GAMES

Πτώματα, γεννήσεις, και το νέο μας μέλλον: Η πρώτη βδομάδα του ‘Pokemon GO’ σε τίτλους

Το mobile φαινόμενο κλείνει μια βδομάδα ζωής και οι εξωφρενικοί, τους-σκέφτηκε-το-κουλούρι τίτλοι ειδήσεων είναι ήδη πολλοί.

Το ‘Pokemon GO’ το έχουμε μαζί μας μόνο μία βδομάδα αλλά η κατάσταση θυμίζει λίγο τη στιγμή εκείνη που, ας πούμε, πρωτοπήρες τηλεόραση ή smartphone ή έβαλες ίντερνετ: Λίγες μέρες μετά, δε μπορείς καν να θυμηθείς πώς ήταν η ζωή σου πριν από αυτά.

Η πολύ βασική ιδέα για όποια ή όποιον δεν ξέρει, το ‘Pokemon GO’ είναι ένα ακόμα ‘Pokemon’ παιχνίδι, υπό την έννοια πως ακολουθεί τη βασική αυτή δομή. Ελέγχεις έναν εκπαιδευτή που κόβει βόλτες στο περιβάλλον του και μαζεύει υπέροχα, εντυπωσιακά πλάσματα, τα οποία ταϊζει και μεγαλώνει και εξελίσσει και εκπαιδεύει ώστε να να επικρατήσει στις μάχες με τους άλλους εκπαιδευτές. Είναι ακριβώς αυτό. Με τη διαφορά πως ο εκπαιδευτής είσαι εσύ, και το περιβάλλον του είναι το περιβάλλον σου, δηλαδή εν ολίγοις για να μη τα πολυλογούμε προχωράς στο δρόμο με το κινητό και μαζεύεις pokemon από το δρόμο.

Το παιχνίδι χαρακτηρίζεται ως augmented reality, δηλαδή επαυξημένη πραγματικότητα, κάτι που ανοίγει μια εκπληκτική πιθανή συζήτηση για το τι θεωρούμε ‘αύξηση’ της πραγματικότητας. Εν προκειμένω είναι το να τοποθετεί ένα mobile πρόγραμμα, καρτούν πλασματάκια στον περίγυρό μας. Πχ σήμερα το πρωί εγώ έπιασα ένα στις κυλιόμενες του μετρό, ένα έξω από το θέατρο που παίζει ο Λαζόπουλος (πιθανότατα έτρεχε να ξεφύγει από την τοξικότητα και έπεσε πάνω μου), ένα στο κρεβάτι μου όταν ξύπνησα, ένα καθώς έμπαινα στο καφέ δίπλα στο γραφείο για να πάρω έναν φρέντο.

Στην ‘επαυξημένη πραγματικότητα’, ένα pokemon υπήρχε ανάμεσα σε τρεις σκύλους που κοιμόντουσαν στις σκάλες του μετρό Συγγρού-Φιξ- εστίασα το κινητό μου ανάμεσά τους προσπαθώντας να πιάσω το πλάσμα, με τους περαστικούς να κοιτάνε και να αναρωτιούνται γιατί προσπαθώ να πάρω φωτογραφία τρεις σκύλους που κοιμούνται. Θα τους εξηγούσα, αλλά δεν ήθελα να μου ξεφύγει το θήραμά μου.

Καθώς λοιπόν ζούμε τις τελευταίες μέρες του Παλιού Κόσμου, εκείνου του κόσμου της Σκέτης Πραγματικότητας που κάποτε θα προσπαθούμε να θυμηθούμε για να διηγούμαστε στα παιδιά μας (και στα pokemon τους), ένα σερφάρισμα στο ίντερνετ αρκεί για να βρει κανείς ένα σερί από απλά απίστευτες ειδήσεις που περιστρέφονται γύρω από το παιχνίδι-φαινόμενο. Μοιάζουν όλα με ειδήσεις από αυτές που γράφεις παραποιώντας ελαφρώς το νόημα της είδησης ώστε να μοιάζει ο τίτλος πιο εφετζίδικος, αλλά χωρίς να λες ακριβώς ψέματα.

Έτσι μοιάζουν, αλλά όχι, η κατάσταση είναι τόσο εξωφρενική που ό,τι παλαβό διαβάζεις είναι αλήθεια. Ναι, μια κοπέλα όντως βρήκε ένα πτώμα ψάνχνοντας για Pokemon. Ναι, μια εκκλησία όντως χρησιμοποιεί το Jigglypuff για να πολεμήσει LGBT ακτιβιστές. Ναι, ναι, ναι. Είναι όλα αλήθεια.

Αυτή είναι μια συλλογή με τα πιο κουλά περιστατικά που καταγράφηκαν την πρώτη βδομάδα ύπαρξης του ‘Pokemon GO’. Δεν τολμάμε καν να σκεφτούμε τι ειδήσεις θα διαβάζουμε σε 2 μήνες ή πώς θα μοιάζει ο κόσμος μας σε 2 χρόνια.

Ένας φιλαράκος έπιασε ένα Pidgey ενώ γεννούσε η γυναίκα του

“Με το που εμφανίστηκε ήμουν σε φάση, θεέ μου, είναι ένα Pidgey που κάθεται στο κρεβάτι σου! Οπότε το πήρα screenshot και μετά το έπιασα και της το έδειξα.”

19χρονη βρήκε πτώμα ψάχνοντας pokemon σε ένα ποτάμι

“Περπατούσα κατά μήκος της ακτής όταν είδα κάτι στο νερό. Έπρεπε να ξανακοιτάξω για να συνειδητοποιήσω ότι ήταν ένα πτώμα. Ήταν πολύ σοκαριστικό και δεν ήξερα στην αρχή τι να κάνω. Κάλεσα την αστυνομία. Ήμουν πολύ φοβισμένη και έκλαιγα”. Η αναφορά της αστυνομίας υποστηρίζει ότι ο θάνατος του άντρα προήλθε από ατύχημα και πιθανότατα πνίγηκε.

Θα έλεγα ότι ο μπάτλερ το έκανε αλλά είναι προφανές σε όλους μας ότι το Pidgey το έκανε.

Το σπίτι ενός τύπου είναι κατά λάθος gym και κόσμος συρρέει απέξω

“Άνθρωποι παρκάρουν απέξω και μπλοκάρουν την είσοδο καθώς κάθονται στα τηλέφωνά τους,” τουήταρε ο Boon, του οποίου το σπίτι στη Μασαχουσέτη ήταν μια παλιά εκκλησία, οπότε το παιχνίδι το καταχώρισε ως μνημείο. Εδώ ο Boon γνωρίζει τον ιδιοκτήτη του gym / σπιτιού του.

 

Ποιοι είμαστε εμείς εξάλλου που θα περιορίσουμε την πραγματικότητα σε ένα μόλις επίπεδο;

Μια παρέα 18χρονων προσέλκυσε ανύποπτους παίχτες σε απομονωμένα σημεία για να τους ληστέψει

Υπάρχει στο παιχνίδι ένα ‘Lure Module’, ένα ματζαφλάρι που προσελκύει ελεύθερα pokemon σε συγκεκριμένα σημεία. Οι τύποι προσέλκυσαν πολλά έτσι pokemons σε απομονωμένα σημεία, παίχτες ήρθαν σε αναζήτηση των πλασμάτων, κι η συμμορία τους λήστεψε. Απλά τέλειο. Αν το βλέπαμε αυτό σε επεισόδιο ‘CSI: Cyber’ θα κοροϊδεύαμε τους σεναριογράφους, έλα για πόσο χαζούς μας έχουνε, αυτή η τεχνοφοβία έχει ξεφύγει τελείως κλπ. Τι θα τους είχαμε σούρει των ανθρώπων.

Οι άνθρωποι περνούν στο κινητό τους περισσότερη ώρα σε αυτό από ό,τι σε facebook και tinder

Όταν φτάσει και το Candy Crush θα μιλάμε για την επίσημη έναρξη της επανάστασης.

Η παίκτρια Pinknose κατέκτησε το gym που βρίσκεται στο Westboro Baptist Church, μια συντηρητική εκκλησία που θέλει να στείλει τους LGBT μακριά, στην κόλαση κλπ. Το pokemon που έβαλε σημαία ήταν ένα ροζ Clefairy με όνομα LOVEISLOVE. Τέλειο. Φυσικά η εκκλησία δεν άφησε τέτοια προσβολή αναπάντητη, έβγαλε κάλεσμα με έμβλημα το Jigglypuff, δε σας δουλεύω, ενώ το σχετιζόμενο account της εκκλησίας που αφορά τα πλακάτ των διαμαρτυριών(?!?!) έχει ξεφύγει σε μια pokemon-παράνοια.

“Προς όλους τους παίχτες, να γνωρίζετε πως δεν χρειάζεται να μπείτε όντως μες στο αστυνομικό τμήμα για να μαζέψετε pokeballs,” πόσταρε η αστυνομία στο facebook. Μετά είπε στους παίχτες να προσέχουν όταν διασχίζουν το δρόμο και να παραμείνουν ασφαλείς και να τα πιάσουν όλα.

Ο Idris Elba βρέθηκε στην πρεμιέρα του ‘Star Trek Beyond’ δίπλα σε ένα Squirtle

Ποιος θα φτιάξει το ‘Her’ του Spike Jonze αλλά με pokemon;

“Πάει πολύς καιρός από τότε που χρησιμοποίησα το σώμα μου για οτιδήποτε πέραν του να κάτσω στην καρέκλα μου,” γράφει ένας παίχτης. “Σε αυτές τις τρεις μέρες έχω γνωρίσει 25 παντελώς άγνωστους ανθρώπους που ήθελαν να συναντηθούμε και να παίξουμε μαζί. Ήταν μια από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μου. Δεν υπήρχε άγχος, όλα ήταν τόσο φιλικά. Αυτό το παιχνίδι με έκανε να βγω έξω κανά, να ξεπεράσω το άγχος μου και να ζήσω λίγο καλύτερα.” Μια συλλογή από παρόμοιες μαρτυρίες υπάρχει εδώ.

Ένας στρατιώτης στο Βόρειο Ιράκ μάζεψε ένα Squirtle στο πεδίο της μάχης με τον ISIS

Μετά εξήγησε πως χάνεται πολύ συχνά το GPS σήμα οπότε είναι πραγματικά δύσκολο να πιάσεις pokemon εκεί στην έρημο.

Ανάμεσα στα πολυβόλα.

Το παιχνίδι μπορεί να διαβάσει ό,τι mail έχεις στείλει ποτέ σου 🙂

Έτσι ξεκινάει το Τέλος, πιστεύεω. Θυμάστε κάποτε που δε μπαίναμε σε sites που τοποθετούσαν cookies στον υπολογιστή μας; λολ τι έχουμε ζήσει.

Αληθινές επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται την παρουσία των pokemon

Άλλα καταστήματα κρεμούν επιγραφές που λένε πως τα pokemon που μπορείς να συλλέξεις εκεί μέσα είναι μόνο για πελάτες, σαν τις τουαλέτες στα μακντόναλντς ένα πράμα. (Ελπίζω να μην έχουν κλειδώσει τα pokemon σε κανά δωμάτιο και να χρειάζεσαι τον τετραψήφιο κωδικό της απόδειξης για να μπεις να τα πάρεις.) Άλλοι λένε απλά ‘παρακαλώ περάστε, έχουμε pokeballs. Στιγμούλες.’

To μουσείο του Ολοκαυτώματος ζητά από τους παίχτες να μην κυνηγάνε Pokemon μες στο χώρο

Κακή στιγμή. “Το να παίζεις το παιχνίδι δεν είναι σεβαστό σε ένα μουσείο, το οποίο είναι ένα μνημείο στα θύματα του Ναζισμού. Προσπαθούμε να βρούμε αν μπορούμε να αποκλείσουμε το μουσείο από το παιχνίδι.” Κάποιος μια μέρα (πιθανότατα μεθαύριο) θα γράψει την υπερ-λίστα ‘Τα 28 Πιο Άκομψα Σημεία Να Μαζέψεις Pokemon’.

Κάνουν χιλιόμετρα που δεν έκαναν πριν. Γνωρίζουν αγνώστους στο δρόμο έξω από βιβλιοθήκες γύρω από πλατείες. Άλλοι μέχρι που κάνουν κουπί σε καγιάκ για να φτάσουν στο πιο κοντινό gym. Το ‘Pokemon GO’ θα μας σώσει από το μέλλον σήψης που προέβλεψε το ‘WALL-E’. Τι θα πάρει τη θέση του δεν ξέρω, αλλά τώρα δε μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι την εικόνα ενός σκουριασμένου Pikachu να μαζεύει τα σκουπίδια της ανθρωπότητας μέσα από το κινητό ενός βαριεστημένου χρήστη.

Exit mobile version