NETFLIX

10 σειρές στο Netflix για να γιορτάσεις το Pride

Μπορεί το Athens Pride να έχει αναβληθεί για τον Σεπτέμβρη, όμως το Netflix είναι ένας εύκολος τρόπος για να γιορτάσεις τον μήνα υπερηφάνειας διαφορετικά.
Από το 2005, το Athens Pride έχει αποτελέσει τη μεγαλύτερη γιορτή ορατότητας της LGBTQ κοινότητας στην πόλη, διεκδικώντας την ισότητα και τον σεβασμό κάθε σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και έκφρασης φύλου. Μπορεί φέτος η πανδημία να έχει αναβάλλει το Athens Pride Week για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όμως ο Ιούνιος παραμένει μήνας Pride και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τον γιορτάσεις. Το Netflix είναι ένας από τους πιο εύκολους.

Παρακάτω θα βρεις αγαπημένες μας σειρές του Netflix που απεικονίζουν την LGBTQ εμπειρία από πολλές πλευρές της:

Please Like Me

Sitcom από την Αυστραλία και την πένα του Josh Thomas. Ο Thomas γράφει και πρωταγωνιστεί σε ένα ανέλπιστο χιτ που πέτυχε εντός και εκτός της χώρας του, στρώνοντάς του τον δρόμο προς το Hollywood όπου τώρα ‘τρέχει’ την επίσης δική του σειρά ‘Everything’s Gonna Be Okay’. Στο ‘Please Like Me’, την πρώτη του τηλεοπτική δημιουργία και πρώτη του υποψηφιότητα στα International Emmys στην κατηγορία Καλύτερης Κωμωδίας, εμπνεύστηκε από τη δική του ζωή ως ανοιχτά gay νεαρός κάτοικος Μελβούρνης, αλλά και από τις εμπειρίες της αληθινής παρέας και οικογένειάς του.

Στην εισαγωγή της σειράς, ο Josh συνειδητοποιεί ότι είναι gay, ενώ παράλληλα η μητέρα του κάνει απόπειρα αυτοκτονίας (τα δύο αυτά συμβάντα ευτυχώς δεν συνδέονται). Με εξαιρετικές ερμηνείες και τολμηρά storylines, το ‘Please Like Me’ είναι ευαίσθητο, αληθινό και πολύ συχνά ξεκαρδιστικό μέσα στην ωμότητά του. Ήταν, επίσης, και η πρώτη μας γνωριμία με τη stand-up κωμικό Hannah Gadsby σε έναν αθόρυβο, πολύ ξεχωριστό ρόλο, πριν σαρώσει το Netflix και τον κόσμο με το stand-up special της, ‘Nanette’.

Feel Good

Η stand-up κωμικός, Mae Martin, υποδύεται έναν χαρακτήρα εμπνευσμένο από τον εαυτό της, σε σενάριο δικό της και του Joe Hampson. Η Mae είναι μία Καναδή κωμικός που ζει στο σύγχρονο Λονδίνο και συναντά την George – μία καταπιεσμένη Αγγλίδα της μεσαίας τάξης που συχνάζει στο comedy club όπου εργάζεται η πρώτη. Οι δυο τους θα μπουν σε ερωτική σχέση – η George προσδιοριζόταν στο παρελθόν ως straight – ενώ η Mae πρέπει παράλληλα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νηφαλιότητας ως πρώην εθισμένη. Στη σειρά συμμετέχει και η Lisa Kudrow από τα ‘Φιλαράκια’.

Pose

Αυτή η σειρά του Ryan Murphy συγκεντρώνει όλες τις καλές του αρετές ως δημιουργός. Από την εξτραβαγκάντσα και τους εκκεντρικούς του χαρακτήρες, μέχρι τη λατρεία του για το περιθώριο. Το ‘Pose’ είναι μια μουσικοχορευτική σειρά επηρεασμένη από το ‘Paris Is Burning’, το ιστορικό ντοκιμαντέρ του ’90 που απεικόνισε τη χρυσή εποχή των drag balls της Νέας Υόρκης, με ευαισθησία και αυθεντικό ενδιαφέρον για φυλετικά, ταξικά και σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ζητήματα. Είναι ένα χορευτικό μιούζικαλ που εξερευνά τις αντιπαραθέσεις και τη διαφορετικότητα της κοινωνίας σε μια πόλη που ποτέ δεν κοιμάται, και παίρνει τη θέση του στην τηλεοπτική ιστορία ως το show με το μεγαλύτερο trans καστ που έχουμε δει μέχρι τώρα σε σειρά μυθοπλασίας.

Sense 8

Οκτώ άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης ενώνονται τηλεπαθητικά, πνευματικά και μεταφυσικά, και ως μια τέτοια ομάδα που καταδιώκεται για τις ξεχωριστές της ικανότητες, κινδυνεύει η ζωή τους. Η δημιουργία των αδελφών Wachowskis ήταν αντιπροσωπευτικό μιας εποχής για το Netflix που έχει πια περάσει, όταν η πλατφόρμα έδινε το πράσινο φως σε παραγωγές που θα του έβγαιναν πανάκριβες χωρίς κανενός τύπου εγγύηση για την επιτυχία τους.

Το ‘Sense 8’, πέρα και μέσα από τη σχέση μεταξύ της τρανς Nomi με τη λεσβία Amanita που παρόμοιά της δεν είχαμε δει σε mainstream show, οραματίζεται έναν κόσμο όπου η αγάπη και ο έρωτας δεν χρειάζονται ταμπέλες και η ενσυναίσθηση είναι η μοναδική απάντηση για το μέλλον της ανθρωπότητας. Ένα ριζοσπαστικό queer αριστούργημα όπου επετράπη στους LGBTQ χαρακτήρες να είναι χαρούμενοι και η ιδέα της ανταλλαγής κορμιών, φύλων και σεξουαλικότητας ήταν συναρπαστική.

Queer Eye

Δύο χρόνια, πέντε σεζόν, δύο σπέσιαλ και επτά βραβεία Emmy μετά, η γνώμη μου δεν έχει αλλάξει. Το ‘Queer Eye’ του Netflix είναι η καλύτερη ριάλιτι εκπομπή αυτή τη στιγμή στην τηλεόραση. Πέντε ειδικοί στον τομέα τους, ο Jonathan (grooming), ο Tan (fashion), ο Bobby (decoration), ο Karamo (life coach) και ο Antoni (food & drink), κάνουν makeovers σε άντρες και γυναίκες που το χρειάζονται κοιτώντας πέρα από την επιφάνεια.

Το σύγχρονο ‘Queer Eye’ ασχολείται με τους βαθύτερους λόγους που δημιούργησαν τις κακές συνήθειες των συμμετεχόντων της εκπομπής, και μέσα από αυτή την εξερεύνηση αποδομεί συχνά και την τοξική αρρενωπότητα που τις έχει ενίοτε προκαλέσει.

Special

Τα blogs του Ryan O’Connell στο Thought Catalog και το Vice, τα βίντεό του στο YouTube και τα tweets του, τον είχαν εδραιώσει ως μια ξεχωριστή queer νεανική φωνή πριν καν γράψει το βιβλίο του ‘I’m Special: And Other Lies We Tell Ourselves’. Σε ένα μέρος του απομνημονεύματα, στο υπόλοιπο μέρος μανιφέστο, το ψυχαγωγικό του πόνημα γύρω από τη ζωή του ως gay άνδρας και ως ασθενής με εγκεφαλική παράλυση, μεταφέρθηκε από τον ίδιο στο Netflix.

Στα εικοσάλεπτα επεισόδια του ‘Special’, η βαριά θεματολογία έσπαγε από το αφοπλιστικό χιούμορ του δημιουργού, και είδαμε για πρώτη φορά τη φωνή ενός gay ατόμου με ειδικές ανάγκες να μεταφέρει την εμπειρία του τηλεοπτικά κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Everything Sucks!/I Am Not Okay With This

Οι εφηβικές σειρές φιλοξενούν πολύ συχνά storylines με LGBTQ χαρακτήρες. Από το ‘Chilling Adventures for Sabrina’, το ‘Never Have I Ever’ και το ‘Riverdale’, μέχρι το ‘Sex Education’, το ‘Degrassi: Next Class’ και το ‘Elite’, οι νεανικές σειρές είναι το πιο κατάλληλο σπίτι για την αφύπνιση της σεξουαλικότητας.

Στο ‘Everything Sucks!’ συγκεκριμένα όμως, το teen show που ακολουθούσε μια ομάδα εφήβων στο Boring (!) High School στα μέσα των ‘90s – πρόωρα κομμένο από το Netflix και πλέον με cult following – ο έρωτας της Kate για τη Emaline βρήκε τη σπάνια ανταπόκριση και το αίσιο τέλος που δεν έχουν πάντα αυτές οι ιστορίες.

Στην κορύφωση, από την άλλη, του πιο επιτυχημένου ‘I Am Not Okay With This’, ενός ‘Carrie’ αλά Netflix με επιρροές από John Hughes, η αποκάλυψη του ερωτικού ενδιαφέροντος της Syd για την κολλητή της, Dina, από τον bully του σχολείου μπροστά σε όλους, δεν οδήγησε σε κανέναν χλευασμό ή προσβλητικούς χαρακτηρισμούς από τους μάρτυρες. Ο συμμαθητής τους δεν επιδοκιμάζεται, είναι ξεκάθαρα γραμμένος ως ο κακός της υπόθεσης, και το show δεν έχει καμία διάθεση να επιβεβαιώσει τους φόβους των LGBTQ εφήβων που μπορεί να το παρακολουθήσουν – ότι δηλαδή θα απομονωθούν από το περιβάλλον τους ή θα προξενήσουν αηδία στους ανθρώπους που μπορεί να βλέπουν ερωτικά.

RuPaul’s Drag Race

Δεν θέλει συστάσεις. Το ‘RuPaul’s Drag Race’ είναι το πρώτο reality πρόγραμμα μιας αυτοκρατορίας που χτίστηκε από τον παρουσιαστή, μέντορα και βασικό κριτή RuPaul, γύρω από τη drag κουλτούρα. Το franchise έχει επίσης τα spin-off shows ‘RuPaul’s Drag U’, ‘RuPaul’s Drag Race All Stars’ και ‘RuPaul’s Secret Celebrity Drag Race’, ενώ οδήγησε και σε άλλες εκπομπές του είδους όπως το ‘The Boulet Brothers’ Dragula’. Η εκπομπή έχει κριθεί κατά καιρούς για τη σχέση της με την τρανς κοινότητα και όχι άδικα, η συμβολή της ωστόσο στην εκπροσώπηση του drag στην τηλεόραση και στην απενοχοποίηση της κουλτούρας για το ευρύτερο κοινό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Το ετήσιο DragCon event του RuPaul στο Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη έχουν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, ανάμεσά τους και πολλές οικογένειες.

Grace & Frankie

Το φανταστικό ‘Grace & Frankie’ με την Jane Fonda και τη Lily Tomlin στα καλύτερά τους, περιστρέφεται γύρω από δύο ηλικιωμένες άσπονδες εχθρούς που αναγκάζονται να συγκατοικήσουν όταν οι σύζυγοί τους τις εγκαταλείπουν γιατί αγαπιούνται μεταξύ τους. Ο κόσμος των δύο γυναικών γκρεμίζεται για να ξαναφτιαχτεί υπό νέους όρους και η σχέση του Robert (Martin Sheen) με τον Sol (Sam Waterston) έχει το ίδιο αφηγηματικό βάρος με τη δική τους. Αν ποτέ αναρωτήθηκες πώς είναι να ξεκινάς ελεύθερα την ερωτική σου ζωή από την αρχή όταν τα μαλλιά σου είναι πια γκρίζα, το ‘Grace & Frankie’ είναι το πιο αισιόδοξο σχετικό show.

Έξι μήνες και μία καραντίνα αργότερα, το POP για τις Δύσκολες Ώρες διαλέγει τις 30 καλύτερες από τις ταινίες που πρόλαβαν να βρουν τον δρόμο τους στις αίθουσες, αλλά και τις ταινίες που έγιναν διαθέσιμες εν μέσω πανδημίας μέσω streaming.

Exit mobile version