Πώς θα βγάλεις πολλά χρήματα από τις παλιές σου κάρτες Pokemon
Η τιμή ενός Charizard σήμερα ξεπερνά αυτή ενός διαμερίσματος.
- 11 ΜΑΡ 2021
Αν έχεις μεγαλώσει στη δεκαετία των ’90s, τότε σίγουρα θα τρέφεις μια ιδιαίτερη αδυναμία στα Pokemon και σε οτιδήποτε έχει σχέση με αυτά. Από τα κινούμενα σχέδια, που βλέπαμε στην τηλεόραση κάθε Σαββατοκύριακο (και συνεχίζουμε ακόμα δηλαδή), μέχρι τις τάπες ή τις κάρτες που μαζεύαμε σαν τρελοί, όταν πηγαίναμε σχολείο.
Ακόμη με θυμάμαι να «επιβραβεύομαι» για τους καλούς βαθμούς μου με μερικά φακελάκια Pokemon, τα οποία έκρυβαν μέσα ένα μικρό θησαυρό από κάρτες. Αυτός ο μικρός «θησαυρός», λοιπόν, σήμερα φαίνεται πως κοστίζει όσο ένας πραγματικός θησαυρός.
Η αγοραπωλησία καρτών Pokemon έχει εκτιναχθεί παγκοσμίως τους τελευταίους μήνες της καραντίνας και αν ανήκεις στους τυχερούς, που δεν πέταξαν τις κάρτες που μάζευαν κάποτε (*κλαίει από μέσα του*), τότε ίσως ένα Charizard ή ένα Blastoise, να μπορεί να σε κάνει πλούσιο. Ίσως.
Πώς θα πουλήσεις τις κάρτες σου
Πριν μπούμε στο κυρίως θέμα, ας ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα. Αρχικά, αυτοί που βγάζουν τη δεδομένη στιγμή πολλά χρήματα, είναι εκείνοι που έχουν στην κατοχή τους κάρτες Pokemon από την πρώτη σειρά, που κυκλοφόρησε το 1999 (Original Base Set). Ακολουθούν οι κάτοχοι καρτών της σειράς Fossil (1999) και μετά της Team Rocket (2000). Αν δεν έχεις τις κάρτες της πρώτης εποχής, πίστεψέ με, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο (και ακριβό) να τις αποκτήσεις σήμερα.
Για να καταλάβεις τι εννοούμε, μία κούτα με φακελάκια από κάρτες Pokemon της πρώτης σειράς κοστίζει σήμερα από 25.000 ευρώ, ενώ μπορεί να φτάσει ακόμη και στις 300.000 ευρώ, μιας και η διαθέσιμότητά τους είναι περιορισμένη.
Αν, όπως είπαμε, ανήκεις στους τυχερούς, που έχουν ξεχασμένες σε κάποιο συρτάρι τους κάρτες της πρώτες εποχής των Pokemon, καλό θα ήταν να σημειώσεις μερικά βήματα, τα οποία ενδεχομένως να σε οδηγήσουν σε αρκετά ευρώ.
Βήμα 1ο: Κοίτα τις κάρτες σου και δες αν έχεις σπάνιες ή ολογραφικές. Στη συνέχεια μπες σε ένα site δημοπρασιών όπως το eBay, γράψε το όνομα της κάρτας σου και τον αριθμό που βρίσκεται στην κάτω γωνία. Για παράδειγμα “Charizard 107/105“.
Bήμα 2ο: Μόλις βρεις την κάρτα σου, τίκαρε στην αριστερή μπάρα την επιλογή “Sold Items”, προκειμένου να πάρεις μια γεύση από τις δημοπρασίες, που έχουν ήδη γίνει και την τιμή, που έχει πιάσει η κάρτα σου σε αυτές.
Βήμα 3ο: Εδώ είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, μιας και κάθε κάρτα για να πιάσει καλή τιμή, χρειάζεται μια πιστοποίηση. Αυτή θα την πάρεις στέλνοντας την κάρτα σου στο PSA (Professional Sports Authenticators), με τους ειδικούς εκεί να τη μελετούν και στη συνέχεια να στην επιστρέφουν δίνοντάς της ένα βαθμό «σπανιότητας», ο οποίος βγαίνει ανάλογα με τη διαθεσιμότητά της στην αγορά, αλλά και το πόσο καλοδιατηρημένη είναι.
Βήμα 4ο: Όπως φαίνεται πλέον και στην επίσημη ιστοσελίδα τους, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης καρτών Pokemon αυτή τη στιγμή, είναι λογικό να υπάρχουν καθυστερήσεις. Ωστόσο, μόλις επιστραφεί η κάρτα σου, θα μπορείς να ξέρεις πόσο ακριβώς θα κοστίζει, ανάλογα και με τον αριθμό PSA, που πήρε. Όσο πιο κοντά στο 10 είναι ο αριθμός αυτός, τόσο πιο ακριβή είναι η κάρτα σου. Μπορείς για παράδειγμα να ξανακάνεις την αναζήτηση στο βήμα 2 παραπάνω, ψάχνοντας τις PSA 9 κάρτες, για να πάρεις μια ιδέα.
Βήμα 5ο: Είσαι πλέον έτοιμος να βάλεις την κάρτα σου σε μια ανοιχτή δημοπρασία σε κάποιο site όπως το eBay, να θέσεις την αρχική τιμή της και να περιμένεις τους απανταχού συλλέκτες να τη «χτυπήσουν».
Οι πιο διάσημες κάρτες Pokemon
Φυσικά σε αυτό το «παιχνίδι» υπάρχουν κάρτες με αυξημένη ζήτηση και άλλες όχι τόσο δημοφιλείς. Στην πρώτη κατηγορία ασφαλώς ανήκουν αυτές με τα πιο γνωστά Pokemon, όπως ο Pikachu, o Charizard ή ο Blastoise, χωρίς αυτό να σημαίνει πώς αν έχεις άλλες κάρτες με Pokemon από την πρώτη συλλογή του 1999, δεν θα έχουν αξία.
Αξίζει να σημειωθεί, πως πριν από περίπου δύο μήνες μία κάρτα Blastoise από το πρώτο σετ καρτών πωλήθηκε στην εξωφρενική τιμή των 300.000 ευρώ. Μία και μόνο κάρτα έτσι; Όχι μια ολόκληρη κούτα με κάρτες. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και πριν από περίπου ένα χρόνο, για μια άλλη εξαιρετικά σπάνια κάρτα Charizard.
Κι εγώ ακόμη χτυπάω το κεφάλι μου, που δε βρίσκω με τίποτα εκείνο το κουτί με τις κάρτες Pokemon, που είχα στο δημοτικό. Κατάλαβες;