ΣΙΝΕΜΑ

Πώς να οργανώσεις το απόλυτο φεστιβάλ κινηματογράφου με την παρέα στο σπίτι σου

Χρειάζεσαι λίγο κόσμο, αρκετές ταινίες, και Aperol Spritz.

Πράγματα που είναι αντικειμενικά ωραία: Το να βρίσκεσαι με φίλους και να αράζετε στο σπίτι- δικός σας ο χώρος, η μουσική, η ατμόσφαιρα, τα φαγητά, τα ποτά. Το να βρίσκεστε με φίλους και να βλέπετε ταινίες που αρέσουν σε όλους ή που ανακαλύπτετε όλοι μαζί. Το να βρίσκεστε με φίλους και να φτιάχνετε σπιτικά aperitivo για να συνοδέψουν το απόγευμά σας.

Βάλτα όλα αυτά μαζί και να μια ιδέα: Σπιτικό φεστιβάλ κινηματογράφου με την παρέα σου και το aperitivo σου. (Εκ πείρας, το Aperol Spritz είναι ιδανικό συνοδευτικό- ταιριάζει με όλα τα κινηματογραφικά είδη. Και κάνει και καλό instagram.) Γιατί να δεις μία ταινία όταν μπορείς να στήσεις ολόκληρη θεματική βραδιά ή ακόμα και ΣΚ;

Είναι κι αυτό με τον τρόπο του ένα είδος κοκτέιλ. Χρειάζεσαι τα κατάλληλα συστατικά και την ιδανική μίξη τους. Τι χρειάζεσαι όμως για οργανώσεις ένα τέτοιο event;

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ

Μεγάλη οθόνη. Θες κόσμο, τζέρτζελο, οπότε διαλέγουμε το σπίτι της παρέας με τη μεγαλύτερη οθόνη για να βλέπουν όσο περισσότεροι γίνεται, όσο περισσότερο κομμάτι του κάδρου.

Χώρο (σχεδόν) για όλους. Αυτονόητο θα μου πεις. Ο χώρος φυσικά χρειάζεται, αλλά η επιστημονική προσέγγιση λέει πως αν υπολογίζουμε x άτομα τη μέγιστη προσέλευση στη διάρκεια του event, θες χώρο που να καθίζει x-2. Στις περισσότερες ταινίες δε θα υπάρχει πρόβλημα γιατί ποτέ δεν θα είναι όλοι εκεί ταυτόχρονα, αλλά στην peak προβολή, ε πώς να γίνει, θες και 1-2 ανθρώπους να κάθονται σε μαξιλάρια στο πάτωμα για να αποδοθεί το sold out εφέ. Μεγάλο Φεστιβάλ χωρίς γεμάτη αίθουσα δεν υπήρξε ποτέ.

Κοντινό σούπερ μάρκετ. Ή έστω ένα ψιλικατζίδικο. Θα χρειαστεί σίγουρα. Το καλό σενάριο είναι απλώς να χρειαστεί κανείς παραπάνω πατατάκια. Το κακό είναι να διαπιστώσετε την ώρα που ετοιμάζεται κάποιο φαγητό ότι, πχ, έχετε ξεμείνει από βούτυρο. Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο πως θα χρειαστεί κάποια στιγμή, και καλό είναι να έχετε μια γενική αίσθηση του πού είναι το κοντινότερο μάρκετ/μπακάλικο/ψιλικατζίδικο/περίπτερο.

Ντελιβεράδικα προαποφασισμένα. Επειδή έχει τύχει να περάσουμε τη διάρκεια μιας ολόκληρης ταινίας απλά πασάροντας γύρω γύρω στο σαλόνι το ίδιο κινητό τηλέφωνο με τον καθένα να ψάχνει το μενού του εκάστοτε καταστήματος ή σκρολάροντας να βρει άλλα ντελιβεράδικα, καλό είναι να υπάρχει μια ιδέα για την αναπόφευκτη μαζική παραγγελία που θα γίνει κάποια στιγμή. Το καλύτερο σενάριο είναι να έχει προαποφασιστεί το γενικότερο είδος κουζίνας (θα αναλυθεί παρακάτω αυτό) και εκείνη την ώρα απλώς να διαλέξετε το συγκεκριμένο κατάστημα.

Aperol Spritz. Πέρασε το μεσημέρι μεσημέρι; Θα το θελήσεις. Είναι απογεματάκι την ώρα που αρχίζει να χάνεται ο ήλιος; Τέλειο. Έχεις πια χάσει το μέτρημα των ωρών σελιλόιντ; Εκεί να δεις πώς ταιριάζει. Φρόντισε μόνο να έχεις προμηθευτεί από πριν παγάκια, cinzano pro spritz, Schweppes Soda Water, πορτοκάλια και φυσικά Aperol.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ CONCEPT

Η μισή επιτυχία ενός σπιτικού Φεστιβάλ είναι η θεματική που ενώνει τις ταινίες που θα προβληθούν. Μπορείτε κάλλιστα φυσικά να διαλέξετε όλοι από μια ταινία ή να τις βάλετε στην κληρωτίδα, αλλά γενικότερα το πιο διασκεδαστικό κομμάτι είναι το να διαλέξεις ποιο θα είναι το θέμα της προβολής και βάσει αυτού να διαλεχτούν ταινίες.

Για παράδειγμα, μιας και το έχουμε και πρόσφατο και πολυσυζητημένο, μπορεί να θέλετε να δείτε ταινίες από το Φεστιβάλ Βενετίας, όπως το ‘Roma’, το ‘Favourite’ ή το ‘A Star Is Born’. Ή μπορεί να θέλετε να τιμήσετε το φετινό θριαμβευτή, ‘Joker’, και να στηθεί ένα αφιέρωμα γύρω από διάσημους κινηματογραφικούς αντι-ήρωες. Ή άλλες ταινίες με τον Τζόκερ. Ή, γιατί όχι, ένα αφιέρωμα σε άλλους εμβληματικούς ρόλους ηθοποιών που έχουν παίξει τον Τζόκερ!

Σε αυτό το τελευταίο ας πούμε θα είχαμε:

  • Chinatown (Τζακ Νίκολσον)
  • 10 Things I Hate About You (Χιθ Λέτζερ)
  • The Last Jedi (Μαρκ Χάμιλ)
  • Inherent Vice (Χοακίν Φοίνιξ)
  • Ocean’s Eleven (του 1960) (Σίζαρ Ρομέρο)
  • Και ανάμεσα στις ταινίες θα προβάλλεται από ένα βίντεο κλιπ των 30 Seconds to Mars (Τζάρεντ Λίτο)

 

Εναλλακτικά, μπορεί το Τζόκερ Φεστιβάλ να χωριστεί σε διήμερο πάρτυ, βάζοντας μέσα κι ένα Ζακ Γκαλιφιανάκη (που έχει δώσει τη φωνή του στον Τζόκερ στο ‘Lego Batman Movie’) με το ‘Hangover’ (του σκηνοθέτη του actual ‘Joker’). Ή εναλλακτικότερα, να παιχτεί το ‘Fight Club’ για τον Τζάρεντ Λίτο (ως ταινία-προπομπός του ‘Joker’ κιόλας) και κλιπάκια από το ‘Between Two Ferns’ να παίζονται ανάμεσα στις ταινίες. (‘Between Two Jokers’, πχ.)

Γενικά οι πιθανότητες είναι ατελείωτες. Σκεφτείτε όσο πιο παλαβά μπορείτε και αφήστε τα κόνσεπτ να οδηγήσουν τον προγραμματισμό στα πιο απρόσμενα μέρη. Και φροντίστε πάντα να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα ταινίες που δεν έχετε δει! Αν ας πούμε οργανωθεί ένα τίμιο διήμερο στις γιορτές με τη λογική “Οι ταινίες της χρονιάς”, φροντίστε η μία από τις δύο μέρες να έχει ταινίες που δε βγήκαν ποτέ στις αίθουσες. Ή κάτι που βγήκε και το χάσατε.

Προαιρετική αλλά πολύ φαν προσθήκη: Στο τέλος, δώστε και τα βραβεία σας. Δεν έχει σημασία αν είναι μία μέρα, ή δύο ή τρεις. Αυτό που διαχωρίζει το “μαζευτήκαμε να δούμε καμιά ταινιούλα” από το “οργανώσαμε φεστιβαλάρα στο σπίτι” είναι -και- τα βραβεία. Α, και go nuts. Μη δώσετε μόνο καλύτερη ερμηνεία, αλλά βραβεύτε και κάτι ακραίο. Δεν ξέρω, Καλύτερη ερμηνεία γάτας ή Καλύτερη χρήση τραγουδιού ή Εντυπωσιακότερη παρουσία σε ρόλο κάτω των δύο λεπτών. Και πάλι: Αφήστε τις ιδέες σας να ταξιδέψουν.

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟ

Φροντίστε το πρόγραμμα να είναι σωστό. Αν ξεκινάτε από νωρίς, προγραμματίστε ταινίες αναλόγως του πώς ταιριάζουν την κάθε ώρα της μέρας και το πόσοι θα ήθελαν να είναι εκεί για την κάθε μία. Ας πούμε στο Τζόκερ παράδειγμα παραπάνω, το ‘10 Things I Hate About You’ έχει ακραία ενέργεια Κυριακής μεσημέρι. Η ‘Chinatown’ ως κλασικό φιλμ είναι Σάββατο με φως ακόμα απέξω. Το ‘The Last Jedi’ είναι το πιο ‘Σάββατο βράδυ με παρέα και ντελίβερι’ όλων. Το ‘Inherent Vice’ είναι 100% Κυριακούλα γλυκιά την ώρα που σβήνει σιγά σιγά (αλλά όχι τελείως) το φως του ήλιου.

Θα τα βρείτε αυτά στην πράξη κιόλας. Το άλλο βασικό είναι το φαγητό. Αν βρείτε τις ώρες προβολής, μετά θα αποφασίσετε τι κουζίνα ταιριάζει με το κάθε φιλμ. Αν ας πούμε πρόκειται να γίνει μαζική παραγγελία το Σάββατο το βράδυ, σκεφτόμαστε τι πάει με το ‘Last Jedi’. Πίτσα; Μάλλον πίτσα. Αν θέλουμε να φάμε την ώρα του ‘Inherent Vice’; Μου βγάζει κάτι σε τάκος, για να είμαι ειλικρινής.

Ίδια προσέγγιση κι αν έχει προαποφασιστεί μαγειρεμένη κουζίνα. Εδώ μιλάμε για ακραία μερακλίδικη κατάσταση, όπου έχουν ετοιμαστεί φαγητά συγκεκριμένης κουζίνας ώστε να ταιριάζει με μια ταινία. Ή ακόμα και κάτι στη λογική του “βγάζουμε τυροπιτάκια και λουκανοπιτάκια την ώρα του ‘10 Things’.”

Το καλό είναι πως σε κάθε περίπτωση το Aperol Spritz είναι δεδομένο. Όπως είπαμε κι από την αρχή, το πλεονέκτημα ενός aperitivo σαν το Aperol Spritz είναι πως ταιριάζει με πολλές διαθέσεις. Μπορείτε μάλιστα να το φτιάξετε και δικό σας, σπιτικό. Τα tips σας τα έχουμε έτοιμα, λίγη εξάσκηση θέλει.

ΟΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ

Μαζεύτε τον κατάλληλο κόσμο. Και ποσοτικά, αλλά και ως προς το ποιοι θα κάνουν το event όσο διασκεδαστικό του αξίζει. Και σινεμά, και φαγητό, και παρέα, και Aperol Spritz; Χαμούλης. Η κατάλληλη σύνθεση παρέας μπορεί να το απογειώσει, όπως του αξίζει. Στείλτε τα προσκλητήρια, και το σπιτικό κινηματογραφικό Φεστιβάλ μας είναι έτοιμο. RSVP παρακαλώ!