ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ουκρανία το ποδόσφαιρο είναι μια διέξοδος

Στο ατέλειωτα εφιαλτικό σκηνικό της Ουκρανίας, το ποδόσφαιρο είναι δύσκολη υπόθεση. Τα γήπεδα είναι καλυμμένα με παχύ χιόνι και οι διακοπές στο ρεύμα δεν επέτρεπαν την παρακολούθηση του Μουντιάλ. Εκτός κι αν ήσουν από τους τολμηρούς.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: © AP PHOTO/ANDREW KRAVCHENKO

Έπειτα από 10 μήνες πολέμου, το Κίεβο παραμένει στο μάτι του κυκλώνα, αγνοώντας τι θα συμβεί κάθε εβδομάδα. Καμία σιγουριά. Συγκεκριμένα, στις 20 του Νοεμβρίου, όταν τα μάτια όλου του πλανήτη ήταν στραμμένα στο Κατάρ για την τελετή έναρξης του Μουντιάλ, οι εναπομείναντες στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας βίωσαν ακόμη ένα κύμα τηλεκατευθυνόμενων πυραύλων στα εδάφη τους, βλέποντας τις υποδομές και την υπομονή της να εξαντλούνται.

Πόσο καιρό μπορεί να αντέξει ένας εγκλωβισμένος λαός σε πολεμική πολιορκία;

Διότι, πρακτικά, αυτή είναι η τακτική που χρησιμοποιεί εδώ και μήνες το Κρεμλίνο. Ειδικά μετά την υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη δυτική πλευρά του Δνείπερου το Νοέμβριο, φανερώθηκε πως ο κύριος αντίπαλος των Ουκρανών θα είναι ο χειμώνας.

Τη στιγμή που τα υδροδοτικό δίκτυο, όπως και το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας έχει υποστεί στοχευμένες επιθέσεις, οι κάτοικοι μένουν με άδεια χέρια μπροστά σε θερμοκρασίες – 20 °C ή και ακόμη χαμηλότερες.

Στο Κίεβο, για παράδειγμα, όπως περιέγραφε ρεπορτάζ των New York Times στις αρχές του μήνα, οι ανελκυστήρες είναι παραγεμισμένοι με προμήθειες για έκτακτη ανάγκη, εφαρμόζονται τμηματικά blackouts από το Υπουργείο Ενέργειας για να μη σωθούν τα αποθέματα, ενώ σε κάθε αναπάντεχο κύμα εναέριων επιθέσεων οι κάτοικοι πρέπει να τρυπώνουν αντανακλαστικά στα καταφύγια.

Μοιραία, έχει επέλθει το αίσθημα της εξάντλησης.

Η Ουκρανία έμεινε εκτός διοργάνωσης στα play offs. Όσοι κατάφερναν να δουν τους αγώνες, πανηγύριζαν κυρίως για συμμαχικές δυνάμεις. © AP Photo/Andrew Kravchenko
Παίκτες ετοιμάζονται για έναν γρήγορο αγώνα στην περιοχή Ιρπίν, σε ένα εγκαταλελειμμένο γήπεδο 5x5, τη στιγμή που επικρατεί blackout. © AP Photo/Andrew Kravchenko

Σε αυτό το ατελείωτο εμπόλεμο σκηνικό, το ποδόσφαιρο είναι δύσκολη υπόθεση: τα γήπεδα είναι παραδομένα σε τόνους χιόνι, χωρίς φως, ενώ δύσκολα θα ρίσκαρε κάποιος πολλή ώρα εκτεθειμένος στον ανοιχτό ορίζοντα. Ένας τολμηρός είναι ο Roman Kryvyi, πωλητής βιντεοπαιχνιδιών στο επάγγελμα, μερικά χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, στην περιοχή Ιρπίν.

Όπως παραδέχεται, έπειτα από έναν γρήγορο αγώνα σε ένα γήπεδο 5×5, καθισμένος μέσα σε μαγαζί της γειτονιάς του, το να παρακολουθείς Μουντιάλ αυτή τη στιγμή δίνει μια αίσθηση επαφής με την πραγματικότητα του υπόλοιπου πλανήτη.

«Μόνο Αγγλία στο φετινό Μουντιάλ – η Αγγλία μας υποστήριξε στρατιωτικά», δηλώνει στον φωτορεπόρτερ του γαλλικού πρακτορείου Associated Press, μερικές μέρες πριν γίνει πράξη ο αποκλεισμός των Άγγλων από τη Γαλλία. Η Ουκρανία είχε μείνει εκτός Κατάρ από τα play offs, μετά την ήττα από την Ουαλία.

Άρα, για τον κόσμο της Ουκρανίας που κάπως κατάφερνε να παρακολουθεί τους αγώνες, οι πανηγυρισμοί ακούγονταν μόνο για συμμαχικές δυνάμεις και φυσικά στους θρύλους που δίνουν θέαμα – τον Messi, τον Cristiano Ronaldo, τον Mbappé.

Και φυσικά, διέξοδος ήταν και το να παίζουν ποδόσφαιρο, ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Για να φωτιστεί το εγκαταλελειμμένο γήπεδο, ένας παίκτης συνδέει λαμπτήρες με μπαταρία αυτοκινήτου. Την ίδια στιγμή, όλη η περιοχή είναι βυθισμένη στο σκοτάδι λόγω blackout. © AP Photo/Andrew Kravchenko
Το ποδόσφαιρο δεν είναι εύκολη υπόθεση στο εμπόλεμο τοπίο, που έχει καταστραφεί από βόμβες. Ωστόσο, παραμένει ένας τρόπος εκτόνωσης και χαράς. Είναι μια διέξοδος. © AP Photo/Andrew Kravchenko
Το ποδόσφαιρο είναι δύσκολη έως επίφοβη εμπειρία στην Ουκρανία. Αλλά η άθληση βοηθάει τόσο την ψυχολογία όσο και το να ζεσταθεί το σώμα. © AP Photo/Andrew Kravchenko

Τη λύση έδωσε μέχρι και ένα κοντινό κεμπαμπτζίδικο, που είχε ρεύμα και τηλεοπτικό σήμα. Μια διέξοδος μέχρι τις 11 το βράδυ, όταν όλοι πρέπει να γυρίσουν σπίτι, λόγω απαγόρευσης κυκλοφορίας. Τα άτομα που είναι μέσα για το ματς έψαχναν προηγουμένως πού και πώς θα παίξουν έναν αγώνα στο όνομα των παλιών καλών καιρών. Το μεγάλο γήπεδο του Ιρπίν έχει σημαδευτεί από τεράστιους κρατήρες, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών.

Με ομαδική δουλειά και επινοητικότητα, θυμήθηκαν τη χαρά του αγώνα σε ένα μικρό, ξεχασμένο γήπεδο: το φως εξασφαλίστηκε από φορητούς λαμπτήρες που συνδέθηκαν με μπαταρία αυτοκινήτου, ενώ για να καθαριστεί το γήπεδο από το παχύ χιόνι ένας παίκτης προσάρμοσε φτυάρι σε μηχανοκίνητο σκούτερ και η πατέντα δούλεψε.

Η επιβίωση στον πόλεμο απαιτεί επινοητικότητα.

Έπειτα από 10 μήνες πολέμου, το να παρακολουθείς το Μουντιάλ στην Ουκρανία έδινε την αίσθηση της επαφής με τον υπόλοιπο πλανήτη. © AP Photo/Andrew Kravchenko