ΒΙΒΛΙΟ

Πώς μια γυναίκα μπορεί να σου καταστρέψει την ζωή

Όλα όσα έμαθα ξενυχτώντας για να διαβάσω το Gone Girl (το ίδιο που κάνει ταινία ο David Fincher).

Στο νέο εκδοτικό φαινόμενο που αποτελεί το Gone Girl  η 40 παρά κάτι Amy εξαφανίζεται πάνω στην 5η επέτειο του γάμου της και όλοι στην μικρή πόλη του νότου υποψιάζονται ότι ο σύζυγος την έχει πετάξει στον Μισισίπι για να την ξεφορτωθεί. Δεν θα σας πω τι έγινε μετά. Παρά μόνο ότι, αφού το τελείωσα, άρχισα αμέσως να φέρομαι στην γυναίκα μου πολύ, πολύ καλύτερα.

Έχοντας ξεζουμίσει ότι καλό (ή μέτριο) μετα-αποκαλυπτικό μυθιστόρημα έχει ποτέ κυκλοφορήσει, έψαχνα κάτι καλό και γρήγορο για εκείνη την 1 ½ ώρα πριν τον ύπνο που η τηλεόραση είναι καβατζωμένη από την κόρη μου. Η οποία και βλέπει το Brave σε repeat.

Μόνο που την αστυνομική λογοτεχνία -με την εξαίρεση της Μαύρης Ντάλιας που ξεκοκάλισα πάνω σε μια φρεγάτα όταν ήμουν ναυτικό- κατά κανόνα την βαριέμαι.

Έχοντας διαβάσει διθυραμβικές κριτικές για το Gone Girl σε Entertainment Weekly (σ.σ. λογικό, αφού η συγγραφέας του, Gillian Flynn, είναι απολυμένη πρώην δημοσιογράφος του), GQ και NY Times είπα να του δώσω μια ευκαιρία έκτασης 15 σελίδων.

Ενώ ρόλο στην απόφαση μου έπαιξε και το πόσο μανιασμένα πάλεψε η Reese Witherspoon για να πάρει τα κινηματογραφικά δικαιώματα. Χρησιμοποιώντας μάλιστα 1,5 εκ. δολάρια από τα δικά της λεφτά και όχι αυτά κάποιου επενδυτή.

Καθώς επίσης και το γεγονός ότι, προφανώς, η συγγραφέας (σ.σ. που μόλις έκλεισε τα πέντε χρόνια γάμου με τον δικηγόρο άντρα της) μιλάει από προσωπική εμπειρία.

 

Το να το ξεκινήσω να το διαβάζω ήταν, στο τέλος της ημέρας, μια κίνηση απελπισίας (σ.σ. έχω μάθει τους διαλόγους του Brave απέξω) που μου άλλαξε την ζωή. Αναγκάζοντας με, όσο υπερβολικό και αν ακούγεται, να τσεκάρω πως φέρομαι εγώ στην γυναίκα μου. Και, από καθαρό φόβο και μόνο, να αλλάξω τσιμεντωμένες συνήθειες μιας επταετίας γάμου. 

Το βιβλίο (σ.σ. κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με τον τίτλο ‘Το κορίτσι που εξαφανίστηκε’) είναι γραμμένο πανέξυπνα, με τα κεφάλαια να εναλλάσσονται ανάμεσα στις περιπέτειες του άντρα μετά την εξαφάνιση της συζύγου του και το ημερολόγιο της εξαφανισμένης που μας επιτρέπει να βλέπουμε την δική της προοπτική στα πράγματα.

 

Και αυτή η δική της προοπτική είναι που σε κάνει να αισθάνεσαι ντροπή για το αντρικό φύλο. Το πρώτο βήμα δηλαδή για να αποκτήσεις την αυτογνωσία.

Όχι απαραίτητα για να γίνεις καλύτερος. Αλλά τουλάχιστον για να προστατέψεις τα νώτα σου από όλα όσα μπορούν να σου συμβούν αν έχεις διαπράξει τα παρακάτω σφάλματα στον γάμο σου (σ.σ. τα ίδια ισχύουν, προφανώς και αν έχεις σοβαρή σχέση).

 

Ποτέ μην μπλέκεις με γυναίκα που είναι πολύ πιο έξυπνη από εσένα.

Δεν θα καταφέρεις ποτέ να την ικανοποιήσεις.

Επίσης δεν θα καταφέρεις ποτέ να καταλάβεις τι σκέφτεται (σ.σ. κάτι εξαιρετικά δύσκολο με οποιαδήποτε νοημοσύνης γυναίκα).

Ή, το σημαντικότερο, τι σχεδιάζει να σου κάνει αν, μετά από χρόνια, την υποτιμήσεις.

 

Ποτέ μην μπλέκεις με γυναίκα που είναι πολύ πιο όμορφη από σένα.

Από κάποιο σημείο και μετά (γύρω στα 33 και κάτι) θα αρχίσει να αισθάνεται ότι πάντα ψάχνεις να βρεις το νεότερο μοντέλο. Εκείνο με τα λιγότερα μίλια. Και, συνήθως, θα έχει δίκαιο.

Ποτέ μην εμπιστεύεσαι μια γυναίκα που σου επιτρέπει να εκσπερματώνεις όπου στο κορμί ή το πρόσωπο της επιθυμείς.

Προσποιείται πως είναι κουλ. Και δεν θέλεις να ξέρεις τι θα συμβεί όταν, αφού έχετε παντρευτεί, επιλέξει να σταματήσει να προσποιείται.

 

Επίσης μην εμπιστεύεσαι κάποια που, στην αρχή της σχέσης, σου λέει ότι φυσικά είναι ΟΚ να βγεις Σάββατο βράδυ με τους φίλους και όχι εκείνη.

Ή να την αφήσεις να πάει στο πάρτι της εταιρίας ή κάποια άλλη βαρετή οικογενειακή ή κοινωνική υποχρέωση μόνη της. Λέει ψέματα.

Γιατί είναι προτιμότερο να έχει μια γκρινιάρα στην ζωή σου. Παρά κάποια που βράζει για χρόνια στο ζουμί της.

 

Exit mobile version