‘Rocky ΙΙ’: Η ρεβάνς του αιώνα
To 1979 o Ρόκι κι ο Απόλο επέστρεψαν στο ρινγκ για τη μεγάλη ρεβάνς.
- 21 ΙΑΝ 2016
Εκείνο όπου ο Απόλο απαιτεί ρεβάνς κι ο Ρόκι με τα πολλά συμφωνεί.
O Σταλόνε ανέλαβε 100% τα ηνία της σειράς μετά τον Αβίλντσεν αφήνοντας πίσω τα στοιχεία κοινωνικής έντασης και εστιάζοντας περισσότερο στα πιο εμφανή στοιχεία επιτυχίας της πρώτης ταινίας. Με άλλα λόγια έκανε ένα σίκουελ. Πάντα τα σίκουελ, τουλάχιστον της παραδοσιακής περιόδου του Χόλιγουντ, όχι πια σήμερα που τα πάντα είναι προαποφασισμένα με σίκουελ, τριλογίες, και σύμπαντα, τότε παλιά τελοσπάντων, η ιδέα ήταν πως επιστρέφουμε για περισσότερο από αυτό που ήθελε ο κόσμος. Και φυσικά ποτέ κανείς δε θα έλεγε “ουάο, αυτή η σκηνή που ο Ρόκι επιστρέφει σιωπηλά στο φτωχό διαμέρισμά του και πράγματα κρέμονται από τον ξεβαμμένο τοίχο πραγματικά εμπεριέχει ψήγματα ταξικής ματιάς, πώς θα γίνει να έχουμε περισσότερο από αυτό!” αλλά ο ενθουσιασμός αφορούσε τη μάχη με τον Απόλο και τους τόσο καλοφτιαγμένους και ζωντανούς περιφερειακούς χαρακτήρες, ένα σίκουελ φυσιολογικά θα εστιάζε σε αυτά.
Η επιστροφή
Δεν το κάνει άσχημα: Το πρώτο μισάωρο ας πούμε, αφού προσπερνάει κάπως άτσαλα μα έντιμα την αδυναμία του Ρόκι να ενταχθεί στο φλασαριστό σταρ σύστεμ, εστιάζει στη σχέση του με την Άντριαν, μέσα από κάποιες όντως συγκινητικές στιγμές. Ο Μίκι έχει καλό ρόλο. Ο Πώλι αρχίζει να γίνεται λίγο πιο ανθρώπινος. Και φυσικά ο Απόλο αποκτά πιο ουσιαστική παρουσία, καθότι στο πρώτο φιλμ ήταν περισσότερο ένα απομακρυσμένο σύμβολο.
Κι ενώ στην πρώτη ταινία ακόμα και οι προπονήσεις ήταν άμεσα συνδεδεμένες με την κοινωνική προέλευση του ήρωα (βλέπε την ιστορική σκηνή προπόνησης με τα κρέατα, μια ξεκάθαρα urban εικόνα και σύλληψη), εδώ η φάση αρχίζει και πηγαίνει προς πιο training montage κατευθύνσεις. Ο αγώνας έχει φυσικά μεγαλύτερο ρόλο. Και εξίσου φυσικά, διαφορετική κατάληξη.
Στο πρώτο φιλμ το άγχος και η αγωνία αφορούσαν την επιβίωση, εδώ πλέον έχουν να κάνουν με την απευθείας κόντρα εγωισμού των δύο αντρών. (Που προσωπικό το βρίσκω λιγότερο ενδιαφέρον ως δραματουργικό κέντρο από ό,τι προηγήθηκε κι ό,τι ακολούθησε στη σειρά.) Ο Απόλο, πληγωμένος στα μάτια του κόσμου από τη μη εμφατική επικράτησή του, ζητά απεγνωσμένα ρεβάνς, λες κι είναι ο ηττημένος. Ο Ρόκι με τα πολλά συμφωνεί παρότι δε σκόπευε να ακολουθήσει μια τέτοια διαδρομή στη ζωή του. Είναι υπό μία έννοια σαν το struggle του ίδιου του Σταλόνε: Ο κόσμος (και ο ίδιος ο Σλάι) θέλει περισσότερο Ρόκι, θέλει τον οριακά υπερήρωα Ρόκι, θέλει θριάμβους στο ρινγκ. Ακόμα κι αν ο Ρόκι Μπαλμπόα δεν το σκόπευε, η μοίρα του πλέον είναι αυτή.
Το “Rocky II” είναι το μεταβατικό στάδιο από τον κοινωνικό ρεαλισμό του πρώτου φιλμ στους καρτούν θριάμβους των επόμενων ταινιών. (Τους οποίους λατρεύω.) Και, ακόμα περισσότερο, είναι το by popular demand ριμέικ (μέχρι τελευταίας σκηνής και ατάκας): Σαν κοινό και δημιουργός να βροντοφώναξαν πως, φοβερή η πρώτη ταινία, αλλά θέλουμε τους ήρωές μας νικητές. Ρόκι Μπαλμπόα, αυτό είναι το Αμερικάνικο όνειρο.
Ο μεγάλος αγώνας
Στη ρεβάνς με τον Απόλο κρίνεται απλά ένας τίτλος. Το κλείσιμο του αγώνα ωστόσο είναι δυνατό. Εκεί, Ρόκι και Απόλο πετυχαίνουν ταυτόχρονο knockdown ο ένας του άλλου, και ο νικητής αναδεικνύεται επειδή ο ένας κατάφερε να σηκωθεί εγκαίρως.
Το σχόλιο του Στέφανου Τριαντάφυλλου για τους πρωταθλητές του ΝΒΑ
1979, SuperSonics (4-1 τους Bullets)
“Καταλαβαίνω την απορία σου. Κι όμως οι Sonics έχουν πάρει πρωτάθλημα ΝΒΑ. Εδώ o Ρόκι σταμάτησε να παίζει σαν δεξιόχειρας, αυτό σε πείραξε;”
Ο μη-Ρόκι MVP της ταινίας
Απόλο Κριντ. Για να πετύχει η ταινία σαν σίκουελ χρειαζόταν τον Απόλο πλέον κανονικό χαρακτήρα, κι όχι αόριστη παρουσία. Κι ο Απόλο του Καρλ Γουέδερς καταφέρνει να είναι μεν ανταγωνιστής αλλά όχι στο βαθμό που δε μπορούσες να δεις την αντιστροφή να έρχεται στη συνέχεια του franchise.
Η μέρα σε αθλητικά νέα της Φιλαδέλφεια
Το “Rocky II” βγήκε στις αίθουσες στις 15 Ιουνίου του 1979 και πραγματικά, είναι λες και ο θρίαμβος του Ρόκι σήκωσε όλο τον αθλητισμό της πόλης. Την χρονιά που θα ακολουθούσε οι Eagles θα κέρδιζαν το division τους στο NFL για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, οι 76ers θα έφταναν στον τελικό του ΝΒΑ και οι Flyers θα έκαναν το μέχρι σήμερα μεγαλύτερο αήττητο σερί (35 αγώνες!) στην ιστορία του NHL. Go Philly! Αλλά τελοσπάντων στις 15 Ιουνίου μες στο κατακαλόκαιρο το μόνο που παιζόταν ήταν μπέιζμπολ, και σε αυτό τον αγώνα μπέιζμπολ οι Phillies έχασαν εντός έδρας από τους Cincinnati Reds με 3-6.
Τι κάνει η Άντριαν
Στηρίζουμε συγκινητικές στιγμές πρώτου ημιώρου. Έχουμε γάμο, έχουμε εγκυμοσύνη, έχουμε κώμα, ολόκληρη σεζόν του “Grey’s Anatomy” μέσα σε 3-4 σκηνές έζησε η κοπέλα. Η σκηνή που ξυπνάει από το κώμα κι ο Ρόκι είναι δίπλα της είναι υπέροχη: “I knew you’d come back”.
Ο άλλος ρόλος του Σταλόνε
Μιλώντας για σικουελοριμέικ, ένας από τους αγαπημένους μου ρόλους του Σταλόνε είναι στο ριμέικ του “Get Carter” όπου παίζει ένα μαφιόζο που επιστρέφει σπίτι με άγριες διαθέσεις. Ο Σταλόνε έχει μετανιώσει που γύρισε το φιλμ, παίζοντας το θρυλικό ρόλο του Μάικλ Κέιν από το original φιλμ του Μάικ Χότζες. Τελοσπάντων δε με νοιάζει, εγώ είχα δει την ταινία έφηβος και μου άρεσε, so.
Μια τυχαία λίστα: Οι 7 κορυφαίοι αγώνες εκδίκησης
7. Ο Γουέιν Γκρέτζκι, ένα χρόνο αφού οι Edmonton Oilers (τους οποίους είχε μόλις οδηγήσει στην κατάκτηση του Stanley Cup) τον αντάλλαξαν για φρικτούς λόγους στους Los Angeles Kings, συναντά και αποκλείει την πρώην ομάδα του στα πλέι-οφ της αμέσως επόμενης σεζόν.
6. Ο Ζοζέ Μουρίνιο αποκλείει την πρώην ομάδα του, Τσέλσι, στο Τσάμπιονς Λιγκ με μια εκτός έδρας νίκη με την Ίντερ, στο δρόμο για το πιο απρόσμενο τρεμπλ της ποδοσφαιρικής ιστορίας.
5. Ο Τζον Γκρούντεν κερδίζει το Super Bowl του 2002 με τους Buccaneers συντρίβοντας τους Raiders, την πρώη ομάδα του η οποία τον είχε ανταλλάξει παρά τους δύο συνεχόμενους division τίτλους, επειδή δε συμφωνούσε με το στυλ παιχνιδιού ο ιδιοκτήτης.
4. O Σεμπάστιαν Κόου κερδίζει απρόσμενα τα 1,500μ. στην Ολυμπιάδα της Μόσχας λίγο αφού είχε χάσει τα ‘δικά του’ 800μ. από τον μεγάλο του αντίπαλο, Στίβ Οβέτ.
3. Οι Spurs παίζουν το τέλειο μπάσκετ και κερδίζουν το πρωτάθλημα από τους Heat ένα χρόνο μετά το σουτ του Ρέι Άλεν.
2. Ένα χρόνο μετά τον τεχνικό αποκλεισμό του από το γκραν πρι της Ιαπωνίας που χάρισε τον τίτλο στον Προστ, ο Σέννα κερδίζει την pole position στο ίδιο πάλι γκραν πρι, διαμαρτύρεται πως οι θέσεις εκκίνησης ευνοούν τον δεύτερο (Προστ), δεν εισακούεται, και στην πρώτη στροφή πετάει τον Προστ και τον εαυτό του εκτός αγώνα, εξασφαλίζοντας έτσι τον τίτλο.
1. Μετά από αποκλεισμούς από τους Pistons στα πλέι-οφ για 3 συνεχή χρόνια, ο Τζόρνταν και οι Bulls τους κερδίζουν 4-0 το 1991 ξεκινώντας έπειτα τη μεγάλη δυναστεία των ‘90s.
Rocky legacy
Δε νομίζω πως αυτή είναι η αγαπημένη πολλών ανθρώπων, καθώς αν εκτιμάς τα κοινωνικά στοιχεία του franchise υπάρχει το πρώτο “Rocky” και αν θες τα πιο φλασαριστά και fun, υπάρχει το 3 και το 4. Είναι μια μετάβαση. Τα καλύτερα πέρασαν, τα καλύτερα έρχονται.