Queer Eye: 16 μαθήματα ζωής από το απρόσμενο χιτ του Netflix
Κάθε μέρα που περνά χωρίς να έχεις δει το 'Queer Eye' είναι μια μέρα που προδίδει τις δυνατότητές της.
- 13 ΜΑΡ 2018
Απρόσμενο είναι σχετικά τραβηγμένο. Παράλληλα, όχι και τόσο. Η ανακοίνωση του revival του ‘Queer Eye’ έγινε με απειροελάχιστο σπρώξιμο από το Netflix, σαν να υπέθετε και το ίδιο ότι η εκπομπή ούτως ή άλλως θα χαθεί μέσα στον καταιγισμό του πρωτότυπου υλικού που καθιέρωσε την πλατφόρμα. Και τα λίγα σχόλια που είχαν γραφτεί για την αναβίωση, στη μεγαλύτερη μερίδα τους εξέφραζαν ανησυχία.
Το ορίτζιναλ ‘Queer Eye’ του 2003, η βραβευμένη με Emmy Καλύτερου Ριάλιτι Προγράμματος εκπομπή με πέντε ειδικούς στον τομέα τους γκέι άντρες να κάνουν γενικό ρεκτιφιέ grooming, styling, σπιτιού, διατροφής και συνηθειών σε straight συμμετέχοντες, βοήθησε να χτιστεί και να εδραιωθεί το αμερικανικό δίκτυο Bravo (εμείς το είδαμε ως ‘Fab 5’ στο ΣΚΑΪ και την ελληνική βερσιόν του στον ANT1 με Ψινάκη, Γαβαλά και Τρύφωνα Σαμαρά).
Ήταν μια πρωτοποριακή σειρά για την εποχή της που όχι μόνο αύξησε την εκπροσώπηση των ομοφυλοφίλων στην αμερικανική τηλεόραση όταν τη σημαία των γκέι πρωταγωνιστών σήκωναν τότε μόνο το ‘Will & Grace’ και το ‘Queer As Folk’, αλλά ονομάστηκε και «το καλύτερο γκέι success story» της χρονιάς αφού έστρωσε τον δρόμο του καστ των παρουσιαστών για τα μεγάλα πράγματα που θα ακολουθούσαν τελικά στην καριέρα τους. Η εκπομπή απέκτησε φανατικούς θαυμαστές και κατάφερε μέσα σε πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα να αφήσει το στίγμα της στην ποπ κουλτούρα μέσα από τη δημοσιότητα που της έδωσαν και άλλα σύγχρονά της προγράμματα, όπως late night shows, κωμικές εκπομπές και, προφανώς, τα καλά της νούμερα. Την ίδια στιγμή όμως δεχόταν και αρνητική κριτική από μερίδα τηλεκριτικών και θεατών για την ενίσχυση στερεοτύπων που αφορούν τη γκέι κοινότητα. Στερεότυπα που, κατά πάσα πιθανότητα, θα έχουν περάσει και από το δικό σου το μυαλό.
Τι, δεν είναι οι γκέι εγγενώς stylish;
(Spoiler: Όχι).
Η επαναφορά μιας εκπομπής, λοιπόν, που ίσως θα επανέφερε μαζί της και τα κουτάκια που συνηθίζουμε να τους τοποθετούμε, ίσως να έμοιαζε σε πρώτη φάση με πισωγύρισμα. Το ανανεωμένο ‘Queer Eye’ όμως είχε απόλυτη συνείδηση του σημερινού κλίματος και συντονίστηκε αναλόγως. Σε ένα από τα επεισόδια επισκέπτονται έναν γκέι άντρα που θέλει να κάνει come out στη μητριά του, αλλά δεν ξέρει πώς να βγει από το καβούκι του. Πώς να αφήσει τον εαυτό του να εκφραστεί μέσα από το στιλ του χωρίς να νιώθει αδύναμος με λίγο παραπάνω χρώμα ή παντελόνι που δεν είναι 2 νούμερα μεγαλύτερό του.
Όταν θα τελειώσει το επεισόδιο, θα έχει αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να κάνει τον αυτοπροσδιορισμό του.
Η ίδια η σύνθεση των Fab 5 δεν χωράει σε κανένα κουτάκι (στην ομάδα περιλαμβάνεται ένας Βρετανός πακιστανικής καταγωγής παντρεμένος με έναν Μορμόνο, ας πούμε). Οι ζωές τους από μόνες τους σηματοδοτούν τα βήματα που έχουμε κάνει – κάποιοι είναι παντρεμένοι, άλλοι έχουν και παιδιά. Όπως θα επαναλάβουν πολλές φορές στο show, ο αγώνας πολλές φορές σημαίνει να υπάρχεις στον κόσμο ασκώντας απλά τα δικαιώματα που έχουν όλοι οι υπόλοιποι.
Τα πρώτα δευτερόλεπτα της σειράς το ξεκαθαρίζουν άλλωστε – «το ορίτζιναλ show πολεμούσε για την ανεκτικότητα, εμείς πολεμάμε για την αποδοχή».
Οι Fab 5 δεν έχουν πάει στην Ατλάντα για να κάνουν makeovers. Στόχος τους είναι τα «make-betters». Έτσι ονομάζουν τις μεταμορφώσεις. Ακριβώς γιατί δεν είναι μεταμορφώσεις. Όταν έρχεται η ώρα να αφήσουν τους συμμετέχοντες, τους έχουν κάνει απλώς μια βελτιωμένη βερσιόν του εαυτού τους. Αντίθετα με τη βερσιόν του ‘03 που είχε τοποθετηθεί στην προοδευτική, μοντέρνα Νέα Υόρκη των Δημοκρατικών, των εκατοντάδων μπουτίκ και των μικρών, ευέλικτων διαμερισμάτων, ο Jonathan (grooming), o Tan (styling), o Antoni (διατροφή), o Bobby (διακόσμηση) και ο Kamaro (culture/life coach) έχουν να τα βάλουν με τον συντηρητικό Νότο, το Walmart της γειτονιάς και σπίτια βγαλμένα από τα ‘70s, πακέτο με έξι παιδιά.
Αν πιστεύεις ότι θα σου πέσουν βαριά ή διδακτικά όλα τα παραπάνω, μην το διανοηθείς.
Το ‘Queer Eye’ δεν έγινε απλά ακόμα πιο fun από το 2003, είναι μακράν το πιο feelgood δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Μιλάμε για την απόλυτη θεραπεία του καναπέ.
Μέχρι το τέλος κάθε επεισοδίου θα έχεις υστερίσει τουλάχιστον μία φορά στα γέλια, όσο θα προσπαθείς να βγάλεις και το κλαδί που θα έχει μπει στο μάτι σου.
Απελευθερώσου.
Οι συμμετέχοντες λύνονται στα κλάματα τουλάχιστον μία φορά ανά επεισόδιο γιατί νιώθουν έτοιμοι να αγκαλιάσουν την ευαίσθητη πλευρά που έχουν μουδιάσει οι προσδοκίες του κόσμου για όλα όσα πρέπει να σημαίνει η λέξη «άντρας». Άσε τους Fab 5 να κλείσουν τις πληγές που σου άνοιξε ο πλανήτης, φίλε αναγνώστη. Τι έχεις κερδίσει στην τελική από τον τοξικό ανδρισμό; Κόμπλεξ, αγκυλώσεις και σαπίλα.
Λοιπόν, άκου:
1. ΔΕΝ ΘΑ ΣΟΥ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΩΣ ΝΑ ΖΕΙΣ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ
2. Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑ
3. Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ
4. Η ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ
5. ΜΠΟΡΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
6. Η ΣΩΣΤΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ
7. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΕΙΣ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΛΑΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ
8. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
9. SPRAY-DELAY-WALK AWAY
10. Η ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΕΞΙ
11. ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΑΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ
12. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΟΥ
13. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΖΗΤΑΣ ΒΟΗΘΕΙΑ
14. ΟΥΤΕ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΤΗΝ ΑΞΙΖΕΙΣ
15. ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΥΠΟ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΔΕΝ ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΑ CROCS
16. Ο,ΤΙ GIF ΜΠΟΡΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ, ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΣ ΣΤΟ QUEER EYE
Το 17ο μάθημα κανονικά θα ήταν ότι δεν υπάρχει κακή στιγμή για να ξεκινήσει κανείς το ‘Queer Eye’, αλλά εντάξει, εσύ ξέρεις το πρόγραμμά σου. Στριμάρει στο Netflix πάντως και κάθε ώρα που περνά χωρίς να το έχεις δει, ο Antoni φτιάχνει ένα ακόμη αναίτιο σάντουιτς που μας πουλάει για γεύμα ετοιμοθάνατου.
|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του Popcode.