ΣΙΝΕΜΑ

Πώς μας δημιουργείται η αυταπάτη ότι τα αγαπημένα μας ζώα δεν είναι υπό εξαφάνιση

Κάθε μήνα βλέπουμε περισσότερες εικόνες λιονταριών από όσα πραγματικά έχουν απομείνει στη Δυτική Αφρική.

Σε μία καινούρια μελέτη, που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες, έγινε κατανοητό ότι η συνεχής προβολή συγκεκριμένων άγριων ζώων στρεβλώνει την αντίληψη του κόσμου για τον πραγματικό τους πληθυσμό.

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν τα δέκα πιο αγαπητά από τον κόσμο και την ποπ κουλτούρα άγρια ζώα και στο ερωτηματολόγιο απάντησαν μαθητές και φοιτητές. Τα δέκα ζώα ήταν η τίγρης, το λιοντάρι, ο ελέφαντας, η καμηλοπάρδαλη, η λεοπάρδαλη, το πάντα, το τσίταχ, η πολική αρκούδα, ο γκρίζος λύκος και ο γορίλας, τα οποία με εξαίρεση τον γκρίζο λύκο είναι απειλούμενα είδη.


Ο επικεφαλής της έρευνας, Frank Courchamp, είπε ότι υπάρχει η αυταπάτη στον κόσμο, ότι αυτά τα ζώα, ακριβώς επειδή είναι τα πιο αγαπητά, υπάρχει και μεγαλύτερη έγνοια για την διάσωσή τους. Έτσι έχουν λιγότερες πιθανότητες να εξαφανιστούν.

Η έρευνά του έδειξε ακριβώς το αντίθετο. Πολλοί μάλιστα που απάντησαν στην έρευνα δεν είχαν ιδέα ότι τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται υπό εξαφάνιση. Εκτός από το πάντα, την τίγρη και την πολική αρκούδα, για τα οποία έχει περαστεί στην ποπ κουλτούρα η ανησυχία, ο κόσμος δεν γνωρίζει την κατάσταση του πληθυσμού των υπόλοιπων ζώων της δεκάδας.

Από το logο μιας εταιρείας μέχρι ταινίες κινουμένων σχεδίων τα δέκα αυτά ζώα είναι βασικοί πρωταγωνιστές της ποπ ζωής. Ένας μέσος άνθρωπος θα δει σε ένα μήνα περισσότερες εικόνες λιονταριών από τον συνολικό πληθυσμό τους στη Δυτική Αφρική. Βλέποντάς τα συνεχώς μπροστά μας αποκτούμε λάθος εικόνα για τον αριθμό τους στη φύση.


Πηγή

|Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Ο μαύρος Αχιλλέας και οι λευκές εμμονές
Exit mobile version