τέχνη του κασκαντέρ, με εντυπωσιακά stunts, προφανώς και θα κέρδιζε αυτό το Όσκαρ με κλειστά μάτια. Ακόμα κι αν δεν είχε γυριστεί από έναν από τους πρωτεργάτες της όλης αναγνώρισης.

Ben Hur

Πώς είναι κάποιες φορές που οι ταινίες-μεγαθήρια μιας οσκαρικής χρονιάς βραβεύονται και σε κάθε πιθανή τεχνική κατηγορία αν έστω λίγο το αξίζουν; Ε, φανταστείτε να το αξίζουν και πολύ κιόλας. Η κλασική σκηνή δράσης του Ben Hur ήταν ένα τεράστιο «πως ΔΙΑΟΛΟ το γύρισαν αυτό» για την εποχή του φιλμ, οπότε προφανώς και θα είχε αυξήσει τον οσκαρομετρητή της ταινίας κατά ένα – κάτι που θα έκανε την ταινία, τη σόλο πιο πολυβραβευμένη στην ιστορία των Όσκαρ.  (Εκτός κι αν έπαιρναν το ίδιο Όσκαρ και ο Τιτανικός ή/και το Return of the King, το οποίο… ναι, δεν ξέρω, θέμα προς συζήτηση.)

John Wick (και τα 4)

Το έτερο επίκεντρο της αναγέννησης του κασκαντεριλικιού εν μέσω της ψηφιακής λαίλαπας της Marvel τα τελευταία 10 χρόνια. Stahelski και Leitch ένωσαν ιδέες και άλλαξαν τα δεδομένα με το πρώτο φιλμ της σειράς, αλλά ειλικρινά, κάθε ένα από τα επόμενα θα μπορούσε επίσης να έχει κερδίσει. Για την ακρίβεια θα ήταν περισσότερο ενδιαφέρουσα η άσκηση του ποιο από τα 4 John Wick ΔΕΝ θα κέρδιζε τη συγκεκριμένη κατηγορία. (Να πω; Κανένα. Θα κέρδιζαν και τα 4.)

Steamboat Bill, Jr.

Τα πρώτα Όσκαρ δόθηκαν το 1929 οπότε το πρώτο Όσκαρ Κασκαντεριλικιού θα πήγαινε στον κορυφαίο stunt performer στην ιστορία του σινεμά, αυτοπροσώπως. Τα stunts που έκανε ο Buster Keaton στις ταινίες του παραμένουν θρυλικά, και παρόλο που τα κορυφαία του φιλμ (The General, Sherlock Jr., Our Hospitality, Seven Chances) θα είχαν ήδη κυκλοφορήσει πριν τα Όσκαρ πρωτο-απονεμηθούν, το διασημότερο ίσως μεμονωμένο stunt της φιλμογραφίας του προέρχεται από αυτό το φιλμ του ‘28. Δικαιότατο – κυρίως γιατί, από τον Tom Cruise ως τον John Wick, το σινεμά δράσης μέχρι και σήμερα, από τον Buster Keaton μαθαίνει.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.