Βιβλιοφαγικό mashup v50: Έρχονται τα βιβλία του Stephen King που στερήθηκες
Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.
- 3 ΙΟΥΛ 2017
Καλοκαιράκι, ζέστη και καυτή άμμος αλλά εμείς, πιστοί για άλλη μια φορά στο Δευτεριάτικο ραντεβού μας θα φέρουμε δροσιά με ειδήσεις από άκρη σε άκρη του κόσμου των βιβλίων. Μπόλικες νέες κυκλοφορίες, ο απόηχος από την επέτειο που γιόρτασε ο Χάρι Πότερ την περασμένη εβδομάδα, ο θάνατος ενός συγγραφέα, ένα ντοκιμαντέρ για ποίηση, ένας αυτόματος πωλητής διηγημάτων και ένα αγαπημένο κόμικς που θα ρθει στα σινεμά, μαζί με τα links και τις φωτογραφίες του #instavivlio, θα σας χαλαρώσουν και αυτή τη φορά, στην 50η έκδοση της στήλης.
Φύγαμε.
ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
Μπόλικα βιβλία αυτή την εβδομάδα, θα μιλήσουμε παρακάτω για 12 διαφορετικές εκδόσεις. Όσοι δεν έχετε κάνει βόλτα στα βιβλιοπωλεία τον τελευταίο καιρό, τώρα είναι η ώρα. *μπαίνει στο βιβλιοπωλείο, ανοίγει πορτοφόλι, πετάει λεφτά στον αέρα*
Με 2 δυνατούς τίτλους μπαίνουν στον 2ο μήνα του καλοκαιριού οι Εκδόσεις Κέδρος. Το μυθιστόρημα ‘Ένας χωρισμός’ (‘A Separation’, 2017) της Katie Kitamura αφορά μια γυναίκα που ταξιδεύει στη Μάνη για να ψάξει τον άντρα της, που έχει χαθεί κατά τη διάρκεια της έρευνας του στην περιοχή για το επόμενο βιβλίο του. Οι 2 τους έχουν χωρίσει και η ηρωίδα αναζητά τους λόγους που απέτυχε ο γάμος της με τον Κρίστοφερ, έναν άντρα που ανακαλύπτει πως ήξερε ελάχιστα. Για το βιβλίο είχαμε μιλήσει και τον Φεβρουάριο, όταν κυκλοφόρησε στην Αμερική.
Με τον υπέροχο τίτλο ‘Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγνώμη’ (‘My Grandmother Asked Me to Tell You She’s Sorry’, 2015) το βιβλίο του Σουηδού Fredrik Backman, συγγραφέα του ‘Ένας άνθρωπος που τον έλεγαν Οβ’ , είναι μια γλυκιά ιστορία για την 7χρονη Έλσα και τα γράμματα που αφήνει πίσω της η γιαγιά της μετά το θάνατο της. Οι επιστολές περιέχουν απολογίες της γιαγιάς προς τους ανθρώπους που έβλαψε και κοντραρίστηκε στη ζωή της και η Έλσα θα ξεκινήσει την περιπέτεια του να τα παραδώσει στους παραλήπτες τους, μια πορεία μέσα από την οποία θα μάθει τι κρύβεται πίσω από τα παραμύθια της γιαγιάς.
Σε μια πολύ σημαντική κίνηση προχώρησαν οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος και τις προηγούμενες ημέρες είδαμε στα βιβλιοπωλεία τους πρώτους καρπούς: Ο εκδοτικός κέρδισε τα δικαιώματα των νέων βιβλίων του Stephen King για την Ελλάδα και μας έδωσε 2 από τα πιο πρόσφατα βιβλία του.
Η συλλογή διηγημάτων ‘Το παζάρι των κακών ονείρων’ (‘The Bazaar of Bad Dreams’, 2015) είναι η πιο πρόσφατη συλλογή του King και περιέχει 4 νουβέλες, 2 ποιήματα και 14 διηγήματα και καλύπτουν την περίοδο 2009 με 2015. Η νουβέλα ‘Η Γκουέντι και το κουτί’ (‘Gwendy’s Button Box’, 2017) βγήκε στα βιβλιοπωλεία μόλις τον φετινό Μάιο και αποτελεί τη συνεργασία του συγγραφέα με τον Richard Chizmar. Η 12χρονη Γκουέντι Πίτερσον συναντά έναν άγνωστο με μαύρα ρούχα και μαύρο καπέλο που την προσκαλεί να συζητήσουν.
Εκτός από τους νέους τίτλους οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος έχουν πια τα δικαιώματα των παλιών τίτλων του King που ανήκαν στις Εκδόσεις Λιβάνη, που σημαίνει πως θα αρχίσουμε να βλέπουμε επανεκδόσεις βιβλίων όπως το ‘It’ (που το περιμένουμε σύντομα μιας και η ταινία βγαίνει στα σινεμά τον Σεπτέμβριο), το ‘Salem’s Lot’, το ‘The Shining’, το ‘The Stand’ και άλλα πολύ σημαντικά βιβλία του συγγραφέα.
2 χρόνια μετά το mega bestseller της ‘Το κορίτσι του τρένου’, η Paula Hawkins ξαναχτυπά με το αγωνιώδες μυθιστόρημα ‘Στην παγίδα του νερού’ (‘Into the Water’, 2017) από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Σκοτεινά μυστικά θα βγουν στην επιφάνεια όταν ο πνιγμός μιας ανύπαντρης μητέρας θα αποδειχθεί πως δεν είναι ο πρώτος θάνατος στο ποτάμι. Η 15χρονη κόρη της νεκρής μένει μαζί με τη θεία της, που πιστεύει πως στην πόλη κρύβονται μεγαλύτεροι κίνδυνοι από όσο κανείς μπορεί να φανταστεί. Και πάνω από όλα φοβάται ένα παράξενο μέρος που ονομάζεται “Κολυμπήθρα των Πνιγμών”.
Ένα ιστορικό μυθιστόρημα από την Ινδία μας φέρνουν οι Εκδόσεις Gema, το ‘Η ζωή των άλλων’ (‘The Lives of Others’, 2014) του Neel Mukherjee. Το βιβλίο ακολουθεί τις ζωές των μελών της οικογένειας Γκος στην Καλκούτα του 1967, μια οικογένεια γεμάτη κόντρες και μυστικά, στο κέντρο μιας κοινωνίας που αλλάζει με ταχύτητα, εκεί που το χάσμα μεταξύ γενεών και μεταξύ των κοινωνικών στρωμάτων μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Την πτώση της οικογένειας επιταχύνει η εμπλοκή του μεγαλύτερου εγγονού, του Σουπράτικ, με τον εξτρεμιστικό πολιτικό ακτιβισμό.
Οι Εκδόσεις Gutenberg συνεχίζουν τη σειρά Aldina, που περιέχει σπουδαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, δημιουργώντας ένα spin-off: την Aldina Μυστήριο. Τα πρώτα 4 βιβλία της σειράς είναι: ‘Ο Βραζιλιάνικος αγριόγατος’ και ‘Ο ασημένιος καθρέφτης’ του Arthur Conan Doyle, ‘Υπόθεση Λέβενγουορθ’ (‘The Leavenworth Case’, 1878) της Anna Katharine Green και ‘Το θαμμένο μυστικό’ (‘The Dead Secret, 1856) του Wilkie Collins.
Γρήγορη αναφορά και στη 2η ‘Πετρούπολη’ του Andrei Bely, αυτή τη φορά από τους Αντίποδες (είπαμε περισσότερα για το βιβλίο πριν λίγο καιρό), αλλά και στο ‘Ιστορίες φαντασμάτων από την Ιαπωνία’ (‘In Ghostly Japan’, 1899) του Lafcadio Hearn που κυκλοφόρησε από την Ars Nocturna.
ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κι ας μιλήσουμε για άλλα 5 βιβλία από την Αμερική, με τίτλους που σίγουρα αξίζουν την προσοχή μας και μια θέση στη (μεγάλη ήδη) wishlist μας.
‘Amatka’ της Karin Tidbeck, ένα παράξενο μυθιστόρημα Σουηδικής speculative λογοτεχνίας, όπου η Vanja περνά, από την αποικία στην οποία ζει, στην Amatka για να εργαστεί για σύντομο διάστημα και καθώς περνά τον καιρό της εκεί, αντιλαμβάνεται πως κάτι πάει εντελώς στραβά με την πολιτεία, με τις λέξεις να παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο από όσο θα φανταζόταν. (Ναι, ξέρω πως δε λέω πολλά για αυτό το βιβλίο, αλλά μάλλον δε θα πρέπει να ξέρετε πολλά πριν το ξεκινήσετε)
‘The Gentleman’s Guide to Vice and Virtue’ της Mackenzi Lee, όπου ένας νεαρός bisexual Βρετανός λόρδος ξεκινά έναν αξέχαστο Γύρο στην Ευρώπη του 18ου αιώνα μαζί με τον καλύτερο του φίλο και κρυφό του έρωτα, εκεί που βρίσκουν ένα μαγικό αντικείμενο που θα τους οδηγήσει από το Παρίσι μέχρι τη Βενετία, σε ένα επικίνδυνο ανθρωποκυνηγητό, με ληστές και πειρατές να μπλέκονται στα πόδια τους.
‘The Child’ της Fiona Barton, ένα ψυχολογικό θρίλερ στο οποίο, όταν ο σκελετός ενός μωρό ανακαλύπτεται κατά τη κατεδάφιση ενός σπιτιού στο Λονδίνο, η δημοσιογράφος Kate Waters καταλαβαίνει πως η ιστορία αξίζει προσοχής και αρχίζει να σκαλίζει το παρελθόν της γειτονιάς, ψάχνοντας για στοιχεία που θα την οδηγήσουν στην ταυτότητα του μωρού και, κομμάτι κομμάτι, βρίσκεται όλο και πιο κοντά σε ένα μεγαλύτερο θαμμένο μυστικό.
‘The Windfall’ της Diksha Basu, όπου η πώληση ενός website θα φέρει τη γρήγορη οικονομική και κοινωνική άνοδο μιας μεσήλικης Ινδικής οικογένειας της μεσαίας τάξης και τις επιπτώσεις αυτής της ανόδου στους γείτονες, στο γάμο τους και στο γιο του ζευγαριού, σε ένα αστείο και ειλικρινές μυθιστόρημα.
‘The Strange Case of the Alchemist’s Daughter’ της Theodora Goss, με γυναίκες από κλασικά λογοτεχνικά έργα του τρόμου και της επιστημονικής φαντασίας, όπως η Mary Jekyll, η Justine Frankenstein, η Catherine Moreau και άλλες, ενώνονται για να λύσουν το μυστήριο ενός φόνου, καθώς ερευνούν το δικό τους σκοτεινό παρελθόν, με τους Sherlock Holmes και Dr. Watson να κάνουν κι αυτοί μια σύντομη εμφάνιση στο βιβλίο.
ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΑΡΚΟΥΔΟ PADDINGTON
Την περασμένη Τρίτη έφυγε από τη ζωή ο Michael Bond, ο δημιουργός ενός από τους πιο λατρεμένους παιδικούς ήρωες της Βρετανίας, του αρκούδου Paddington.
Στα 91 του χρόνια ο Bond μας χάρισε τον πιο αγαπημένο παράνομο μετανάστη της ποπ κουλτούρας. Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1956 ο συγγραφέας αγόρασε ένα μικρό, λούτρινο αρκουδάκι από ένα μαγαζί του Λονδίνου και το πήγε δώρο στη σύζυγο του Brenda, ονομάζοντας το Paddington, μιας και το ζευγάρι ζούσε εκείνη την εποχή κοντά στο σταθμό τρένων του Paddington. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία μιας και λιγότερο από 2 χρόνια αργότερα η πρώτη ιστορία του αρκούδου βγαίνει στα βιβλιοπωλεία.
Το ‘A Bear Called Paddington’ ξεκινά με τον αρκούδο να φτάνει στο Λονδίνο από το βαθύτερο, σκοτεινότερο Περού. Ο Paddington φορά ένα χρωματιστό καπέλο, ένα μπλε παλτό, κρατά μια παλιά βαλίτσα και αγαπά τη μαρμελάδα. Βρίσκεται συχνά σε περιπέτειες που μια αρκούδα δε θα έπρεπε ποτέ να μπλέκει. Συναντά την οικογένεια Brown, που τον υποδέχεται σαν ισότιμο μέλος της και του δίνει την αγάπη μου χρειάζεται. Συχνάζει στην αγορά του Portobello Road και πάντα προσπαθεί να είναι δίκαιος και ευγενικός με όλους.
Τα περίπου 70 βιβλία του ήρωα έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 35,000,000 αντίτυπα στα σχεδόν 60 χρόνια της ιστορίας του. Ακολούθησαν 3 τηλεοπτικές σειρές και 2 ταινίες (με τη 2η να βγαίνει στα σινεμά τον Νοέμβριο). Ο Michael Bond θα ζει πάντα μέσα από ένα από τους πιο τρυφερούς ήρωες της λογοτεχνίας. Για τη σημασία του αρκούδου του Bond έγραψαν το Vox, το Quartz και ο Guardian.
20 ΧΡΟΝΙΑ HARRY POTTER
Με την επέτειο της έκδοσης του πρώτου βιβλίου στον κόσμο του Χάρι Πότερ ασχοληθήκαμε και την περασμένη Δευτέρα, αλλά μέσα στην εβδομάδα γράφτηκαν πολλά για τον ήρωα της Rowling στα ίντερνετς. Έτσι είπα να σας μαζέψω τα σημαντικότερα εδώ, σε ένα σπέσιαλ Χαριποτερικό Random Links, για να πάρετε και σήμερα τη μαγική σας δόση.
Οι 20 πιο αξέχαστες στιγμές της ιστορία του Αγοριού που Έζησε, όπως τις επέλεξαν οι ίδιοι οι αναγνώστες.
Από το The Ringer, 6 κείμενα για τα 20 χρόνια
Από το io9, ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Hogwarts στη saga του Χάρι Πότερ
Από το Quartz, τα 10 χειρότερα ονόματα πραγμάτων στη σειρά
Από το Book Riot, μαθήματα που μας δίδαξαν τα βιβλία
Από το Vox, πως ο Χάρι Πότερ άλλαξε τον κόσμο
Από τον Guardian, 20 πράγματα που μας μάθανε αυτά τα 20 χρόνια (και ένα quiz 20 ερωτήσεων)
Από τη Huffington Post, πως ο ατζέντης της Rowling ήξερε πως ο Χάρι Πότερ θα γινόταν επιτυχία
AND NOW, THIS
Παλιότερο stripάκι του Tom Gauld, αλλά από τα αγαπημένα μου. Επίσης αγαπημένο μου: Οποιοδήποτε βιβλίο έχουν γράψει Visiting Aliens.
Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO
Παραλίες, ταξίδια, πολύχρωμα εξώφυλλα και πολλά πολλά βιβλία και αυτή την εβδομάδα στο #instavivlio, που ξεπέρασε τις 10,000 βιβλιοφιλικές φωτογραφίες στο Instagram και συνεχίζει!
Η NIMONA ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
Ένα από τα αγαπημένα κόμικς αυτής εδώ της στήλης, η ‘Nimona’ της Noelle Stevenson, έρχεται στα σινεμά!
Εντάξει, δεν έρχεται ας πούμε αύριο, αλλά επιτέλους ξέρουμε πως η ταινία έχει ημερομηνία εξόδου στα σινεμά την 14η Φεβρουαρίου 2020, θα είναι animated και τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Patrick Osborne, δημιουργός του ‘Feast’ που κέρδισε το Όσκαρ για μικρού μήκους animation το 2015, ενώ έχει εργαστεί και σε ταινίες όπως τα Wreck-It Ralph και Bolt.
Η ‘Nimona’ είναι ένα πολυβραβευμένο webcomic που μετατράπηκε σε χάρτινο και έφτασε μέχρι τις υποψηφιότητες των National Book Awards (που δεν έχει καν κατηγορία “Κόμικς”). Η ιστορία του αφορά τη Nimona, μια κοπέλα που μπορεί να αλλάξει μορφές και αγαπά το κακό και τον Lord Ballister Blackheart, τον σατανικό υπερκακό του οποίου βοηθός θέλει να γίνει η Nimoma. Μαζί, ξεκινούν να δείξουν στον κόσμο πως ο Sir Ambrosius Goldenloin και η παρέα του δεν είναι τόσο ήρωες όσο όλοι θέλουν να πιστεύουν.
Αστείο και σκοτεινό ταυτόχρονα, με πρωταγωνίστρια που ξεφεύγει από όσα έχετε συνηθίσει, αυτό εδώ δε βλέπω την ώρα να γίνει ταινία. Και μπορεί το 2020 να είναι μακριά ακόμα, αλλά αυτό σημαίνει πως έχετε χρόνο να το διαβάσετε και να ενθουσιαστείτε μαζί μου.
ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΠΩΛΗΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΩΝ
Σκεφτείτε λίγο το παρακάτω σενάριο. Είναι καλοκαιράκι. Είστε στο αεροδρόμιο και περιμένετε την πτήση σας, η οποία έχει καθυστέρηση. Ακόμα χειρότερα: Η παρέα σας είναι βαρετή και η ώρα δεν περνάει. Τελειωτικό χτύπημα: Έχετε ξεχάσει το βιβλίο σας. Τι κάνετε σε αυτή την, καθόλου απίθανη, περίπτωση;
Στο Charles de Gaulle αεροδρόμιο στο Παρίσι έχουν τη λύση. Αυτό το μηχάνημα που βλέπετε βγάζει διηγήματα με το πάτημα ενός κουμπιού. Συγκεκριμένα 3 κουμπιών δηλαδή, μιας και υπάρχουν επιλογές για αναγνώσματα των 5, των 3 και του 1 λεπτού. Γιατί ρε αδερφέ μπορεί να τρέχετε να προλάβετε την πύλη πριν κλείσει, αλλά ταυτόχρονα να θέλετε κάτι να διαβάζετε όσο κάνετε τροχαδάκι σέρνοντας τις αποσκευές σας. Τότε θα διαλέξετε του ενός λεπτού ας πούμε.
Ωραία ιδέα, να μπει και στο Ελ. Βενιζέλος, θα το τιμήσω.
ΕΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ JODOROWSKY
Το βίντεο που βλέπετε παραπάνω είναι το trailer ενός ντοκιμαντέρ. Ξέρω, ψιλοβαριέστε τα ντοκιμαντέρ αλλά ακούστε με λίγο.
Η ταινία ονομάζεται ‘Endless Poetry’ και αφορά έναν από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της εποχής μας. Ο Alejandro Jodorowsky μπορεί να είναι γνωστός πρώτα από όλα για τις ταινίες του και να μην κατάφερε να μας δώσει το ‘Dune’ που όλοι θα θέλαμε, αλλά η πορεία του ξεκίνησε διαφορετικά.
Το ντοκιμαντέρ αφηγείται τα χρόνια του Jodorowsky στα Χιλή της δεκετίας του ‘40, καθώς προσπαθούσε να αναδειχθεί σαν ποιητής. Με το πρώτο του ποίημα να τυπώνεται σε ηλικία 16 ετών, ο δημιουργός φεύγει από το σπίτι του ενάντια στις επιθυμίες της οικογένειας του, που ο ίδιος αντιπαθεί, όπως και τους ντόπιους κατοίκους που τον έβλεπαν σαν ξένο, λόγω της καταγωγής του από οικογένεια μεταναστών.
Συνεχίζει τη ζωή του στο Σαντιάγκο, εκεί όπου θα μπει στον καλλιτεχνικό, μποέμικο κύκλο και θα γνωρίσει μεγάλους Χιλιανούς ποιητές όπως οι Nicanor Parra, Stella Díaz Varín και Enrique Lihn, πριν αυτοί γίνουν γνωστοί και οδηγήσουν την Ισπανόφωνη λογοτεχνία.
Είναι τα χρόνια που ο Jodorowsky θα στήσει την προσωπικότητα του και θα αναπτύξει το ταλέντο του που θα τον φέρει μακρύτερα από τη λογοτεχνία και κοντύτερα σε άλλες μορφές τέχνης. Το ντοκιμαντέρ παίχτηκε και εδώ τον περασμένο Δεκέμβριο με τίτλο ‘Ποίηση Χωρίς Τέλος’. Εμείς λόγω των γιορτών τη χάσαμε, αλλά ποτέ δεν είναι αργά.
RANDOM LINKS
Τα καλύτερα βιβλία του 2017 (ως τώρα), 25 βιβλία της τελευταίας 20ετίας που όρισαν την lgbtq λογοτεχνία, τα καλύτερα κόμικς του 2017 μέχρι στιγμής από το Vulture, μερικές συμβουλές για το πως να μεγαλώσουμε έναν μικρό αναγνώστη, η Αμερικανική Εμπειρία σε 737 μυθιστορήματα, πως η Margaret Atwood έγινε η φωνή του 2017, 10 μυθιστορήματα που μιλούν για τη δύναμη της γλώσσας, ένας μικρός εκδοτικός από την Ινδία μεταφράζει στα αγγλικά κρυμμένα διαμάντια της παγκόσμιας λογοτεχνίας, οι καλύτερες εναλλακτικές οικογένειες της λογοτεχνίας, η τριλογία ‘Foundation’ του Isaac Asimov έρχεται στην τηλεόραση, το 1974 ο David Bowie ήθελε να στήσει ένα μιούζικαλ για το ‘1984’ του George Orwell, μια βόλτα στη βιβλιοθήκη Starfield της Σεούλ και στο λογοτεχνικό Μόναχο, 10 σύγχρονα έργα της Κορεάτικης λογοτεχνίας που έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, διήγημα του Italo Calvino με τίτλο ‘Η περιπέτεια ενός σκιέρ’, η Sissy Spacek ξανασμίγει με τον Stephen King στο ‘Castle Rock’, μερικά λόγια για τους φίλους μας που δε διαβάζουν, για τα “χαμένα κορίτσια” της λογοτεχνίας, 5 βιβλία τρόμου βασισμένα σε αληθινά γεγονότα, μεταφρασμένα βιβλία που σπάνε τα στεγανά των λογοτεχνικών ειδών και αξίζουν την προσοχή μας, το να διαβάζεις κόμικς δεν είναι “κλεψιά”, οι 10 καλύτερες Σαιξπηρικές ιστορίες της σύγχρονης λογοτεχνίας, έτσι ήταν οι λέσχες ανάγνωσης στα 1700, για το πώς η μοναδική συνάντηση του Raymond Carver με τον Haruki Murakami επηρέασε την καριέρα τους, μπορεί άραγε να υπάρξει μια λέσχη ανάγνωσης με 8 εκατομμύρια ανθρώπους;