ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v75: Roald Dahl, ένας ατρόμητος αεροπόρος, γυναικοκατακτητής και κατάσκοπος

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Ο θάνατος μιας εξαιρετικής συγγραφέα, μια καμπάνια για την ανάγνωση, μια βόλτα στο βιβλιοφιλικό Women’s March, κάτι ενδιαφέρον για τις δημόσιες βιβλιοθήκες της Βρετανίας και μερικά παραμύθια στο ραδιόφωνο θα μας απασχολήσουν σήμερα στο Βιβλιοφαγικό mashup, αφού βέβαια δούμε τις νέες κυκλοφορίες της Αμερικής, τις φωτογραφίες από το #instavivlio και τα μπόλικα links από το χώρο του βιβλίου. Α, κι ένα podcast!

AND NOW, THIS

Ένα από τα πιο πρόσφατα επεισόδια του δημοφιλούς podcast Ridiculous History μιλά για τον Roald Dahl και τη ζωή του πριν γράψει τα βιβλία για τα οποία είναι γνωστός σήμερα, όταν ήταν ένας ατρόμητος αεροπόρος, γυναικοκατακτητής και κατάσκοπος στην εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Markswoman’ της Rati Mehrotra, όπου η πρωταγωνίστρια Kyra είναι μια σκοπεύτρια από το Τάγμα της Kali  που θέλει να εκδικηθεί για τη νεκρή οικογένειά της, αλλά σύντομα θα βρεθεί υπό διωγμό όταν το Τάγμα της πέφτει θύμα ενός τυράννου και θα πρέπει να αποδείξει τη δολοφονία του μέντορά της και πως κανείς δε θα πρέπει να εμπιστεύεται τη νέα ηγεσία του Τάγματος.

The Only Harmless Great Thing’ της Brooke Bolander, μια νουβέλα εναλλακτικής ιστορίας που αφηγείται τη σύνδεση μεταξύ 2 γεγονότων των αρχών του 20ου αιώνα: το θάνατο μιας ομάδας γυναικών από πυρηνική ακτινοβολία μέσω της δουλειάς τους και τη θανάτωση ενός Ινδικού ελέφαντα στο Coney Island με ηλεκτροπληξία.

Anatomy of a Scandal’ της Sarah Vaughan, η Sophie είναι η σύζυγος του James, που στα μάτια της είναι χαρισματικός, επιτυχημένος, ένας εκπληκτικός πατέρας, που όμως κατηγορείται τώρα για ένα φρικτό έγκλημα, ένα έγκλημα που η Kate, η συνήγορος κατηγορίας του είναι απόλυτα σίγουρη πως έχει διαπράξει. Θα ξαναμιλήσουμε σύντομα για το βιβλίο, μιας και έρχεται και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Διόπτρα.


Frankenstein in Baghdad’ του Ahmed Saadawi, όπου ένας άντρας στην κατεχόμενη από Αμερικανούς Βαγδάτη προσπαθεί να ολοκληρώσει ένα πτώμα από τα ανθρώπινα κομμάτια που βρίσκει στους δρόμους, με σκοπό να προχωρήσει σε μια πολιτική δήλωση, αλλά κατά λάθος φτιάχνει ένα τέρας που διψά για ανθρώπινη σάρκα.

Munich’ του Robert Harris, ένα κατασκοπευτικό μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει στο 1938 και στη Συμφωνία του Μονάχου, εκεί που θα διασταυρωθούν οι δρόμοι 2 παλιών φίλων, του Guy Legat, ανερχόμενου αστέρα των Βρετανικών διπλωματικών υπηρεσιών και προσωπικού γραμματέα του πρωθυπουργού Neville Chamberlain, και του Rikard von Holz, που βρίσκεται στο προσωπικό του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών και είναι κρυφά μέλος της αντιΧιτλερικής αντίστασης.

The Sky is Yours’ της Chandler Klang Smith, μια ιστορία που κινείται σε πολλά λογοτεχνικά είδη και διαδραματίζεται σε μια δυστοπική πόλη που κατακλύζεται από δράκους και όπου 3 άνθρωποι, ένας κακομαθημένος κληρονόμος, η ασταθής μνηστή του και μια άγρια, βίαιη γυναίκα που περιπλανιούνται μαζί και αντιμετωπίζουν φωτιές, συνωμοσίες, χάος, ανίερα ναρκωτικά, κόσμο που λατρεύει τους δράκους και τα τέρατα που βρίσκονται μέσα τους.

RIP URSULA K. LE GUIN

Την περασμένη Δευτέρα απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών η σπουδαία συγγραφέας Ursula K. Le Guin. Η Le Guin ήταν η συγγραφέας, μεταξύ άλλων, της σειράς ‘Earthsea’, του ‘The Left Hand of Darkness’ και των βιβλίων του ‘Hainish Cycle’, με πρώτο το ‘The Dispossessed’. Η επιστημονική φαντασία και το φανταστικό είναι πιο φτωχά μετά το θάνατό της.

 

Η συγγραφέας μέσα από κείμενά της αλλά και από το προσωπικό της blog που έγραφε μέχρι και πριν λίγο καιρό, ήταν μια vocal υποστηρίκτρια των φεμινιστικών δικαιωμάτων. Μέσα από τα βιβλία της έφερε μια νέα πνοή στα λογοτεχνικά είδη που υπηρέτησε και αρκετοί (εγώ) θα λέγανε πως έπρεπε να μπει δυνατά στη συζήτηση για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, αν η Σουηδική Ακαδημία δεν ήταν τυφλή απέναντι στα genre έργα.

 

Οι New York Times λένε στο κείμενο για το θάνατό της: «Η Le Guin ενστερνίστηκε τα καθιερωμένα θέματα των επιλεγμένων της ειδών: μαγεία και δράκοι, διαστημόπλοια και διαπλανητική διαμάχη. Αλλά οι πρωταγωνιστές της, ακόμα και όταν είναι άντρες, αποφεύγουν τη μάτσο στάση τόσων πολλών ηρώων της επιστημονικής φαντασίας και του φανταστικού. Οι συγκρούσεις που αντιμετωπίζουν είναι τυπικά ριζωμένες σε μια κόντρα κουλτούρας και λύνονται περισσότερο με συμβιβασμό και αυτοθυσία, παρά με ξιφομαχίες ή μάχες στο διάστημα».

Πολλοί συγγραφείς και άνθρωποι του βιβλίου εξέφρασαν τη λύπη τους για το θάνατο της Le Guin στα social media, ενώ αρκετοί από αυτούς όπως ο Neil Gaiman, η Margaret Atwood, ο David Mitchell, ο Terry Brooks, η Karen Joy Fowler, ο John Scalzi και ο Peter S. Beagle, έγραψαν μερικά λόγια για τη συγγραφέα. Αξίζει επίσης να διαβάσετε το ποίημα που έγραψε η Naomi Novik με τον τίτλο ‘For Ursula’.

Για να συμπληρώσετε το διάβασμά σας για τη Le Guin: Το κείμενο του New Yorker, το κείμενο του Slate, το συμμάζεμα από το Tor.com όλων των αντιδράσεων από τη λογοτεχνική κοινότητα για το θάνατό της, οι καλύτερες συμβουλές της συγγραφέα από το Literary Hub, μερικά επιλεγμένα quotes και ένα κείμενο για το από που να ξεκινήσετε να διαβάζετε τα έργα της από τον Guardian, ένα ελληνικό κείμενο για τον μεταμοντέρνο αναρχισμό στο έργο της.

ΔΙΑΒΑΖΩ ΔΥΝΑΤΑ

Μπορεί η World Read Aloud Day να δημιουργήθηκε το 2010, αλλά μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν είχε μπει στο παιχνίδι της προώθησης της ανάγνωσης στα παιδιά μέσα από αυτή την ημέρα. Τώρα όμως η Κόκκινη Αλεπού, η ομορφότερη κοινότητα για το παιδικό βιβλίο, μας καλεί στο Διαβάζω Δυνατά, μια νέα καμπάνια που έχει μήνυμα “Γονείς, δάσκαλοι, εκπαιδευτικοί, βιβλιοπωλεία, εκδοτικοί και βιβλιοθήκες βουτάμε όλοι μαζί στη μαγεία της λογοτεχνίας και παρέα με τα παιδιά διαβάζουμε δυνατά”.


Στόχος της καμπάνιας είναι να συστήσει στα παιδιά την αγάπη της ανάγνωσης την 1η Φεβρουαρίου και κάθε μέρα. Με την Κόκκινη Αλεπού τα είπαμε πριν λίγες μέρες εδώ στο PopCode για το #diavazo_dynata και μπορείτε να διαβάσετε εκεί περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά στο site της Κόκκινης Αλεπούς.

Κάθε ανεξάρτητη προσπάθεια και ιδέα, γεμάτη φαντασία, που προωθεί την ανάγνωση και τα βιβλία μας βρίσκει πάντα δίπλα της. Go Διαβάζω Δυνατά!

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Βιβλιοπωλεία εδώ και βιβλιοπωλεία στο εξωτερικό, αλλά και τεράστια Playmobil έχουμε σήμερα στις 3 επιλογές μας από τις φωτογραφίες του #instavivlio, πριν ξαναγυρίσουμε στα νέα του υπόλοιπου Βιβλιοφαγικού mashup.

 

 

 

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΟ WOMEN’S MARCH

Την περασμένη εβδομάδα, στην επέτειο της περσινής μεγάλης κινητοποίησης, πραγματοποιήθηκε το φετινό Women’s March. Χωρίς πολλά λόγια, για να τιμήσουμε κι εμείς αυτή την προσπάθεια, ας δούμε μερικά λογοτεχνικές και αναγνωστικές επιγραφές που εμφανίστηκαν στις πορείες της 20ης Ιανουαρίου.

ΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ

Παρότι ήξερα αόριστα πως οι βιβλιοθήκες της Βρετανίας πληρώνουν ένα μικρό ποσό τους συγγραφείς της χώρας για κάθε δανεισμό βιβλίου τους, δεν είχα ιδέα για τα logistics όλου αυτού. Βρήκα λοιπόν πολύ χρήσιμο και ενδιαφέρον ένα πρόσφατο ποστ του συγγραφέα Mark Lawrence στο blog του και είπα να σας μιλήσω για αυτό.

Παρότι όλες οι βιβλιοθήκες βοηθούν τους συγγραφείς αγοράζοντας τα βιβλία τους, στη Βρετανία τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα, μας λέει ο Lawrence: Οι δημόσιες βιβλιοθήκες της χώρας πληρώνουν τους συγγραφείς £0.08 για κάθε δανεισμό ενός από τα βιβλία τους.


Το πινακάκι που βλέπετε εδώ είναι τα κέρδη συγγραφέων για τη σεζόν 2015/16, όπου περισσότεροι από 22,000 συγγραφείς πήραν κάποια λεφτά από τις βιβλιοθήκες. Όπως φαίνεται οι περισσότεροι κερδίζουν μονοψήφιο ή διψήφιο αριθμό λιρών, που σίγουρα δεν είναι ένα ιδιαίτερο ποσό αλλά είναι κάτι σε σχέση με, ξέρετε, αλλού.

Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι (κάτι λιγότερο από 1,500 συγγραφείς) που ανεβαίνουν σε μεγαλύτερα ποσά από £1,000 μέχρι και τις £6,600 που είναι το όριο κέρδους για όλους τους δημιουργούς.

Τώρα θα αναρωτιέστε ίσως πόσο κοστίζει όλο αυτό για τις βιβλιοθήκες της Βρετανίας, που σίγουρα θα πονάνε από αυτά τα ποσά. 22,000 συγγραφείς θα κοστίζουν πολύ, σωστά; Μπα, το συνολικό ποσό των πληρωμών προς όλους αυτούς αποτελεί λιγότερο από το 1% του συνολικού προϋπολογισμού τους.

ΑΚΟΥ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ακούστε κάτι ωραίο: Υπάρχει σε ένα ραδιόφωνο της Κατερίνης, το Ενημέρωση 92,2, μια εκπομπή αφήγησης παιδικών παραμυθιών. Και το καλύτερο; Μπορείτε να τη βρείτε και στο Youtube.

Η δασκάλα Χρύσα Κατσαντώνη αγαπά τα παραμύθια και έφερε αυτή της την αγάπη στο ραδιόφωνο. Μαζί της και ο δάσκαλος μουσικής Γιώργος Ευαγγέλου που ντύνει τα παραμύθια με τα τραγούδια που τους ταιριάζουν, δημιουργώντας μια ημίωρη εκπομπή που στολίζει τα FM κάθε Τετάρτη πρωί. Ακόμα σημαντικότερα όμως για εμάς τους ιντερνετάκηδες, τις εκπομπές μπορείτε να ακούσετε και στο Youtube. ‘Το δέντρο που έδινε’, ο ‘Πέτρος και ο λύκος’, ο ‘Αζδάρ’ και άλλες κλασικές ή φρέσκες παραμυθένιες ιστορίες, με τη φωνή της Χρύσας και τις μουσικές του Γιώργου, σας περιμένουν στο Άκου μια ιστορία.

RANDOM LINKS

Απεβίωσε στα 71 του χρόνια ο συγγραφέας της λογοτεχνίας τρόμου Jack Ketchum, τι να διαβάσετε με βάση 4 από τις φετινές υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες, ο André Aciman μιλά για τη μεταφορά του βιβλίου του, μερικές από τις δικαιολογίες που δίνουν οι άντρες για το ότι διαβάζουν κυρίως λευκούς άντρες, ο Charlie Kaufman θα μεταφέρει σε σειρά το ‘I’m Thinking of Ending Things’ και ο Mike Flanagan σε ταινία το ‘Doctor Sleep’, τι ακριβώς είναι το νέο υποείδος της επιστημονικής φαντασίας που ονομάζεται Solarpunk, για την άνθηση της λογοτεχνίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πως χειρίζονται οι βιβλιοθήκες ένα σπάνιο βιβλίο γεμάτο με αρσενικό, ξεκαθαρίζοντας τη wishlist μας στο Goodreads, γιατί η ποπ κουλτούρα είναι κολλημένη με την κόντρα του καλού με το κακό, για το τεράστιο gender bias στα παιδικά βιβλία, ένα κείμενο για τον σχολικό βιβλιοθηκονόμο, γιατί ξεχνάμε τα περισσότερα από τα βιβλία που διαβάζουμε, 11 ποπ τραγούδια για φανς της λογοτεχνίας, πώς 50 χρόνια πριν το ‘The Outsiders’ άλλαξε τον τρόπο που διαβάζουν τα παιδιά, 5 σχεδιαστικά κλισέ στα εξώφυλλα των βιβλίων, η σύντομη οπτική ιστορία των εξώφυλλων της Virginia Woolf, η Diana Gabaldon μας εξηγεί πως χτίζει μια πρόταση στα βιβλία της, βιβλία που κρύβουν έργα τέχνης στις άκρες των σελίδων τους, 8 βιβλία που δε θα είχαν υπάρξει ποτέ αν δεν είχε γραφτεί ο ‘Frankenstein’, σφαγιάζοντας τέρατα στη λογοτεχνία, τα 5 στάδια του να προτείνεις ένα βιβλίο σε κάποιον που δε θα το διαβάσει ποτέ, είναι ακόμα το Belfast η πρωτεύουσα του νουάρ, κάποιος ακολούθησε τις συνήθειες διάσημων συγγραφέων και έζησε για να το διηγηθεί, για το μυθιστόρημα του Nabokov που εκδόθηκε 32 χρόνια μετά το θάνατό του, αν ο Stephen King έγραφε τον Χάρι Πότερ, ο επιμελητής του βιβλίου σου μόλις σου άρπαξε τη θέση στη λίστα με τα ευπώλητα, για τα βιβλία που μιλούν για τον πυρηνικό πόλεμο, 10 βιβλία που εκτυλίσσονται επί πολλά πολλά χρόνια, βιβλία που σημάδεψαν την αναγνωστική δεκαετία του ‘90, ξεπερνώντας την τραγωδία και το θάνατο με τη βοήθεια του Χάρι Πότερ, 15 ιστορίες με ανθρωπομορφικά ζώα και 7 βιβλία για μυθικά τέρατα, μια queer ανάγνωση του ‘Go Ask Alice’ γιατί διαβάζω true crime βιβλία, συμβουλές από 25 βιβλία διάσημων συγγραφέων που μιλούν για τη συγγραφή.

Exit mobile version